Bedste luftfugtere i test
Rangeringen er baseret på produktets funktioner, design, pris, anmeldelser samt eksterne tests.
Se alle luftfugtere
Find den bedste luftfugter for dig. Klik dig ind på hver enkelt model for at finde den bedste pris.
Din guide til køb af luftfugter
En luftfugter kan være meget fordelagtig i mange hjem, men på trods af det, er luftfugteren ikke så udbredt i Danmark. Det er super ærgerligt, da mange hjem vil kunne drage fordele af dens gode evner, eksempelvis hvis du har problemer med tørt indeklima i soveværelset. Måske du har fået øjnene op for, at der findes gode luftfugtere til hjemmet og derfor er på udkig efter den bedste. I denne guide vil vi beskrive alt, hvad der er værd at vide om luftfugtere, så du kan investere i den bedste luftfugter til dine behov.
Hvad er en luftfugter?
Det første, der er værd at vide, inden du investerer i en luftfugter er, hvad en luftfugter egentlig er, og hvordan den fungerer. Formålet ved at have en luftfugter er, som navnet indikerer, at gøre luften fugtig, hvis den er blevet for tør. Der er mange konsekvenser ved et for tørt indeklima, særligt i soveværelset. Ofte beskriver folk en konstant nysen, hosten, hovedpine, kløen i øjnene og andre småskavanker, der kan få livskvaliteten til at dale, når der er kommet for tør luft i hjemmet. Luftfugteren virker ved, at den erstatter luften i rummet med mere fugtig luft, og at den samtidigt suger den tørre luft ud af rummet. Når du har installeret din luftfugter, vil du straks lægge mærke til, at dine små helbredsproblemer vil forsvinde, forudsat at de altså var symptomer på for tør luft i hjemmet.
Luftfugtere findes i mange forskellige størrelser, former og designs. Du kan både finde nogle kæmpe krabater, hvis det er et ekstra tørt rum, hvor der er behov for en ekstra stor maskine. Du kan også finde nogle små og diskrete luftfugtere, der kan være praktiske, hvis de skal placeres i et rum, hvor i ofte befinder jer. En lille og diskret luftfugter, der eventuelt er beregnet til at hænge fast på din radiator, vil ikke genere øjet.
Derudover er det vigtigt, at du vælger en luftfugter, der er beregnet til den type rum, den skal hænge i. Eksempelvis kan det påvirke rummet, hvis du har meget ventilation i rummet. Hvis det er tilfældet, bør du investere i en kraftfuld luftfugter, der vil rense hele rummet. Det kommer dog også meget an på vejret, og da vejret i Danmark sjældent er tørt i længere periode af gangen, vil de fleste formentlig godt kunne nøjes med en mindre kraftfuld luftfugter. Der er ingen grund til at bruge for mange penge på en luftfugter, som du ikke får gavn af. Så bør du hellere investere i en billig luftfugter, der scorer højt i tests.
Hvorfor skal jeg investere i en luftfugter?
Du skal naturligvis kun investere i en luftfugter, hvis du er sikker på, at der er tør luft dit hjem, da du ikke vil risikere at skabe en for høj luftfugtighed. Hvis du lider af nogle af de følgende symptomer, så kan det være en tegn på for tør luft i dit hjem:
-
- Tørre og sprukne læber
- Hovedpine
- Allergi og astma
- Hoste og nys
- Udslæt eller kløende hud
Det er derfor en god idé at måle fugten i dit hjem for at se, om symptomerne er et tegn på tør luft. Den relative luftfugtighed bør være over 25 % og under og allerhelst mellem 40-60 %, da du ellers kan få gener af den tørre luft.
Derudover er det også problematisk for dine møbler og husets tilstand, hvis miljøet er for tørt. Træmøbler og trævægge kan risikere at revne, samtidigt med at der kan opstå huller i tapeten. Det kan derfor være en god idé at investere i en luftfugter i hjemmet, så du undgår disse skader. Hvis du er i tvivl, om dit hjem har for lav en luftfugtighed, kan du med fordel investere i en fugtmåler.
Hvornår og hvor opstår der tør luft i hjemmet?
Alt for tør luft er oftest et problem, der rammer om vinteren, når det er koldt, men tørt udenfor. Nogle mennesker er naturligvis mere følsomme over for den tørre luft, og denne type mennesker vil ofte opleve luftfugteren som et rent boost i livskvaliteten. Den tørre luft opstår oftest i loftrum og kælderrum, særligt hvis rummene mangler vinduer. Der er dog også mange, der beskriver en for tør luft i soveværelset, som er problematisk, da det er et af de rum, vi tilbringer allermest tid i.
Hvilke overvejelser bør jeg gøre mig, inden jeg investerer i en luftfugter?
Der er et par overvejelser, du kan gøre dig, inden du investerer i en ny luftfugter, så du er sikker på at købe den bedste luftfugter til dine behov. Generelt kan de vigtigste overvejelser, som du bør gøre dig, inden du investerer i en luftfugter, deles ind i fire kategorier: Vigtige funktioner, lydniveau, ventilation og rumstørrelse.
Vigtige funktioner
Den vigtigste funktion, som din luftfugter skal have er naturligvis en ‘suger’, så den kan suge den tørre luft ud af rummet og erstatte den med en fugtigere luft. Men der er også andre funktioner på luftfugteren, der kan være yderst brugbare. Det er eksempelvis en god idé, at din luftfugter har et fugtighedsparameter, der automatisk måler fugten i rummet og slukker maskinen, inden der bliver alt for fugtigt i rummet. Målet er at nå en tilpas luftfugtighed i dit rum, så der hverken er for tørt eller for fugtigt. Du kan også få luftfugtere med en timer, så du trygt kan falde i søvn om natten, velvidende at din luftfugter automatisk slukker efter et vist antal timer eller minutter.
Lydniveau
Nogle mennesker er særligt sensitive over for høje lyde. Hvis du er en af dem, så er det meget vigtigt, at du undersøger luftfugterens lydniveau, inden du køber den. Nogle luftfugtere støjer meget, hvilken kan genere din nattesøvn. Heldigvis findes der lydreducerede luftfugtere, der ikke vil drille dine øregange. Hvis støj ikke er noget, der generer dig synderligt meget, så behøver du ikke at investere i en dyr støjreduceret model, og du kan derfor springe denne overvejelse over.
Ventilation
Hvis luftfugteren skal placeres i et stort rum uden vinduer og med begrænset ventilation, så er det en god idé at investere i en kraftfuld luftfugter. Det samme gælder, hvis den skal placeres i et rum med overdrevet ventilation. Hvis den skal placeres i et rum med en god balance mellem ventilation og vinduesudluftning, så kan du formentlig nøjes med en mindre model, der ikke behøver at være voldsomt kraftfuld.
Størrelse og form
Det hænger sammen med sidste parameter, men det er en god idé at investere i en luftfugter, der passer til størrelsen af det rum, som den skal placeres i. Det giver sig selv, at der skal være plads til luftfugteren i det rum, som du vil placere den i. Du kan overveje, om du ønsker en fugter til radiatoren, der diskret vil gemme sig. Hvis du har plads til det, kan du også investere i en luftfugter, der kan hænges på væggen, men de kan være meget store og klodsede. I sidste ende kommer det an på din indretningssmag, hvilken type luftfugter, der passer bedst til dig.
Hvilken type luftfugter skal jeg investere i?
Der findes varierende typer af luftfugtere, og det er vigtigt, at du vælger den rette til dit behov. De forskellige typer af luftfugtere kan beskrives således:
Varm damp-fugtere
Luftfugtere med en damp-funktion fungerer ved, at de udsender en smule damp ud i rummet, som når at fordampe, inden det rammer gulvet igen. De fungerer ved at bringe fugterens vand i kog, så der opstår en smule damp, der får luftfugtigheden til at stige. Hvis du har små børn i hjemmet, bør du placere luftfugteren i rigelig afstand fra dem, så de ikke brænder sig.
Kold damp-fugtere
Der findes tre forskellige luftfugtere, der benytter sig af kold damp. Den mest normale kold-damp-fugter bruger et slags ventilation-system til at blæse en smule luft ud gennem et vådt områder i luftfugteren, så rummet får en smule fugt. De er effektive, men kan larme en smule. Hvis du derimod ønsker en støjreduceret model, så kan du investere i en ultralyds luftfugter, der stille udsender en smule vand gennem en vibrerende forstøver. De kan til gengæld være en smule dyrere, men det kan være en god investering for dig, hvis du er ekstra lydfølsom.
Hvor kan jeg købe en luftfugter?
Da luftfugtere ikke er så udbredte i Danmark endnu, vil du kunne finde de fleste modeller online. Her vil du også finde de billigste og bedst testede modeller. Hvis du ønsker at købe din luftfugter i en fysisk butik, så kan du kigge efter en luftfugter steder som Harald Nyborg, Elgiganten, Silvan og Bilka, der sommetider har luftfugtere på lager.
Hvilken luftfugter er den bedste?
Det er svært at svare på hvilken luftfugter, der er den bedste. Det kommer naturligvis an på indeklimaet i din bolig, samt hvilken størrelse, form og design, du har i tankerne. I Danmark er de mest populære luftfugtere fra Beurer, Dyson, Philips og Wilfa, men du kan sagtens få andre gode luftfugtere, der kan dække dine behov.
Hvordan holder jeg min luftfugter ren?
Det er vigtigt, at du holder din luftfugter ren, så den ikke udsender bakterier i dampen eller danner mug. Det bedste råd vi kan give dig er, at du investere i en god luftfugter, der er yderst nem at rengøre. Derefter skal du sørge for at holde den ren ved at tømme og vaske den hver dag. Det er vigtigt, at den er helt tør, når du sætter den på plads. Det er også en god idé at afkalke din luftfugter, medmindre producenten nævner andet. Ren luft er yderst vigtigt for et sundt indeklima.
Opsummering
Når du investerer i en ny luftfugter er det vigtigt, at du vælger den rette luftfugter til dine behov. Den skal passe ind i det rum, som du forestiller dig, at den skal placeres i. Dens støjniveau skal passe til dine ønsker og forestillinger. Designet skal leve op til din smag og have de rette ekstra funktioner til dine behov. Når det så er sagt, så er det naturligvis muligt at finde en billig luftfugter på tilbud som lever op til dine krav. Du kan eventuelt tjekke vores foreslåede luftfugtere ud, som du kan være helt sikker på er de bedste på markedet til den bedste pris.