Bedste damprensere i test

Rangeringen er baseret på produktets funktioner, design, pris, anmeldelser samt eksterne tests.


  Læs mere om de bedste damprensere

  Leder du også efter en effektiv måde at rengøre dit hjem? Så er du bestemt ikke alene. Rengøringen af dit hjem og især gulvet er ekstrem vigtigt, når det kommer til at holde forskellige mikroorganismer ude af hjemmet.

  En af de mest populære måder at vaske dit hjem og gulv på, er via den traditionelle gulvmoppe eller klud med rengøringsmiddel. Denne metode er stadig effektiv, men har også sin ulemper, gulvmoppen vil over tid gemme på mange bakterier og din balje med vand kan indeholde allergifremkaldende kemikalier, som ikke er godt for din hud at være i berøring med.

  Alt dette er der dog en løsning på – nemlig damprenseren. En damprenser er en meget effektiv måde at vaske dine klinker eller stengulve på. En damprenser bruger ingen allergifremkaldende kemikalier til rengøringen og fungerer udelukkende via en meget varm damp. Nogle damprensere har en varmeydelse på helt op til 1.500 W.

  En damprenser kan dog meget mere end blot at gøre gulvet rent. Til mange damprensere følger der forskellige tilbehørsdele med – præcis som kender det fra en støvsuger. Når du skifter mundstykket på damprenseren så kan du bl.a. rengøre din brusekabiner, spejle og badeværelse – smartere bliver det ikke.

  Hvilke typer af damprensere findes der?

  Damprensere kan blive brugt til at rengøre en lang række af overflader og ting, men nogle type damprensere vil være bedre til jobbet end andre. I dette afsnit kan du blive klogere på de forskellige typer af damprensere som findes på markedet. Dermed kan du finde den type som er bedst til dit behov, når det kommer til rengøring.

  1. Håndholdt damprenser

  Håndholdte dampvaskere (eller damprensere) er små, meget transportable og nemme at gå rundt med. Typisk så vil håndholdte damprensere også være noget billigere, end store damprensere. Priserne varierer meget fra mærke til mærke, men du kan sagtens finde en til 500 kr.

  Den kompakte størrelse gør de håndholdte damprensere ekstremt nemme at arbejde med og derudover også at opbevare. De håndholdte damprensere er perfekte til at få snavest af gulvtæppet, vaske vinduer og mindre overflader. Når det kommer til rengøring af store arealer som eksempelvis gulvet, så er de ikke særligt effektive. Da de er meget portable så skal du forestille dig, at den bruges når du skal rengøre mindre overflade, som normalt er svære at nå med almindelig rengøring.

  Fordele:

  – Det er den mest prisvenlige type af damprenser
  – Perfekt til små rengøringsopgaver
  – Ideel til at rengøre steder som er svære at komme til (hjørner, revner og under puder)
  – Nem at opbevare
  – Meget portabel og let i vægt

  OBS punkter:

  – Ikke den bedste type damprenser for større opgaver
  – Ikke lige så kraftige som større damprensere

  2. Dampmoppe

  Dampmopper er designet primært til at vaske gulvet dvs. at den vil erstatte din nuværende gulvvasker eller gulvmoppe. En dampmoppe minder meget om en traditionel gulvmoppe eller en håndstøvsuger i sit udseende – den er designet oprejst med et skaft som er let at navigere rundt med, når den skal køre rundt på gulvet. Når du køber en dampmoppe så vil der være inkluderet en vandtank, som er forbundet til dampmoppens skaft. Det er fra denne tank at den varme damp bliver dannet.

  Dampmoppen er ikke kun nemmere at bruge end en traditionel gulvmoppe eller gulvvasker, men det er også langt mere effektiv til at rengøre gulvet.

  Hver enkelt model vil sandsynligvis tilbyde forskellige funktioner og tilbehør, men en ting som alle dampmopper har til fælles er at den rengøre med meget varm damp, som dræber bakterierne i stedet for at vaske dem rundt. Bakterier og parasitter findes i store mængder på alle gulve og er ikke noget man kan undgå. Fordi en dampmopper bruger damp, i stedet for stærke kemikalier i form af rengøringsmidler er de langt mere effektive, men i og med du ikke skal bruge tid på at rydde alle de rengøringsmidler op som du har taget frem, så er det også meget hurtigere at bruge dampmoppen, da den kun arbejder på vand.

  Dampmopper er også en yderst form for prisvenlig damprenser, som typisk kun koster lidt mere end en håndholdt model. Igen vil priserne variere meget fra mærke til mærke, men du kan få nogle rigtig gode modeller for 800 kr.

  For den typiske husejer så vil en dampmoppe formentlig være det bedste valg at træffe. En dampmoppe er nem at bruge, miljøvenlig og kan købes til en god pris.

  Fordele:

  – Prisvenlig og miljøvenlig
  – Vejer ikke meget og nem at bruge
  – God til at rengøre og rense gulve
  – Fylder ikke meget ved opbevaring
  – Effektiv når det kommer til at dræbe bakterier
  – Bruger ikke vaskemidler eller andre former for kemikalier

  OBS punkter:

  – Ikke den bedste damprenser til brug på trapper, hjørner eller andre steder som er svære at nå
  – Skal fyldes op løbende med vand, ved større rengøringsprojekter

  3. Damprenser

  Damprenseren er større end en dampmoppe og større end de håndholdte damprensere. Fordi damprenseren er større så er den også lidt sværere at opbevare, men lad ikke dette skræmme dig, da denne type af damprensere kan være utrolig effektive, når det kommer til at rengøre hjemmet. Går du meget op i et rent hjem, overvej da at købe en luftrenser og en allergivenlig støvsuger til dig og dit hjem.

  Den større størrelse skyldes primært den vandtank, som er forbundet til rengøringsskaftet, hvilket giver den samme udseende som en almindelig støvsuger. En af de helt store fordele ved denne form for damprenser er, at du ikke skal fylde vand på i samme grad som med en håndholdt damprenser eller dampmoppe.

  Damprenseren vil som oftest være god til at vaske alle overflade via den meget varme damp. Denne type af damprensere leveres nemlig ofte med en lang række af tilbehør og mundskafter, som kan bruges til at rengøre alle mulige forskellige slags overflader. Alt dette tilbehør gør at damprenseren er  meget alsidig og derfor kan bruge stil meget andet end blot at vaske gulv.

  Prisen for en damprenser er typisk dyrere end både den håndholdte damprenser og dampmoppen. Selvom prisen er lidt højere, så vil du også opleve at en gulvvasker er meget effektiv, når det kommer til at rengøre gulvet.

  Fordele:

  – Meget alsidig, kan bruges i mange rengøring situationer
  – Stor vandtank som ikke skal fyldes særlig ofte
  – Meget effektiv til at dræbe bakterier
  – Stort udvalg af tilbehør og mundstykker

  OBS punkter:

  – Dyrere end andre typer af damprensere
  – Større størrelse

  Ting du skal overveje ved køb af en damprenser

  Den måde og i de situationer du har planer om at bruge en damprenser, vil formentlig have en stor indflydelse på hvilken en model der er det bedste køb for dig. For at finde ud af hvilken damprenser der er bedst til dine behov, så er der her en liste over nogle punkter som du bør overveje.

  1. Vægt og størrelse

  Fra store industri damprensere til håndholdte modeller, damprensere kommer i stort set alle størrelser og vægte. Den samlede størrelse vil variere fra model til model, eftersom det er forskelligt hvordan producenterne eksempelvis placerer den vandtank, som dampen bliver genereret ud fra.

  Inden du køber en damprenser, så vær sikker på at du kigger på dimensionerne og vægten. Når du kender den samlede størrelse og vægt på damprenseren, så skal du tænke over om du har lyst til at skubbe en stor og tung damprenser rundt i hjemmet, eller om du måske skal finde en som vejer lidt mindre og som er mere portabel.

  Hvis du allerede ved nu at du ikke er til at bære en tung damprenser rundt i hjemmet, så kommer du formentlig ikke til at få den brugt hvis du køber den.

  En anden ting som du også skal have i mente er, at lige meget hvilken damprenser som du ender med at købe, så vil du have brug for et sted at opbevare den. Vær derfor sikker på at du har et rum hvor den kan opbevares, når du ikke bruger den. De fleste husejere vil foretrække at den står et sted hvor man kan se den, når den ikke er i brug – som i et skab eksempelvis. Har du plads til dette?

  2. Pris

  Alt efter hvilken type damprenser du er på udkig efter, så vil prisen også tilsvarende variere. Håndholdte damprensere og dampmopper kan købes til meget billige priser og disse er noget de fleste ikke skal tænke nærmere over, da det ikke er så stor en investering.

  Nogle af de store damprensere hvor der medfølger en masse tilbehør til kan blive forholdsvis dyrere. Her skal du tænke over at du får en masse tilbehør med, som gør at du damprenseren kan bruges i mange flere rengørings situationer end bare at vaske gulvet. Du vil derfor på den længere bane spare penge, ved ikke at skulle købe andre rengøringsprodukter.

  Mange af de producenter som sælger damprensere i den lave-middel ende får rigtig gode anmeldelser, så hvis man ser på den gennemsnitlige husejer, så vil en af disse budgetvenlige damprensere formentlig være et rigtig fint køb. I sidste ende så kommer det an på hvad du planlægger at bruge damprenseren til. Hvis du har planer om at bruge den meget ofte i mange rengøring situationer, så anbefales det at investerer i en model som er lidt dyrere, i stedet for at gå efter den mest budgetvenlige mulighed.

  3. Tilbehør

  De fleste damprensere kommer en et par enkelte tilbehørsdele, som gør at du kan bruge damprensere på forskellige overflader når du rengører hjemmet. Hos langt de fleste producenter kan du dog vælge efterfølgende også at købe nogle helt andre dele. Det kan være at du ved at du skal bruge damprenseren til en bestemt overflade, og at der kun er en producent som har lavet en mundstykke, som passer præcis til dette.

  Hvis du vil have en damprenser som er alsidig og som kan bruges i en lang række af situationer, så skal du være opmærksom på hvilket tilbehør damprenseren bliver leveret med, så du ikke først skal ud efterfølgende og tilkøbe det. Hvad er pointen ved at købe en damprenser og så først bagefter skal du købe det tilbehør som du rent faktisk har brug for?

  4. Størrelse på vandtank

  Præcis ligesom et strygejern, så vil en damprenser kun kunne generere damp så lang tid den har adgang til vand som den kan opvarme. For små damprensere så er det ikke unormalt at fylde disse op flere gange under en rengøring. På den anden side så vil større vandtanke holde i længere tid, men de kan også tage lidt længere tid at varme op og i denne periode skal du blot vente.

  Vælg hvilken situation du foretrækker og husk at sammenlign størrelsen på vandtankene for de modeller som du kigger på. Dampmopper og håndholdte støvsugere har typisk mindre vandtanke men varmer vandet hurtigt op, almindelige damprensere har større tanke, men disse tager som nævnt lidt længere tid at opvarme.

  5. Tryk og temperatur

  To ting som oftest hænger sammen når du kigger på damprensere er hvor varm damprenseren bliver og hvilket tryk den kan generere. Damprensere som har en høj temperatur producerer ofte tørere damp og et højere tryk. En højere temperatur og tryk betyder at damprenseren er mere hygiejnisk, giver en dybere rengøringen, dræber flere bakterier og i sidste ende er mere effektiv.

  For at gøre det endnu mere komplekst, så er den temperatur og tryk som damprenseren kan nå vigtig, men det er også den konsistens, som den kan holde trykket på. Hvis en damprenser ikke er i stand til konsekvent at opretholde en høj temperatur og trykniveau, vil det betyde at dit hjem ikke bliver renset så effektivt som du gerne vil have det.

  I de fleste tilfælde vil damprensere, som har et højere temperatur og tryk, koste mere, men hvis en dybere og mere i dybden rengøring er vigtig for dig, så vil den højere pris formentlig være det værd i det lange løb.

  6. Lydniveau

  Damprensere er som oftest lang mere stille end støvsugere, men de producerer alle en eller anden lyd og i nogle tilfælde kan den være ret høj. Hvis dette er vigtigt punkt for dig, så skal du overveje at kigge efter damprensere som markedsføre sig på at være støjsvag. Husk altid at læse anmeldelserne på produktet, så du kan se hvad tidligere kunder siger om lydniveauet. Se i øvrigt de bedste lydsvage støvsugere her.

  Der er nogle produkter som vil oplyse hvor stille damprenseren er målt i decibel. Hvis dB for produktet er oplyst, så vil dette give dig en meget god fornemmelse omkring hvor meget produktet larmer. Uheldigvis så er det kun få producenter som oplyser dette, så derfor anbefales det at du læser anmeldelserne på produktet. Hvis der ikke er nogle kunder som specifikt nævner at produktet larmer meget, så skal du ikke være særlig bekymret.

  7. Nemhed ved brug

  Det er ofte sådan at damprensere som ikke vejer særlig meget, vil være meget nemmere og lettere at bruge når du går rundt med den i hjemmet. De store damprensere er måske lidt tungere men kan også give en bedre rengøring. Derfor er dette også et punkt som du skal overveje nøje.

  Hvis du er bekymret for at en stor damprenser er besværlig at bruge og rykke rundt på, så hold dig til en af de mindre modeller. Hvis du virkelig vil have en damprenser som er god til at rengøre, så skal det være en model af en vis størrelse. De fleste producenter er opmærksomme på at lave dem forholdsvis nemme at rykke rundt med.

  Ekstra egenskaber du skal se efter

  Nogle damprensere har en “løbende genopfyldnings” funktion, hvilket betyder at de har to vandtanke, så du dermed kan fylde den ene tank imens du er i gang med at rengøre. Funktionen er smart du du dermed aldrig behøver at stoppe selve rengøringen for at genopfylde vandtanken.

  Kombinationsmodeller

  Du kan finde modeller hvor to typer af damprensere er slået sammen til en – eksempelvis hvor damprenseren både kan fungere som normal damprenser, men også kan bruges som en håndholdt damprenser. Hvis du er typen som godt kan lide at det skal være nemt at opbevare, så kan en kombinationsmodel måske være en mulighed.

  Damprenser vs. traditionel gulvvask

  Du har været vant til at vaske gulvet på den helt traditionelle måde, men er nu havnet her fordi du har hørt om en damprenser. I følgende afsnit vil du blive klogere på hvad forskellen er på en normal gulvvasker og på en damprenser. Dette kan hjælpe dig med at blive klogere i forbindelse med din købsprocess.

  Traditionel gulvvaskning

  Præcis som du kender det så involverer dette en spand med noget varmt vand, lidt rengøringsmiddel og en gulvmoppe. Traditionelle gulvmopper kommer i mange forskellige former og størrelser. Du kan finde flade gulvmopper, gulvmopper som er formet som en svamp, gulvmoppe med løs bomuld osv.

  I “gamle dage” var der behov for at have en spand ved siden af sin gulvmoppe, som man kunne bruge til at vride det overskydende vand ud af moppen inden man vaskede gulvet. I dag er der ikke behov for dette, da de fleste gulvvaskere vil komme med deres eget indbyggede system for at kunne gøre dette. Derfor er det klart blevet mere effektivt at vaske gulve på den traditionelle måde sammenlignet med gamle dage.

  Der er mange mennesker som kan lide denne måde at vaske gulvet på, fordi der næsten ikke findes noget bedre end at kunne dufte det friske gulv når de på et tidspunkt er færdige. Tro det eller ej, så er der også nogle mennesker som har brug for at vaske gulv i en time, før de er sikre på at det er helt rent.

  Damprensning

  At bruge damp som en del af rengøringen har været fremme i et par år, og blev oprindeligt opfundet af mennesker som ikke havde mange timer til at gøres deres hus rent. Med damprensning er der ikke på samme måde brug for at hente varmt vand i en spand og vente på at denne fyldes op med de mange liter der kræves.

  En anden fordel ved damprensning som mange mennesker ikke tænker over er, at det også dræber alle de bakterier og mikroorganismer som du ikke kan se. Damp kan blive ufattelig varmt og stort set alle de damprensere som der findes på markedet vil dræbe 99.99% af de bakterier som den kommer i berøring med.

  At bruge en damprenser er også meget miljøvenligt, mere sikkert og prisvenligt. At den er mere miljøvenligt skyldes primært at der ikke er behov for at tilsætte rengøringsmiddel til vandet.

  Normale rengøringsmidler kan indeholde kemikalier som mange mennesker kan reagere på hvis de eksempelvis er allergiske. Du kender det måske fra du har arbejdet med kalkfjerner, så kan din hud blive meget tør og irriteret. Disse skadelige kemikalier kan meget vel blive efterladt på gulvet, hvilket kan være til skade for dine dyr eller børn. Der er ingen grund til at fortælle dig hvor meget rengøringsmidlerne koster da du nok allerede ved dette.

  Slutteligt har du her en kort opsummering omkring forskellene på de to forskellige måder at gøre rent på.

  Opsummering

  Damprensning

  – Damprensning hjælper dig med at få bugt med de forskellige bakterier, det gør normal gulvvaskning ikke.
  – Tørretiden ved damprensning er meget hurtigere, fordi der bliver brugt mindre vand og det meget varme vand fordamper hurtigt.
  – Du behøver ikke at bruge skadelige og farlige rengøringskemikalier med damprensning
  – Du skal kun bruge damprenseren når du skal vaske gulvet
  – Alt efter hvilken model du vælger, så kan du også bruge den til at vaske andet end blot gulvet. Skabe, fliser og klinker kan også vaskes (det kræver dog at du skifter mundstykke)
  – Snavs som normal er svært at fjerne, kan fjernes uden at bruge kræfter med den varme damp
  – Det er miljøvenligt og mere sikkert for dyr og børn.

  Traditionel gulvvaskning

  – Traditionelle gulvmopper er billigere at købe, men husk at du også skal købe en gulvspand og måske en ekstra moppe + rengøringsmiddel.
  – Hvis du er en stor fan af duften efter rengøringen, så vil du kun kunne opnå dette ved denne metode
  – Hvis du elsker at være fysisk og bruge en masse kræfter når du vasker gulvet, så skal du fortsætte med denne metode

  Som du kan se fra ovenstående liste så er der en del fordele ved at bruge en damprenser sammenlignet med en normal gulvvasker. I sidste ende er det dog helt op til dig selv og dine behov. Nogle mennesker benytter sig også af en kombination af begge dele, fordi de har forskellige typer af gulv i deres hjem.

  No products were found matching your selection.
  error: