Bedste vækkeure i test

Rangeringen er baseret på produktets funktioner, design, pris, anmeldelser samt eksterne tests.


Et vækkeur får dig op om morgenen

Sover du nogle gange over dig, eller vil du bare vækkes på en behagelig måde? På denne side finder du markedets bedste vækkeure og dermed er det slut med at komme for sent eller blive vækket af en irriterende tone!

Vækkeure er en fantastisk opfindelse som sikrer dig at du kommer op om morgenen og samtidig får en god start på dagen. Med et vækkeur kan du vågne til en behagelig lyd eller melodi og dermed vågne stille og roligt og føle dig veludhvilet. Fordelen ved vækkeure er også at du kommer lidt væk fra din telefon som vil påvirke dit sind samt hjerne til at føle sig mere frisk.

Hvorfor skal jeg vælge et vækkeur i stedet for smartphone?

Du tænker måske “hvorfor købe et vækkeur, når jeg har en telefon/smartphone?” Et godt spørgsmål, som vi vil forsøge at besvare. Mange mennesker vågner op til deres mobiltelefons alarm og problemet med dette er bare, at det gør det langt vanskeligere at placere noget mellem din teknologi og din søvn, og det er to områder i dit liv, der bør holdes adskilt.

Hvis den sidste ting du gør, før du lukker dine øjne om aftenen er at kigge på din smartphone for at indstille alarmen, hvor sandsynligt er det så ikke at du ikke kun sætter din alarm? Indrøm det, du skal nok tjekke din Instagram, sende en besked eller to, spille blot en runde af dit yndlingsspil eller surfe på internettet.

Når telefonen så endelig rammer natbordet, har du tabt dyrebar søvn tid, du har narret din hjerne til at tro, at den skal være vågen i stedet for at gå til ro. Dette sker fordi lyset af det blå lys fra telefonen reducerer din krops frigivelse af melatonin, hormonet der regulerer din søvncyklus. I stedet for at slappe af har du stimuleret dit sind. Alt dette fører til dårlig søvn efterfulgt af en sløv, uoplagt “Jeg ved ikke, hvorfor jeg er så træt,” slags morgener.

Her hos Pricesurf.dk, vi vil have dig til at sove godt om natten og vågne op veludhvilet og frisk. Derfor har vi forsket på de bedste forbrugerhjemmesider, lyttet til søvneksperter og fundet ud af hvilke købere af vækkeure foretrækker mest. Dette har ført os frem til vores liste af de bedste vækkeure for dig der gerne vil sove godt om natten samt vågne op behageligt.

Ting du bør overveje før du køber et vækkeur

Ligesom enhver anden gadget som du vil købe til dit hus, er købet af et vækkeur noget som skal behandles med en hel del tanker. Før du bare skrider til handling og køber dit første eller dit næste vækkeur, er der her listet en række ting som du bør overveje.

Display

Dine præferencer ved køb af vækkeur bør tage højde for den slags display, der ville være på uret.

Hvis du er mere af en traditionel person, så er du velkommen til at holde retro-stilen og dermed købe et vækkeur med analogt udseende. Hvis du er en person, der kan lide teknologi, vil du finde ud af, at de digitale ure i dag er en skønhed at se og vågne op til.

Du kan dermed købe dem med LED / LCD lys med korrekte indstillinger for at sikre, at de ikke gør ondt i dine øjne selv i mørket. Du vil blive overrasket over, at nogle af disse ure endda vil præsentere tiden på væggen, så du altid kan se hvad klokken er og så endda ved at kigge op i loftet eller på væggen.

Lyd, lys og radio

Vil du vækkes med et naturligt lys med en afslappende melodi, er dette funktioner du bør gå efter ved købet af dit næste vækkeur. Ved det listede vækkeure finder du funktionerne på forskellige måder og dermed kan du både vågne op til at lyset fra dit vækkeur stiger i styrke, som ved en solopgang og samtidig spilles en lyd som vil få dig til at vågne naturligt op.

Derudover findes der også vækkeure som kan vække dig med nyheder eller radio. På den måde kan du nemt finde den perfekte måde for dig at vågne op på og dermed få den bedst tænkelige start på dagen.

Vækkeur med projektor

Vækkeure med indbyggede projektorer er et kæmpe hit blandt vækkeure. Ved hjælp af en letlæselig laser sendes klokken fra dit vækkeur op på enten din væg eller i dit loft. Dermed slipper du for at vende dig mod uret for at se klokken. Projektoren sender klokken meget letlæselig hen der hvor du vælger at pege den hen imod.

Fordelen med en projektor i et vækkeur er også at du aldrig skal bekymre dig om at lyset fra dit vækkeur holder dig vågen, da laserens ur i loftet eller på væggen er svagt men samtidig nemt at læse med trætte øjne. Et vækkeur med en projektor er et populært valg og virker super godt i alle slags soveværelser.

Vækkeure og clockradioer har udviklet sig en del på bare de seneste år. Traditionelt set har man med sit vækkeur kunne sætte en alarm og måske kunne snooze alarmen, hvis man lige skulle bruge 10 minutter ekstra tid til at vågne. Mange vækkeure har i dag mange flere funktioner – eksempelvis kan der nævnes WiFi kompatible, mulighed for opkobling til mobil, mail og andre chat funktioner. Yderligere funktioner i vækkeure og clockradioer kunne være lys opvågning, automatisk radiostyret tidsstyring, særskilte alarmer for forskellige dage for ugen og justerbare alarm ringetoner.

I denne guide vil du kunne læse lidt nærmere omkring de funktioner som du typisk finder i vækkeure og clockradioer den dag i dag. Hver enkelt vækkeur er forskelligt, men mange kan have de samme funktioner, og disse kan du læse meget mere om i nedenstående afsnit.

Funktioner i vækkeure

Vækkeure har forskellige prisklasser, som typisk er et udtryk for hvilke funktioner som vækkeuret har. Pris kan selvfølgelig også afhænge af design, men funktionalitet er blandt det vigtigste. Nedenfor kan du se de mest gængse funktioner i vækkeure.

Justerbar alarm

Per definition kan en alarm altid justeres, men det der menes med justerbar alarm er at du selv kan programmere og justere alarmen som du har lyst til. Det kan være at du synes vækkeuret skal ringe på en anden måde i weekenden end i hverdagen. Det kan være at alarmen skal lyde anderledes de dage, hvor du skal ekstra tidligt op eller det kan være, at du ønsker specielle mønstre i alarmen på specifikke dage.

Flere alarmlyde

Nogle mennesker kan bedste lide at vågne op til stille og rolige lyde, imens nogen har det fint med en høj alarm. Netop af denne grund, så kommer de fleste vækkeure med mange indbyggede alarmer. Hvis du derfor er sikker på at du er typen som skal have en bestemt lyd som alarm, så husk at tjekke op hvor mange alarmer det vækkeur, som du overvejer at købe har.

En anden ting som også kan variere fra vækkeur til vækkeur, er om vækkeuret kan vibrere. Nogle vækkeure vibrerer når deres alarm lyder, men andre vækkeure gær ingenting. Hvis vibrationen er en must-have funktion for dig, så husk også at tjekke dette inden du vælger dit nye vækkeur/clockradio.

Søvn musik-timer

At høre en dejlig lyd stille melodi eller sang, når du skal sove er noget som mange sætter pris på. Netop af denne grund er der mange mennesker som falder i søvn til musik og om morgenen finder man ud at musikken har kørt hele natten, enten i ørene eller på anlægget. Dette er ikke altid det sundeste for kroppen, da man aldrig giver den ro til at falde helt ned i den dybe søvn. Du kan derfor i nogle tilfælde føle dig meget træt og slet ikke udhvilet, selvom du har sovet en hel nat.

For at løse dette problem har nogle vækkeure den smarte funktion at de kan afspille musik, men man kan sætte en timer på. Det kunne eksempelvis være at du ved, at du falder i søvn indenfor 30 minutter. Med denne viden kan du med fordel sætte vækkeurets musik-timer til at slukke indenfor 45 minutter.

Snooze knappen

Når man trykker på vækkeurets snooze knap, så startes der en ny alarm, som giver mulighed for at man kan sove eller slappe af i noget ekstra tid. Normalt har vækkeure en snooze tid på 10 minutter, men de fleste vækkeure som bliver lavet i dag giver brugeren mulighed for selv at definere det tidspunkt som snooze perioden skal være på. Det kan være lidt forskelligt fra vækkeur til vækkeur, hvordan deres snooze funktion virker, men langt de fleste modeller tilbyder dette.

Som med alting kommer det også an på hvor mange penge du er villigt til at betale for en clockradio. Hvis du køber et billigt vækkeur, så er det ikke sikkert at der er alle de funktioner som du har brug for. I forlængelse af snooze funktionen på et vækkeur, så er det også noget som hedder ‘gradvis opvågning’, en funktion som gør at alarmen starter ud stille og løbende bliver højere og højere, indtil du slukker helt for snooze funktionen.

Lys ved vækning

Der er flere moderne vækkeure som giver dig muligheden for at blive vækket med lys. Der er ikke blot tale om et vækkeur som lyser i loftet, men i stedet blot udsender et lys. Det fungerer på den måde at vækkeuret skruer lysintensiteten stille og roligt op, så når du vågner fra søvnen, så føles det meget mere naturligt. end hvis du have vågnet i mørke.

Radiostyret vækkeur

Et helt traditionelt vækkeur har brug for at blive manuelt justeret, når det løber tør for batteri eller bliver hevet ud af strømkontakten, men nogle modeller kan selv justere deres tid hvis de er radiostyret. Et radiostyret vækkeur kan være rigtig smart, da du dermed altid er sikker på at det går rigtigt, og at du dermed kommer op til tiden.

Det er en funktion som man sjældent ser i gammeldags vækkeure, så hvis du derfor gerne vil have en radiostyret vækkeur, så skal du kigge efter nogle af de nyere modeller på markedet. Det kunne eksempelvis være et vækkeur som har vundet bedst i test, da disse ofte har en lang række smarte funktioner inkl. radiostyring.

Justerbart lydniveau

Der er nogle som godt kan lide at vågne op til en meget høj lyd (måske fordi de ellers ikke vågner), og så er der nogle hvor det fungerer bedst med en mere afdæmpet lyd at vågne op til. De fleste vækkeure giver mulighed for at juster lydniveauet på alarmen, men det er bestemt ikke alle. Typisk så har man ikke så mange muligheder i analoge eller gammeldags vækkeure, mens man i langt de fleste digitale vækkeure har mulighed for at gøre det. Det maksimale lydniveau for en alarm i dag kan strække sig fra 60 dB og helt op til 110 dB for nogle modeller.

Det visuelle display

Har du nogensinde følt at der kommer for meget lys fra vækkeuret, så vil det selvfølgelig være en god ide at finde en model, hvor du netop kan justere lyset. Hos langt de fleste digitale vækkeure, er det muligt at skrue op og ned for lyset på dets display.

Det er langt fra alle vækkeure som overhovedet har et display. Det siger sig selv at de fleste retro vækkeure og gammeldags vækkeure ikke har, men der er også helt moderne ure som ikke har et display. I stedet for at have et display så har den simpelthen en projektor. Et projektionsur fungere på den måde at det lyser klokken op i loftet eller væggen, så du selv når det er nat, nemt kan se hvad klokken er.

Strømkilde

De fleste vækkeure er sat til en stikkontakt da mange funktioner hurtigt kan bruge meget strøm. Der er dog stadig mange modeller som blot fungere vha. batterier. Det er slet ikke sikkert at du går op i dette, men det kunne eksempelvis være relevant hvis du ledte efter et rejsevækkeur. Dette ville nemlig klart være mest praktisk hvis rejsevækkeuret kun var drevet med batterier, da det så er nemt at tage med sig rundt når man rejser rundt.

Kompakt størrelse

De fleste vækkeure og clockradioer er typisk så små og lette, at de nemt kan blive flyttet fra rum til rum, eller blive smidt i en taske når du skal ud og rejse. Hvis du ved at du kommer til at have en behov hvor du skal rejse med uret, så sørg for at du køber en model, som ikke er tung, da det dermed hurtigt kan blive en byrde fremfor en fordel at have med sig rundt.

USB opladning

Som det også er tilfældet med mange andre elektronisk apparater som bliver solgt i dag, så findes der også vækkeure med USB porte. Der kan være mange grunde til at ville have et vækkeur med en USB port, men det kunne eksempelvis være en god ide, da man dermed kan oplade sin telefon eller tablet, som alligevel ligger tæt på vækkeuret. Det er næsten altid kun de elektriske vækkeure som har denne funktion.

Bluetooth kompatibel

Hvis du køber et smart vækkeur, så kan du i nogle tilfælde få en model som har bluetooth indbygget. Bluetooth kan som du måske ved bruge til mange forskellige ting, men det være at du kunne spille musik igennem en højtaler i vækkeuret, eller du kunne forbinde din telefon på anden måde.

Normal indbygget radio

Hvis du har en yndlings radiostation, så vil det være naturligt, hvis du også har lyst til at lytte til denne når du enten vågner eller skal til at sove. Hvis du er en af dem som godt kunne tænke dig et vækkeur med radio, så skal du huske at se om modellen har en FM radio indbygget. Der er nemlig vækkeure som siger at de har radio, men så er det dab radio i stedet for FM. Hvis du specifikt lyder efter et vækkeur med radio, så er det en clockradio du skal have fat i. Med en clockradio er det nemlig givet at der er indbygget radio funktion i. En clockradio kan altid også fungere som et vækkeur.

For en god ordens skyld så skal det nævnes at radio funktionen i et vækkeur eller clockradio ej er at forveksle med ‘radiostyring’ som betyder noget helt andet. Et vækkeur som er radiostyret betyder nemlig at uret kan justere tiden automatisk via satellitter som de er forbundet til.

Ofte stillede spørgsmål – køb af vækkeur

Når du skal købe et nyt vækkeur og du begynder at læse om de bedste vækkeure, mærker og alle de forskellige funktioner, så kan der hurtigt være mange spørgsmål, som du skal have besvaret. I dette afsnit har vi listet nogle spørgsmål som du måske har, når du skal have dit nye radiostyret vækkeur med projektor.

Hvor meget vil du betale for et vækkeur/clockradio?

Normale vækkeur og clockradioer kan uden problemer fås for et par få hundrede kroner, hvis man bare vil have en almindelig model, som ikke har alt for avancerede funktioner. Hvis du derimod eksempelvis ønsker et moderne design vækkeur med lys i, så kan du uden problemer komme af med 600 kr. eller mere.

Inden du skal ud og vælge hvilket vækkeur du vil have, skal du gøre op med dig selv, hvor meget du overhovedet ønsker at købe for. Hvis du allerede nu ved at du ikke kommer til at bruge mere end 200 kr. for en clockradio, så er der ingen grund til at du begynder at kigge på vækkeure som er dyrere end dette. Du kan dog være heldig at få en clockradio på tilbud i Føtex eller et vækkeur i Imerco, som er blevet sat markant ned, så dette kan du også holde øje med.

Har du brug for at have forskellige alarmer?

Hvor mange forskellige alarmer tilbyder vækkeuret at kunne indstille? Nogle mennesker har kun brug for en alarm, mens andre gerne vil kunne vælge imellem forskellige alarmer til forskellige dage. Det kunne eksempelvis være, at du kun bestemte dage skal tidligt op, mens du andre dage møder senere.

I ovenstående scenarie er der absolut ingen grund til at uret skal ringe på samme måde hver eneste dag, og derfor vil det være oplagt at kunne indstille to eller flere forskellige alarmer, som ringer på præcis de dage som du har indstillet vækkeuret til.

Har vækkeuret eller clockradioen flere alarmtoner?

Er du typen som skal vågne op til en bestemt lyd, så er dette noget du skal være opmærksom på. Det er meget forskellige fra vækkeur til vækkeur om der kan indstilles flere toner, så hver dag eksempelvis kan være forskellig. Det kan også være at du foretrækker at vågne til en bestemt tone i hverdagen og en anden i weekenden.

Er snooze knappen justerbar?

De fleste snooze alarmer udsætter alarmen med et standard interval på omkring 10 minutter, men der er måske folk som har behov for at det skal være mere eller mindre tid. Hvis du ved at det tager dig en halv time at stå op, så kan det være en god ide at sætte snooze alarmen til mere end de 10 minutter.

Sync’er vækkeuret automatisk med tiden?

Der er folk som bor i områder hvor elektriciteten går oftere end andre steder. Det kan også blot være at du jævnligt har brug for at flytte uret og derfor må tage det ud af stikkontakten.

Hvis du jævnligt oplever strømafbrydelse eller flytter uret, så vil det klart være en fordel at købe et ur som automatisk indstiller tiden, da du ellers vil bruge en del tid på at indstille tiden. Hvis du er interesseret i at finde et vækkeur som syncer automatisk, så skal du lede efter et radiostyret ur.

Hvor høj lyd har vækkeuret?

En meget vigtig egenskab som mange mennesker ofte overser, er hvor høj lyd vækkeuret kan ringe med. I værste tilfælde kan du ende med at købe et vækkeur som på ingen måde er i stand til at vække dig om morgenen, fordi det simpelthen ringer med en alt for lav volume.

Hvis du er typen som kan have svært ved at vågne, selv når vækkeuret ringer eller når din babyalarm lyder, så er dette nok et punkt som du skal være opmærksom på. Det som du skal gøre er at tjekke det decibel tal som der er oplyst når du læser om produktet. Det er bestemt ikke alle producenter eller forhandlere som oplyser decibel taller, men hvis de gør så vil det være angivet som dB under et produkt.

Er der fysisk display i clockradioen?

Et display kan være ekstremt nyttigt for mange mennesker, da det giver mulighed for hurtigt at kunne se datoen, temperatur og andet interessant information. Der er også nogle clockradioer som har en indbygget projektor, som fungerer på den måde at den vil lyse klokken og anden information over på væggen. På denne måde kan du altid følge med selv om natten hvis du vågner.

Hvilken strøm benytter vækkeuret?

Selvom dette måske kan synes som en mindre ting, så kan punktet alligevel have indflydelse på dit endelig valg af vækkeur. Forestil dig eksempelvis at der ingen stikkontakt er nær din seng. Hvis dette er tilfældet så skal du købe et vækkeur som virker med batterier.

Et vækkeur med batterier kan også have en anden fordel, og det er hvis strømmen i huset pludselig går om natten når du sover. Hvis dette sker skal du ikke være nervøs for om du kommer op om morgenen eftersom batterierne vil holde liv i vækkeuret, så det stadig kan ringe og vække dig.

Hvilken størrelsen har vækkeuret?

Af åbenlyse årsager er det vigtigt at vurdere selve størrelsen på vækkeuret. Den mest logiske grund er selvfølgelig at det skal kunne passe på dit natbord. Derudover så er der også det aspekt under punktet, at der er mange som også skal kunne bruge vækkeuret når de skal rejse.

Hvis uret skal kunne bruges som rejsevækkeur, så kræver det at det ikke er alt for stort, da et stort ur hurtigt bliver træls at slæbe rundt på. Hvis du forresten tror at et stort vækkeur er lig med en høj lyd, så tager du helt fejl. Der er mange mindre vækkeure, som rent faktisk kan ringe højere end store vækkeure, så dette kan ikke baseres ud fra størrelsen på uret.

Har clockradioen USB porte?

Et andet vigtigt spørgsmål som du skal spørge dig selv, inden du vælger hvilken clockradio som du ønsker at købe hjem til. Hvis en clockradio har indbyggede USB porte kan du nemlig noget meget. Du kan sætte et USB kabel ind i clockradioen og dermed benytte dette til at oplade din smartphone, tablet eller andet device som bliver opladt via USB.

Typisk så fungerer USB vækkeure på den måde, at selve uret er tilsat en strømkontakt og herefter vil USB kablet kunne få strøm igennem vækkeuret og dermed kunne oplade din device.

Er vækkeuret kompatibel med bluetooth højtalere?

Der er flere og flere vækkeure som bliver mere avancerede og dermed kan en masse smarte ting. En af de nyeste egenskaber er eksempelvis at vækkeuret kan forbindes til en trådløs højtaler.

Det kunne eksempelvis tænkes at du ligger i sengen og hører radio med din clockradio, men du ønsker at lyden skal være endnu bedre. I dette tilfælde ville det være smart at kunne forbinde din clockradio med højtaleren.

Alternativer til et vækkeur/clockradio

Hvis du ikke helt føler at der er et vækkeur som passer til dig, så kan det være at du allerede nu tænker i alternativer. Vi har herunder samlet to forskellige meget budgetvenlige alternativer, som du kan tage med i dine overvejelser hvis du er ved at undersøge vækkeurs-markedet.

Din telefons indbyggede alarm

Mere eller mindre alle smarthpones som bliver solgt i dag, men også ældre modeller, har en indbygget alarm-funktion som kan bruges. Typisk så har du mulighed for selv at indstille den lyd som alarmen skal ringe med, men udover dette, så har du også typisk mulighed for at indstille styrken på alarmen.

Hvis du vælger at bruge din telefons alarm, så koster det dig som udgangspunkt ikke en krone, andet end selvfølgelig hvad telefonen har kostet dig. Hvis du skal købe en smartphone den dag i dag, så kommer du dog til at skulle betale et beløb som minimum kommer til at være et par tusinde kroner. Hvis du skal have en af topmodellerne på markedet, så kommer det til at være væsentlige mere.

Hvis du allerede nu har en telefon med en indbygget alarm, så vil denne være et godt alternativ til et vækkeur, hvis du ikke går op i andre funktioner end blot selve alarmen.

Alarm apps

Den gennemsnitlige alarm app, som kan blive downloadet til din smartphone, tablet eller andet elektronisk device koster typisk mellem 10-20 kroner, men du kan også sagtens finde app som er helt gratis. Ved at downloade en alarm-app kan du få mange af de mest avancere funktioner, som din telefon ikke tilbyder som standard.

De forskellige funktioner kunne eksempelvis være en avanceret snooze knap, automatisk time sync og selv kunne vælge alarmklokke/sang. Hvis du tænker at det kunne være værd at undersøge hvilke app’s der er tilgængeligt, så kan du blot søge efter alarm i din App Store og herefter vælge en af dem, som har fået de bedste anmeldelser.

Brug af snooze knappen på vækkeuret

Det er træls at skulle gøre brug af ens snooze knap, da det ville være meget lettere blot at stå op fra sengen med det samme. Alle der har tendens til at trykke på snooze knappen når vækkeuret ringer, ved dog at det i de fleste tilfælde simpelthen ikke er en mulighed at kunne stå op med det samme.

Der er folk som skal bruge noget tid på at vågne, så derfor kan de ikke bare følge rådet om at stå op med det samme. I nedenstående afsnit har vi listet 10 forskellige strategier, som hjælper dig til at droppe snooze knappen, men først vil vi svare på nogle spørgsmål omkring vækkeuret og snooze knappen som mange har.

Er det usundt af bruge snooze knappen?

Det korte svar er: ja. Hvis du vælger at bruge vækkeurets snooze knap så bringer det mere skade end blot at give dig mindre tid. Du er måske ikke klar over det, men du bliver mere groogy resten af dagen, end hvis du blot havde valgt at stå op med det samme, uden at trykke på knappen og udskyde dagen.

Det er måske svært at forstå, men der er en forholdsvis simpel forklaring. De fleste snooze knapper er sat til at udskyde alarmen med omkring 10 minutter. De 10 minutter er slet ikke nok til at fuldføre en fuld søvncyklus, så alarmen ender med at skubbe dig tilbage til vågenhed, mens du stadig overgår mellem sovefaser. Som et resultat, når du endelig kommer ud af sengen, oplever du, hvad forskere kalder “søvn inerti”, som altså er den groggy og desorienterede følelse man kan have, når man lige er vågnet.

Søvn inerti – kan have konsekvenser

Søvn inerti kan have alvorlige konsekvenser for resten af din dag. Forskellige studier viser at udover groggy-følelsen, så er der flere andre ting der bliver påvirket herunder din hukommelse, evne til at tage beslutninger og reaktionsevne. Alle disse negative ting kan tage helt op til 4 timer at gå væk. Hvis man tænker nærmere over dette, så taler dette bestemt ikke godt for alle de billister og cyklister, som rammer den travle morgen myldretid.

Paradoksalt nok, så er de fleste meget opmærksomme på de negative påvirkninger fra søvn inerti. Størstedelen af de danskere som står op med søvn inerti efter alarmen fra vækkeuret er blevet udskudt, vil være påvirket af dette en stor del af den kommende dag, hvilket kan gå ud over deres humør, koncentration, arbejde og generelle tilfredshed.

Mere end halvdelen af danskerne indrømmer at de løbende trykker på deres snooze knap, hvilket på et helt liv gør at de går glip af 4 måneders vågenhed. Det er ikke nogen overraskelse at næsten 33% af os alle bedømmer vores søvn som værende ikke tilfredsstillende.

Snooze træn din hjerne

Selvom det er populært at snooze vækkeuret, så kan det meget hurtigt skabe en ond cirkel for dig. Desto mere du gør det til en vane at trykke på snooze knappen, desto mere forvirrer du din hjerne og interne vækkeur. Du skal lære din hjerne at reagere korrekt til den høje lyd fra alarmen, så når alarmen ringer er det et signal til din hjerne om at nu skal den vågne op.

Hvis du derimod bliver ved med at trykke på snooze knappen, så modarbejder du din hjerne til at lære dette, og dermed går stik imod den egentlige funktion fra dit vækkeur – nemlig at stå op når den ringer. For at det ikke skal være løgn så er der også folk, som ikke er konsekvente med den tid de vælger at clockradion skal snoozes, hvilket blot skaber en endnu størrelse forvirring hos din hjerne.

Slutteligt så skal det også nævnes, at den ekstra søvn som du rent faktisk når at få, er så lidt at det er fuldstændigt ligemeget for resten af dagen. En meget bedre løsning er at du sætter vækkeuret til at ringe på det absolut sidste tidspunkt, hvor det stadig er muligt for dig at nå at gøre dig klar. Dette presser dig også til at stå op, ellers kan du ikke nå det som du skal.

Herunder har vi samlet et par gode råd, som måske kan få dig til at droppe snooze knappen. Gør det for din egen skyld, da du uden tvivl vil få en bedre dag.

10 tips til at stoppe med at snooze vækkeuret

1. Placer vækkeuret et sted hvor det er svært at nå

Hvis dit vækkeur står lige ved siden af din seng, så kan det være meget fristende at trykke på snooze knappen, når du på brutal vis bliver hevet ud af den søde søvn. Du gør det dermed alt for let for dig selv, at holde den dårlige vane i live.

Det som du bør gøre i stedet for er at placere dit vækkeur et sted, hvor du rent faktisk tvinger dig selv til at stå op for at slukke det. Så snart du rent faktisk er stået op af seng, så er chancen for at du bliver oppe meget større. For at opnå de allerbedste resultater med denne metode, så skal du placere alarmen i den anden ende af rummet, eller i et helt andet rum, så du er sikker på at skulle gå flere meter.

2. Giv dig selv en grund til at stå op

Planlæg et eller andet sjovt som du kan lave tidligt om morgenen. Ideelt set så kunne dette være et eller andet, som du kunne lave udenfor i solskinnet, da det dermed også ville hjælpe dig til at vågne ordentligt op.

Gå all-in og sig til dig selv, at du kun kan få lov til at lave “aktiviteten”, hvis du står op på det rigtige tidspunkt. Det er i virkeligheden kun fantasien som sætter grænser her, men det kan eksempelvis være at du ikke må lave den dejlige morgenkaffe fra espressomaskinen eller, at du ikke må tjekke dit sociale medier, hvis du ikke står op når vækkeuret ringer.

3. Lav en fysisk aktivitet

Ved du hvor vågen du bliver efter 10 sæt sprællemand? Svaret er at du bliver vågen meget hurtigt. Faktisk så kan du også tage dette råd endnu mere seriøst og måske starte med at træne om morgenen lige efter du er stået op. Ved at træne så snart vækkeuret har ringet, kommer du hurtigt i gang med dagen. En anden positiv ting ved dette er, at du ikke skal tænke over træningen når du er hjemme igen, du undgår dermed at skulle kæmpe dig ned i et center, som er propfyldt fordi alle andre skal træne lige efter arbejde.

Hvis det ikke lige er dig at starte ud med træning med det samme, så er der her et andet godt råd til dig. Du kan fra udlandet købe et wake’n’shake vækkeur, som fungerer på den måde at den bliver forbundet til din smartphone. Du skal herefter ryste din iPhone for at alarmen stopper med at ringe.

4. Tilføj variation med placering og tone

I dette råd foreslås det at du planlægger forskellige alarm ringetoner eller sange på de forskellige dage. Ved at have forskellige ringetoner så undgår du at blive imun overfor den tone som dit vækkeur ringer med.

Et andet råd er at du kan placere flere vækkeure i forskellige dele af dit hjem, inden du går i seng om aftenen. Ved at gøre dette tvinger du dig selv til at stå og op slukke alarmerne, samtidig med at du starter dagen ud med en god omgang skattejagt – så bliver det vist ikke meget sjovere.

5. Brug dine andre sanser

Når det kommer til vækkeurs-alarmer, så kan du gøre brug at mere end blot lyd. Der findes en type af vækkeure, som de seneste år er blevet mere og mere populære – nemlig de såkaldte vækkeure med lys. Det som et vækkeur med lys gør er, at efterligne en rigtig solopgang.

Helt konkret så starter den med at lyse meget svagt og bliver efterhånden kraftigere og kraftigere i sit lys. På denne måde så kommer din hjerne til at reagere på dette og vågne på en mere naturlig måde. Du kender det måske fra weekenderne hvor man vågner af sig selv, når solen allerede er stået op. Philips har bl.a. lavet en model som hedder wake up lige vækkeur, som er en af de mest populære modeller på markedet.

Hvis du vil have sådan en type vækkeur som netop beskrevet, så kan det godt afsløres af de ikke er blandt de billigste modeller på markedet. En anden mulighed som er billig, men knap så effektiv, er at stille dit vækkeur ved vinduet, så du er tvunget til at stå op og slukke det. Når du alligevel står ved vinduet kan du lige så godt rulle gardiner fra og lukke solskinnet ind i rummet.

Alternativt kan du også aktivere din lugtesans når du skal vågne. Der findes mange luftdiffusere på markedet, som kan blive indstillet til at sprøjte en bestemt lugt ud om morgenen. Hvis du gør dette så skal du bare være sikker på at vælge en lugt som er meget markant, det kunne eksempelvis være en citrus lugt.

Slutteligt er et sidste råd at du kan sætte din kaffemaskine med timer til at brygge kaffen på det tidspunkt du skal stå op. Der er flere studier som tidligere har bevist at aromaen fra kaffe har flere antioxidant effekter som hjælper på stress og på din søvn inerti.

6. Følg et søvnskema

Hvis du er i underskud på søvnen, så kan snooze-knappen føles endnu mere lokkende. Vær derfor sikker på at du får 7 til 8 timers søvn hver eneste nat, og planlæg det gerne sådan så du falder i søvn og vågner på ca. de samme tidspunkter hver eneste dag. Hvis du får et ordentlig nats søvn hver eneste dag, så vil du nemlig helt naturligt føle dig meget mere frisk når du vågner op om morgenen.

7. Gå i seng tidligere

Du gør det måske meget hårdere for dig selv end du egentlig tænker. Nogle mennesker er natugler og kan godt lidt at være længe oppe. Hvis du er en af disse mennesker, så skal du ikke forvente at kunne være i topform, så snart vækkeuret ringer om morgenen.

Sæt derfor et realistisk tidspunkt for hvornår alarmen skal lyde – sørg gerne for at det er på det absolut sidste tidspunkt, så du får så meget søvn som muligt. Gradvist kan du herefter skifte din rytme med 15 minutter, så du til sidst vågner op i bedre tid og går i seng i bedre tid. Efterhånden så vil du have vænnet din krop til at sove på de rigtige tidspunkter og din morgener herefter vil blive meget bedre.

8. Sæt din alarm til et andet tidspunkt

Når vi taler om at ændre tidspunktet på din alarm, så kan det tidspunkt din nuværende alarm ringer, være en af de væsentligste grunde til at du bruger snooze knappen.

I løbet af anden halvdel af natten, bruger du meget mere ned i den tunge søvn og i REM søvnen, begge disse faser at hårde at vågne op fra (disse faser er også grunden til at en lur kan få dig til at føle mere søvnig). Uheldigvis på grund af hvordan disse søvnfaser virker, går mange folk alarmer af imens de stadig er i den dybe søvn eller REM, hvilket er det som gør dig meget groggy når du står op.

Heldigvis så er der masser af måder, hvorpå du kan imødekomme dette. Der er lavet flere app til din telefon, som bl.a. kan måle din søvncyklus og herefter kan den time det tidspunkt, hvor du sover lettest. Hvis vækkeuret ringer når du sover meget let, så vil du føle dig frisk og ikke opleve den irriterende groggy tilstand, som hvis du vågner fra den dybe søvn.

En søvn app fungerer på den måde at den benytter sig af den mikrofon og accelerometer som er indbygget i din smartphone. Den måler bl.a. din vejrtrækning og dine kropsbevægelser. Selv din hjerterytme vil blive overvåget, hvis du benytter dig af en fitness tracker eller aktivitetsarmbånd. Den kombinerer herefter al den information som den indsamler, og sammenholder den med hvor lang tid du har sovet, for at finde det 30-minutters vindue, hvor du er mest tilbøjelig til at være i den letteste søvn. Når den har beregnet dette tidspunkt så vil alarmen automatisk starte.

9. Ændre dit mindset

Hvis du ikke allerede har det mindset, så bør du få det. Soveværelset skal basalt set kun bruges til de to S’er – søvn og sex. Det betyder at det ikke er er sted hvor du skal arbejde, socialisere eller træne. At bruge dit SOVEværelse til kun at sove i, vil træne din hjerne til at se det som et sted at slappe af, i stedet for et sted at skulle være aktiv.

Ved at ændre dette mindset, skal du naturligvis også sørge for at have et vækkeur. Alternativt kan du ende med at slappe så meget af, at du slet ikke kan komme op om morgenen. Find derfor et vækkeur, som passer til dig og dine behov.

I forlængelse af det med at ændre ens mindset, bør du gøre det med din alarm. Se din alarm som en forpligtelse til dig selv om at komme op om morgenen. Det skal ikke være til forhandling, og en snooze funktion bør ikke være en mulighed for dig. At skulle til at skændes med dig selv er udmattende, og bør ikke være den måde man starter sin morgen på.

10. Få en rutine omkring sengetid

Reserver den sidste time før sengetid til ren afslapning. I den sidste time op til tidspunktet hvor du skal sove, bør du undgå en masse, for at få den bedste mulige søvn. Undgå tunge måltider, alkohol, koffein, træning og elektroniske genstande såsom din mobil. Alt dette er med til at reducerer din kvalitet af søvn.

Du bør i stedet tage et varmt bad, lave en form for aromaterapi, meditere, dyrk yoga eller læs en bog med lav og rolig belysning. Ved at have en god rutine omkring din sengetid, får du en lang bedre søvn end ellers – og så behøver du måske slet ikke at snooze, da du vil være veludhvilet om morgenen. Som prikken over i’et kan du brygge en god kop kaffe på din helt egen espressomaskine.

Forhandlere af vækkeure

Står du overfor opgaven med at skulle finde et nyt vækkeur, så er du kommet til det rette sted. På denne side har vi samlet den ultimative vækkeur guide til dig. På baggrund af tests og anmeldelser, har vi rangeret de bedste vækkeure til dine behov. Nedenfor kan du få et overblik og hvor det er muligt at købe sit vækkeur.

Online forhandlere af vækkeure

Som du måske har bemærket på denne side, findes der en lang række online forhandlere. Disse forhandlere er troværdige forhandlere, hvor du med ro i sindet kan bestille dit nye vækkeur. Ved at bestille dit vækkeur online, slipper du for bøvlet med at skulle ned i en butik og hente det. Få det hjem til døren og tag det i brug så hurtigt som muligt.

Blandt de mange vækkeur forhandlere, kan du blandt andet finde vækkeur kategori her:
Coop Shopping
Wupti.dk
Imerco.dk

“Offline” forhandlere

Der finder naturligvis også en lang række butikker hvor du kan købe et nyt vækkeur. Fordelen ved at købe det hos en forhandler, er naturligvis at du kan se nærmere på selve vækkeuret, og læse hvad de skriver på emballagen. Dette forsøger vi imidlertid at gøre op med, ved at give en detaljeret beskrivelse af uret, så du kan træffe en købsbeslutning på et informeret grundlag.

Har du ikke lyst til at købe et vækkeur online, så kan du eksempelvis finde et Føtex vækkeur, Elgiganten vækkeur eller et vækkeur i Bilka. Der findes blandt andet et stort udvalg af vækkeure i Føtex og Bilka, som er en del af Salling Group. Derudover finder der også store forbruger-butikker hvor du kan købe vækkeure, som eksempelvis vækkeure fra Ikea.

Ønsker du hverken at købe dit vækkeure fra en online forhandler, eller at købe et Føtex vækkeur, så kan du altid bruge din mobil til at indstille en alarm.

Typer af vækkeure

Der findes et ocean af forskellige vækkeure, hvor blandt andet funktionalitet, design og brugervenlighed er vidt forskellige. I den nedenstående liste har vi forsøgt at gennemgå nogle af de mest relevante typer af vækkeure. Er der noget information du mangler, eller noget som du er i tvivl omkring, skriv endelig en kommentar i bunden af siden.

Radiostyret vækkeur (clockradio)

Et radiostyret vækkeur, er sjovt nok som navnet antyder, en vækkeur som er styret af radio. Det skal forstås på den måde med “styret”, at uret bliver sat i forhold til de radiofrekvenser den samler op fra det nærliggende område. På den måde havner det også i kategorien elektronisk vækkeur, også kaldet digitalt vækkeur.

Ved at et vækkeur er radiostyret, slipper du for at skulle indstille det tidsmæssigt. Radiofrekvenser sender data ud, hvori der er info om tid. Det betyder således også, at du slipper for at skulle ændre sommer- og vintertid. Det betyder også at hvis du tager det med på ferie/rejse, så skulle det også gerne indstille sig selv.

En tredje ting som er værd at bemærke, er at flere radiostyrede vækkeure i indbygget radio. Det betyder at du kan vågne op til lyden af din yndlings radio, hvis det er det du ønsker. Dette er blandt andet tilfældet med flere af de Braun vækkeure, som du finder på denne side. Sådan et vækkeur går også under betegnelsen clockradio, som er en to-i-en vækkeur/radio.

Vækkeur med viser

Et vækkeur med viser, er i al sin enkelthed et ur som viser et analogt urskive med tilhørende viser, frem for et digitalt billede af uret. Det kan være meget forskellige hvad folk ønsker at se. Et vækkeur med viser er den lidt mere “gammeldags” måde at læse tiden på, hvor man i nyere tid er gået over til en visning af tid på følgende måde: TT:MM:SS.

Ønsker man et vækkeur med viser, kan det være fordi at det rent designmæssigt passer flot ind i ens soveværelse. Det kan også være at man ønsker at læse uret på den “gammeldags” facon. Hvis det er det man ønsker, kan det være en god ide at vælge et vækkeur med selvlysende viser, da du så kan se tiden i mørke. Det kan være en fordel, især hvis vækkeuret er placeret i soveværelset.

Et vækkeur med viser bliver typisk også betegnet som et retro vækkeur. Et retro vækkeur kan være et sjovt element på natbordet, og kan tilmed også se meget godt ud. Vælger man et gammeldags vækkeur skal man dog vide, at der er en række funktioner som det ikke vil have. Et eksempel på dette er et vækkeur med projektor, som beskrives nedenfor.

Vækkeur med projektor

Et vækkeur med projektor er en nyere opfindelse, som er blevet taget rigtig godt imod. Ideen er også rigtig god. Måden det fungere på, er at i vækkeuret er en indbygget projektor, som smider det aktuelle klokkeslæt op på væggen eller i loftet. Dette kan typisk indstilles efter behov.

Et vækkeur med projektor er til dig som ønsker at kunne se klokken på et hvilket som helst tidspunkt. Flere af de moderne vækkeure med projektor har en indbygget bevægelsessensor. På den måde skal du blot bevæge hånden over sensoren, og så viser vækkeuret den nuværende tid. Et projektor vækkeur er typisk lidt dyrere end et vækkeur uden, da du får en ekstra smart funktion. En indbygget projektor er en sjov vækkeur funktion, og kan være en funktion som både unge og ældre kan nyde godt af.

Et sidste element som er vigtigt når det handler om vækkeure med projektor, er størrelsen. Et vækkeur med projektor er typisk en væsentlig anden størrelse end et vækkeur uden. Er du på udkig efter et lille vækkeur, så er det måske et gammeldags vækkeur du er på udkig efter.

Wake up light vækkeur

Dette er en af de nyere funktioner, som er blevet sat ind i et vækkeur. Et wake-up light (vågn op lys), er et lys som gradvist øges i takt med at du skal op. Den grundlæggende ide bag sådan et funktion, er at du angiveligt skulle være mere frisk ved at vågne op med lys, frem for i mørke. Der er videnskabeligt bevis bag dette, hvor det er fundet at vågne op i mørke reducerer dit energiniveau på dagen – frem for hvis du vågner op i lys på en naturlig måde.

Wake up light vækkeure bliver mere og mere populære. Dette kan bl.a. ses på denne liste, hvor det smarte Philips Wake-Up Light vækkeur ligger som den bedste model. Denne model har indbygget sollys, og giver dig de bedste forudsætninger for at vågne op på en naturlig måde. Det fungere ved at lyset øges over en periode på 30 minutter. Den starter i et rødt lys, over i en orange nuance og slutter med en flot lys/hvid farve. Helt tilsvarende en solopgang. Nu bare som en vækkeur solopgang.

Udover at vågne op ved hjælp af en “solopgang”, så har en wake-up light vækkeur typisk nogle naturlige lyde som medfølger. I tilfældet med Philips, så er der 5 naturlige lyde at vælge imellem. Heriblandt er der fuglelyde og havbrus.

Sjove vækkeure

Der findes som sagt en lang række forskellige vækkeure. Der findes designer vækkeure, vækkeure i træ, star wars vækkeure samt en lang række sjove vækkeure. Er du på udkig efter noget lidt anderledes, så kan du overveje at se på nogle af disse modeller. De er anderledes, de er sjove, og så skal de nok sørge for at få dig op om morgenen.

Vækkeur med indbygget skydeskive – Gun Alarm Clock
Vækkeur med indbygget apps – LaMetric Time Smart Clock

Et sjovt vækkeur kan være med til at få dig hurtigere op af sengen om morgenen, hvor det ellers kan være en stor udfordring. Det kan også være en god ide for unge, som ellers kan have meget svært ved at få benet ud af sengen.

Det bedste vækkeur til dig

På denne side finder du nogle meget forskellige vækkeure. Det bedste vækkeur til dig, afhænger af hvad du ønsker af funktioner og design. Fælles for disse vækkeure er, at de er populære blandt brugerne og flere af dem er prisvindende i deres design. Braun er klar den største producent indenfor vækkeure, og det er meget muligt at det bedste vækkeur til dig, er et Braun vækkeur.

Hold godt øje med hvilke funktioner vækkeuret har, da det kan betyde om du bliver glad for vækkeuret eller ej. Den bedste vækkeur til dig, kan være et med radio, et vækkeur med projekter eller blot et helt simpelt vækkeur, der har en alarm, som får dig op om morgenen.

error: