Bedste vaffeljern i test

Rangeringen er baseret på produktets funktioner, design, pris, anmeldelser samt eksterne tests.


Din guide til køb af et vaffeljern

Elsker du også vafler? Det kan vi godt forstå. Vi er også vilde med nybagte, sprøde vafler med sukker og syltetøj. Med det rette vaffeljern, kan du komme til at lave dine egne vafler efter din yndlingsopskrift. Der findes mange varierende vaffeljern, der alle kan noget forskelligt:

Der er f.eks. klassiske vaffeljern, belgiske vaffeljern, is-vaffeljern, toaster vaffeljern og dobbelt vaffeljern, der producerer vidt forskellige typer af vafler. Det kan derfor være lidt af en jungle at finde rundt i, hvilket vaffeljern, der er det rette for dig. Denne guide vil føre dig igennem alt, hvad der er værd at vide om vaffeljern, så du kan investere i den vaffelmaskine, der passer bedst til dine behov.

 

Overvejelser: Hvad du bør vide, inden du investerer i et vaffeljern

Denne guide vil føre dig igennem de vigtigste overvejelser, som du bør gøre dig, inden du køber et nyt vaffeljern.

Type af vafler

Den vigtigste overvejelse, du bør gøre dig, inden du investerer i et vaffeljern er omkring, hvilke vafler, du foretrækker, da der er forskel på de forskellige typer af vafler og dermed også på de forskellige typer af vaffeljern.

Klassiske vafler  

Er du også fan af en klassisk vaffel? De klassiske vafler er de mest velkendte vafler i Danmark. De er tyndere og blødere end de andre vafler og minder mest af alt om en vaffelformet pandekage. Den klassiske vaffel har en meget neutral dej, så du selv bestemmer vaflens fyld. Ofte bliver vaflerne serveret med syltetøj og sukker, men de kan serveres med alt fra is og chokoladesovs. De fleste vaffeljern, som kan købes i Danmark er i stand til at lave den klassiske vaffel.

Den belgiske vaffel

Den belgiske vaffel kan noget særligt. Belgiske vafler er dessert-agtige og søde. De er ofte sprøde og tykke, lidt som en tyk og ekstra sprød pandekage. Du kender muligvis de belgiske vafler fra forlystelsesparker og lignende, hvor de belgiske vafler bliver serveret med softice og flormelis. For at du kan lave belgiske vafler, skal du investere i et særligt belgisk vaffeljern.

Madvafler

I de seneste årtier, er der opstået en madtrend, hvor de klassiske vafler er udvidet til at være andet end blot en dessert. Blandt andet kan sukkerfri vafler bruges som tilbehør til mexicanske madretter eller chili con carne. Du kan også prøve kræfter med at lave falafel-vafler, toast-vafler eller andre spændende madvafler. Det kræver blot et klassisk vaffeljern.

Isvafler 

Hvis du er vild med at lave dine egne desserter, så kan du prøve kræfter med at lave dine egne isvafler, som du kan fylde med din yndlingsis. Det kræver et særligt vaffeljern, der er beregnet til at kunne lave de sprøde isvafler. Vaffeljernet går enten under navnet kræmmerhusjern eller isvaffeljern.

Boble Vafler

I løbet af det seneste årti, har de specielle bubble vafler vundet frem i Danmark. En boble vaffel er en sekskantet vaffel med store “bobler”, som navnet antyder. Boblerne består af små luftige æbleskive-lignende kugler, der som helhed danner en stor vaffel. Vaflen kan spises som de er eller fungere som isvaffel. Denne type vafler kræver et særligt vaffeljern med store huller, der kan danne de ikoniske bobler.

Form

Hvilken form, dit vaffeljern bør have, afhænger af, hvilken type af vafler, du ønsker at producere. Du bør overveje, hvorvidt du ønsker, at dine vafler skal være rektangulære, runde eller firkantede, samt hvor tykke dine vafler skal kunne blive og derefter finde et vaffeljern, der lever op til disse krav. Dit vaffeljern skal naturligvis også have en særlig form, hvis de skal kunne producere specielle vafler, såsom boblevafler eller isvafler.

Antal af vafler

Der er forskel på, hvor mange vafler, de forskellige vaffeljern kan producere, og derfor bør du overveje størrelsen af dit vaffeljern. Der findes både single vaffeljern, der udelukkende kan producere en enkelt vaffel af gangen. Men der findes også dobbelte vaffeljern, der kan producere to vafler af gangen, som kan være en fordel at investere i, hvis du ofte laver vafler, eller hvis i er en større familie.

Single vaffeljern

Ved de almindelige vaffeljern, er der mulighed for at producere en enkelt vaffel til perfektion af gangen. Single vaffeljernet består af et øvre og nedre varmeelement, der bager en enkelt vaffel ad gangen.Sådan et vaffeljern kan producere mellem 20-35 vafler i timen.

Dobbelt vaffeljern 

Med et dobbelt vaffeljern kan du lave to vafler af gangen. Du kan derfor bage mellem 40 og 60 vafler i timen, hvilket kan være yderst praktisk, hvis du hurtigt skal være i stand til at bage en masse vafler. Der er forskel på de dobbelt vaffeljern. F.eks. kan nogle af dobbeltvaffeljernene justeres, så varmepladerne har forskellige temperaturer. Det gør det nemmere at tilpasse hvert enkelt vaffel efter præferencer.

Materialer

Dit vaffeljern bør være designet i solidt materiale, der er let at rengøre og vedligeholde. De mest normale materialer, som vaffeljernene oftest bliver produceret i, er aluminium, stål og non-stick belægning. Der er dog fordele og ulemper ved alle materialetyperne. Hvilket et materiale, du ønsker, at dit vaffeljern skal være designet i, kommer altså an på, hvad du synes er mest optimalt.

Forskelle på de forskellige materialer:

Aluminium 

Aluminium-vaffeljern er yderst praktiske, da de er energibesparende. De varmer op på et øjeblik og bager dine vafler på rekordtid. Til gengæld har de tendens til hurtigt at få ridser, der kan ødelægge vaffel-lavningen og gøre den til en kort fornøjelse. Derudover har de den ulempe, at de skal vaskes i hånden, hvilket kan være bøvlet og tidskrævende.

Stål 

Vaffeljern i stål er langtidsholdbare, da stål er yderst robust. De får sjældent ridser og kan ofte vaskes i opvaskemaskinen. Dine vafler vil se ens ud, da stål-vaffeljernene fordeler varmen jævnt, så vaflerne bliver bagt ens alle steder. Til gengæld har stål vaffeljernene den ulempe, at bagetiden på vaflerne er lang, hvilket gør processen langtrukken.

Non-stick belægning

Vaffeljern med non-stick belægning er yderst praktiske. Det skyldes, at vaffeljernene er lette at rengøre, fordi de ikke brænder eller klistrer fast til jernet. Til gengæld bliver materialet ofte ridset, hvilket kan gøre varmefordelingen ujævn. Derudover tåler non-stick vaffeljernene ikke opvaskemaskine.

Ekstra funktioner

Hvis du er vild med yderligere funktioner, der gør dit liv nemmere, kan du med fordel overveje at investere i et vaffeljern med ekstra funktioner. Det er f.eks. muligt at købe vaffeljern med en timer, der holder styr på, hvor længe din vaffel har bagt. Derudover kan det være praktisk, at dit vaffeljern har justerbare temperaturindstillinger, så temperaturen kan indstilles efter behov.

Konklusion

Vi håber, at denne korte guide har kunne klæde dig på til at investere i det rette vaffeljern. Du har nu lært, at du bør overveje, hvilke type vafler og antallet af vafler, du vil servere, samt hvilket materiale, form og funktioner, dit vaffeljern bør have. God fornøjelse og bon appetit!

Vaffeljern FAQ

I denne guide har vi svaret på de hyppigst spurgte spørgsmål omkring vaffeljern.

Hvor køber jeg mit vaffeljern?

Der findes mange forskellige typer af vaffeljern, og hvor du bør købe dit vaffeljern, kommer an på, hvilken model, du har i tankerne. Det er naturligvis muligt at købe et vaffeljern fysisk i Bilka, Føtex eller Elgiganten men som udgangspunkt er det lettest at bestille et vaffeljern over nettet, da det er lettere at vælge et bestemt vaffeljern, så vaffeljernet lever op til dine præferencer.

Hvilke firmaer producerer vaffeljern?

Der er mange forskellige typer virksomheder, der producerer vaffeljern. De mest populære modeller er vaffeljern fra OBH Nordica, Tefal vaffeljern og KitchenAid vaffeljern, Sage vaffeljern og lignende. Det vigtigste i dit køb af vaffeljern, er dog først og fremmest, at du vælger en vaffelmaskine, der passer til dine behov.

Du kan med fordel læse vores guide “Overvejelser, inden jeg investerer i mit vaffeljern” for at blive klogere på, hvilket vaffeljern, der passer bedst til dig.

Hvad koster et vaffeljern?

Som ved de fleste andre produkter, er der stor forskel i prisen på de forskellige vaffeljern. Du kan både finde meget billige vaffeljern og vaffeljern på tilbud, men du kan også finde ekstra gode vaffeljern i en højere prisklasse, der er lavet i solidt materiale og som vil holde i mange år fremover.

Hvorfor bliver mine vafler dårlige?

Hvis du har investeret i et godt vaffeljern, men ikke kan forstå, hvorfor dine vafler bliver triste og kedelige, så kan det være du skal bruge en ny opskrift. Ofte er det nemlig ikke vaffeljernet, den er gal med, men derimod dejen. Vi anbefaler altid, at du laver vaflerne fra bunden frem for at købe en billig vaffelmix.

Hvorfor sidder mine vafler fast på vaffeljernet?

Der kan være flere årsager til, hvorfor dine vafler sidder fast på dit vaffeljern. Måske har dit vaffeljern ikke en nonstick belægning, hvorfor du er nødt til at hælde ekstra olie eller fedt i din dej. Hvis du har puttet for meget sukker i din dej, vil den også have større tendens til at sidde fast i på dit vaffeljern.

Hvilken vaffelopskrift er den bedste?

Uh, det er svært at svare på, hvilken vaffelopskrift, der er den bedste. Det er smag og behag og kommer an på, hvilken type af vaffel, du foretrækker. Du kan både lave klassiske søde vafler med et twist af citronskal, eller du kan prøve dig frem med sundere, glutenfri vafler, evt. med chokoladeknapper eller bær i.

Hvordan kan mine vafler blive sprøde eller bløde?

Et lille tip er, at du kan putte en smule øl og vand i dine vafler og stege dem i ekstra olie eller smør. Det vil gøre dine vafler sprøde og lækre. Hvis du hellere vil have en blødere vaffel, så er tricket at bruge fløde eller fed mælk.

error: