Bedste espressomaskiner i test

I tabellen nedenfor ses et udvalg af de mest populære produkter indenfor kategorien.

 Model Navn Butik
 1. Philips
HD8821
Klik
2. DeLonghi
21.117.B
Klik
3. DeLonghi
ETAM29.660.SB
Klik
4. DeLonghi
ECAM22.110.B
Klik
5. DeLonghi
ESAM2800.SB
Klik
6. DeLonghi
ECAM23.460.B
Klik
7. DeLonghi
ESAM4000
Klik
8. Melitta
Caffeo CI
Klik
9. Melitta
Caffeo Solo
Klik
10. Melitta
Barista TS Smart
Klik

Læs mere om de bedste espressomaskiner i test

En espressomaskine kan være yderst funktionel og netop de mange funktioner, kan være interessante at kende inden et køb. I følgende afsnit kan du blive klogere på hver enkel espressomaskine og læse mere om hvad den kan, samt hvad espressomaskinen har fået af anmeldelser blandt andre personer, som har valgt at købe den til deres køkken. God læsning!

 

Philips HD821 – Populær model og testvinder

Testvinder hos Tænk

Hvis du vil være sikker på at gøre et godt køb, så skal du vælge en espressomaskine som har vundet i en test – og dette er lige præcis hvad denne model fra Philips har. Espressomaskinen byder på et flot design og selvfølgelig en kaffe i høj klasse. Hos de forskellige forhandlere af espressomaskinen kan der læses en masse brugeranmeldelser og disse taler deres tydelige sprog. Folk er vilde med maskinen og siger den leverer kaffen hurtigt og perfekt – både den almindelige espresso men også cappucinoen.

Læs mere

DeLonghi 21.117.B

En testvinder espressomaskine

Denne Delonghi espressomaskine er en af de mest populære på markedet. Modellen er en testvinder hos Råd & Rön og har været populær i lang tid. Delonghi esprssomaskinen er fuldautomatisk hvilket betyder, at du blot skal trykke på en knap, vente et par sekunder og herefter har du frisk espresso som du kan nyde. Modellen har flere forskellige indbyggede programmer, som du kan sætte i gang med tryk på en knap. Derudover byder modellen også på mange andre smarte funktioner og det hele fås til en yderst fordelagtig pris.

Læs mere

DeLonghi ETAM29.660.SB

Fuldautomatisk model fra DeLonghi

Her er endnu en populær espressomaskine fra DeLonghi. Espressomaskinen her er fuldautomatisk, og her vil vi gerne understrege at den er 100% fuldautomatisk, som i dette tilfælde betyder at selv mælken bliver tilført automatisk. Hos de fleste andre fuldautomatisk espressomaskiner er det kun espressoen som automatisk bliver kværnet og ryger i koppen, men her kan du altså få en latte som bliver lavet helt automatisk. Espressomaskinen har desuden fået meget gode anmeldelser hos både Skousen og sågår Amazon, hvor forbrugerne roser modellen til skyerne.

Læs mere

DeLonghi ECAM22.110.B

Når kaffen skal være perfekt

DeLonghi er et af de helt store mærker når det kommer til kaffe. Med denne model har DeLonhi produceret en simpel espressomaskine, som kan brygge espresso eller lave dig en cafe latte. Espressomaskinen kan presse vandet igennem kaffen med 15 bar, hvilket med sikkerhed sikrer dig en god kop kaffe. ECAM22.110.B har mange smarte indbygget funktioner, som du hurtigt vil lære når du bruger den til hverdag. En eksempel på en smart funktion er den automatiske slukke funktion, som betyder at du ikke skal bekymre dig om at gå fra den når den er tændt.

Læs mere

DeLonghi ESAM2800.SB

To kopper på en gang

Leder du efter en espressomaskine med integreret automatisk mælkeskummer, så har du måske fundet den rette model for dig. Espressomaskinen kan give dig en fyldig og cremet mælkeskum, så du kan starte dagen med en cappucciono eller latte. Den kan selvfølgelig også lave ren espresso og denne kan indstilles til flere forskellige niveauer, alt efter hvor stærk du vil have den. ESAM2800.SB kan brygge hele to kopper kaffe på en gang, hvilket er smart hvis i er flere der bruger den om morgenen.

Læs mere

DeLonghi ECAM23.460.B

Espressomaskine med mælkeskummer

Når det skal være smart og godt, så vælger man DeLonghi. DeLonghi ECAM23.460.B er en fantastisk espressomaskine som tilhører mellemklassen. Du får her en maskine, som kan give dig den helt rette smag, og hvis du endelig skulle have lyst til at justere på styrken af kaffen, så er der mange muligheder for dette. Espressomaskinen har en indbygget kværn med hele 13 grovhedsindstillinger og derudover kan du også indstille vandtemperaturen, antal kopper og mælkeskummen. Det hele gøres vi det integrerede digitale display.

Læs mere

DeLonghi Magnifica ESAM4000

Kaffe med et tryk

ESAM4000 er en stilet espressomaskine fra DeLonhi. Maskinen skal blot påfyldes hele kaffebønner, noget vand, og herefter er den klar til at brygge frisk kaffe. Hvis du hellere vil bruge bønner som allerede er malet, så kan du også bruge dette. Espressomaskinen har en integreret mælkeskummer, som du kan bruge hvis du vil lave en kaffe med mælk i. Når det på et tidspunkt er tid til at maskinen skal rengøres, så kan de fleste dele afmonteres og herefter skylles rene.

Læs mere

Melitta Caffeo CI Silver

Mange justeringsmuligheder

Melitta Caffeo CI Silver er en espressomaskine som har mange justeringsmuligheder, hvilket især henvender sig til den kræsne køber. Espressomaskinen har været en del år på markedet, men har solgt godt fordi den fik en bedst i test pris da den kom frem for 4-5 år siden. Espressomaskinen leverer stadig en rigtig god kop kaffe, men du får også lov til at betale for den. Vores vurdering er at godt kan få en billiger espressomaskine som kan lave lige så god kaffe.

Læs mere

Melitta Caffeo Solo & Milk

Kompakt espressomaskine

En kompakt og smart espressomaskine som passer perfekt ind i køkkenet på grund af dens smalle design. Espressomaskinen kan levere friskbrygget kaffe hver eneste morgen til dig og din familie. Det er muligt at lave to kopper espresso på samme tid, som det også fremgår af produktbilledet. Ved at lave to kopper på samme tid sparer du tid, når du skal servere kaffen, hvilket betyder at i begge får varm kaffe på samme tid.

Læs mere

Melitta Caffeo Barista TS Smart

Smart espressomaskine

Melitta Caffeo Barista T Smart er ikke en billig espressomaskine og hører til i overklassen af fuldautomatiske espressomaskiner. Der findes dog ikke en bedre fuldautomatisk espressomaskine end Melitta Barista T, og denne smart-udgave løfter maskinen til et nyt niveau. Den producerer super-kvalitets kaffe uden postyr, den er ufattelig enkel at anvende og simpel at vedligeholde. Den er desuden fleksibel og tillader dig at skabe dine egne kaffeopskrifter og lagre dem i hukommelsen til fremtidig brug eller blot at justere og tilpasse de 18 forudindstillede kaffespecialiteter leveret af maskinen.

Læs mere

Hvorfor er espressomaskiner så populære?

De fleste mennesker elsker en god kop kaffe. I “gamle” dage var det sådan at det eneste sted man kunne få en espresso var ved at gå på en rigtig kaffebar eller restaurant. Dette ændrede sig brat for år tilbage, da den private espressomaskine så sit indtog i de danske hjem. Flere og flere producenter begyndte at producere  kompakte espressomaskiner, som selv kunne kværne kaffebønnerne, skumme mælken og lave helt friskbrygget kaffe i ens eget køkken.

Lige da espressomaskinerne kom frem på markedet, kostede de mange penge og var kun forebeholdt dem som virkelig var villig til at investere en stor sum penge i sådan en maskine. Espressomaskinen har dog den dag i dag været fremme på markedet i en del år og dette har sammen med den øget konkurrence presset priserne ned i et niveau, hvor de fleste danske familier kan være med.

Når du laver en kop kaffe via en espressomaskine er kaffebønnerne lige blevet kværnet, hvilket giver en helt special aroma når det varme vand brygger koppen. Det er ikke kun kaffen som er speciel, det er også selve de muligheder du får af kaffe – du kan eksempelvis vælge at brygge en cappucino, cafe latte eller americano, præcis som en professionel barista.

 

Bønne-til-kop espressomaskinen

Når du laver en kop kaffe via en bønne-til-kop espressomaskine er kaffebønnerne lige blevet kværnet, hvilket giver en helt special aroma når det varme vand brygger koppen. Det er ikke kun kaffen som er speciel, det er også selve de muligheder du får af kaffe – du kan eksempelvis vælge at brygge en cappucino, cafe latte eller americano, præcis som en professionel barista.

Bønne-til-kop espressomaskinen et smart stykke udstyr at have i den moderne husholdning. De fleste mennesker elsker en god og velbrygget kop kaffe, men for ikke så længe siden var man nødt til at gå på italiensk restaurant for at nyde forskellige slags kaffebaserede drikke. Nu til dags har espressomaskinerne gjort sit indtog i private hjem verden over og er i stand til producere diverse kaffedrikke, hvor den kan blive din for blot et par tusinde kroner eller færre for de prisbillige modeller.

Flere og flere fabrikanter begyndte nemlig at producere kompakte espressomaskiner, som selv var i stand til at kværne kaffebønnerne, skumme mælken og lave helt friskbrygget kaffe indenfor hjemmets fire vægge.

Lige da espressomaskinerne kom frem på markedet var de generelt prisdyre og således kun forbeholdt de, som virkelig var villig til at investere en stor sum penge i espressomaskinen. Idag har espressomaskinen imidlertid været fremme på markedet i mange år og dette har sammen med den øget konkurrence fabrikanterne imellem været med til at presse priserne ned i et niveau, hvor de fleste familier kan være med.

Espressomaskinerne findes dog også i dyrere luksusmodeller, som koster i omegnen af 10-20.000 kroner, når det skal blive rigtig fint og design- samt kvalitetsorienteret.

Hvordan kan sådan et spænd i prisen retfærdiggøres? Disse fuldautomatiske espressomaskiner anvender blot kaffebønner og varmt vand for at lave kaffe og stadig koster de så meget mere end traditionelle filterkaffemaskiner. På trods af dette – eller måske endda netop derfor – synes kunsten at lave kaffe som en videnskab i sig selv.

Bønne-til-kop espressomaskiners historie og funktionalitet

Forgængeren af kaffemaskinen var selvservice maskinen. En version af den eksisterede allerede i det antikke Grækenland, om end i betydelig simplificeret form. Senere, fra det nittende århundrede og fremefter, blev disse typer maskiner hovedsageligt anvendt til at trække søde sager. Dog var indkomsten rigtig lav og da kaffemaskiner blev opfundet skiftede mange virksomheder til denne lukrative forretning. Imidlertid var sådanne redskaber for store og for tunge til privat brug. Men udviklingen gjorde dem mindre og prisbillige. En af de største pionerer indenfor området var Otto Bengtson fra Berlin. Han opfandt en kaffemaskine i stand til selv at male kaffebønnerne, som blev en øjeblikkelig bestseller i 1970’erne. Det grundlæggende princip bag Bengtsons maskine er stadig basis for mange af nutidens apparatur.

Hvordan fungerer en bønne-til-kop espressomaskine?

Espressomaskinen lader dig definere den eksakte malingsgrad af kaffebønnerne før brygning, hvilket tillader dig nøjagtigt at vælge styrken af din kaffes aroma. Andet trin i processen udgør hele forskellen, da maskinen er i stand til at tilføre adskillige bars vandtryk til sikring af en mere fuldstændig kaffesmag. Derefter flyder kaffen ind bryggeenheden, opvarmes og flyder derfra lige ned i koppen. Ønskes en mælkebaseret kaffedrik, så som cappuccino eller café latte, igangsættes den automatiske mælkeskummer eller mælken skummes manuelt til perfektion og tilsættes.

2. Vigtige specifikationer og købskrav

Der er mange særlige egenskaber, når det kommer til fuldautomatiske espressomaskiner, hvoraf nogle er åbenlyst mindre vigtige end andre. Her er en liste over de egenskaber, du bør kigge efter.

2.1 Mælkebeholder / Mælkeskummer

En bønne-til-kop espressomaskine med en indbygget mælkebeholder er den rette for dig, hvis du leder efter en cremet kaffeoplevelse. Mælken tilføres og skummes automatisk. Beholderne er normalt udstyret med deres eget kølesystem eller kan opbevares i køleskabet for at holde mælken frisk. Dog kan nogle af disse beholder være lidt besværlige at rengøre, så en mælkeskummer udstyret med en dyse ved siden af espressomaskinen kan være et godt alternativ.

2.2 Varietet af forskellige kaffedrikke

Hvor mere prisbillige espressomaskiner normalvis kun tilbyder et lille udvalg af forskellige drikke (for det meste kun americano eller espresso), tilbyder de mere prisdyre modeller en bred vifte af forskellige kaffedrikke: Latte macchiato, espresso, cappuccino, cafe latte med mere.

2.3 Brugervenlighed

Især kvalitetsbetonede og dyrere bønne-til-kop espressomaskiner tilbyder yderligere funktioner, såsom brugertilpassede programmer. Her bør man selvfølgelig overveje hvorvidt der er behov for sådanne egenskaber, da de kan gøre espressomaskinen sværere og mere indviklet at anvende. Det er altid bedst at gå ind i en butik og tage et kig på espressomaskinen, da hver models interface er forskelligt og til tider kan virke forvirrende.

2.4 Størrelsen af vand- og kaffebønnebeholder

Vandbeholderen har som regel omtrent den samme størrelse uanset hvilken model eller brand, du køber, og kommer for det meste med en kapacitet mellem 1.5 og 2.0 liter. Som et referencepunkt: Halvanden liter er nok til at lave tolv kopper kaffe. Dette er oftest tilstrækkeligt selv for større familier. Og jo mindre beholderen er jo oftere vil du genopfylde den, for at sikre at vandet der anvendes til din kaffe altid vil være frisk. Samme princip gør sig gældende for beholderen til dine kaffebønner. Selv de mindre af slagsen er normalvis store nok til at række til i hvert fald tyve kopper kaffe.

2.5 Højde-justerbar kaffedispenser

En kaffedispenser, der kan tilpasses i højden er vigtig, når du ynder at nyde din kaffe fra særligt store kopper. Flyt blot dispenseren til en højere position, så vil selv din højeste kop finde sig godt til rette under den.

2.6 Indstillinger: Malingsgrad, Smagsstyrke og gennemløbshastighed

Graden hvormed din bønne-til-kop espressomaskiner maler kaffebønnerne kan normalvis indstilles personligt. Stort set samtlige modeller fra samtlige brands kommer med denne egenskab og tillader dig at udvælge fra hele sortimentet af kaffestyrke og kaffesmage, vekslende fra ekstremt udvandet kaffe til næsten bitter kaffe. Jo lavere gennemløbshastighed, jo stærkere kaffe. Hvis du ikke er villig til at programmere maskinen hver gang du bruger den, kan du også enkelt vælge fra maskinens forudindstillede programmer.

2.7 Aftagelig bryggeenhed

Nogle af modellerne kommer med en aftagelig bryggeenhed, som gør det lettere at rengøre den. Det betyder også, at du ikke behøver at anvende særlige rensetabletter i din fuldautomatiske espressomaskine.

2.8 En god kværn

Kaffekværnene selv produceres i keramik og stål. Eksperter forkaster imidlertid sidstnævnte, da det medfører tab i smagen. En kværn af denne type genererer for meget varme før den egentlige brygning og dræber dermed noget af aromaen. Stadig er stålkværnen selvfølgelig den billigere af slagsen og dermed et funktionsdygtigt alternativ.

2.9 Tryk

Et højere vandtryk omsætter til en stærkere kop kaffe. For de fleste modeller er det muligt at indstille vandtrykket manuelt.

2.10 Reservedele

For ikke så længe siden var dette blot en konspirationsteori, men nu til dags er det et anerkendt faktum: De fleste fabrikanter sælger produkter med en estimeret levetid på omkring to år. Heldigvis, når det kommer til bønne-til-kop espressomaskiner, er dette ikke tilfældet (for produkter i højere prisklasser, er det som regel aldrig tilfældet, da dette ville være dårligt for forretningen). Men skulle din fremtidige fuldautomatiske espressomaskine alligevel behøve en reservedel efter noget tid, så kan du være sikker på, at disse reservedele er tilgængelige; og til en fair pris.

2.11 Støjniveau

Lyden, som en fuldautomatisk espressomaskine producerer, minder om den som en trægren laver, når den sidder fast i en græsslåmaskine. Dog er de fleste mennesker ligeglade med lydstyrken, da smagen som espressomaskinen giver er meget vigtigere for dem. Der findes dog espressomaskiner med en særligt stille kværn, så hold øje med en af dem, hvis du holder af at bevare et lavt støjniveau i husholdningen.

2.12 Automatisk rengøring

De mere prisdyre modeller i særdeleshed kommer med et automatisk rengøringsprogram. Hvor funktionen ikke spare dig for manuel rengøring overordnet set, så forebygger den kalkaflejringer.

2.13 Kopvarmer

En kopvarmer er i al sin enkelthed en herlig fidus for de som drikker deres kaffe en kende langsomt. Placér koppen det anviste sted på bønne-til-kop espressomaskinen og den forhindrer din kaffe i at blive kold ved forsigtigt at opvarme koppen.

2.14 Oplyst dispenser

Som navnet allerede antyder, så oplyser en oplyst dispenser din kaffedrik, mens koppen bliver fyldt. Dette er en sjov egenskab at se på, men det er bestemt ikke en vigtig en. Hvis du ynder at se din kaffe i et nyt lys, så hold øje med en espressomaskine med denne funktion.

2.15 Fjernstyrede apps.

Nogle fuldautomatisk espressomaskiner tillader dig at styre dem gennem visse apps og dette er ikke blot en nørdet gadget. Især, hvis du har en tendens til manuelt at programmere maskinen før hver kop kaffe og ikke anvender de forudindstillede programmer på maskinen, så er denne en rigtig fin og brugbar egenskab. Du kan gemme dine favoritindstillinger på din smartphone og tablet, og tilgå dem ret hurtigt.

2.16 Fungerer også med formalet kaffepulver

Nogle bønne-til-kop espressomaskiner fungerer også med formalet kaffe i stedet for bønner, sev modeller med en indbygget kværn. Apparaturets emballage samt brugervejledning indikerer som regel, når dette er tilfældet.

3. Fordele og ulemper ved en bønne-til-kop espressomaskine

Det er uden tvivl bønne-til-kop espressomaskinen, der rangerer højest, når det kommer til den mest populære metode at brygge og nyde kaffe nu til dags. Men hvor der er fordele, er der også altid ulemper at blive finde. Her følger en sammenlignende list.

Fordele:

Bredt udvalg af forskellige typer af kaffe med en veludviklet aroma
Fantastisk mælkeskum
Friskmalede kaffebønner
Prisen pr. Kop er lav
Der er mange manuelt definerede muligheder i forhold til hvordan du brygger din kaffe

Ulemper:

Bønne-til-kop espressomaskinen er dyr
Rengøring og vedligeholdelse kan være kompliceret
Producerer ofte støj
Et maximum på to kopper kan fyldes på samme tid

Rengøring og vedligeholdelse af en espressomaskine

Dette lyder måske velkendt, når du tænker på din elektriske vandkedel: Efter et stykke tid begynder kalkaflejringer at sætte sig, hvilket er lige så ulækkert, som det ømtåleligt for øjnene. Som regel er dette ikke et stort problem, da din elektriske vandkedel er temmelig let at rengøre. Indersiden af en bønne-til-kop espressomaskine er imidlertid meget sværere at nå. Nogle af disse espressomaskiner er dog i stand til at afkalke sig selv. De anvendte kemikalier er nødt til at blive genopfyldt manuelt fra tid til anden. I de fleste tilfælde virker denne proces tilstrækkeligt og efterlader dig med en ren espressomaskine. Skulle dit vand være særligt kalkholdigt, vil du også være nødt til at rengøre din fuldautomatiske espressomaskine manuelt fra tid til anden.

Afkalkning uden et automatisk rengøringsprogram:

Selv uden sådan et automatisk program kan din espressomaskine let afkalkes. Der findes specielle tabletter til dette formål, som opløses i vand og så spreder sit rengøringsmiddel gennem maskinen. En indikatorlampe på espressomaskinens interface fortæller som regel, når det er tid til en afkalkning.

Et andet problem, som kan optræde med fuldautomatiske espressomaskiner er bakterier, som kan ophobes inde i maskinen efter længerevarende brug. Nogle svampearter kan endda kolonisere og bruge indervæggene som formeringssted. Dette kan være farligt, især for børn og ældre. Det er et mindre problem for selvrensende maskiner eller for de, som kan adskilles så meget som muligt. Bakterierne samles for det meste i bryggeenheden eller i vand- og mælkebeholderen. Så længe, at disse dele er adskillelige og du dermed kan putte dem i din vaskemaskine, er du på den sikre side.

Så når du skal ud at købe en bønne-til-kop espressomaskine er det bedst at være på udkig efter én som du kan skille fra hinanden. Dette garanterer både færre bakterier samt en længere levetid for din espressomaskine.

Forskellige typer af kaffebønner

Set bort fra al teknologien er det bønnen selv, som er vigtigst når det kommer til smagen af din kaffe. Der eksisterer en masse forskellige typer af kaffebønner og også en del forskellige leverandører af disse. Det mest elementære skel er forskellen mellem kaffe og espresso bønner. Sidstnævnte er ristet omtrent tyve minutter længere, hvilket resulterer i en mørkere farve og en mere komplet smag. En bivirkning af denne proces er tabet af syre inde i selve bønnen, hvilket samtidig gør den mere fordøjelig. Hvis du elsker kaffe, men din mave ikke gør, så bør du måske skifte til espressobønner.
Ikke desto mindre oprinder bønnerne fra samme plante. Det er bearbejdningen som gør hele forskellen. Ikke alle kaffebønner er egnet til brug i en bønne-til-kop kaffemaskine. Tag et godt kig på emballagen, detaljeret information angående dette kan som regel findes der. Udover ristningen af bønnerne er det kaffeplanten selv, som er en anden afgørende faktor, når det kommer til smagen. De vigtigste og mest almindelige kaffeplanter er:

6.1 Arabica

Arabica kaffe er originalt fra Etiopien og kommer med en lang historie. Ifølge legenden opdagede en hyrde dens opkvikkende effekt, da han så en ged fortære dem. Geden begyndte at hoppe nervøst rundt og var ikke i stand til at sove i adskillige dage. Efter hændelsen spredtes ordet og i landsbyen begyndte munkene at dyrke planten i håbet om, at det ville gøre dem i stand til at forblive vågne i en lang periode og dermed styrke deres bønner.
Nu til dags er arabica en meget populær kaffetype og serveres ofte i mere fremtrædende establissementer. Imidlertid når blot fem procent af den samlede høst den høje standard og fremragende kvalitet, som er nødvendig for at få Arabica bekræftelsesseglet. I tal, kommer styrken fra denne kaffe med 12 mg koffein pr. Gram kaffe.

6.2 Robusta

Robusta kaffen rangerer på andenpladsen i popularitet efter Arabica kaffe og oprinder også fra Afrika. Planten kan gro op til 8 meter høj og udgør omtrent 30% af verdens kaffeforbrug. Robusta er så populær på grund af sin gode smag, men planten er også ret let at dyrke, da den er temmelig sej og ukuelig.
På grund af den nærmest træagtige og bitre smag, anvendes bønnerne især til espresso. Deres effekt er ganske stimulerende og bønnerne indeholder dobbelt så meget koffein som Arabica bønnerne.

6.3 Liberica

Liberica dyrkes både i Vestafrika og i dele af Asien. Bønnerne indeholder mere koffein og mindre sukker end Arabica og Robusta, hvilket er grunden til at de ofte anses for at være af utilstrækkelig kvalitet. Planterne giver ikke det højeste afkast profitmæssigt, da det tager ret lang tid før de er klar til at blive høstet. Dog er planterne meget modstandsdygtige og producerer mange bønner.
Smagen af Liberica er intens og bitter. Mange mennesker afviser den med det samme, men Liberica kaffe har også en lille og dedikeret fanskare, som værdsætter den for sin originalitet.

6.4 Maragogype

Den variant er en hybrid af Liberica og Arabica. Den er karakteriseret af sine særligt store bønner, som laver en ret mild kaffe indeholdende meget lidt syre og som har en anelse chokoladesmag. Den dyrkes mest i Nicaragua og Mexico, hvor den bedste Maragogype kommer fra Chiapas, en stat i Mexico.

7. En bred vifte af kaffedrikke

Kaffe er ikke blot kaffe – så meget burde være åbenlyst indtil videre. Hvis du kigger på Starbucks eller kaffestedet rundt om hjørnet, så kan en almindelig og traditionel kaffe være svær at finde. Nedenfor listes de mest populære kaffedrikke.

7.1 Cappuccino
Cappuccino serveres som regel i cappuccino kopper. Følger man den originale opskrift til punkt og prikke, så består den af espresso, mælk og mælkeskum, i lige dele.

7.2 Latte Macchiato
I kontrast til cappuccino, skummes mælken indtil den knap er en væske længere. Først skænkes mælken i glasset, derefter tilføres skummet. Da det er skummet vil de ikke blandes. Dernæst tilføres espresso, som heller ikke vil blandes med de øvrige lag, hvilket giver dig lattens karakteristiske tre-lags udseende.

7.3 Espresso
Til espresso tvinges vand gennem de malede bønner ved højt tryk. Resultatet er en koncentreret, komplet aroma, mørk i farven og med en bitter smag. Den konsumeres som regel lige efter et måltid i små, tykvæggede 40 ml kopper.

7.4 Cafe Crema
Café Crema er en schweizisk opfindelse. Der refereres også til den som en “morgenkaffe” og den tilberedes ligesom espresso – den eneste forskel er, at den fortyndes med 120 ml vand og er dermed lysere i farven.

Sundhedseffekter ved kaffe

Halve sandheder lever længere. Præcis som denne: Kaffe er usundt. På en eller anden måde beskadiger det nerverne. Eller den berøver kroppen for vand. Den får dine hænder til at ryste. Men selvom alle disse udtalelser ikke er helt forkerte, så strækker de pointen. Kaffe er meget sundere end dens dårlige rygte forlyder. Især hvis du tager et par tips med i overvejelserne.

8.1 Hvilken effekt har kaffe?
Kaffe indeholder mange ingredienser som har forskellige påvirkninger. Den vigtigste og mest bedst kendte ingrediens er med sikkerhed koffein. Anvendt som gift af kaffeplanten til beskyttelse mod insekter påvirker den mennesker på en ret opkvikkende måde. Centralnervesystemet stimuleres, dine kropsfunktioner begynder at arbejde hurtigere. Træthed forsvinder, koncentration og generelt velvære øges.
Faktummet at kaffe også stimulere fordøjelsen skyldes ikke kun koffein. Andre ingredienser, så som klorogensyre, stimulerer produktionen af mavesyre. Detter er årsagen til at en lille kop kaffe er meget mere brugbar efter et tungt måltid end spiritus.

8.2 Hvad præcist er usundt ved kaffe?

I større mængder, begyndende med mere end fire kopper dagligt, kan kaffe også have en negativ indflydelse. Koffein for eksempel kan have betydeligt negative påvirkninger, hvis det konsumeres i større mængder. Men det vil næppe forgifte dig – for at dette skulle ske ville du være nødt til at drikke mere end hundred kopper eller flere, afhængigt af kaffesort og –type. Dog kan koffein, i selv små doser, gøre os overspændte og uregelmæssige, hvilket kan lede til en hektisk puls og stress. Hvis du begynder at mærke disse påvirkninger, bør du øjeblikkeligt begrænse dit kaffeindtag.

Nogle menneskers maver kan let blive påvirket af kaffen. Dette kan dog ofte forebygges. Ikke koffein, men nærmere andre ingredienser kan irritere mavevæggen. Men det optræder i vekslende grader i forskellige typer af kaffe. Meget mild og langtidsristet kaffe er meget lettere at fordøje. Espresso for eksempel, er en temmelig langtidsristet type af kaffe. Og hvis du kigger efter en mildristet kaffe, så bør du ikke købe den billigste i dit supermarked, men nærmere besøge din betroede specialforhandler.

Et rigtig trivielt problem overses ofte, når det kommer til kaffe: At drikke det med masser af mælk og sukker betyder også, at du indtager mange ekstra kalorier på samme tider. Et højere kaffeforbrug kan dermed gøre sig bemærket på kroppen.

8.3 Kan kaffe gøre dig syg?

Vandrerhistorier om kaffes skadelige påvirkning varer stadig ved. Nogle er gamle, andre dukker op til overfladen som dårligt efterforskede nyheder i aviserne. Nylige studier har i denne henseende vist, at kaffe hverken forårsager eller fremmer hjertesygdomme. Hjertet stimuleres ganske vist, men et normalt og alimdeligt kaffeforbrug har ingen langtidsvarende eller vedvarende bivirkninger.

Den videnskabelige debat om hvorvidt kaffe kan være eller ikke være vanedannende var også en meget vedholdende en. I dag ved vi, at afhængigheden er helt og aldeles psykologisk – at udvikle en psykologisk afhængig er intet, som man bør bekymre sig om. Den knoglesvækkende påvirkning af kaffe er endnu en fortælling, som ikke er baseret på videnskabelig evidens. Og dehydrering er endnu en påvirkning, som kaffe i hvert fald ikke besidder. Mens tissetrangen forstærkes, så tæller kaffe stadig som en af de daglige væsker i din hydreringscyklus. Og nylige studier har vist at sågar gravide kvinder er tilladt at drikke kaffe – selvom de bør begrænse deres forbrug og være opmærksom på kroppens tidlige advarselstegn.

8.4 Hvornår er kaffe især sundt?
Kaffe hjælper dig til at tænke: I tillæg til den hurtige øgning af koncentrationskapacitet, så kan kaffe også hjælpe med at forebygge Alzheimers sygdom i sen alder, ifølge nylige opdagelser. Studier har også vist, at risikoen for diabetes også falder indenfor grupper af regelmæssige kaffedrikkere.

Studier vedrørende kaffes påståede mirakel effekt (i kræfttilfælde) bør dog tages med et gran salt. Hvis de er nævnt i aviser er det ofte i en fortegnet og forkortet udgave. Kaffe er ikke en form for magisk eliksir, som gør dig sund. Sådanne midler eksisterer knap. Men kaffe passer let ind i en sund, fornuftig og afbalanceret kost. Ingen er nødt til at drikke sin kaffe med dårlig samvittighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.