Tør dit tøj på det rette tørrestativ for dig

Et tørrestativ er et både praktisk og uundværligt redskab at have i hjemmet, når vasketøjet skal tørres. Selvom du måske har en tørretumbler i hjemmet vil et tørrestativ altid være bekvemt at have i nærheden, da meget tøj ikke tåler at blive tørretumblet. Men hvilke tørrestativer er der på markedet? Hvilke tørrestativer er bedst? Og hvordan i alverden får du fat på det tørrestativ, der bedst opfylder din personlige smag, behov og økonomi?

På denne side har vi fundet en masse af de tørrestativer til dig, der findes på markedet – og selvfølgelig er de mest populære af slagsen uundgåelige at komme omkring. Vi behandler stort som småt og hjælper dig med den brugbare viden om tørrestativer og tørring af tøj, så du kan finde lige dét tørrestativ, som bedst falder i din smag. Herefter kan du klikke dig videre til mulige forhandlere gennem linket og endelig få fingre i det tørrestativ, som matcher dig og dit vasketøj.

Leifheit Pegasus 180+ Mobile: Vingetørrestativ

 ★★★★★ hos Coop.dk
18 meter tørreplads
Parallelle ben for øget stabilitet
Ekstra højde

Populært tørrestativ fra Leifheit

Pegasus 180+ Mobile fra Leifheit, er til dig, der ønsker ekstra højde på tørrestativet til tørring af dine lange bukser. Tørrestativet er forsynet med 18 meter tørreplads og er med en vingehøjde på 105 cm, særdeles velegnet når de længere beklædningsgenstande skal hænges til tørre. Stativets paralelle ben gør tørrestativet langt mere stabilt og robust, sammenlignet med stativer med krydsede ben, hvilket er ekstra optimalt med stativets øget højde taget i betragtning.

Du kan således placere både håndklæder og masser af tøj uden at det kommer til at vælte.
Tørrestativet er af høj kvalitet, ingen svejsninger som kan gå i stykker, ruster ikke og kan derfor tåle ophold udendørs. På den ene side af tørrestativet er monteret to røde plastholdere med plads til tørring af 54 mindre beklædningsgenstande, f.eks. undertøj eller sokker, således at du let kan plukke dit tørre tøj og forbeholde tørresnoren til de større klæder. Endeligt kan tørrestativets vinger og ben foldes pænt ind, når stativet ikke finder anvendelse, således at det er nemt at pakke væk under sengen eller bag en dør.

Mål sammenklappet: 95 x 67 x 7 cm
Mål udslået: 87 x 157 x 66 cm

340 kr
Til butik

Leiftheit Classic Tower 270: Søjletørrestativ

Smart søjetørrestativ
27 meter tørreplads
Justerbare niveauer
Pladsbesparende

Genialt søjletørrestativ fra Leifheit

Med Tower 270 søjletørrestativ fra Leifheit fås et rummeligt og pladsbesparende tørrestativ, som nemt klappes sammen og gemmes væk bag døren eller i skabet efter brug. I udslået tilstand fylder tørrestativet mindre end 0,5 m2, da tørrestativet skyder hele 126 cm i vejret, men blot udgør 68 cm i bredden. Disse dimensioner gør den særligt egnet til den mindre husstand, hvor vasketøjet også gerne skal tørres selvom pladsen er trang.

Med 27 meter tørresnor fordelt på 3 niveauer er der sikret tørring af adskillige maskinvaske, hvor tørrestativets 6 tørrevinger kan tilpasses alle typer af vasketøj – disse justeres blot alt efter det nødvendige pladsbehov. De justerbare niveauer medfører at både mindre beklædningsgenstande såvel som større kan finde plads i dette smarte søjletørrestativ. Tørrestativet kører desuden på hjul, hvilket gør det nemt og bekvemt at flytte rundt på. Endeligt er det produceret med en rustbeskyttende overfladebehandling, således at også udendørs anvendelse muliggøres uden at tørrestativet tager skade.

Mål sammenklappet: 122 x 69 x 5 cm
Mål udslået: 126 x 68 x 68 cm

284 kr
Til butik

Leifheit Pegasus 150: Vingetørrestativ

 ★★★★★ hos Coop.dk
15 meter tørreplads
Parallelle ben for øget stabilitet
Let foldbart

Et lidt mindre tørrestativ

Pegasus 150 fra Leifheit, er et lækkert tørrestativ i Leifheits store familie af vingetørrestativer. Tørrestativet er forsynet med 15 meter tørreplads, som bæres af stativets parallelle ben, der sikrer den fornødne stabilitet og robusthed. Du kan således placere både håndklæder og masser af tøj uden at det kommer til at vælte. Stativet er udført i stål og kan fint anvendes udendørs, men bør undgå længere ophold i fugtigt vejr.

På den ene side af tørrestativet er monteret to røde plastholdere med plads til tørring af 54 mindre beklædningsgenstande, f.eks. undertøj eller sokker, således at du kan forbeholde tørresnoren til de større klæder. Endeligt kan tørrestativets vinger og ben foldes pænt ind, når stativet ikke finder anvendelse, således at det er enkelt og ligetil at gemme væk under sengen eller bag en dør.

Mål udslået: 87 x 157 x 55 cm

280 kr
Til butik

Leifheit Pegasus 200 Deluxe: Vingetørrestativ

Populært vingetørrestativ på hjul
20 meter tørreplads
★★★★★ hos Coop.dk
Let foldbart for nem opbevaring

Meget populært tørrestativ

Byd velkommen til Pegasus 200 Deluxe, det populære tørrestativ fra Leifheit. Dette vingetørrestativ har fået over 300 anmeldelser hos Coop! Det er ekstraordinært mange anmeldelser og stort set alle anmeldere giver flotte 5 ud af 5 stjerner til dette smarte tørrestativ fra Leifheit. Tørrestativet er forsynet med 20 meter tørreplads, hvilket er meget sammenlignet med størrelsen af tørrestativet. Som det fremgår af billedet, så er designet af tørrestativet udført med to parallelle ben, i stedet for krydsben, hvilket gør det utroligt stabilt – også i vind og vejr! Du kan således placere både håndklæder og masser af tøj uden at det kommer til at vælte.

På den ene side af tørrestativet er monteret to røde plastholdere med plads til tørring af 54 mindre beklædningsgenstande, f.eks. undertøj eller sokker, således at du kan forbeholde tørresnoren til de større klæder. Ønsker du at flytte på tørrestativet under brug lettes dette ved hjælp af de påmonterede hjul, så du slipper for at besvære dig med at løfte et tungt tørrestativ i brug. Endeligt kan tørrestativets vinger og ben foldes pænt ind, når stativet ikke finder anvendelse, således at det er enkelt og ligetil at gemme væk under sengen eller bag en dør.

Mål sammenklappet: 95 x 67 x 8 cm
Mål udslået: 87 x 167 x 66 cm

399 kr
Til butik

Vileda Doble: Udtrækstørrestativ

 ★★★★★ hos Coop.dk
Fleksibelt 2 i 1 tørrestativ
22 meter tørresnor med tykke wirer
Låsbare krydsben

Fleksibelt gulvtørrestativ

Vileda Doble udtrækstørrestativ er den fleksible løsning til hjemmets vasketøj, der giver dig muligheden for at øge tørrepladsen til den dobbelte mængde, hvilket giver hele 22 m tørresnor at tørre på. De tykke tørresnore sørger for at dit vasketøj ikke får folder efter at have hængt til tørre på tørrestativet. Derudover er metalrørene på stativet indfarvede med en speciel teknik der forhindrer rust, som kan misfarve tøjet.

Særlige strømpeholdere i plast sikrer dig optimal pladsudnyttelse af tørresnoren, som kan forbeholdes tørring af større stykker vasketøj. Tørrestativet er forsynet med krydsben, hvoraf det ene sæt er udstyret med hjul, og derfor gør stativet lettere at flytte rundt på når det er i brug. Benene er låsbare i brug for en sikker og stabil anvendelse af tørrestativet.

Mål sammenklappet: 130 x 60 x 8 cm
Mål udslået: 96 x 208 x 61 cm

299 kr
Til butik

Brabantia Lift-O-Matic: Udendørs paraplytørrestativ

 ★★★★★ hos Coop.dk
Fleksibelt 2 i 1 tørrestativ
22 meter tørresnor med tykke wirer
Låsbare krydsben

Smart udendørs tørrestativ

Leder du efter et brugervenligt udendørs tørrestativ med mulighed for indstilling af arbejdshøjden, så er dette tørrestativ fra Brabantia lige noget for dig. Tørrestativet huser hele 50 meter tørreplads, hvilket bør række til ihvertfald 4-5 tøjvaske eller et hav af sengeklæder. Tørrestativet betegnes som et såkaldt paraplytørrestativ, et navn som det har fået på grund af dets udformning.

Det smarte design bevirker at tørrestativet ikke optager for meget plads i haven. På tørrestativet er monteret kraftige wirer, som evner at bære en jævn fordelt belastning på helt op til 40 kg tøj. En anden smart funktion ved tørrestativet er dets justerbare indstillingsmuligheder i arbejdshøjden. Din foretrukne arbejdshøjde kan indstilles i intervallet mellem 140 og 190 cm, hvilket sikrer dig en behagelig arbejdsstilling, mens du hænger dit våde vasketøj til tørre.

Mål sammenklappet: 200 x 11 x 18 cm
Mål udslået: 185 x 208 x 208 cm

599 kr
Til butik

Brabantia stort udendørs tørrestativ – Topspinner 60 m.

60 meter tørreplads
 ★★★★★ hos Coop Shopping
Smudsafvisende liner
Lavet til udendørs brug

Udendørs tørrestativ med bøjleholdere

Endnu et udendørs tørrestativ fra Brabantia som er lavet til dem, som ønsker et flot og stabilt tørrestativ der kan klare det danske vejr udenfor. Udendørs tørrestativet hedder topspinner og er en af Brabantias nyere modeller, og som allerede er blevet utrolig populær på markedet. Tørrelinerne er selvfølgelig også designet til at kunne klare sig udenfor. De er behandlet med et UV smudsafvisende materiale, som betyder at de er utrolig modstandsdygtige overfor solen, vind og blæst.

Det er ikke sikkert at du skal have tørrestativet stående udenfor altid, der er eksempelvis ikke nogen grund til at det skal stå udenfor hele vinteren. Tørrestativet kan nemt klappes sammen og pakke væk, og det kan lige så hurtigt sættes op igen. Tørrestativet er nemlig lavet i aluminium, hvilket er et forholds let materiale og bære rundt på. Du skal dog ikke være bekymret for at tørrestativet ikke er stabilt, for det er det i høj grad. Når det skal monteres i haven kan du gøre dette via det medfølgende nedstøbningsrør, som skal ned i græsplænen. Ses evt. videoen nedenfor hvor det kort bliver forklaret hvordan det fungerer i praksis.

Gode anmeldelser

Udendørs tørrestativet har i skrivende stund fået 19 anmeldelser hos Coop Shopping. Hvad der er endnu bedre, er hvor tilfredse kunderne er med tørrestativet. De 19 brugere har nemlig i gennemsnit givet det 4.8 stjerner ud af 5 mulige, hvilket er et utrolig flot resultat, som bevidner om at kunderne er meget tilfredse med deres køb. En af kunderne skriver at de 60 meter tørreplads passer perfekt til 3 portioner med vasketøj og en anden kunde fremhæver også den megen plads: “Rigtig fint tørrestativ med 3 variable højer. Stabilt og robust og nemt at betjene. Jeg er er rigtig glad for det”.

 

699 kr
Til butik

Leifheit LinoProtect 400: Udendørs paraplytørrestativ

 ★★★★★ hos Coop.dk
Smart integreret tagdække
40 meter tørreplads
Rene liner som afviser smuds

Et udendørs tørrestativ til al slags vejr

Med LinoProtect 400 fra Leifheit får du op til fire maskinvaske rent og velduftende vasketøj uanset vind og vejr. Paraplytørrestativet har imponerende 40 meter tørreplads, som er beskyttet af et tagdække udført i vandafvisende materiale.

På dette innovative tørrestativ kan dit ophængte vasketøj blive og holdes sig tørt døgnet rundt, selv i det lunefulde og omskiftelige danske vejr. Tørrestativets stærke og stabile aluminiumsdesign gør det vejr- og vindbestandigt i hård vind, op til vindstyrke 6. Skulle vinden komme nedefra er stativet desuden forsynet med det patenterede lift-off beskyttelse, der holder stativet solidt forankret i det medfølgende jordspyd. Verdens første paraplytørrestativ med integreret tagdække beskytter ikke kun dit vasketøj mod regn og slud, men også mod UV-stråling således, at dit vasketøj undgår at blive bleget med tiden og dermed holder på sine fine farver.

Med den patenterede teleskopiske åbne-mekanisme gør du let LinoProtect 400 klar til dit våde vasketøj., Du trækker blot i snoren, hvorefter stativet folder sig flot ud og forsyner dig med 40 meter tørresnor.
Ved lukning hiver du i stedet i håndtaget og parasollen slår sig sammen og lukkes med fastgørelsesbæltet. Vedligeholdelse er ingen bekymring, da du ikke skal skænke rengøring af tørreliner en tanke. Disse er beskyttet af stativets tagdække både under og efter brug, i udfoldet og lukket tilstand.
Får du brug for at skifte tag, skal du blot løsne en enkelt skrue og sætte det nye på.

Paraplystativet fra Leifheit er et høj-kvalitets parasoldesign, som er kvalitetstestet og certificeret af tyske TüV/GS, hvilket sikrer dig et kvalitetsprodukt i særklasse.

Mål sammenklappet: 206 x 18,5 x 18,5 cm
Mål udslået: 230 x 159 x 159 cm

2.499 kr
Til butik

Brabantia tørrestativ til dør eller altan

Lille og praktisk
4,5 meter tørreplads
Vejrbestandigt
Pladsbesparende

Tørrestativ til brusenichen

Lille og smart tørrestativ fra Brabantia, til brug på altanen, over døren, på radiatoren eller i brusenichen. Mulighederne er mange og kun fantasien sætter grænser. Tørrestativet er perfekt til den lille tøjvask eller som supplement til større tørrestativer, hvor pladsen til det sidste vasketøj skal findes. Med dette tørrestativ får du 4,5 meter tørreplads og en bæreevne op til 7,5 kg tøj.

Anvendelsesmulighederne er mange, da det let justeres efter tykkelsen af dør eller andet, som det skal hænge på, med en begrænsning på 11 cm. Det er stabilt og enkelt at opsætte. Tørrestativet er udført i lakeret stål og er dermed beskyttet mod vind og vejr, så du er sikret et pænt produkt de næste mange år fremefter. Tørrestativet er desuden let at opbevare, da det er yderst pladsbesparende i sammenklappet tilstand, når det ikke tages i brug.

Mål sammenklappet: 4 x 68 x 44 cm
Mål udslået: 29 x 68 x 69 cm

289 kr
Til butik

Tørrestativet: Det skånsomme og økonomiske valg

Når du har fået vendt vasketøjskurven på hovedet og givet vasketøjet en god tur i vaskemaskinen til det er blevet rent og velduftende – ja, så skal det våde tøj som hovedregel tørre. Til dette formål anvendes hovedsageligt et eller flere tørrestativer og/eller en tørretumbler, hvor tørretumbleren i stigende grad har udbredt sig i de danske husstande over de sidste årtier. Her ledsager den gerne vaskemaskinen i badeværelset eller i bryggerset, som den nemme og hurtige løsning til at få det nyvaskede tøj tørt i en fart. Men det er ikke alle typer tøj, der egner sig til en tur i den varme tørretumbler, hvorfor tørrestativer i sine mange afskygninger altid er bekvemme at have i hjemmet. Ved brug af tørrestativer vil man desuden undgå slid af tøj og tekstiler, skåne miljøet samt spare de betydelige el-udgifter, som er forbundet ved at holde en tørretumbler i hjemmet. Tørretumbleren hører nemlig til blandt de største energislugere, når talen falder på husholdningsapparater og elektricitetsforbrug. Så selvom, at det vil kræve din tid og indsats at hænge vasketøjet til tørre – og tørretiden på stativ overstiger tørretumblerens tidsforbrug – så er fordelene mange ved at vælge tørrestativet frem for tørretumbleren, når vasketøjet skal tørres. Lyt til en god podcast eller tal om stort og småt med dine kære, mens I sammen arrangerer det våde vasketøj over familiens tørrestativer og gør en af ugens rutiner til en god oplevelse.

Som du har erfaret, så er udvalget af tørrestativer stort, hvor der gennem tiden er udviklet produkter indenfor kategorien, som passer til alle smage, hjem og økonomiske forhold. Så hvad enten du tørrer dit nyvaskede tøj i store eller små omgivelser, inde eller ude, vil der findes tørrestativer, der matcher dine ønsker og behov.
Tørrestativer er hovedsageligt praktiske og funktionelle, og trives i bedste velgående efter “form følger funktion” princippet. Det til trods produceres der til enhver smag i en produktorienteret tid, hvor også æstetik og design bliver en del af overvejelserne ved udformning af tørrestativer. Det er derfor muligt at indføre et tørrestativ i sit hjem, som man ikke skal græmmes ved at tage frem, når tøjet skal tørres. Tørrestativer fås nu smukt udformet og dekorative, så man fristes til at have dem fremme til frit skue, hvor pladsen tillader det – om end prisen på disse meget vel kan komme til at stige i vejret.

Et tørrestativ er ikke raketvidenskab, men en af de simplere opfindelser som synes uundværlig i dagligdagen – hvad enten den bistår tørretumblerens ugentlige opgaver eller får hjemmets nyvaskede tøj og tekstiler tørt på egen hånd. Det danske vejr er lunefuldt og tillader desværre ikke altid at den våde tøjvask hænges til tørre under åben himmel, hvorfor tørrestativsmodeller, som kan benyttes inde såvel som ude, tjener et praktisk formål. Ja, få ting matcher duften af nyvasket og lufttørret tekstiler i det fri, men hvor dette ikke er en mulighed træder de alsidige tørrestativer til og hjælper dig til tørre klæder indenfor hjemmets fire vægge. Hvor vejret tillader det bør lufttørring i det fri dog altid prioriteres af hensyn til indeklimaet.

Hvorfor bør man så vælge tørrestativet frem for tørretumbleren?

Først og fremmest er det som nævnt ikke samtlige tekstiler der tåler de høje temperaturer og de barske forhold som unægteligt er til stede i tørretumbleren.

Har du først prøvet at skrumpe en yndlingsbluse til en størrelse, der er umulig at trække over hovedet, så kender du allerede til en af de risici, der er ved anvendelse af tørretumbler. Man skal for eksempel undgå at smide klæder af uld og polyester i tørretumbleren, da uld risikerer at skrumpe meget, mens polyesteren i klæderne risikere at smelte ved for høje temperaturer.
Tøj af polyester kan også risikere at blive krøllet, og disse krøller kan man ikke stryge ud igen, fordi polyesteren har taget skade. Derfor bør man altid tjekke vaskeanvisningen før tøjet ryger i tørretumbleren. Denne vaskeanvisning er man fri for at skænke en tanke ved anvendelse af tørrestativet. Her hænges klæder og sengetøj ubekymret til tørre uden den mindste fare for at komme til at ødelægge tekstilerne. Skulle enkelte klæder risikere at falde til jorden eller gulvet og blive beskidte, så anvender man blot tøjklemmer næste gang, hvor det synes nødvendigt.

Selv når det kommer til tøj og tekstiler, der uden ovennævnte problemer kan smides i tørretumbleren, slides der betragteligt på stoffet. Hvad end dine klæder er lavet af bomuld, polyester, uld eller et fjerde stof, vil tørretumbleren nemlig altid påføre slid over tid.
Kerer man sig derfor om sin garderobe er det generelle råd derfor at man, så vidt det er muligt, lader tøjet lufttørre under åben himmel – eller indendørs – således at tekstilerne holder længere. Her kan et godt tørrestativ, som tjener dine behov, være behjælpeligt, når det gode råd skal efterleves.

Lufttørring ved tørrestativ har desuden den fordel at der intet energiforbrug er under tørring, hvorfor der spares mange penge på strøm. Ligeledes er den reducerede udgift, der er forbundet med køb af tørrestativ frem for tørretumbler, en betydelig besparelse. Det er selvfølgelig relativt for tørrestativer findes også i den dyrere ende, men tørretumblere er genrelt en større engangsudgift end langt de fleste tørrestativer. Der er heller ingen miljømæssig belastning forbundet med anvendelse af tørrestativet, hvilket alt andet lige udviser omtanke for miljøet og må betragtes som en herlig sidegevinst.

For nogle er tørretumbling slet ikke en mulighed på grund af pladsmangel eller måske har man blot ikke lyst til at eje en. Tørrestativerne findes efterhånden i så mange former og størrelser, at de imødekommer selv de trangeste boligforhold, hvor kreative løsninger bliver en nødvendighed. Her er producenterne bag de mange forskellige slags tørrestativer selvfølgelig på forkant med forbrugernes ønsker og behov. Det er for eksempel muligt at anskaffe sig et tørrestativ til altanen, tørrestativ til væg, et til at hænge på radiatoren eller sågar et til at hejse op på loftet, således at pladsbegrænsningen ikke længere bliver en afgørende faktor for hvorvidt tørring skal foregå hjemme eller i en tørretumbler på det nærmeste møntvaskeri, som hurtigt og bramfrit sluger hver en opsparet mønt. Som i produktbeskrivelserne, behandles nedenfor adskillige af de muligheder, som findes indenfor sortimentet af tørrestativer på det danske marked – på det generelle plan – lad dig inspirere til hvilken løsning, der tilgodeser netop dig og dine behov.

Typer af tørrestativer

Som du måske har bemærket, så findes der et utal af forskellige tørrestativer. Typer, design, brugervenlighed og ikke mindst størrelse er nogle af de muligheder der er. Nedenfor lister vi de mange typer af tørrestativer, som du kan vælge mellem i din søgen på det bedste tørrestativ til dig. Her kan du således læse om de enkelte typer af tørrestativer og finde den type som passer bedst til dig. Når det er gjort, så kan du med fordel finde de bedste modeller inden for hver kategori i toppen af denne side. Her har vi gennemgået de mange modeller på markedet, og fundet alle de bedste tørrestativer frem.

Hvilket tørrestativ bør du kigge efter?

Når du skal udvælge et tørrestativ eller flere blandt de mange, som er tilgængelige på markedet, er det væsentligt, at du nøje overvejer dit behov og dine vaskevaner. Til at begynde med skal du afklare, om du påtænker at tørre tøjet indendørs eller udendørs, eller om du sågar har muligheden for at kunne gøre begge dele. Dernæst kommer det økonomiske råderum – hvor meget du har i sinde at betale for et tørrestativ. Priser på tørrestativer varierer som ved alle andre produkter, og også her kan økonomien diktere slagets gang og hurtigt indskrænke dine købsmuligheder. Det er dog vigtigt at have for øje, at det dyreste tørrestativ ikke nødvendigvis er det bedste på markedet – og måske slet ikke i dit særlige tilfælde. Tit og ofte er der desuden masser af gode tilbud på tørrestativer, som du kan få fat på til rimelige priser.

Hvilket tørrestativ det rent praktisk lader sig gøre for dig at anskaffe, afhænger nok mestendels af dine boligforhold. Har du have og dermed mulighed for lufttørring med højt til loftet, så er det nok de større udendørs paraplystativer, som du meget vel kunne tænkes at være på udkig efter. Er det udendørs på en mindre altan, at lufttørringen af vasketøjet skal finde sted – ja, så er et mindre altan-tørrestativ måske det oplagte valg. Er du derimod på jagt efter et tørrestativ til indendørs brug i en større eller mindre bolig, gælder det om at finde den bedste placering til tørring og dernæst finde det tørrestativ, der egner sig bedst til formålet. Måske skal det være en permanent løsning, eller også vil du gerne kunne flytte rundt på det og måske pakke det sammen, når det ikke er i brug. Her er udvalget stort i både fritstående tørrestativer, som vinge-, udtræks- og søjletørrestativer, eller i de pladsbesparende væghængte tørrestativer.

Mulighederne indenfor tørrestativer er utallige, og vi vil her forsøge at hjælpe dig med at blive endnu klogere på markedets mange forskellige typer af tørrestativer og hvad du bør overveje, når tøjet skal tørres og jagten på dit første eller næste tørrestativ indledes.

Nedenfor i tabellen er angivet de mest populære tørrestativer på markedet, mens mange indgående produktbeskrivelser af både disse og øvrige tørrestativer følger, så du bliver bredt informeret og dermed kan træffe en velovervejet beslutning, når dit tørrestativ skal købes.

Vingetørrestativ

Et vingetørrestativ er et af de klassiske tørrestativer. Et tørrestativ med vinger er nok den mest udbredte type af tørrestativ, hvor man kan klappe “vinger” ud, som giver mere plads til at hænge tøj op. På vingerne hænger snorene typisk modsat den modsatte vej end på den brede del, hvilket gør det ideelt at hænge dele som strømper og underbukser på vingerne.
Et vingetørrestativ er typisk meget pladsvenligt, da langt de fleste vingetørrestativ kan foldes sammen og fylde ganske lidt. Foldet sammen fylder et vingetørrestativ ikke mere end et par centimeter i tykkelsen, og det kan således passes ind i et skab, bag en dør, under en seng eller noget helt fjerde.
Et vingetørrestativ har typisk to typer af fødder. Enten står det på en X fod, som giver en god stabilitet. På den måde kan du hænge masser af tøj op, uden at skulle bekymre dig om overvægt. Dog kan der være en risiko for at det tilter, såfremt at alt bliver hængt i den ene ende af tørrestativet. Dette skyldes at fødder er centreret på midten, og at man derfor skal starte med at hænge op fra midten og ud.
Den anden type af fødder er “kassefødderne”. Her hviler tørrestativet på to fødder som kan klappes ud i hver ende af tørrestativet. Det betyder at i stedet for at vægten er samlet inde på midten, så er den stabilt fordelt ud i hver side.

Udtrækstørrestativ

Et udtrækstørrestativ hører også til i den mere velkendte ende af tørrestativskategorien, da det ofte optræder i sammenhæng med vingetørrestativet. Oftest er udtrækstørrestativet nemlig forsynet med selvsamme vinger, som giver den ekstra tørreplads og mulighed for at få lidt yderligere højde til tørring af vasketøjet. At tørrestativet i stedet benævnes et udtrækstørrestativ skyldes en særlig udtræksmekanisme, som muliggør justering af længden af tørrestativets store tørreflade, det vil sige den del, som sammen med benene, udgør rammen af tørrestativet. Med denne udtræksmekanisme kan du frit tilpasse størrelsen af dit tørrestativ til dagens tørrebehov eller blot nyde, at du får muligheden for masser af tørreplads ved brug og et tørrestativ, som kan reduceres i størrelse og dermed optage så lidt plads som muligt, når det ikke finder anvendelse og skal opbevares i hjemmet.

Paraplytørrestativ

Paraplytørrestativet hører til kategorien af fritstående tørrestativer, som både gør sig indendørs i en fod eller udendørs i haven, monteret i et jordspyd, hvor pladsen er god til at luften kan cirkulere og få vasketøjet tørt. Paraplytørrestativet fås i forskellige størrelser med varierende tørreplads og priser, og slås let ned når de ikke er i brug, således at de kun optager en begrænset mængde plads. Præcis som en paraply.

Søjletørrestativ

Søjletørrestativet tilhører ligeledes denne kategori af fritstående tørrestativer, hvor de smartere af slagsen står på hjul, så det er nemt og ligetil at flytte rundt på stativet med vasketøj, når det ønskes. Er hjulene udeladt tilgodeser designet af søjlestativet gerne, at stativerne er relativt enkle at flytte rundt på. Alt efter ønsket størrelse, imødekommer søjletørrestativet et eventuelt behov for pladsbesparelse både i udslået og sammenklappet tilstand, da man har været så praktisk at bygge i højden – en dimension som er en begrænsning i de færreste hjem. Justering af stativets tørrevinger i de forskellige niveauer bevirker, at der kan gøres plads til stort som småt, men selvfølgelig på bekostning af tørresnor.

Væghængt tørrestativ

Et væghængt tørrestativ er, som navnet antyder, et tørrestativ som er fastgjort til væggen i en stationær og ubevægelig del, der er forbundet til et modsat, bevægeligt tørre-aggregat forsynet med tørresnor i form af wirer, på hvilke man hænger sine våde klæder. Den bevægelige del kan skydes frem og tilbage, og dermed give dig den fornødne mængde tørreplads i badeværelset eller andetsteds. Et væghængt tørrestativ er praktisk, når der skal tørres tøj i de små hjem, hvor pladsen ikke tillader opbevaring og brug af større fritstående tørrestativer. Med et væghængt tørrestativ tørres der i højden, væk fra hjemmets gulv og møblement – i mange tilfælde kan et væghængt tørrestativ derfor være både løsningen eller et glimrende supplement, når dit våde vasketøj skal tørres.

Hvilke materialer er tørrestativer lavet af?

Hovedparten af tørrestativer er lavet af enten metal, plast eller træ – eller en kombination af disse materialer. Tørrestativer af metal produceres flittigt og hører til blandt de mest populære på markedet, da de som regel er ganske robuste og holdbare, alt efter kvalitet og størrelse. Bekymringer om hvorvidt, at stativet giver efter for vægten af vådt og tungt vasketøj i samlinger eller komponenter, reduceres med det gode materialevalg. Ønsker du et holdbart og vedligeholdelsesfrit tørrestativ som kan anvendes inde såvel som ude, så er et af de større tørrestativer i metal med en rustbeskyttende overfladebehandling det rette valg.

Plast anvendes enten til hele tørrestativer, tørresnor, strømpeholdere og samlingsdele i metal tørrestativer. Plast erstatter ofte metal i dele af tørrestativet, hvor høj styrke ikke er en nødvendighed, da plast er betydeligt svagere end metal, men billigere at anvende. Derudover kan plast med fordel anvendes til at reducere vægten af tørrestativet, hvilket gør det praktisk i situationer, hvor et let tørrestativ er at foretrække, f.eks. Når tørrestativet skal foldes ud eller sammen, eller der skal flyttes rundt på stativet, hvad enten der er vasketøj på eller ej. Plastfødder på et tørrestativ i kontakt med hjemmets gulve vil også være fordelagtigt for at undgå slid og ridser.

I modsætning til metal er plast heller ikke i risiko for at ruste uagtet berøring med våde klæder eller ophold udendørs.

Træ er også meget anvendt til tørrestativer, da det er et stabilt og pænt materiale, som kan anvendes til både det funktionelle og det æstetiske tørrestativ. Ønsker du et permanent udendørs tørrestativ, der tager sig smukt ud i haven, er det også oplagt at vælge et organisk materiale som træ, der vil gå i ét med naturen.

Videnskaben bag tørring af tøj

Vi elsker alle rent og friskt tøj – men hvor mange af os nyder den kedelige pligt det kan være at få det sådan? Formentlig ikke ret mange. Vaskemaskiner gør et fremragende arbejde med at skylle klæderne rent for sved og snavs, som dagligt opsamles, typisk på få timer eller mindre – men de har den store ulempe, at de giver dig tøjet drivvådt tilbage. Førend, at du igen kan iføre dig din favorit T-shirt eller -bukser, er du nødt til at fjerne den store mængde vand i tøjet – enten ved indendørs eller udendørs tørring. Men hvad er den bedste metode til at gøre dette?

Med lidt kendskab til videnskaben bag tørring af tøj, vil du opdage at du kan klare din tøjvask langt hurtigere og økonomisk. I de følgende afsnit skal vi kigge nærmere på hvad det præcist er som ligger bag kunsten at forvandle dit våde vasketøj til tørt. Svaret er fordampning. At omdanne vandet i tøjet til damp for herefter at slippe af med det til omgivelserne.

Hvor meget vand er der i vådt tøj?

Vand er verdens mest alsidige rensemiddel, men det er imponerende hvor meget af det som kan spildes når vasketøjet skal ordnes. Ved korte og simple vaskeindstillinger på vaskemaskinen – med kun en halvfuld maskinvask – anvendes ca. 20 liter vand. Med adskillige skylninger vil mange vaskemaskiner hurtigt anvende det dobbelte. Det meste af vandet slynges ud under høj hastighed ved centrifugering og drænes væk, men selv de mest effektive vaskemaskiner efterlader en betydelig mængde vand i tøjet. Det er velkendt at det tørre, snavsede vasketøj tager betragteligt på i vægt under maskinvask, selv efter kraftig centrifugering i en moderne vaskemaskine. Prisen der betales for at få tøjet rent, er vådt tøj, som er i hvert fald 50 % tungere end det snavsede vasketøj, som du smider ind i vaskemaskinen.

Inden du kan iføre dig tøjet eller lægge det sikkert tilbage i tøjskabet, er du nødt til at skille dig af med vandet. Hverdagens pligt at tørre tøjet efter vask er faktisk et mere videnskabeligt problem: hvordan kan du få bortskaffet mindst 2 kg vand så hurtigt og effektivt som muligt? Hvis du holder dig for øje at 1 kg vand er ca. 1 liter, kan du meget levende forestille dig problemet: for hver bunke af vådt vasketøj er du nødt til at få ækvivalenten af mindst en hel 2 liters vandflaske til at forsvinde i luften – i bogstavelig forstand. Hvilket formentlig er mere end hvad du forestiller dig dit vasketøj indeholde. Tørrer du dit tøj indendørs i dit hjem, uden brug af tørretumbler, vil det svare til at du kaster en kvart spand vand ud i luften i ekstrem slowmotion.

Hvordan kan du fjerne vandet fra dit tøj?

Den simpleste måde at blive af med vandet er ved at omdanne det til vanddamp, det vil sige en gasform fremkommet af væsken. Den nemmeste måde at gøre dette, er ved at varme vandet op. Molekylerne i en væske er tættere og strammere forbundet til hinanden, bevæger sig langsommere, og har mindre energi end molekylerne i en gas. Hvis du ønsker at omdanne en væske til gasform, er du nødt til at investere energi, således at væskemolekylerne kan brydes og undslippe størstedelen af væsken og forme damp. At tilføre en væske varme er en nem metode til at opnå dette. Opvarm en væske og du gør molekylerne mere energiske, så de har større chance for at undslippe. Opvarm den tilstrækkelig og samtlige molekyler vil fordampe med tiden – i hvert fald i teorien – og al væsken vil være væk. Så en måde at tørre vådt tøj på er ved at opvarme det, omdanne indholdet af vand til damp, og derefter udtrække dampen med tørt tøj til følge. Det er omtrent sådan at tørretumblere fungerer.

Hvor bliver vandet af?

Hvis planter kunne tale, så ville de fortælle dig, at du ikke behøver at opvarme vand til kogepunktet for at få det til at fordampe. Planter kan omdanne vand til damp ved relativt lave temperaturer. Når vind blæser forbi træer fordamper vandet fra deres blade og bliver til kølig vanddamp, som spreder sig i luften. Jo mere vinden blæser jo mere vand mister planterne ved denne proces, kendt som transpiration, og desto mere er du nødt til at vande dem. Det vil sige, at blæst vil få vandet fra våde ting til at fordampe hurtigere, og køle dem ned i processen.

Det omvendte er også tilfældet. Hvis luften er stille kan fugtig luft akkumulere i nærheden af jorden ved planterne og reducerer mængden af vand, som de kan miste. Denne viden er brugbar, når det kommer til tørring af dit tøj. Hvis du ønsker, at dit tøj tørrer ordentligt skal vandet, som det indeholder, ikke blot fordampe: det er nødt til at blive fuldstændig fjernet fra den omkringliggende luft. Hvis vanddamp bliver liggende, vil det ikke kun forhindre mere vand i at slippe ud, men også få nogle af molekylerne i dampen til at trænge ind i tøjet på ny, blive til vand, og gøre tøjet vådt igen. Derfor er det spild af tid at hænge dit vasketøj ud til tørre på fugtige dage – selv når det er varmt vil den høje fugtighed i luften gøre det svært for vandet at fordampe fra tøjet og derfor gøre det usandsynligt at det tørrer. Måske vil tøjet endda opsamle fugt og blive endnu mere vådt.

Hvad er de perfekte betingelser for at tørre tøj?

Tre forhold er altså fordelagtige når vandet fra dit våde vasketøj skal omdannes til damp og føres væk:

1. Høj temperatur – for at forøge antallet af molekyler som kan omdannes fra væske til damp.
2. Luftcirkulation – for at bære vandet væk og forhindre den omkringliggende luft i at blive mættet med damp.
3. Lav fugtighed – således at fordampning vil fortsætte stødt og forhindre vandmolekyler fra luften i at returnere til tøjet.

Nu hvor teorien bag er på plads, så lad os sammenligne de forskellige måder hvorpå tøj kan tørres udendørs og indendørs.

Udendørs tørring

Udendørs tørring har adskillige fordele:

1. Det er omkostningsfrit
2. Det skåner miljøet, da der ingen energi anvendes
3. Det efterlader dit tøj velduftende og friskt.
4. Det gavner indeklimaet

Der er selvfølgelig også nogle ulemper forbundet med udendørs tørring på tørrestativ, som inkluderer tørretiden, som kan strække sig fra få timer til en dag eller mere. Derudover er der en risiko for at pludselig regn kan gøre dit tøj endnu mere vådt, samt risikoen for tyveri af vasketøj. Endeligt er der også en risiko for at eventuelle urenheder i luften kan gøre dit tøj beskidt på ny.

Teorien bag tørring af tøj fortæller os, at de bedste betingelser for udendørs tørring vil være varme, blæsende dage, hvor fugtigheden er relativ lav. Da vi ønsker, at luften bevæger sig omkring tøjet, er det bedst at tørre det højt fra jorden, f.eks. på et paraplytørrestativ, hvor luften bevæger sig hurtigere og desuden afhjælper kontakten til mulig fugt nær jorden. Selvom varme, vindomsuste sommerdage er perfekte til udendørs tørring, er det faktisk muligt at tørre tøj udendørs størstedelen af året – med videnskaben in mente. Vand kan omdannes fra væske til damp ved en hvilken som helst temperatur over frysepunktet. Forudsat at luften ikke er fugtig, kan du derfor teoretisk set tørre dit våde vasketøj udendørs på en hvilken som helst dag på året.

Ja, i teorien kan du tørre tøj selv i de dybe vintermåneder med temperaturer under frysepunktet. I stedet for at vandet fordamper og omdannes til en gas, vil det køle ned og blive til is (vand i fast form), som så langsomt vil omdannes direkte til en gas gennem processen kaldet sublimation. Hvis du ønsker at tørre dit tøj på denne måde, er du nødt til at være umådelig tålmodig og forberedt på at efterlade dit vasketøj udenfor i dagevis indtil al vandet er omdannet til damp. Men hvis du lader dit tøj fryse til is og derefter bringer det indenfor før det er tørt, så vil du formentlig ende med at bruge endnu mere energi end hvis du ganske enkelt havde tørret det indendørs til at starte med, da du vil være nødt til at opvarme tøjet, så det kan tø (omdannes fra is og tilbage til vand) og derefter tørre det konventionelt.

Indendørs tørring

Indendørs tørring kan i mange tilfælde synes bekvemt, men føre nogle problematikker med sig, som man bør være opmærksom på. Udføres indendørs tørring ved brug af tørretumbler, vil du:

1. “Spilde” dine penge
2. Skade miljøet gennem energispild
3. Langsomt ødelægge dit tøj

Har man ikke mulighed for at lufttørre sit tøj udendørs på tørrestativ kan det ligge lige til højrebenet at tørre det indendørs på tørrestativ. Her bør man dog være opmærksom på at dette kun gøres omkostnings- og problemfrit under forhold, hvor der er god udluftning, så indeklimaet i dit hjem ikke kompromitteres.

Lige meget hvordan du tørrer dit tøj, er du nødt til at indføre energi et sted fra for at få vandet til at fordampe. Ved udendørs tørring kommer energien omkostningsfrit fra sol og vind. Indendørs lader dette sig altså kun gøre såfremt du hænger dit vasketøj til tørre på dage, hvor varmekilder ikke er aktiverede og hvor du formår at indføre luftcirkulation gennem åbning af vinduer eller anden vis. Tørrer du tøjet indendørs ved varme vil energien komme fra brændeovn, radiatorer eller andre varmekilder. I sådanne tilfælde afslører fysikkens love, at man ikke kan tørre tøj gratis indendørs. Energien er nødt til at komme et sted fra. Du vil betale mere for at opvarme dit hjem, hvis du jævnligt anvender varmen til at tørre dit tøj indendørs. Selv hvis varmen er på uanset, vil du være nødt til at have den på i længere tid, eller skruet højt op, for at bevare den samme temperatur i dit hjem samtidig med at du tørrer dit tøj. Hvis du tørrer dit tøj indendørs på et tørrestativ, vil den nødvendige energi til at fordampe vandet komme fra den omgivende luft i dit hjem – som derfor vil blive kølet en anelse ned for at tørre dit tøj og dermed koste dig mere på denne måde. Hvis du intet alternativ har til indendørs tørring, vil en affugter måske være en god investering. Denne vil fjerne vanddamp fra luften og gøre dit hjem sundere og kan hjælpe til at reducere varmeomkostninger.

Det fordampede vand er simpelthen nødt til at komme et sted hen. Udendørs tørring imødekommer dette ved, at dampen simpelthen forsvinder i luften. Tager du ikke dine forholdsregler ved indendørs tørring vil vanddampen risikere at optræde på dine vinduer som kondens – eller værre – som fugt eller skimmelsvamp på dine vægge. Ved at åbne vinduerne under tørring kan du blive af med vanddampen, men dette vil medføre et tab i varmeenergien, som vandet indeholder – og ligeledes et tab af lidt af den varme som allerede er i dit hjem – således at dit hjem vil køle ned i processen, hvilket altså ikke er hensigtsmæssigt i de kolde måneder. Hvis du anvender en tørretumbler, er vanddamp i hjemmet som regel ikke et problem, men denne vil føre et kæmpe elektricitetsforbrug med sig, som vil koste dig mange penge.

Opsummering:

Så hvad er den bedste måde at tørre tøj på?

1. Lufttørring udendørs, når det er muligt. Det er bedre for din pengepung, dit tøj, dit hjem, din sundhed og for miljøet.

2. Udvælg dine dage med omhu. Afhængigt af klimaet, kan luftfugtigheden meget vel være en vigtigere faktor end temperaturen. Med andre ord; du vil måske erfare, at du kan tørre tøj udenfor selv på kolde, tørre dage, såfremt det ikke er for fugtigt. Tjek luftfugtigheden i vejrudsigten. Lufttørring udendørs fungerer bedst ved en luftfugtighed under ca. 75 %.

3. Vejret forhindrer dig måske i at lufttørre dit tøj fuldstændigt udendørs, men det er stadig værd at forsøge at få tøjet halvtørt eller mere på denne måde. Herefter kan du tage tørrestativet indendørs eller tørre det sidste stykke tid i tørretumbleren, det vil stadig bringe fordele med sig.

4. Sørg for god udluftning i dit hjem, hvis du regelmæssigt tørrer tøj indendørs og overvej at investerer i en affugter, hvis fugt bliver et problem.

5. Hvis du overvejer at købe en tørretumbler, så husk at være opmærksom på dens energimærke. Tørretumblere er enorme energislugere, hvilket vil sætte sit tydelige aftryk på din elregning. Hvis du køber en energieffektiv tørretumbler, vil du kunne spare en stor sum penge over en årrække og samtidig skåne miljøet.

Byg dit eget tørrestativ

Savner du de gamle dage? Kan du huske da dagene gik lidt langsommere og man havde masser af tid til at være udenfor i det gode vejr og klare huspligterne? Den gode nyhed er at de dage bestemt ikke er ovre, og du kan sagtens stadig finde glæden ved at klare de daglige pligter. Eksempelvis så er det ikke så slemt at klare vasketøjet, hvis du skal ud og hænge det op ude i solen. Før du kan gøre dette har du dog brug for et tørrestativ eller tørresnor. Selvom vi her på siden har givet en masse gode forslag til hvilket tørrestativ du kan købe, så kan det også være at du foretrækker at lave dit eget. I dette lille afsnit har vi derfor samlet en masse idéer, så du kan blive inspireret til hvordan du ønsker at bygge tørrestativet. Lad være med at bruge alt for lang tid på at vælge hvilket tørrestativ du skal bygge, solen er ikke fremme hele året og der er penge at spare, ved at komme i gang så hurtigst som muligt.

Tørrestativ på siden af bygningen:

Har du en udebygning hvor den ene side får en god omgang sol i løbet af dagen, så er der ingen grund til at spilde denne plads, hvis den ikke allerede bliver brugt. Det ville være oplagt at bygge dit eget tørrestativ, så pladsen bliver udnyttet bedst muligt. Som du kan se ud fra billedet kan tørrestativet bygges forholdsvis nemt. Det er blot at montere et stykke tilskåret træ på hver ende af væggen. Herefter skal du montere en et søm eller øjebolt, som skal bruges til at montere tørresnoren. Hvis du har sans for selv at bygge ovenstående, så vil du uden tvivl ende op med et simpelt og budgetvenligt tørrestativ, som du kan få glæde af de næste mange år fremadrettet.

Tørrestativ med rullehjul

Er du på jagt efter et lidt mere avanceret tørrestativ, så kan du måske få inspiration fra ovenstående billede. Fremgangsmåden er stadig forholdsvis simpel. Du skal først og fremmest bygge to træpæle og sætte dem i haven over for hinanden. Herefter skal du finde nogle rullehjul hvor du skal montere din tørresnor. Hvis du en meget lang stor, som strækker sig over adskillige meter i haven, så vil du hurtigt opleve hvor effektive hjulene kan være. Når det tørrede tøj skal hentes, kan du nu blot stå i den ene ende af snoren og hive det ene stykke tøj efter det andet ned.

Vægribbe Tørrestativ

Du husker sikkert de gode gamle væggribber fra idrætssalen og denne ide er faktisk et lang fra en ribbe. Du kan dog ikke bare benytte en normal ribbe som tørrestativ, da tøjet ellers blot ville hænge oveni hinanden. Det som gør denne ide unik er at ’ribben’ kan bøjes, så tøjer kan hænges op og dermed ikke hænger i klumber og ikke bliver tørret korrekt. Dette tørrestativ er især godt egnet til dem som måske ikke har særlig meget plads i deres hus eller lejlighed. Hvis du selv har mod til at bygge dit helt eget tørrestativs-ribbe, så anbefaler vi at du tager ned i det nærmeste byggemarked og spørger dem til råds. Det sværeste ved konstruktionen er at du skal lave en bøje-funktion, som gør at du kan bøje tørrestativ ned fra væggen.

Tørrestativ med plantedekoration

Et udendørs tørrestativ i haven, behøver bestemt ikke bare at være to kedelige træsøjler som bliver banket ned og herefter bliver der trukket en snor imellem – se bare på det flotte tørrestativ med planedekoration. Det bedste af det hele er at du kan designe tørrestativet præcis som du gerne vil have det. Som du kan se på ovenstående billede så har familien her valgt at male det sort, men hvis dit hus er hvidt eller blåt, så er det bare om at bruge disse farver i stedet for. Fremgangsmåden for udarbejdelsen af tørrestativet er også utrolig let at gå til.

Det første du skal sørge for at have på plads er selvfølgelig de pæle, som skal udgøre selve fundamentet til tørrestativet. Når pælene er monteret (eller inden for den sags skyld) skal de have den farve som du tænker, vil matche dit hus og have bedst. Herefter er det blot at finde et passende trådhegn, som du kan opsætte imellem de to bjælker i hver ende. Du kan selvfølgelig selv bestemme hvad du vil hænge på trådhegnet, men det ser ikke helt dumt med slyngplanterne som på billedet.

Tørrestativ påsat dit hegn

Hvis du er typen som har monteret et stort hegn rundt om hele haven, så er det også helt sikkert, at der er steder hvor du ville kunne bygge et tørrestativ som du ser på billedet. Ideen med dette tørrestativ er at det ikke fylder noget, og at du blot udnytter plads som ikke bliver brugt i forvejen. Præcis som det var tilfældet med den første ide i dette afsnit. Hvis du bare har lidt teknisk snilde, så vil du hurtigt kunne komme i mål med at bygge dette tørrestativ.

For at komme i gang skal der selvfølgelig bankes nogle brædder ind i hegnet, som skal fungere som ydrebjælker til tørrestativet. Herefter skal der trækkes nogle tråde, så der bliver dannet nogle tørresnore. Det sidste der skal gøres for at komme i mål med projektet er at der skal sættes to stabilisatorer som er med til at større hele tørrestativet og holde det oppe.

Vi håber at du på baggrund af ovenstående eksempler er blevet inspireret til at lave dit helt eget tørrestativ. Som du kan fornemme så er muligt at lave et hav af forskellige typer, det kommer næsten kun an på hvor kreativ du er. I nogle tilfælde handler det om at udnytte den plads du har til rådighed og i andre tilfælde handler det om at lave et flot og dekorativt tørrestativ, din bolig har en del at sige ift. de muligheder du har. Hvis du ikke har mod på at lave dit eget tørrestativ, så anbefaler vi selvfølgelig at du køber dit eget fra en af de producenter, som vi også har skrevet om her på siden. Du vil både kunne finde et udendørs tørrestativ og et indendørs tørrestativ, alt efter hvad du har brug for,

error: