Bedste fugtmålere i test

Rangeringen er baseret på produktets funktioner, design, pris, anmeldelser samt eksterne tests.


Din guide til køb af en fugtmåler

Der kan være mange gode årsager til, hvorfor det kan være nødvendigt at investere i en fugtmåler i dit hjem. Først og fremmest fordi, at fugt naturligt opstår i alle typer materialer, som dit hjem enten af bygget af eller indeholder. F.eks. opstår der naturligt fugt i beton, papir og ikke mindst træ, hvilket er nødvendigt for materialernes evne til ikke at udtørre. Dog kan for meget fugt være problematisk, da der kan opstå skimmelsvamp, buler i tapeten, vandskader og et yderst dårligt indeklima i alt for fugtige miljøer.

Derfor kan det være en kæmpe hjælp at installere en fugtmåler, der kan måle fugten i omgivelserne, så du kan få et overblik over, om du skal gøre noget ved fugtniveauet i dit hjem. Der er dog et hav af forskellige fugtighedsmålere på markedet, der alle kan noget forskelligt. Derfor har vi lavet denne guide til køb af en fugtmåler, så du kan vælge den korrekte fugtmåler til dine behov –  til den bedste pris.

Hvad er en fugtmåler?

En fugtmåler er først og fremmest et apparat, der kan måle fugten i omgivelserne. Der findes forskellige typer af fugtmålere: En fugtmåler kan enten være beregnet til træ, jord, væg, korn, mursten og lignende, så derfor er det vigtigt, at du vælger den rette fugtmåler til formålet. Derudover findes der to former for fugtmålere; dem med nåle og dem uden nåle. En fugtmåler med nål har en indstiksnål, der kan trænge igennem træoverflade for at måle fugten indvendigt i træet. Det er fordelagtigt, hvis du ønsker at undersøge mængden af fugt i et givent stykke ikke-imprægneret træ indvendigt. Til gengæld vil nålen efterlade små huller i træet, der kan være generende for øjet. Du kan også vælge at investere i en fugtmåler uden nål, som kan måle fugten uden at bore nålen ind i træet og derfor helt uden at danne huller i træet. Til gengæld kan en fugtmåler uden en nål ikke måle tyndere træ eller metal, hvilket kan være en stor ulempe.

Hvilken type fugtmåler bør jeg investere i?

Før du investerer i en ny fugtmåler, er du nødt til at gøre op med dig selv, hvor du ønsker at måle fugt henne. Det skyldes, at der er forskel på, hvad de forskellige fugtighedsmålere er beregnet til. Du kan blandt andet få en fugtmåler til træ, en fugtmåler til beton, en fugtmåler til brænde, en fugtmåler til korn, en fugtmåler til væggen eller rummet og lignende. Der findes også fugtighedsmålere, der er beregnet til at måle fugten og PH-værdien i jorden. Det er derfor altid vigtigt, at du tjekker beskrivelsen på produktet, inden du investerer i en fugtighedsmåler, så du er sikker på at få den rette fugtmåler med hjem.

Hvilke overvejelser bør jeg gøre mig, inden jeg køber en fugtmåler?

Der er flere forskellige overvejelser, som du bør gør dig, inden du investerer i en fugtmåler, før du er sikret den rette model. I dette afsnit har vi samlet de vigtigste parametre, som du bør have med i dine overvejelser, før du er sikker på at købe den bedste fugtighedsmåler.

Kvalitet

Der er naturligvis forskel på de forskellige fugtmålere, alt efter hvilken pris, de har. Nogle fugtighedsmålere er designet til at kunne holde i mange år, mens andre fugtmålere blot er designet til engangsbrug. Ofte vil prisen afsløre kvaliteten på din fugtighedsmåler, hvor de billigste ofte har en kortere holdbarhed.

Derudover er det naturligvis vigtigt, at din fugtmåler måler præcist, og at den derfor er i højeste kvalitet. Der findes fugtmålere, der udelukkende måler præcist i den højeste ende, men ikke måler korrekt i den laveste ende. Det leder os videre til næste parameter, som er målinger:

Målinger

Det er vigtigt, at din fugtmåler kan måle den konkrete mængde fugt i rummet – og det gælder både, hvis den er høj eller lav. Mange ved ikke, at det faktisk også kan være problematisk, hvis træ bliver for tørt, fordi træet ellers begynder at skifter form og svulmer op. Desværre er det ikke alle fugtighedsmålere, der kan måle en lav fugtighed, da nogle fugtighedsmålere kun kan aflæses ned til til 7-10 %. Hvis du ønsker at måle fugtigheden i træ, anbefaler vi derfor, at fugtmåleren kan måle helt ned til 5 % fugt eller mindre. Husk desuden at investere i en fugtmåler, der er beregnet til det materiale, du vil måle på, da der er forskel på, hvor højt og hvor lavt, de kan måle.

Display 

Et af de vigtigste features, din fugtighedsmåler bør have, er naturligvis et letlæseligt display. Det er yderst vigtigt, at du kan aflæse fugtmålerens tal korrekt, så du er sikker på at få den mest præcise fugtmåling ud af din måling. De flest fugtmålere har en god LCD eller LED-skærm, hvor du tydeligt kan aflæse resultatet af din måling.

Hvornår bør jeg måle fugt i mit hjem?

Der kan være flere forskellige årsager til, hvorfor du bør måle fugt ved et givent område. I dit hjem kan det være, at du er begyndt at lægge mærke til, at der er kommet sorte pletter på gulve og vægge. Det kan være et tydeligt tegn på begyndende skimmelsvamp, hvorfor du bør handle på det. Du kan derfor måle fugtigheden på væggen eller i det generelle rum/luften, som ikke må overstige 65 %, selvom luftfugtigheden svinger afhængigt af, om det er sommer eller vinter. Skimmelsvampe lever af fugtighed, så derfor bør du bestræbe dig på at holde dit hjem mindre fugtigt.

Derudover kan du måle fugten i dit brænde for at vurdere, hvorvidt brændet er klar til at komme i brændeovnen. Du kan også måle fugten og PH-værdien i jorden både udendørs og i din potteplante for at vurdere, om det er tid til at plante forskellige afgrøder eller vande planterne. Derudover kan du måle fugten i beton, papir og mursten for at sikre dig at alt er, som det skal være. Derudover bruger nogle mennesker en fugtmåler til at måle fugtigheden i korn for at undersøge, om det er høsttid, hvordan kornets tilstand er og lignende.

Hvor køber jeg en ny fugtmåler?

Hvor du køber din nye fugtmåler afhænger af, hvilken type fugtmåler, du behøver, da de forskellige butikker udbyder forskellige fugtmålere. Du kan f.eks. købe en fugtmåler direkte i Bauhaus, Jem & Fix, Silvan og Harald Nyborgs fysiske butikker. De bedste og billigste fugtmålere finder du dog online, hvor du lettere kan sammenligne priser og finde de bedst tilbud.

Hvilken fugtmåler er den bedste?

Det er svært at svare på, hvilken fugtmåler, der er den bedste, da der er stor forskel på, hvad fugtmålerne er beregnet til. De mest populære fugtmålere er produceret af Rawlink, Aduro og Stanley, men du kan også finde andre gode fugtmålere fra andre producenter, der er lige så gode.

Hvordan holder jeg min bolig mindre fugtig?

Det er problematisk, hvis din boligs luftfugtighed bliver for fugtig, da der er en øget chance for, at der opstår skimmelsvamp eller et dårligt indeklima. Der er dog en række tiltag, du kan gøre dig for at holde din bolig sund og mindre fugtig.

Eksempelvis kan du:

 • Sørge for altid at have emhætten tændt, når du laver mad.
 • Lufte ud tre gange om dagen – i 5 minutter af gangen.
 • Sørge for at tørre dit tøj udendørs så vidt muligt – det er ikke godt for indeklimaet at tørre tøjet indendørs
 • Indstille radiatorerne, så hjemmet altid er over 18 grader varmt – bestræb dig på en konstant rumtemperatur på 21-22 grader.
 • Have ens temperaturer i de forskellige rum, så der ikke dannes kondens på væggen, når temperaturene mødes.
 • Have godt med åbne udluftningskanaler – og rens dem ofte.
 • Udlufte badeværelset, når du har været i bad.
 • Hvis luftfugtigheden er ekstremt høj i din bolig, kan du overveje at installere et automatisk ventilationssystem.
 • Placér din seng i en smule afstand fra en ydervæg, hvor der ikke er et rum på den anden side. Du afgiver meget fugt og derfor er det ikke sundt at placere sengen alt for tæt op af en ydervæg.

Hvordan ved jeg, om det er nødvendigt at måle fugten i mit hjem?

Det er naturligvis en god idé at være klar over, om dit hjem er fugtigt, før skaden med skimmelsvamp sker eller en vandskade indtræffer. Derfor er der en række faktorer, du kan lægge mærke til, inden du investerer i en fugtmåler. F.eks. bør du investere i en fugtmåler, hvis du har:

 • Kondensvand på dine vinduer. Hvis der er unaturligt meget kondensvand på dine ruder, kan det tyde på, at dit hjem er for fugtigt.
 • Buler på tapetet. Hvis du begynder at lægge mærke til, at der er kommet synlige buler på tapetet, så kan det være et tegn på et meget fugtigt miljø.
 • Lugt af kælder. Hvis der er en særdeles dårlig lugt i dit hjem, der minder om en gammel kælder, kan det også være et tegn på for høj fugtighed. Lugten er jordslået, og det lugter næsten muggent, hvis der er høj luftfugtighed.
 • Et automatisk ventilationssystem, der kører på højtryk. Det er naturligvis udelukkende godt for dit indeklima, hvis du har installeret et automatisk ventilationssystem. Men hvis blæserne lyder unaturligt høje og konstant kører, kan det være et tegn på, at luftfugtigheden stadigvæk er alt for høj, og du derfor bør ty til andre alternativer.
 • Sorte plamager i hjemmet. De sorte plamager i hjemmet kan være et symptom på, at der er ved at komme skimmelsvamp i dit hjem på grund af en høj luftfugtighed. Derfor er det en god idé at holde øje med, om der opstår sorte pletter forskellige steder på væggene i dit hjem.
error: