Bedste tørrestativer i test

Rangeringen er baseret på produktets funktioner, design, pris, anmeldelser samt eksterne tests.


Læs mere om de bedste tørrestativer

Et tørrestativ er et både praktisk og uundværligt redskab at have i hjemmet, når vasketøjet skal tørres. Selvom du måske har en tørretumbler i hjemmet vil et tørrestativ altid være bekvemt at have i nærheden, da meget tøj ikke tåler at blive tørretumblet. Men hvilke tørrestativer er der på markedet? Hvilke tørrestativer er bedst? Og hvordan i alverden får du fat på det tørrestativ, der bedst opfylder din personlige smag, behov og økonomi?

På denne side har vi fundet en masse af de tørrestativer til dig, der findes på markedet – og selvfølgelig er de mest populære af slagsen uundgåelige at komme omkring. Vi behandler stort som småt og hjælper dig med den brugbare viden om tørrestativer og tørring af tøj, så du kan finde lige dét tørrestativ, som bedst falder i din smag. Herefter kan du klikke dig videre til mulige forhandlere gennem linket og endelig få fingre i det tørrestativ, som matcher dig og dit vasketøj.

Tørrestativet: Det skånsomme og økonomiske valg

Når du har fået vendt vasketøjskurven på hovedet og givet vasketøjet en god tur i vaskemaskinen til det er blevet rent og velduftende – ja, så skal det våde tøj som hovedregel tørre. Til dette formål anvendes hovedsageligt et eller flere tørrestativer og/eller en tørretumbler, hvor tørretumbleren i stigende grad har udbredt sig i de danske husstande over de sidste årtier. Her ledsager den gerne vaskemaskinen i badeværelset eller i bryggerset, som den nemme og hurtige løsning til at få det nyvaskede tøj tørt i en fart. Men det er ikke alle typer tøj, der egner sig til en tur i den varme tørretumbler, hvorfor tørrestativer i sine mange afskygninger altid er bekvemme at have i hjemmet. Ved brug af tørrestativer vil man desuden undgå slid af tøj og tekstiler, skåne miljøet samt spare de betydelige el-udgifter, som er forbundet ved at holde en tørretumbler i hjemmet. Tørretumbleren hører nemlig til blandt de største energislugere, når talen falder på husholdningsapparater og elektricitetsforbrug. Så selvom, at det vil kræve din tid og indsats at hænge vasketøjet til tørre – og tørretiden på stativ overstiger tørretumblerens tidsforbrug – så er fordelene mange ved at vælge tørrestativet frem for tørretumbleren, når vasketøjet skal tørres. Lyt til en god podcast eller tal om stort og småt med dine kære, mens I sammen arrangerer det våde vasketøj over familiens tørrestativer og gør en af ugens rutiner til en god oplevelse.

Som du har erfaret, så er udvalget af tørrestativer stort, hvor der gennem tiden er udviklet produkter indenfor kategorien, som passer til alle smage, hjem og økonomiske forhold. Så hvad enten du tørrer dit nyvaskede tøj i store eller små omgivelser, inde eller ude, vil der findes tørrestativer, der matcher dine ønsker og behov.
Tørrestativer er hovedsageligt praktiske og funktionelle, og trives i bedste velgående efter “form følger funktion” princippet. Det til trods produceres der til enhver smag i en produktorienteret tid, hvor også æstetik og design bliver en del af overvejelserne ved udformning af tørrestativer. Det er derfor muligt at indføre et tørrestativ i sit hjem, som man ikke skal græmmes ved at tage frem, når tøjet skal tørres. Tørrestativer fås nu smukt udformet og dekorative, så man fristes til at have dem fremme til frit skue, hvor pladsen tillader det – om end prisen på disse meget vel kan komme til at stige i vejret.

Et tørrestativ er ikke raketvidenskab, men en af de simplere opfindelser som synes uundværlig i dagligdagen – hvad enten den bistår tørretumblerens ugentlige opgaver eller får hjemmets nyvaskede tøj og tekstiler tørt på egen hånd. Det danske vejr er lunefuldt og tillader desværre ikke altid at den våde tøjvask hænges til tørre under åben himmel, hvorfor tørrestativsmodeller, som kan benyttes inde såvel som ude, tjener et praktisk formål. Ja, få ting matcher duften af nyvasket og lufttørret tekstiler i det fri, men hvor dette ikke er en mulighed træder de alsidige tørrestativer til og hjælper dig til tørre klæder indenfor hjemmets fire vægge. Hvor vejret tillader det bør lufttørring i det fri dog altid prioriteres af hensyn til indeklimaet.

Hvorfor bør man så vælge tørrestativet frem for tørretumbleren?

Først og fremmest er det som nævnt ikke samtlige tekstiler der tåler de høje temperaturer og de barske forhold som unægteligt er til stede i tørretumbleren.

Har du først prøvet at skrumpe en yndlingsbluse til en størrelse, der er umulig at trække over hovedet, så kender du allerede til en af de risici, der er ved anvendelse af tørretumbler. Man skal for eksempel undgå at smide klæder af uld og polyester i tørretumbleren, da uld risikerer at skrumpe meget, mens polyesteren i klæderne risikere at smelte ved for høje temperaturer.
Tøj af polyester kan også risikere at blive krøllet, og disse krøller kan man ikke stryge ud igen, fordi polyesteren har taget skade. Derfor bør man altid tjekke vaskeanvisningen før tøjet ryger i tørretumbleren. Denne vaskeanvisning er man fri for at skænke en tanke ved anvendelse af tørrestativet. Her hænges klæder og sengetøj ubekymret til tørre uden den mindste fare for at komme til at ødelægge tekstilerne. Skulle enkelte klæder risikere at falde til jorden eller gulvet og blive beskidte, så anvender man blot tøjklemmer næste gang, hvor det synes nødvendigt.

Selv når det kommer til tøj og tekstiler, der uden ovennævnte problemer kan smides i tørretumbleren, slides der betragteligt på stoffet. Hvad end dine klæder er lavet af bomuld, polyester, uld eller et fjerde stof, vil tørretumbleren nemlig altid påføre slid over tid.
Kerer man sig derfor om sin garderobe er det generelle råd derfor at man, så vidt det er muligt, lader tøjet lufttørre under åben himmel – eller indendørs – således at tekstilerne holder længere. Her kan et godt tørrestativ, som tjener dine behov, være behjælpeligt, når det gode råd skal efterleves.

Lufttørring ved tørrestativ har desuden den fordel at der intet energiforbrug er under tørring, hvorfor der spares mange penge på strøm. Ligeledes er den reducerede udgift, der er forbundet med køb af tørrestativ frem for tørretumbler, en betydelig besparelse. Det er selvfølgelig relativt for tørrestativer findes også i den dyrere ende, men tørretumblere er genrelt en større engangsudgift end langt de fleste tørrestativer. Der er heller ingen miljømæssig belastning forbundet med anvendelse af tørrestativet, hvilket alt andet lige udviser omtanke for miljøet og må betragtes som en herlig sidegevinst.

For nogle er tørretumbling slet ikke en mulighed på grund af pladsmangel eller måske har man blot ikke lyst til at eje en. Tørrestativerne findes efterhånden i så mange former og størrelser, at de imødekommer selv de trangeste boligforhold, hvor kreative løsninger bliver en nødvendighed. Her er producenterne bag de mange forskellige slags tørrestativer selvfølgelig på forkant med forbrugernes ønsker og behov. Det er for eksempel muligt at anskaffe sig et tørrestativ til altanen, tørrestativ til væg, et til at hænge på radiatoren eller sågar et til at hejse op på loftet, således at pladsbegrænsningen ikke længere bliver en afgørende faktor for hvorvidt tørring skal foregå hjemme eller i en tørretumbler på det nærmeste møntvaskeri, som hurtigt og bramfrit sluger hver en opsparet mønt. Som i produktbeskrivelserne, behandles nedenfor adskillige af de muligheder, som findes indenfor sortimentet af tørrestativer på det danske marked – på det generelle plan – lad dig inspirere til hvilken løsning, der tilgodeser netop dig og dine behov.

Typer af tørrestativer

Som du måske har bemærket, så findes der et utal af forskellige tørrestativer. Typer, design, brugervenlighed og ikke mindst størrelse er nogle af de muligheder der er. Nedenfor lister vi de mange typer af tørrestativer, som du kan vælge mellem i din søgen på det bedste tørrestativ til dig. Her kan du således læse om de enkelte typer af tørrestativer og finde den type som passer bedst til dig. Når det er gjort, så kan du med fordel finde de bedste modeller inden for hver kategori i toppen af denne side. Her har vi gennemgået de mange modeller på markedet, og fundet alle de bedste tørrestativer frem.

Hvilket tørrestativ bør du kigge efter?

Når du skal udvælge et tørrestativ eller flere blandt de mange, som er tilgængelige på markedet, er det væsentligt, at du nøje overvejer dit behov og dine vaskevaner. Til at begynde med skal du afklare, om du påtænker at tørre tøjet indendørs eller udendørs, eller om du sågar har muligheden for at kunne gøre begge dele. Dernæst kommer det økonomiske råderum – hvor meget du har i sinde at betale for et tørrestativ. Priser på tørrestativer varierer som ved alle andre produkter, og også her kan økonomien diktere slagets gang og hurtigt indskrænke dine købsmuligheder. Det er dog vigtigt at have for øje, at det dyreste tørrestativ ikke nødvendigvis er det bedste på markedet – og måske slet ikke i dit særlige tilfælde. Tit og ofte er der desuden masser af gode tilbud på tørrestativer, som du kan få fat på til rimelige priser.

Hvilket tørrestativ det rent praktisk lader sig gøre for dig at anskaffe, afhænger nok mestendels af dine boligforhold. Har du have og dermed mulighed for lufttørring med højt til loftet, så er det nok de større udendørs paraplystativer, som du meget vel kunne tænkes at være på udkig efter. Er det udendørs på en mindre altan, at lufttørringen af vasketøjet skal finde sted – ja, så er et mindre altan-tørrestativ måske det oplagte valg. Er du derimod på jagt efter et tørrestativ til indendørs brug i en større eller mindre bolig, gælder det om at finde den bedste placering til tørring og dernæst finde det tørrestativ, der egner sig bedst til formålet. Måske skal det være en permanent løsning, eller også vil du gerne kunne flytte rundt på det og måske pakke det sammen, når det ikke er i brug. Her er udvalget stort i både fritstående tørrestativer, som vinge-, udtræks- og søjletørrestativer, eller i de pladsbesparende væghængte tørrestativer.

Mulighederne indenfor tørrestativer er utallige, og vi vil her forsøge at hjælpe dig med at blive endnu klogere på markedets mange forskellige typer af tørrestativer og hvad du bør overveje, når tøjet skal tørres og jagten på dit første eller næste tørrestativ indledes.

Nedenfor i tabellen er angivet de mest populære tørrestativer på markedet, mens mange indgående produktbeskrivelser af både disse og øvrige tørrestativer følger, så du bliver bredt informeret og dermed kan træffe en velovervejet beslutning, når dit tørrestativ skal købes.

Vingetørrestativ

Et vingetørrestativ er et af de klassiske tørrestativer. Et tørrestativ med vinger er nok den mest udbredte type af tørrestativ, hvor man kan klappe “vinger” ud, som giver mere plads til at hænge tøj op. På vingerne hænger snorene typisk modsat den modsatte vej end på den brede del, hvilket gør det ideelt at hænge dele som strømper og underbukser på vingerne.
Et vingetørrestativ er typisk meget pladsvenligt, da langt de fleste vingetørrestativ kan foldes sammen og fylde ganske lidt. Foldet sammen fylder et vingetørrestativ ikke mere end et par centimeter i tykkelsen, og det kan således passes ind i et skab, bag en dør, under en seng eller noget helt fjerde.
Et vingetørrestativ har typisk to typer af fødder. Enten står det på en X fod, som giver en god stabilitet. På den måde kan du hænge masser af tøj op, uden at skulle bekymre dig om overvægt. Dog kan der være en risiko for at det tilter, såfremt at alt bliver hængt i den ene ende af tørrestativet. Dette skyldes at fødder er centreret på midten, og at man derfor skal starte med at hænge op fra midten og ud.
Den anden type af fødder er “kassefødderne”. Her hviler tørrestativet på to fødder som kan klappes ud i hver ende af tørrestativet. Det betyder at i stedet for at vægten er samlet inde på midten, så er den stabilt fordelt ud i hver side.

Udtrækstørrestativ

Et udtrækstørrestativ hører også til i den mere velkendte ende af tørrestativskategorien, da det ofte optræder i sammenhæng med vingetørrestativet. Oftest er udtrækstørrestativet nemlig forsynet med selvsamme vinger, som giver den ekstra tørreplads og mulighed for at få lidt yderligere højde til tørring af vasketøjet. At tørrestativet i stedet benævnes et udtrækstørrestativ skyldes en særlig udtræksmekanisme, som muliggør justering af længden af tørrestativets store tørreflade, det vil sige den del, som sammen med benene, udgør rammen af tørrestativet. Med denne udtræksmekanisme kan du frit tilpasse størrelsen af dit tørrestativ til dagens tørrebehov eller blot nyde, at du får muligheden for masser af tørreplads ved brug og et tørrestativ, som kan reduceres i størrelse og dermed optage så lidt plads som muligt, når det ikke finder anvendelse og skal opbevares i hjemmet.

Paraplytørrestativ

Paraplytørrestativet hører til kategorien af fritstående tørrestativer, som både gør sig indendørs i en fod eller udendørs i haven, monteret i et jordspyd, hvor pladsen er god til at luften kan cirkulere og få vasketøjet tørt. Paraplytørrestativet fås i forskellige størrelser med varierende tørreplads og priser, og slås let ned når de ikke er i brug, således at de kun optager en begrænset mængde plads. Præcis som en paraply.

Søjletørrestativ

Søjletørrestativet tilhører ligeledes denne kategori af fritstående tørrestativer, hvor de smartere af slagsen står på hjul, så det er nemt og ligetil at flytte rundt på stativet med vasketøj, når det ønskes. Er hjulene udeladt tilgodeser designet af søjlestativet gerne, at stativerne er relativt enkle at flytte rundt på. Alt efter ønsket størrelse, imødekommer søjletørrestativet et eventuelt behov for pladsbesparelse både i udslået og sammenklappet tilstand, da man har været så praktisk at bygge i højden – en dimension som er en begrænsning i de færreste hjem. Justering af stativets tørrevinger i de forskellige niveauer bevirker, at der kan gøres plads til stort som småt, men selvfølgelig på bekostning af tørresnor.

Væghængt tørrestativ

Et væghængt tørrestativ er, som navnet antyder, et tørrestativ som er fastgjort til væggen i en stationær og ubevægelig del, der er forbundet til et modsat, bevægeligt tørre-aggregat forsynet med tørresnor i form af wirer, på hvilke man hænger sine våde klæder. Den bevægelige del kan skydes frem og tilbage, og dermed give dig den fornødne mængde tørreplads i badeværelset eller andetsteds. Et væghængt tørrestativ er praktisk, når der skal tørres tøj i de små hjem, hvor pladsen ikke tillader opbevaring og brug af større fritstående tørrestativer. Med et væghængt tørrestativ tørres der i højden, væk fra hjemmets gulv og møblement – i mange tilfælde kan et væghængt tørrestativ derfor være både løsningen eller et glimrende supplement, når dit våde vasketøj skal tørres.

Hvilke materialer er tørrestativer lavet af?

Hovedparten af tørrestativer er lavet af enten metal, plast eller træ – eller en kombination af disse materialer. Tørrestativer af metal produceres flittigt og hører til blandt de mest populære på markedet, da de som regel er ganske robuste og holdbare, alt efter kvalitet og størrelse. Bekymringer om hvorvidt, at stativet giver efter for vægten af vådt og tungt vasketøj i samlinger eller komponenter, reduceres med det gode materialevalg. Ønsker du et holdbart og vedligeholdelsesfrit tørrestativ som kan anvendes inde såvel som ude, så er et af de større tørrestativer i metal med en rustbeskyttende overfladebehandling det rette valg.

Plast anvendes enten til hele tørrestativer, tørresnor, strømpeholdere og samlingsdele i metal tørrestativer. Plast erstatter ofte metal i dele af tørrestativet, hvor høj styrke ikke er en nødvendighed, da plast er betydeligt svagere end metal, men billigere at anvende. Derudover kan plast med fordel anvendes til at reducere vægten af tørrestativet, hvilket gør det praktisk i situationer, hvor et let tørrestativ er at foretrække, f.eks. Når tørrestativet skal foldes ud eller sammen, eller der skal flyttes rundt på stativet, hvad enten der er vasketøj på eller ej. Plastfødder på et tørrestativ i kontakt med hjemmets gulve vil også være fordelagtigt for at undgå slid og ridser.

I modsætning til metal er plast heller ikke i risiko for at ruste uagtet berøring med våde klæder eller ophold udendørs.

Træ er også meget anvendt til tørrestativer, da det er et stabilt og pænt materiale, som kan anvendes til både det funktionelle og det æstetiske tørrestativ. Ønsker du et permanent udendørs tørrestativ, der tager sig smukt ud i haven, er det også oplagt at vælge et organisk materiale som træ, der vil gå i ét med naturen.

Videnskaben bag tørring af tøj

Vi elsker alle rent og friskt tøj – men hvor mange af os nyder den kedelige pligt det kan være at få det sådan? Formentlig ikke ret mange. Vaskemaskiner gør et fremragende arbejde med at skylle klæderne rent for sved og snavs, som dagligt opsamles, typisk på få timer eller mindre – men de har den store ulempe, at de giver dig tøjet drivvådt tilbage. Førend, at du igen kan iføre dig din favorit T-shirt eller -bukser, er du nødt til at fjerne den store mængde vand i tøjet – enten ved indendørs eller udendørs tørring. Men hvad er den bedste metode til at gøre dette?

Med lidt kendskab til videnskaben bag tørring af tøj, vil du opdage at du kan klare din tøjvask langt hurtigere og økonomisk. I de følgende afsnit skal vi kigge nærmere på hvad det præcist er som ligger bag kunsten at forvandle dit våde vasketøj til tørt. Svaret er fordampning. At omdanne vandet i tøjet til damp for herefter at slippe af med det til omgivelserne.

Hvor meget vand er der i vådt tøj?

Vand er verdens mest alsidige rensemiddel, men det er imponerende hvor meget af det som kan spildes når vasketøjet skal ordnes. Ved korte og simple vaskeindstillinger på vaskemaskinen – med kun en halvfuld maskinvask – anvendes ca. 20 liter vand. Med adskillige skylninger vil mange vaskemaskiner hurtigt anvende det dobbelte. Det meste af vandet slynges ud under høj hastighed ved centrifugering og drænes væk, men selv de mest effektive vaskemaskiner efterlader en betydelig mængde vand i tøjet. Det er velkendt at det tørre, snavsede vasketøj tager betragteligt på i vægt under maskinvask, selv efter kraftig centrifugering i en moderne vaskemaskine. Prisen der betales for at få tøjet rent, er vådt tøj, som er i hvert fald 50 % tungere end det snavsede vasketøj, som du smider ind i vaskemaskinen.

Inden du kan iføre dig tøjet eller lægge det sikkert tilbage i tøjskabet, er du nødt til at skille dig af med vandet. Hverdagens pligt at tørre tøjet efter vask er faktisk et mere videnskabeligt problem: hvordan kan du få bortskaffet mindst 2 kg vand så hurtigt og effektivt som muligt? Hvis du holder dig for øje at 1 kg vand er ca. 1 liter, kan du meget levende forestille dig problemet: for hver bunke af vådt vasketøj er du nødt til at få ækvivalenten af mindst en hel 2 liters vandflaske til at forsvinde i luften – i bogstavelig forstand. Hvilket formentlig er mere end hvad du forestiller dig dit vasketøj indeholde. Tørrer du dit tøj indendørs i dit hjem, uden brug af tørretumbler, vil det svare til at du kaster en kvart spand vand ud i luften i ekstrem slowmotion.

Hvordan kan du fjerne vandet fra dit tøj?

Den simpleste måde at blive af med vandet er ved at omdanne det til vanddamp, det vil sige en gasform fremkommet af væsken. Den nemmeste måde at gøre dette, er ved at varme vandet op. Molekylerne i en væske er tættere og strammere forbundet til hinanden, bevæger sig langsommere, og har mindre energi end molekylerne i en gas. Hvis du ønsker at omdanne en væske til gasform, er du nødt til at investere energi, således at væskemolekylerne kan brydes og undslippe størstedelen af væsken og forme damp. At tilføre en væske varme er en nem metode til at opnå dette. Opvarm en væske og du gør molekylerne mere energiske, så de har større chance for at undslippe. Opvarm den tilstrækkelig og samtlige molekyler vil fordampe med tiden – i hvert fald i teorien – og al væsken vil være væk. Så en måde at tørre vådt tøj på er ved at opvarme det, omdanne indholdet af vand til damp, og derefter udtrække dampen med tørt tøj til følge. Det er omtrent sådan at tørretumblere fungerer.

Hvor bliver vandet af?

Hvis planter kunne tale, så ville de fortælle dig, at du ikke behøver at opvarme vand til kogepunktet for at få det til at fordampe. Planter kan omdanne vand til damp ved relativt lave temperaturer. Når vind blæser forbi træer fordamper vandet fra deres blade og bliver til kølig vanddamp, som spreder sig i luften. Jo mere vinden blæser jo mere vand mister planterne ved denne proces, kendt som transpiration, og desto mere er du nødt til at vande dem. Det vil sige, at blæst vil få vandet fra våde ting til at fordampe hurtigere, og køle dem ned i processen.

Det omvendte er også tilfældet. Hvis luften er stille kan fugtig luft akkumulere i nærheden af jorden ved planterne og reducerer mængden af vand, som de kan miste. Denne viden er brugbar, når det kommer til tørring af dit tøj. Hvis du ønsker, at dit tøj tørrer ordentligt skal vandet, som det indeholder, ikke blot fordampe: det er nødt til at blive fuldstændig fjernet fra den omkringliggende luft. Hvis vanddamp bliver liggende, vil det ikke kun forhindre mere vand i at slippe ud, men også få nogle af molekylerne i dampen til at trænge ind i tøjet på ny, blive til vand, og gøre tøjet vådt igen. Derfor er det spild af tid at hænge dit vasketøj ud til tørre på fugtige dage – selv når det er varmt vil den høje fugtighed i luften gøre det svært for vandet at fordampe fra tøjet og derfor gøre det usandsynligt at det tørrer. Måske vil tøjet endda opsamle fugt og blive endnu mere vådt.

Hvad er de perfekte betingelser for at tørre tøj?

Tre forhold er altså fordelagtige når vandet fra dit våde vasketøj skal omdannes til damp og føres væk:

1. Høj temperatur – for at forøge antallet af molekyler som kan omdannes fra væske til damp.
2. Luftcirkulation – for at bære vandet væk og forhindre den omkringliggende luft i at blive mættet med damp.
3. Lav fugtighed – således at fordampning vil fortsætte stødt og forhindre vandmolekyler fra luften i at returnere til tøjet.

Nu hvor teorien bag er på plads, så lad os sammenligne de forskellige måder hvorpå tøj kan tørres udendørs og indendørs.

Udendørs tørring

Udendørs tørring har adskillige fordele:

1. Det er omkostningsfrit
2. Det skåner miljøet, da der ingen energi anvendes
3. Det efterlader dit tøj velduftende og friskt.
4. Det gavner indeklimaet

Der er selvfølgelig også nogle ulemper forbundet med udendørs tørring på tørrestativ, som inkluderer tørretiden, som kan strække sig fra få timer til en dag eller mere. Derudover er der en risiko for at pludselig regn kan gøre dit tøj endnu mere vådt, samt risikoen for tyveri af vasketøj. Endeligt er der også en risiko for at eventuelle urenheder i luften kan gøre dit tøj beskidt på ny.

Teorien bag tørring af tøj fortæller os, at de bedste betingelser for udendørs tørring vil være varme, blæsende dage, hvor fugtigheden er relativ lav. Da vi ønsker, at luften bevæger sig omkring tøjet, er det bedst at tørre det højt fra jorden, f.eks. på et paraplytørrestativ, hvor luften bevæger sig hurtigere og desuden afhjælper kontakten til mulig fugt nær jorden. Selvom varme, vindomsuste sommerdage er perfekte til udendørs tørring, er det faktisk muligt at tørre tøj udendørs størstedelen af året – med videnskaben in mente. Vand kan omdannes fra væske til damp ved en hvilken som helst temperatur over frysepunktet. Forudsat at luften ikke er fugtig, kan du derfor teoretisk set tørre dit våde vasketøj udendørs på en hvilken som helst dag på året.

Ja, i teorien kan du tørre tøj selv i de dybe vintermåneder med temperaturer under frysepunktet. I stedet for at vandet fordamper og omdannes til en gas, vil det køle ned og blive til is (vand i fast form), som så langsomt vil omdannes direkte til en gas gennem processen kaldet sublimation. Hvis du ønsker at tørre dit tøj på denne måde, er du nødt til at være umådelig tålmodig og forberedt på at efterlade dit vasketøj udenfor i dagevis indtil al vandet er omdannet til damp. Men hvis du lader dit tøj fryse til is og derefter bringer det indenfor før det er tørt, så vil du formentlig ende med at bruge endnu mere energi end hvis du ganske enkelt havde tørret det indendørs til at starte med, da du vil være nødt til at opvarme tøjet, så det kan tø (omdannes fra is og tilbage til vand) og derefter tørre det konventionelt.

Indendørs tørring

Indendørs tørring kan i mange tilfælde synes bekvemt, men føre nogle problematikker med sig, som man bør være opmærksom på. Udføres indendørs tørring ved brug af tørretumbler, vil du:

1. “Spilde” dine penge
2. Skade miljøet gennem energispild
3. Langsomt ødelægge dit tøj

Har man ikke mulighed for at lufttørre sit tøj udendørs på tørrestativ kan det ligge lige til højrebenet at tørre det indendørs på tørrestativ. Her bør man dog være opmærksom på at dette kun gøres omkostnings- og problemfrit under forhold, hvor der er god udluftning, så indeklimaet i dit hjem ikke kompromitteres.

Lige meget hvordan du tørrer dit tøj, er du nødt til at indføre energi et sted fra for at få vandet til at fordampe. Ved udendørs tørring kommer energien omkostningsfrit fra sol og vind. Indendørs lader dette sig altså kun gøre såfremt du hænger dit vasketøj til tørre på dage, hvor varmekilder ikke er aktiverede og hvor du formår at indføre luftcirkulation gennem åbning af vinduer eller anden vis. Tørrer du tøjet indendørs ved varme vil energien komme fra brændeovn, radiatorer eller andre varmekilder. I sådanne tilfælde afslører fysikkens love, at man ikke kan tørre tøj gratis indendørs. Energien er nødt til at komme et sted fra. Du vil betale mere for at opvarme dit hjem, hvis du jævnligt anvender varmen til at tørre dit tøj indendørs. Selv hvis varmen er på uanset, vil du være nødt til at have den på i længere tid, eller skruet højt op, for at bevare den samme temperatur i dit hjem samtidig med at du tørrer dit tøj. Hvis du tørrer dit tøj indendørs på et tørrestativ, vil den nødvendige energi til at fordampe vandet komme fra den omgivende luft i dit hjem – som derfor vil blive kølet en anelse ned for at tørre dit tøj og dermed koste dig mere på denne måde. Hvis du intet alternativ har til indendørs tørring, vil en affugter måske være en god investering. Denne vil fjerne vanddamp fra luften og gøre dit hjem sundere og kan hjælpe til at reducere varmeomkostninger.

Det fordampede vand er simpelthen nødt til at komme et sted hen. Udendørs tørring imødekommer dette ved, at dampen simpelthen forsvinder i luften. Tager du ikke dine forholdsregler ved indendørs tørring vil vanddampen risikere at optræde på dine vinduer som kondens – eller værre – som fugt eller skimmelsvamp på dine vægge. Ved at åbne vinduerne under tørring kan du blive af med vanddampen, men dette vil medføre et tab i varmeenergien, som vandet indeholder – og ligeledes et tab af lidt af den varme som allerede er i dit hjem – således at dit hjem vil køle ned i processen, hvilket altså ikke er hensigtsmæssigt i de kolde måneder. Hvis du anvender en tørretumbler, er vanddamp i hjemmet som regel ikke et problem, men denne vil føre et kæmpe elektricitetsforbrug med sig, som vil koste dig mange penge.

Opsummering:

Så hvad er den bedste måde at tørre tøj på?

1. Lufttørring udendørs, når det er muligt. Det er bedre for din pengepung, dit tøj, dit hjem, din sundhed og for miljøet.

2. Udvælg dine dage med omhu. Afhængigt af klimaet, kan luftfugtigheden meget vel være en vigtigere faktor end temperaturen. Med andre ord; du vil måske erfare, at du kan tørre tøj udenfor selv på kolde, tørre dage, såfremt det ikke er for fugtigt. Tjek luftfugtigheden i vejrudsigten. Lufttørring udendørs fungerer bedst ved en luftfugtighed under ca. 75 %.

3. Vejret forhindrer dig måske i at lufttørre dit tøj fuldstændigt udendørs, men det er stadig værd at forsøge at få tøjet halvtørt eller mere på denne måde. Herefter kan du tage tørrestativet indendørs eller tørre det sidste stykke tid i tørretumbleren, det vil stadig bringe fordele med sig.

4. Sørg for god udluftning i dit hjem, hvis du regelmæssigt tørrer tøj indendørs og overvej at investerer i en affugter, hvis fugt bliver et problem.

5. Hvis du overvejer at købe en tørretumbler, så husk at være opmærksom på dens energimærke. Tørretumblere er enorme energislugere, hvilket vil sætte sit tydelige aftryk på din elregning. Hvis du køber en energieffektiv tørretumbler, vil du kunne spare en stor sum penge over en årrække og samtidig skåne miljøet.

Flere tørrestativ søgninger

error: