Bedste luftrensere i test

Rangeringen er baseret på produktets funktioner, design, pris, anmeldelser samt eksterne tests.


Læs mere om de bedste luftrensere på markedet

Leder du også efter en luftrenser til dit hjem? Du er bestemt ikke alene. Tusindvis af danskere har opdaget luftrenseren og det er der en god grund til. Med en luftrenser kan du nemlig opnå et markant bedre og sundere indeklima. Hvis dit indeklima ikke er rent og friskt så er du i langt højere grad i risikogruppen, når det kommer til sygdomme, astma/allergi og generel trivsel.

Hvis du ikke er helt overbevist omkring luftrenserens effektivitet, så anbefaler vi at du bl.a. læser denne historie fra TV2, hvor en børnehave har halveret deres sygefravær ved at sætte luftrensere op. En luftrenser er altså en rigtig god ide, også til det private hjem.

Du har måske allerede besluttet dig for at du skal købe en luftrenser, men nu er du stødt ind i det næste problem – hvilken luftrenser skal du købe? Her på siden kan du blive klogere på dette, da vi har samlet mange af de bedste luftrensere på markedet. Vi har lavet en oversigt over de luftrensere som enten har fået bedste brugeranmeldelser eller som har vundet en luftrenser test.

10 fordele ved brug af luftrensere/indånde ren luft

At trække vejret er en yderst vigtig process i livet og grundet dette, er det også vigtigt at den luft vi indånder er frisk og ren.

Folk har en tendens til at underestimere de fordele som ren luft kan give, medmindre de bor i nogle af de meget slemme lande når det kommer til luftforureningen som f.eks. flere steder i Asien.

Når du er vant til at leve i forurenet luft, så er det blot endnu vigtigere at have fokus på den rene luft. Ligemeget om du er fra Asien eller Europa, så bør du vide de fordele som du vil opnå ved at leve i frisk luft.

1. Reducerer allergener og astma symptomer

Hvis der ses fra et negativt synspunkt, så vil du have en langt større chance for at trigge astma eller andre allergier når du lever i forurenet luft.

Hvis du derfor i stedet for skifter det forurenede luft og skifter den ud med frisk og ren luft, så vil du nedbringe dine allergi- eller astma symptomer.

2. Forbedring af blodtrykket

Forskere har grund til at tro at du i højere grad er udsat for at udvikle højere blodtryk, hvis du er udsat for forurentet luft i længere tid ad gangen.

Hvis du allerede ved at du har problemer med for højt blodtryk, så er det yderst vigtigt at du sørger for at leve i et miljø, hvor du har den renest mulige luft at indånde. Dette kan du eksempelvis opnå med en luftfrisker til hjemmet.

3. Renere lunger

Ved hver eneste indånding du tager vil du indånde luften omkring dig.

Hvis luften som du indånder er forurenet, så giver det sig selv, at luften vil havne i dine lunger og dermed forurene dem.

Hvis du derimod indånder frisk luft som ikke er forurenet, så vil det resultere i renere lunger.

4. Længere levetid

Studier har vist at en meget rent luftmiljø er lig med at leve i længere tid. Alt du indånder ender i dit åndedrætssystem, som er forbundet til hele din krop. Hvis du indånder forurenet luft, så vil det havne i dit åndedrætssystem og dermed forurene dette.

Hvis du derimod kun ånder sund luft ind i dit åndedrætssystem, så vil det også gøre at åndedrætssystemet kun bliver udsat for luft som ikke er skadeligt.

5. Øget produktivitet

Til din orientering så tager hjernen omkring 20% af kroppen oxygen og denne kommer fra luften som du indånder hver eneste dag.

Kvaliteten af luften som du indånder har i den grad derfor noget at skulle have sagt. Hvis du indånder meget forurenet luft, så ender det i din hjerne og derfor skal du gøre alt du kan for at luften er ren og frisk.

Ved at give hjernen frisk og ren luft, så vil du også kunne opleve at man bliver mere energisk, kan koncentrere sig bedre og man generelt tænker skarpere.

6. Bedre søvn

Når det kommer til din nattesøvn, så spiller luftkvaliteten en meget vigtig rolle.

Det eneste som du egentlig foretager når du sover er at trække vejret. Derfor er det klart at hvis du en hel nat indånder dårligt luft, så vil du også få en dårligere søvn.

Netop denne pointe er blevet bevist i et sutdie fra Harvard School of Public Health. Konklusionen i deres studie var netop at hvis du vil forbedre din søvnkvalitet, så kræver det også at du forbedrer luftens kvalitet. Næste punkt 7 hænger sammen med dette.

7. Forbedret immunsystem

En af de grunde som gør at et menneskes immunsystemet kan blive svækket er pga. infektionen af bakterier og virusser. Grunden til at disse virusser overhovedet kan komme ind i dit system er at du på et tidspunkt har indåndet dem – og du gættede rigtige – det skete selvfølgelig igennem luften som var forurenet med de pågældende virusser.

Hvis du vil sikre dig at dit immunsystem bliver bedre, så skal du holde dig væk fra den forurenede luft og sikre dig at den luft du indånder er frisk og ren.

8. Forbedret fordøjelse

I et menneskes fordøjelsessystem, så er åndedrætsorganerne noget af det vigtigste til at sikre at fordøjelsesprocessen foregår problemfrit.

Hvis du har ren og frisk luft i din krop, så vil det forbedre fordøjelses af maden imens den bliver nedbrudt ned igennem din krop.

Ovenstående er netop grunden til at en person som lever i et miljø med frisk luft, er bedre til at fordøje maden sammenlignet med en person, som lever i et miljø med forurenet luft.

9. Bedre humør

Serotonin er et stof i menneskekroppen som på engelsk nogle gange bliver refereret til som værende “happy chemical”, fordi det hjælper kroppen til at være glad og tilfreds.

Måden hvorpå stoffet virker er at det bl.a. vil øges i kroppen, når du bliver udsat for at indånde helt frisk oxygen.

Når den friske luft indtræder i kroppen, så vil man føle sig skarp, genoplivet og afslappet. Alle disse følelser sker fordi der bliver dannet serotonin.

Hvis du derimod ånder meget forurenet luf, så vil mængden af serotonin formentlig ikke stige i kroppen, da luften ikke er frisk med derimod dårlig.

Konklusionen er derfor at frisk luft kan medvirke til at person, kan føle sig i godt humør, når de befinder sig i et miljø med ren luft.

10. Lavere medicin regning

Sidst men ikke mindst, så vil du ved at indånde frisk luft over længere tid, sørge for at du generelt bliver mere sund som person.

Når du bliver mere sund, så vil dette også indirekte betyde at din regning til medicin bliver lavere. Det kunne eksempelvis være at du er slemt plaget af allergi, men efter du indånder den rene luft som netop er blevet renset for at skulle indeholde allergener, så tager du slet ikke så mange allergipiller som du gjorde tidligere.

Få et bedre indeklima – alternativer til luftrenser

Du kender formentlig alle de fordele der er ved at indånde ren luft. Hvis du af en eller anden grund har misset dette, så kan du læse vores separate afsnit omkring dette her på siden.

Som du måske også ved så kan en luftrenser være en forholdsvis dyr investering, og det er ikke alle familier som lige har plads i budgettet til en. Hvis du hører til sidstnævnte, eller blot er nysgerrig på hvad du kan gøre for at opnå et bedre indeklima, så skal du læsere videre i teksten.

Alle de følgende punkter er ting som du foretage uden en luftrenser. Det skal selvfølgelig nævnes at du aldrig vil kunne opnå samme effekt som, hvis du brugte en decideret luftrenser, men det er et skridt i den rigtige retning.

1. Gør dit hjem rent regelmæssigt

Der er ingen tvivl omkring dette punkt.

En af de bedste måder at sørge for at luften i dit hjem er rent, er ved at sørge for at dit hjem er rengjort regelmæssigt.

Til at starte med skal du sørge for at støvsuge dit hjem ordenligt. Støvsugeren skal være udstyret med et HEPA filter, som sørger for at filtrere alle partiklerne i luften korrekt. Du kan derfor med fordel se på de forskellige allergivenlige støvsugere, som alle er udstyret med nogle af de mest effektive filtrer.

Efter du er færdig med al støvsugningen, så skal du også sørge for at rense gulvet. Dette kan du eksempelvis gøre med en damprenser. Hvis du virkelig går minitieøst til værks, så kan du også rense væggene, da der oftest også sætter sig en masse mikroorganismer på disse.

Husk på at alle fundamentet for at have frisk luft i hjemmet er, at dit hus skal være rent til at starte med.

2. Øg ventilationen

Med denne overskrift, så menes der ikke blot at åbne vinduerne hjemme hos dig. Hvis du bor i områder hvor der er en meget høj luftforurening, så er det helt sikkert at du ikke skal åbne vinduerne.

I stedet for så kan du åbne de ventilationsåbninger, som findes i de fleste vinduer. Mange af disse vinduer vil overordnet set sørge for at der kun kommer frisk luft ind i hjemmet.

Hvis du ikke har disse typer vinduer hvor det er muligt, så kan du undersøge muligheden for enten at få det implementeret på dine nuværende vinduer eller at skifte dem.

3. Tag skoene af ved hovedindgangen

Hvis du vidste hvor meget snavs dine sko tog med ind i hjemmet, så ville du formentlig droppe det fremadrettet.

Skoene som du går rundt i udenfor bliver udsat for mudder, snavs, cigaretter osv. osv.

Det er heldigvis sådan at langt de fleste er gode til at tage skoene af, så snart de træder indenfor i dit eller deres eget hjem, men der er også mange som slet ikke tænker over det.

For at holde dit hjem og dets luft så frisk som muligt, så anbefales det derfor at du altid husker at tage din sko af.

4. Fyr op for din air conditioner

En air conditioner er ikke kun god til at holde en lav temperatur, men den er også god til at cirkulere frisk luft ind i hjemmet.

Hvis du tænker at luften i dit hjem er forurenet, så kan du prøve at tænde for din air conditioner og se om luften bliver forbedret.

En enkelt sidenote til ovenstående er, at du skal være sikker på at filteret i din air conditioner er rent, da den ellers ikke vil sende ren luft ud i rummet.

5. Stop med at ryge indenfor

Dette punkt burde være almindelig sund fornuft.

Røg er nemlig i høj grad med til at forurene luften og hvis du ryger indenfor, så er der lang vej til at få ren luft.

Af ovenstående grund så bør du foretage al din rygning udenfor huset og gerne langt væk, da røgen gerne skulle komme helt væk fra dit hjem.

Punktet gælder selvfølgelig ikke kun dig selv, men også din familie, venner og andre som besøger dit hjem.

6. Skil dig af med dit gulvtæppe

Hvis du er typen som har hele hjemmet fyldt med gulvtæppe, så skal du vide at de er noget at det værste ift. støv og allergener, man bør derfor rense dem meget ofte.

Endnu værre er det hvis du har et gulvtæppe ved din hovedindgang, dette skal nemlig rengøres hele tiden. Hvis du kan nikke genkendende til dette, så kan du overveje at udskifte gulvtæppet med en dørmåtte i stedet for.

Der er et EPA studie som viser at du potentielt kan reducere 60& af det støv og mikroorganismer i dit hjem, ved blot at udskifte dine gulvtæpper og ikke bruge sko indenfor.

7. Rengør alle dine filtrer

Alle de filtrer som du finder i eksempelvis din air conditioner, varmepumpe og ventilationsskakt, fanger meget støv og mikroorganismer, og dette bliver ophobet over tid.

Hvis filteret allerede er meget beskidt og uden funktion til at absorbere yderligere snavs, så vil det heller ikke hjælpe til at skabe en renere og friskere luft mere.

Derfor er der kun en ting tilbage at gøre. Du skal enten skifte filtrene helt ud eller rengøre dem.

8. Beeswax lys

En af de naturlige måder at få frisk luft i hjemmet på, er ved at bruge beeswax lys. Hvis du benytter dig af disse lys så vil du fylde dit hjem med duftlys, som kan være ubehagelig for nogle personer.

Hvis du derimod har det helt fint med den kraftige duft, så kan lysene være en meget effektiv måde at få et bedre indeklima. Ikke bare hjælper de til at forbedre luftkvaliteten, men de hjælper også med at fjerner bestemt mikroorganismer som eksempelvis støv fra luften.

9. Salt lampe

En anden god naturlig måde at få en naturlig frisk luft er at bruge en saltlampe fra Himalaya.

Saltlampen fungere på den måde, at den vil absorbere vand og partikler fra luften og derefter udnytte varmen fra den saltede lampe for at frigøre den rensede vanddamp tilbage i luften.

Udover det kan lampen også fungere som dekoration derhjemme, da den orange glød kan passe fint ind i din indretning.

10. Aktivt trækul

Aktivt trækul er også en mulighed når det kommer til luftrensning. Det er nemlig utrolig effektivt til at eliminere dårlige lugte.

Aktivt trækul virker på den måde at det simpelthen absorberer luften og andre mikroorganismer fra luften. Dermed kan man sige at den faktisk fungerer som en luftfrisker, dog ikke nær så effektivt. Det bedste af det hele er af kullene ingen som helt lugt afgiver.

Ved at have aktivt kul liggende i dit hjem, så vil det ikke bare fungerer som en luftrenser, men vil også tage sig af grimme lugte hvis du døjer med dette, på den ene eller anden måde.

11. Luftrensende planter

En anden naturlig måde at rense luften på, er ved at kigge på planter som renser luften.

Ifølge NASAs undersøgelser hedder det, at “Luftrensende planter kan rense og fornye luften i vores huse og arbejdspladser og beskytte os mod eventuelle bivirkninger forbundet med fremherskende toksiner som ammoniak, formaldehyd og benzen.”

Hvis du tænker at en luftrensende plante kunne være noget for dig, så anbefales det at du som minimum sætter en plant hver 100 m2 af dit hjem, så effektiviteten bliver af en målbar grad.

12. Æteriske olier

Æteriske olier er fremstillet af destilleret eller presset fra blade, stilke, rødder eller andre dele af aromatiske planter.

Ovenstående olier er en kraftfuld naturlig måde at rengøre luften på, da olierne blot ved at kunne sættes op i hjemmet, vil kunne fjerne bakterier og skimmelsvamp.

Ud over at olierne kan fjerne bakterier, så har man også fundet ud af at de kan være nyttige for allergier og infektioner i luftvejene.

Det fremgår også af undersøgelser fra bl.a. Weber State University, at Thieves Oil har en 99,96% eliminerings-rate mod luftbårne bakterier.

Det som ofte bliver diskuteret ang. æterisk olie er, at den har en markant duft og derfor ikke er egnet til alle.

Konklusion

Det er ikke altid nødvendigt at investere i en meget dyr luftrenser som måske har vundet som den bedste i test, for at få ren luft derhjemme.

Faktisk så anbefales det, at selvom du har en luftrenser derhjemme, så skal du stadig overveje at følge pkt. 1-7, så dette vil hjælpe din luftrenser med at være endnu mere effektiv.

Hvordan virker en luftrenser?

“Luftrensere” er et fantastisk navn for et produkt. Det er simpelt, det er direkte og det taler til en bekymring som næsten alle mennesker har. Det bliver næsten ikke mere universelt. Selv små børn har fået indprentet bekymringen og ved at luften ikke er så ren som den engang har været, den er forurenet og der er “dårlige ting” i den.

Den første ting som en enhver person vil associere med ordet “luftrenser” er en maskine som vil rense luften og udskille den for alle de dårlige ting der er i den.

Hvad vi skal vide for at evaluere hvor vigtig en luftrenser er, så skal vi omkring følgende punkter:

– Hvad er det for nogle “slemme ting” som er i luften, som der er behov for at blive renset?
– Er der nogle som er særligt udsatte for de dårlige ting i luften?
– Er der nogle som har mere gavn af en luftrenser end andre?

Grunden til at vi skal gå disse ting igennem er at der ofte bliver lavet en del påstande fra producenternes side, omkring at luftrenseren er et must for alle og enhver. Markedet for luftrensere er stødt stigende, hvilket betyder at flere og flere mennesker rent faktisk vælger at investere i en.

Det globale luftrenser markedet begyndte virkelig at vise vækst omkring 2010 og har gjot det frem til nu. Hvis vi kigger på de næste 5 år, så viser det også at markedet vil være i vækst.

Hvis man kigger i nogle af markedsrapporterne omkring luftrensere, så vil man se at det stigende markedet primært er drevet af følgende hovedårsager:

– Stigende bekymring omkring indendørs luftforurening
– Øget total luftforurening som følge af emission af skadelige partikler
– Øget forekomst af allergiske respiratoriske lidelser
– Strenge luftkvalitets reguleringer
– Højere kvalitet og effektivitet fra HEPA filterbaseret udstyr

Ovenstående er et kort uddrag i punktform af de trends som er nævnt i rapporterne.

Luftforurening forsvinder ikke bare sådan

Hvis man tager alle de forskellige punkter i mente, så er det ikke svært at se grundene til at markedet vækster. Flere af punkterne er nogle kraftige drivkræfter og samtidig også stabile faktorer, som gør at luftrensere er blevet populære.

Luftforurening forsvinder ikke i morgen, folk holder kæledyr indendørs mere end tidligere og disse faktorer vil tilsammen gøre at sygdomsgraden heraf fortsat vil stige.

Luftforurening går ikke nogenlunde snart, folk holder kæledyr indendørs mere end før, og disse faktorer vil holde sygdomsgraden i en given population stigende.

Helt enkelt så er en luftrenser en enhed (enten fritstående, transportabel eller anbragt på en “luftbehandlingsenhed”), som kan fjerne forurenede stoffer fra luften i et lukket miljø.

Det vigtigste teknologiske gennembrud for deres stigning var udviklingen af HEPA (High-efficiency particulate arrestance) filtre i 1950’erne. Det er også disse filtrer som du vil finde i flere allergivenlige støvsugere.

Der er ikke meget, vi kan gøre med luftforurening i luften, og i takt med at urbaniseringen er steget i de sidste 50 år, så er det absolutte antal mennesker udsat for luftforurening også steget.

Der er dog et lille problem der: Statslige organisationer og videnskabelige instanser er i strid med spørgsmålet omkring, hvorvidt luftforurening er stigende (ikke at forveksle med global opvarmning).

Verdenssundhedsorganisationen hævder, at den er stigende (WHO Global Urban Ambient Air Pollution Database-opdatering 2016).

En detaljeret rapport af Richie og Roser viser at den er faldende. USA’s Environmental Protection Agency (EPA) påpeger, at der er blevet taget en masse lovgivningsmæssige foranstaltninger siden 1970’erne. Fenger hævder i en offentliggjort artikel, at både kvalitet og opfattelsen af luftforurening har ændret sig i løbet af de sidste 50 år.

Selvom forskere som oftest ikke er enige, så er nogle ting ubestridelige:

Det absolutte og relative antal personer udsat for indendørs luftforurening er steget af den simple grund, at urbaniseringen er steget.

Studier omkring lutforurening er blevet mere avancerede og har vist sammenhænge mellem indendørs luftforurening og flere sygdomme.

En vigtig milepæl i alt dette er at Indoor Air Quality Association (IAQA) blev grundlagt i 1995, hvilket skabte en stærk grobund for netop at forske i de effekter som luftforurening skaber. Dermed er de en vigtig instans når det kommer til bl.a. at fremsætte reguleringspolitik på baggrund af deres studier som har vise den øgede sygdom har indendørsforurening.

Hvad er det præcis luftrensere gør?

Uanset hvilken slags luftrenser der er tale om, så fungerer en luftrenser ved at der pumpes luft ind i den og herefter sendes den samme luft ud i rummet, efter den er blevet renset.

Alt efter hvilken slags luftrenser der er tale om så renser den luften på forskellige måder. Disse metoder er dem som er oftest brugt af de forskellige producenter:

– Termodynamisk sterilisering (TSS)
– Ultraviolet bakteriedræbende bestråling – UVGI
– Højeffektiv partikelophæng (HEPA) filtre
– Højtydende MERV 14 filter
– Aktivt kul
– Polariserede medier elektroniske luftrensere
– Fotokatalytisk oxidation (PCO)
– Ioniseringsrensere
– Ozongeneratorer
– Titandioxid (TiO2) teknologi

Du kan læse mere omkring hvordan de forskellige teknologier virker her.

Alt efter om du bliver glad eller ej for din luftrenser, kommer an om hvad du vil have ud af den: Vil du rense luften for at holde din allergi under kontrol, din astma, forebygge kardiale sygdomme eller blot fjerne en bestemt lugt?

Det er som nævnt forskelligt hvilken teknologi en luftrenser bruger, men som oftest så kan en luftrenser hjælpe med at:

1. Filtrering af partikler

De velkendte HEPA filtrer er helt klart basis for mange af de luftrensere som du finder på markedet. Filtrene er effektive, da vi fjerner mindst 99.97% af de partikler og mikroorganismer som der findes i luften.

Filtret skal udskiftes jævnligt og specielt i meget støvede omgivelser, kan det være en fordel at have et forfilter til at fjerne større partikler. De er fremragende til allergikontrol, da mange af årsagerne til allergier er partikler, især skimmelsporer.

Men her er der noget du skal være opmærksom på. Den mug, der producerer de allergenske partikler vokser på cellulose. Derfor kan billigere luftrensere, hvor filteret er lavet af cellulose (pap) faktisk øge risikoen for allergi. Tricket her er at være sikker på at HEPA filteret er lavet af fiberglas eller et andet syntetisk materiale.

2. Eliminering af bakterier

Termodynamisk sterilisering forbrænder dem, og UV-bestråling ødelægger deres DNA. Det er svært at sige om disse metoder er mere effektive ud fra medicinske og biologiske studier, eller om de er mere effektive end HEPA. Faktum er i hvert fald at de fleste indendørs forurening sygdomme skyldes partikler.

3. Eliminering af Flygtige organiske forbindelser (FOB)

Aktivt kult og luftrensere med aktiv felt-polariserede medier hævder at være gode til dette. Eksempler på FOB er formaldehyd, benzen og methylenchlorid. De er luftbårne i stuetemperatur og kan forårsage alvorlig skade på lunger, lever, nyre og sågar nervesystemet.

Luftrensere kan være gavnlige for alt, eller slet ingenting. Det hele afhænger af to ting: en persons sundhedsforhold og hvilken type stof den indendørs luft er forurenet med. Alt afhængigt hvilken type luftforurenende stof der er tale om, så kan en person uanset nuværende sundhedstilstand blive alvorligt skade ved at opholde sig i miljøet, og her anbefales der selvfølgelig en luftrenser.

Der er endda et udtryk for de miljøer, hvor luftkvaliteten udgør en sundhedsrisiko for alle personer i den: “The sick building syndrome”. Sygdommene fra sådan et miljø skyldes normalt udslip af visse typer byggematerialer, VOC, mug, ukorrekt ventilation og dårlig filtrering af diverse mikroorganismer.

Personer, der er allergiske eller lider af andre luftvejssygdomme, kan have brug for en luftrenser, som minimum i det rum hvor de opholder sig det meste af tiden. Omfanget af de sygdomme som der kan opstå ved dårlig luft er dog mange flere end ovennævnte, og det kan ganske vel være nødvendigt at man skal investere i en større og bedre luftrenser, for at forhindre sundhedsskader hos dem som opholder sig i hjemmet.

Research af luftrensere

Der er en hel del research på området, ikke kun på effektiviteten af luftrensere, men også på sygdomme forårsaget af indendørs luftforurening.

Hvad angår undersøgelser af luftrenseres effektivitet, så er disse forholdsvis nye og ses oftere og oftere. Et lidt ældre og den første meta-analyse fra 2005 gav ikke afgørende resultater.

Nyere undersøgelser viste imidlertid at luftrensere er effektive, ikke kun som beskyttelse mod de mere åbenlyse allergier, men også til forebyggelse af kardiovaskulær sundhed og andre sygdomme.

Det skal bemærkes, at der er et stort antal offentliggjorte artikler fra Kina, Indien og andre udviklingslande, hvor generel luftforurening og indendørs luftforurening er forbundet med en alarmerende stigning i luftvejssygdomme.

En søgning på PubMed for søgetermerne “luft + luftrenser” på titelniveau giver 63 resultater. Den samme søgning på Google Scholar på resultater fra 2013 og op giver mere end 1.100 forskningspapirer. Det er meget forskelligt hvor forskningsresultaterne er blevet offentliggjort, men nogle af dem er blevet udgivet i store landdækkende medier (udlandet). Det skal dog bemærkes, at indendørs luftkvalitet er en ny videnskabelig bekymring, og dens virkninger er lige så nylige.

Der er en gavnlig effekt

En vigtig pointe mange af forskninger har er, at selvom luftrensere har vist sig at være effektive ift. forebyggelse eller forbedring af sundhedsforhold ifm. indendørsklimaet, så er den klart største sundhedsbyrde den udendørs luftforurening som alle bliver udsat for. Her er det især luftforurening med partikler i mente, da man her er bekymret omkring fra dette og til hjertekarsygdomme.

Andre undersøgelser hævder, at indendørs luftforurening bliver endnu mere relevant end udendørs luftforurening, især i forhold til FOB.

Fish påpeger, at vurderinger af forskning på dette tidspunkt er vanskelige i betragtning af forskellene i metoder og tilgange. I gennemsnit er forbedringen af sundhedsresultater beskedne.

Virker luftrensere?

Bortset fra en metaanalyse fra 2005, som ikke kunne finde afgørende resultater på grund af manglen på undersøgelser og metodernes uoverensstemmelse, peger de fleste undersøgelser på en vis grad af gavn ved brugen af luftrensere. Undersøgelser viser også, at det ikke kun hjælper allergiske eller astmatiske patienter, men alle som udsættes for tilstrækkelig farlig indendørs luftforurening.

I en undersøgelse med 35 sunde universitetsstuderende i Shanghai, Kina, viste gruppen som blev udsat for ren luft en markant reducering i forskellige biomarkører for inflammation, koagulation, vasokonstriktion, lungefunktion, blodtryk og fraktion udåndet nitrous oxid.

Hvad angår specifikke sygdomme, viser undersøgelser forbedring af allergiske menneskers sundhed. Det samme gør sig gældende for astma ramte mennesker.

En vigtig fordel ved luftrensere relaterer sig til hjertekarsygdomme. Partikler mindre end 2,5 mikrometer kan udløse en reaktionskæde (inklusive oxidativ stress, inflammation, autonom ubalance osv.), som kan føre til “vasokonstriktion, endoteldysfunktion, forhøjet blodtryk og puls, myokardisk iskæmi, nedsat pulsvariabilitet (HRV), repolariseringsabnormiteter, arytmier og forbedret trombotisk og koagulationspotentiale.

Længervarende ophold i forurenet miljø er blevet forbundet med den kroniske progression af aterosklerose såvel som den øgede forekomst af åbenhøje blodtryk og diabetes mellitus “(19). Disse symptomer kan forbedres ved at sørge for at bo i et rent miljø og dette kan en luftrenser hjælpe med.

Konklusion

Flere forskellige påstande og anbefalinger kan konkluderes med de tilgængelige epidemiologiske og forskningsdata. Det vigtigste er, at hvis du bor i et meget forurenet område, så vil du sandsynligvis sørge for at have en vis beskyttelse når du opholder dig indendørs. Dette faktum gør sig meget tydeligt blot ved at se på mængden af forskning og alarmerende krav fra udviklingslande og hurtigt industrialiserende lande.

Hvis du er eller har allergiske mennesker i dit hjem eller kontor, har du sandsynligvis brug for en luftrenser.

Hvis du derimod bor i en ikke særlig forurenet by eller ikke har en respiratorisk lidelse, fandt forskningen ikke en stærk grund til at du har brug for en luftrenser. At holde huset rent, støvsuge sine tæpper og tørre støv af er mere end tilstrækkeligt.

Slutteligt er der kun at sige: Pas på og bruge din sunde fornuft. Verden er ved at ændre sig. Rene og hyggelige kvarterer kan blive forurenet og dette kan ske meget hurtigt. Invester gerne i et apparat som kan overvåge luftkvalitet og hvis du er i fare, kan luftrensere være en af de bedste løsninger.

HEPA luftrenser vs. Ionisator luftrenser

Når vi taler om en luftrenser så er der overordnet set to populære typer af luftrensere, som man som forbruger kan vælge imellem.

De to forskellige typer af luftrenser som vi taler om er selvfølgelig HEPA luftrenser og ioniske luftrensere (også kendt som ionisator)

Begge typer af luftrensere er meget populære på markedet og forbrugerne har oftest svært ved at skelne mellem, hvilken af de forskellige typer som de skal vælge.

Hvordan virker en HEPA luftrenser kontra en ionisator?

HEPA luftrensere virker helt basalt set ved at den omkringliggende luft bliver suget ind i luftrenseren og herefter bliver den renset.

Luften vil først gå igennem et forfilter, som filtrerer de største partikler væk som eksempelvis hår og støv. Efter forfiltreret vil luften gå igennem et HEPA filter som kan filtrere ultra små partikler fra op til størrelsen 0.3 mikron.

Efter denne process vil luften flyve igennem det aktive kul filter så det er sikkert at alle lufte og FOB bliver komplet elimineret, inden den helt rene luft bliver kastet ud i rummet.

Ionisatoren derimod virker ved at sende virker ved at sende elektrisk ladede partikler ud i rummet for at fjerne luftforureningerne.

De udsendte “angribspartikler” vil ende på en overflade som en væg, gulv eller møbler.

Dette er en klar ulempe ved ioniseringsapparatet over HEPA, fordi disse angrebne partikler kan have en chance for at hoppe tilbage i luften og så er man i virkligheden på status quo.

Der er derfor ingen tvivl om at du skal gå efter en luftrenser med HEPA filter.

Er HEPA luftrensere og Ionisator luftrensere sikre at bruge?

Lad os starte med at sige at HEPA luftrensere er fuldstændig sikre at bruge, eftersom der intet ozon bliver dannet. En HEPA luftrenser vil kun kunne hjælpe med dit helbred og ikke kunne skabe noget skade.

Når det kommer til ionisator luftrenserne, så bliver der her genereret ozon og dette kan være skadeligt for dine lunger. Ozon er et ustabilt tri-oxygen-molekyle, som er yderst effektivt til at forårsage oxidativ skade (dræber mikroorganismer, men kan også skade vores helbred).

USAs miljøbeskyttelsesagentur samt nogle af dens statslige instanser, såsom California Environmental Protection Agency advarer kraftigt imod disse enheder. Også vores egen danske branche instans, Indeklimaportalen, advarer mod at benytte luftrensere med ozon dannelse.

Vær opmærksom på at ionisator luftrensere vil hævde at de udelukkende genererer ozon, som er indenfor et niveau hvor det er sikkert for forbrugeren at indånde og befinde sig i.

Hvor sikkert det end lyder, så er der stadig mange undersøgelser som viser, at selv “sikre” niveauer af ozon i luften er skadeligt for dig.

Derfor er det uden tvivl en luftrenser med HEPA filter som du skal gå efter.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor lang tid skal din luftrenser være tændt?

Du har netop købt en luftrenser hvilket er første skridt til at opnå en sund og frisk luft i dit hjem. Det næste spørgsmål opstår dog hurtigt – hvor lang tid skal luftrenseren være tændt?. Det ideelle svar er at at du skal have luftrenseren til at køre 24 timer i døgnet. De fleste er dog ikke hjemme 24 timer i døgnet og derfor er der ikke behov for luftrenseren står og kører når du ikke er hjemme.

En luftrenser er yderst effektiv når den først er startet. På forholdsvis kort tid kan den køre op til 15.000 liter luft igennem maskinen og hele rummets luft kan renses på et par timer. Selvom luften er blevet komplet renset for en stund, så betyder det dog ikke at du skal slukke luftfriskeren med det samme. Allerede efter 3-4 timer vil luften nemlig være forurenet igen.

Som du nok kan regne ud, så er det derfor smart at have luftrenseren til at køre hele tiden i de tidspunkter hvor du er hjemme. På denne måde sikrer du at luften i dit indeklima altid er så ren som den kan blive.

Hvor meget koster det at have en luftrenser tændt?

Luftrensere fungerer på samme måde som alle andre elektriske apparater i dit hjem. Prisen på at køre en luftrenser er beregnet på følgende måde:

Pris = Elektricitetsforbrug for apparatet (kWh) x Prisen for elektricitet (kr./kWh) x antal timer tændt

Et tænkt eksempel kunne derfor være følgende. En normal luftrenser har et ca. strømforbrug på 0,07 kWh. Prisen for elektricitet i Danmark er ca. 2,4 kr. (dette er inklusiv alle afgifter). Du har luftrenseren tændt i 7 timer 250 dage om året = 1750 timer. Herefter ser det samlede regnestykke således ud:

0,07 x 2,4 x 1750 = 294 kr.

Skal jeg have min luftrenser tændt hvis jeg ikke er hjemme?

Det første du skal gøre er at beregne hvor meget det vil koste dig, at have luftrenseren tændt hele dagen og hele året. Det kommer nok ikke til at være helt billigt, men det er op til hver enkelt person om de vil betale dette.

Grunden til at du skal beregne, hvor meget det koster at have luftrenseren til at køre hele tiden, er at så snart den er slukket, så vil luften blive forurenet endnu engang. Du skal dermed starte forfra igen på at luften bliver ren.

Netop af ovenstående grund så er det anbefalet at du har tændt din luftrenser så meget som overhovedet muligt. Du skal derfor gøre op med dig selv om det er noget du ønsker at bruge penge på.

Brug af luftrenser når du forlader hjemmet

Hvis du er væk fra hjemmet i mange timer, så vil det dog også give god mening, hvis du slukker den i dette tidsrum og dermed sparer nogle penge. Hvis du ønsker at slukke luftrenseren så kan du med fordel følge denne lille guide:

1. Når du bruger din luftrenser for første gang i forurenet luft, så tænd den og sæt luftfriskeren til højeste niveau.

Denne indstilling skal du lade køre i omkring 1-2 timer, men det kommer meget an på hvilken model du har og hvor kraftig den her.

Hvis din luftrenser er indstillet til at dække omkring 50 m2, så vil det tage omkring en time at gøre luften i rummet rent. Det er dog anbefalelsesværdigt at køre luftrenseren endnu en time, så du er sikker på at luften i hele rummet er blevet ren.

2. Når du har renset luften ordentligt, så kan du sætte blæser-indstilingen til medium eller lav, så luftfriskeren stadig kører, men på et lavere blus.

Som udgangspunkt bør du ikke slukke luftrenseren, da der ikke går mange timer før luften igen er forurenet. Når du skal forlade hjemmet i længere tid af gangen, så kan du overveje at slukke den, men når du igen kommer hjem, så skal du starte forfra med pkt. 1, inden du skruer ned for styrken.

Skal jeg slukke min luftrenser når jeg sover?

Nej, det skal du ikke. Det korte svar er at når du sover, så trækker du stadig vejret.

Hvis du vil have en god kvalitetssøvn, så er det meget vigtigt at den luft du sover i er frisk.

Ved at tænde for din luftrenser, hjælper den med at dræbe bakterierne, pollen og støv når du sover. Det er selvsagt at uden alle disse skadelige mikroorganismer i luften, så vil din søvnkvalitet blive forbedret.

Af ovenstående grund så er det altså derfor klart anbefalelsesværdigt, at lade din luftrenser være tændt under din nattesøvn.

Skal jeg åbne mine vinduer når min luftrenser er tændt?

Dette spørgsmål er meget subjektivt, fordi det kommer meget an på den luft som er i det område hvor du bor.

Hvis luften er meget forurenet, så anbefales det at du holder dine vinduer lukket næsten hele tiden. Dernæst skal du blot lade luftrenseren gør sit job.

Det kan dog også være at du bor længere ude på landet, hvor luften er meget frisk. Hvis du gør dette, så er det ikke noget problem at åbne vinduerne og lade helt frisk luft flyde ind i dit hjem en gang i mellem.

Konklusion

Husk at en luftrenser ikke er et magisk værktøj.

Du kan ikke få ren luft i dit hus ved udelukkende at bruge en luftrenser. Du skal også foretage de normale foranstaltninger dvs. at støvsuge og lufte ude regelmæssigt.

Længere nede her på siden kan du få nogle tips til, hvordan du skal rengøre dit hjem for at sikre det gode indeklima.

Luftrenser test – testkilder

Breathe Quality  – Top 10 bedste luftrensere 2019

I denne oversigt bliver der gennemgået de bedste luftrensere for 2019. BreatheQuality.com er en anerkendt hjemmeside, som har til mission at hjælpe de mange hjem/kontorer verden over, med at få et sundere indeklima. Måden hvorpå det sker, er bl.a. ved hjælp af luftrensere. Har du pollen allergi, allergi for dyrehår eller noget helt tredje, anbefales det på det kraftigste at anskaffe sig en luftrenser til sit hjem.

I deres test har de kigget på de absolut bedste luftrensere på markedet. De bedste luftrensere er et udtryk for de luftrensere som fjerner mest muligt snavs i luften. Dette skal gøres ved at bruge den mindst mulige energi.

Læs hele luftrenser testen her

Trusted Reviews – Bedste luftrensere i test 2019

Hos TrustedReviews.com er de vant til at lave udførlige tests, som finder frem til de bedste produkter indenfor hver kategori. Denne gang er det en stor luftrenser test, som har rangeret 7 forskellige luftrensere. Vinderen i deres test af luftrensere blev Dyson Pure Hot+Cold, som beskrives som den perfekte all-around luftrensere som leverer topkvalitet.

I linket nedenfor kan du se deres luftrenser test og læse mere om de enkelte luftrensere som de har inkluderet.

Læs hele luftrenser testen her

Testfakta.dk – Laboratorietest af luftensere

I denne dybdegående test af luftrensere, har TestFakta Research været i gang med at kigge på hvilke modeller klarer sig bedst på markedet. Testen blev udført af de akkrediterede og uafhængige laboratorier Intertek og IBR Laboratories i Storbritannien. Testen er inddelt i fire momenter: luftrensning ved 37 decibel, luftrensning ved maks. effekt, brugervenlighed og ozonudslip. Luftrensning henviser til evnen til at rense luften for pollen og støv.

Modellerne er udvalgt af Testfakta Research med udgangspunkt i modeller, som kan rense luften i et middelstort rum. Men eftersom der ikke findes nogen ensartet deklarationsmetode, varierer kapacitetsangivelserne meget mellem de udvalgte produkter. Nogle har angivet kapacitet i kvadratmeter og andre i kubikmeter og desuden ved forskellige effektindstillinger.

I den store TestFakta luftrenser test, ses det at Blueair Classic 405 er den bedste luftrensere til mellemstore rum. Denne luftrenser har den højeste kapacitet op til 37 dB og ved max-effekt. Den har dog et højt energiforbrug hvor den ikke rangerer så højt i forhold til dens øvrige konkurrenter. Modellen luftrensning er dog det vigtigste, og modellen giver dig en ultimativ indeklima. Den testvindende luftrenser er i serie med Blueair Classic 480i.

Læs hele luftrenser testen her

error: