Bedste osteskærer & ostehøvle

Rangeringen er baseret på produktets funktioner, design, pris, anmeldelser samt eksterne tests.


Har du brug for en osteskærer eller ostehøvl?

Har du nogensinde spekuleret på, hvordan man lettere laver sin mad, hvor der ost skal bruges? Når man skal skære en masse skiver ost, så kan det hurtigt blive til en masse arbejde. Hvis du ikke har nogle gode og brugbare køkkenredskaber, til at gøre det hurtigt og nemmere, kan du i sidste tilfælde ende med helt at droppe din ostemad, og blot købe en skiveskåret ost i stedet for.

Sidstnævnte anbefales dog ikke, da den ost som du selv skærer er meget billigere og smager bedre, da den vil være mere frisk. Ved at købe en god osteskærer eller høvl kan du altså spare tid, energi og ikke mindst penge. En osteskærer er derfor en vigtig del af dit køkkeninventar, og i dette afsnit, kan du læse mere om de bedste osteskærere på markedet.

Hvordan skifter man tråden/strengene i en osteskærer?

Der er ikke noget mere træls end at stå og ville have ost, mens strengene i ens osteskærer desværre er gået i stykker. Vi har fundet en video, som meget simpelt forklarer hvor enkelt det er at skifte tråden. Hvis du ikke har nogle reservestrenge til din osteskærer, så kan disse købes i ethvert supermarked til næsten ingen penge.

Hvad er fordelene ved en osteskærer?

En af de vigtigste fordele ved en osteskærer er, at du simpelthen for en bedre og mere smagfuld ost, når du selv står for at skære den. Hvis du køber det skiveost som findes på markedet, så vil du opleve at det ikke smager så godt som det kunne, hvis du ellers har været vant til selv at skære den tidligere med en osteskærer.

En anden fordel ved at benytte sig af en osteskærer er prisen. Hvis du køber en skiveost og regner prisen pr. skive ud, så vil du hurtigt opdage er det er markant billigere at købe en rigtig ost, og selv skærer stykkerne. I mange tilfælde får du rent faktisk dobbelt så meget ost for prisen. Den eneste ulempe er selvfølgelig at det tager noget ekstra tid, når man selv skal skære skiver med en osteskærer. Langt de fleste mennesker mener dog at fordelene ved en bedre ost, opvejer den lille ekstra tid, som der skal bruges.

Hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe en osteskærer?

Varierende tykkelse

Hvis du selv og andre i familien er vant til at spise forskellige slags oste, og der eksempelvis er forskel på tykkelsen af skiverne, så skal du investere i en osteskærer, som gør det muligt for dig selv, at justere tykkelsen på de skiver den laver. Hvis en osteskærer er justerbar mht. skivetykkelse, så kan det fungere på flere forskellige måder.

Nogle osteskærere har en justeringsskive eller en rulleknap integreret, som du kan rulle på for at justere bredden på de skiver den laver. Der er også andre osteskærere, hvor selve osteblokken kan hjælpe dig med at skære i en bestemt vinkel og bredde.

Ensartethed

En af grundene til at ostehøvle blev opfundet var at du kunne skære osten ordentligt ud. Hvis de ikke gjorde arbejdet bedre end en almindelig kniv, var der ikke nogen grund til at bruge dem. At kunne skære osten ud ud ensartet i konsistente skiver er et must for enhver osteelsker. Ikke nok ser osten mere indbydende ud, men det er som om at den også kommer til at smage lidt bedre.

Sikkerhed

Når osten skal skæres, så er der involveret noget som er skarpt og dermed også noget som man potentielt kan komme til skade ved. Enhver ostehøvl eller osteskærer skal selvfølgelig være sikker at bruge. De fleste håndholdte osteskærere og ostehøvle er meget sikre at bruge, og man skal virkelig gøre sig umage for at skære sig på dem.

De fleste store osteskærere er designet på sådan en måde, at din hånd aldrig kommer i nærheden af den ståltråd som sidder på klingen. Alle osteskærere og ostehøvle som bliver solgt i Europa er meget sikre at bruge, så dette er ikke noget du skal bekymre dig om. Når det er sagt, så skal du selvfølgelig altid være opmærksom og håndtere brugen af osteskæren med forsigtighed.

Holdbarhed

Vælg en osteskærer som som holder i mindst 3-5 år. Osteskærens materiale må ikke være noget som bliver beskadiget og slidt for nemt, så du allerede efter et enkelt år, står og skal skifte den ud. En osteskærer bør være i stand til at tolere hårdt pres, samt være rustfri, så den kan blive vasket flere gange.

Du vil også opdage at rustfrit stål er meget populært til skiver og skær. Materialet er meget slidstærkt og nogle osteskærere kan uden problemer bruges i næsten et årti. Til de osteskærere, som bruger ståltråd til at skære i osten, skal du være opmærksom på at tråden ikke holder for evigt, så her er den altid en god ide, at have noget ståltråd i reserve, hvis det pludselig er tid til at skifte den ud.

Fleksibilitet

Når der tales om fleksibilitet, så menes der at osteskæreren skal være lige effektiv på både hårde såvel som bløde osteblokke. Ostenskæreren skal være i stand til at skære igennem hårde oste som Parmigiano, Pecorino Romano og Grana Padano, men også kunne klare de bløde oste såsom Cheddar, Mozarella og Fondue. Man skal som kunde af en osteskære ikke føle, at man kun kan købe en type ost, fordi ens skærer ikke virker til alle slags oste.

Rengøring

Skal osteskæreren kunne gå i opvaskemaskinen eller har du det fint med rengøring af den i køkkenvasken? Der er nogle af de mere komplicerede osteskærere som består af flere dele. Ved disse kræver det at man manuelt tager delene af maskinen og vasker dem i hånden. Ved andre osteskærere, typisk ostehøvle, kan du nøjes med blot at smide den i opvaskemaskinen.

Garanti

Hvis der ikke er nogen garanti på den osteskærer som du har købt, så kan det være et tegn på at producenten ikke står indenfor kvaliteten. Der er flere producenter som tilbyder en lang garantiperiode på deres produkter, fordi de er sikre på at deres produkt er at høj kvalitet, og kan holde de næste mange år frem. Der er sågar nogle producenter som tilbyder af sende udskiftningsskiver eller tråde, så snart du informerer dem om det.

Hvilke typer af osteskærere findes der?

Helt overordnet kan alle osteskærere deles op i to forskellige kategorier. Nemlig dem som er håndholdte og dem står fast på bordet. Indenfor hver af hovedkategorierne findes der forskellige variationer af osteskærerne og disse kan der læses mere om i nedenstående tekst.

De håndholdte osteskærere/ostehøvle

Håndholdte osteskærere kan yderligere opdeles i to kategorier. Nemlig i den traditionelle håndholdte osteskære og ostehøvlen.

Den almindelig osteskærer består af et mindre greb og en klinge. I forlængelse af klingen vil der kunne findes en hårdt fastspændt ståltråd, som går hele vejen rundt om klingen. Det er med denne tråd, at osten bliver skåret ud i skiver. Typisk så er det muligt at bruge osteskæreren fra begge sider. Fra den ene side bliver skiverne tynde og fra den anden side, vil de blive lidt tykkere.

Den anden type håndholdte osteskære er ostehøvlen. Ostehøvlen er også meget populær, da den er utrolig nem at bruge og som oftest kan gå direkte i opvaskemaskinen. Ostehøvlen er karakteriseret ved at der er et indbygget skarpt blad i selve skaftet. Ostehøvlen består derfor kun af en enkelt del og der kan ikke sættes noget tråd eller tilføjes andre dele. Ostehøvlen vil typisk skære skiverne ud i lidt mindre skiver, end når du bruger en rigtig osteskærer.

Osteskærere som står på bordet

En anden type af osteskærere er dem som rent fysisk står på et bordet. Her vil du typisk opdage at platformen af skæreren er produceret i en tung base bestående af træ, marmor eller andet holdbart materiale.

Ved hjælp af en ståltråd kan osteblokken skæres i skiver. Det er meget forskelligt fra skærer til skærer, hvordan den præcis fungerer. I vores afsnit som omhandler de bedste osteskærere og høvle, kan du se nogle eksempler på disse og læse mere om hvordan hver enkelt model fungere i praksis.

error: