Gns. guide rating: 5

Bedste Vertikalskærere i Test

I tabellen nedenfor ses et udvalg af de mest populære produkter indenfor kategorien.

 Model Navn Butik
1. Stiga
SV415E
Klik
2. Texas
Pro Cut 420TG
Klik
3. Texas
MPC1500
Klik
4. AL-KO
Comfort 38E
Klik
5. Texas
Pro Cut 460B
Klik

 

Læs mere om de bedste vertikalskærere i test

Hvis du ønsker en smuk og velholdt have, så er det nødvendigt at tage dig af haven løbende, dette inkluderer bl.a. at slå græs, gøde haven og vande den. Det er også nødvendigt at du sikrer at vigtige næringsstoffer kan nå jorden under dit græs. Luftning af haven kan være et meget vigtigt element til en sund græsplæne, fordi det tillader luft og vand at træne ind i det bebyggede græs eller græsplæne.

Slip af med dødt græs samt ukrudt og gør plads til en smuk græsplæne med denne guide til luftning. Her på siden kan du lære hvorfor, hvordan og hvornår du skal lufte din græsplæne for at opnå de bedste resultater. Velkommen til vores guide til køb af en vertikalskærer, som også bliver kaldt en plænelufter – det er præcis det samme.

 

Stiga SV 415E – 2-i-1 plænelufter fra Stiga

 ★★★★★ hos forbrugerne
Jordkapacaitet på 50 liter
Elektrisk motor
Klippebredde på 39 cm.

Populær model til den private have

Det er et faktum at jo flere græsrødder, des tættere og friskere er plænen i din have – og det er lige præcis dette som denne maskine kan hjælpe dig med. Maskinen er det som man kalder en vertikalskærer (el. plænelufter). Navnet vertikalskære har det fået fordi maskinen skærer vertikalt ned i jorden, og navnet plænelufter fordi, at meningen med rillerne i jorden er at græsplænen skal have luft. Maskinen her er et godt bud på dig, som ønsker en prisvenlig model, som skal bruges i en mindre have.

Stiga er i høj grad kendte for deres maskiner til haven og denne bør ikke være nogen undtagelse. Stiga har været så smarte af inkludere to forskellige slags river, som medfølger til maskinen. Den ene rivekniv er selvfølgelig vertikalskæren som er god at bruge, når du skal lufte din græsplæne. Den anden rivekniv som medfølger er en mosfjerner, som du også i høj grad kan have brug for, inden du skal bruge vertikalskæren. Du kan selv montere begge riveknive på maskinen og der medfølger selvfølgelig en manual, som forklarer hvordan dette skal gøres ned til mindste detalje.

Automatisk opsamling og gode anmeldelser

Når du går rundt i haven og benytter dig af vertikalskærer-kniven, så vil du normalt være ude for, at der kommer til at være en masse overskydende jord som ligger på græsplænen. Maskinen her kommer dog med opsamlingsudstyr, som gør at jorden bliver kastet ind i maskinen. Du kan hermed undgå den store oprydningsarbejde bagefter, som typisk bare foregår med en rive og manuel opsamling af jorden. Nu kan du blot tømme opsamlingskassen som sidder bag på maskinen direkte ned i en pose – meget smartere bliver det ikke.

Maskinen har generelt set fået rigtig gode anmeldelser. Vi skal dog til udlandet for at se hvad brugerne mener, eftersom der ikke er nogen danske sider hvor produktet har fået anmeldelser. Inde på den polske prissammenligningsside Ceneo har modellen fået hele 16 anmeldelser med en gennemsnitlig bedømmelse på 4.6 stjerner ud af 5 mulige.

 

 

Pro Cut 420 TG – Stor og robust vertikalskærer

Automatisk opsamling af jord
Jordkapacaitet på 50 liter
7 forskellige højdereguleringer
Klippeskjold lavet i robust stål

Automatisk opsamling af jorden

Her er der tale om en meget robust vertikalskære, som med sikkerhed kan sørge for at lufte og ilte din græsplæne. Maskinen vil uden tvivl kunne være med til at skabe de bedste vækstvilkår for græsset i din have. Pro Cut 420TG kan opsamle græs/jord svarende til hele 50 liter, så du ikke selv skal rydde op i haven efter endt brug.

Det er bestemt ikke nogen let opgave maskinen er kommet på, når den skal skære flere hundrede stykker jord op af jorden. Det er dog ikke noget problem for denne vertikalskærer, da den har et klippeskjold som er lavet i hårdt stål. Stålet sikrer en hård og præcis skæring i græsset. Vertikalskæreren har en effekt på 3500 watt som leverer 3500 omdr. / min, så der er dermed tale om en yderst kraftig maskine.

Nem rengøring af plænelufteren

Når du er færdig med at lufte græsplænen, så anbefales det at produktet bliver rengjort, da der ellers kan sidde overskydende jord og græs under maskinen. Du kan evt. skylle maskinen med vand, men pas på at gøre dette med for højt tryk, da der sidder klistermærker og vigtige motordele, som ellers vil kunne tage skade.

Pro Cut 420 er en stor og robust maskine, som bestemt ikke er i den billige ende af hvad der tilbydes på markedet. Modellen er lavet til dig som ikke vil gå på kompromis med kvaliteten og som gerne vil investere i din have. Vi anbefaler at købe modellen hos forhandleren Texas.

 

Texas MPC1500 – En prisvenlig plænelufter

Prisvenlig model til under 1000 kr.
Fungerer også som mosfjerner
Jordkapacitet på 50 liter
Elektrisk motor

Fungerer også som mosfjerner

Med denne model fra Texas får du en prisvenlig model, som også kan klare jobbet, når det kommer til at lufte græsplænen. Modellen kan bruges under hele sæsonen og være med til at sikre at din have forbliver smuk og præsentabel. Udover at fungere som en vertikalskærer/plænelufter, så bliver maskinen også leveret med en anden rulle som kan monteres på den. Du har derfor både mulighed for at bruge den som vertikalskærer i græsplænen, men også til fjenelse af mos.

Maskinen er drevet af en elmotor, så benzin er ikke noget du skal tænke over af fylde på den. Hver derfor opmærksom på at du skal have en forlængerledning, som du kan installere den i, hvis du skal være sikker på at komme rundt i hele haven. Den elektriske motor er optimal til dig som ikke gider at døje med pludselig at løbe tør for benzin. Og bedst som man kender det, så løber man tør når der er allermest vigtigt og man står og skal bruge maskinen.

De to ruller som følger med

Som nævnt følger der to forskellige knive med til maskinen. Den ene kniv fungere som en plænelufter dvs. at der bliver skåret riller i græsplænen for at tilføre mere luft til græsrødderne, som i sidste ende er med til at styrke græssets vækst. Dne anden kniv er en decideret mosrulle, som kan hjælpe med at fjerne dette fra hele haven. Se evt. videoen af maskinen som du finder herunder.

Det er forholdsvis let at skifte rulle på maskinen. Hvis proceduren skal forklares kort, så starter du med at afmontere ledningen. Herefter kan du vende maskinen rundt om på siden. Der skal nu løsnes to skruer som sidder under maskinen, dette kan gøres med en simpel umbrakonøgle. Nu kan du løfte rullen op og trække den væk fra drivledet. Slutteligt skal du montere den anden rulle som medfølger. Det er naturligvis beskrevet udførligt i den medfølgende manual hvordan dette gøres præcist.

 

AL-KO Comfort 38E – Elektrisk vertikalskærer

Prisvenlig model til under 1000 kr.
Fungerer også som mosfjerner
Jordkapacitet på 55 liter
Elektrisk motor

AL-KO’s bud på en vertikalskærer

AL-KO har med denne model lavet en vertikalskærer, som du kan benytte til græsplænen. Udover at den kan fungerer som en vertikalskærer/plænelufter, så kan du også montere en anden knivrulle på maskinen, så den fungerer som en mosfjerner. Vertikalskæreren har en opsamlingsvolume på hele 55 liter, hvilket er forholdsvis meget plads. Jo mere plads der er i en maskine, des færre gange skal du tømme den i kompostbunkerne.

Maskinen har en elektrisk motor, hvilket betyder at den rent praktisk er yderst let at starte. Det er blot at sætte plænelufteren til en stikkontakt, og der vil herefter være gang i den. Husk at have en lang forlængerledning klar, så du kan nå hele vejen rundt i haven med maskinen. Når du benytter plænelufteren i haven, så er det muligt at indstille dybden hvori maskinen skal arbejde. Dybden kan indstilles i 5 forskellige trin, så du kan få lige præcis den dybde i plænen som du ønsker.

Gode anmeldelser på Amazon

Plænelufteren bliver også forhandlet hos den engelske del af Amazon. Her er den i skrivende stund fået 4.2 stjerner ud af 5 mulige, hvilket er godt, når der er tale om en prisvenlig model. Du kan selv tjekke det ud, ved at følge dette link. Det er meget forskellige hvad kunderne siger om produktet, men generelt er de meget positive. Der er eksempelvis en kunde som skriver at han ikke ønskede at købe en af de dyre benzindrevne maskiner, eftersom han kun skulle bruge den til en meget lille have og kun to gange årligt. Han blev yderst overrasket over maskinen og hvordan den fjernede alt mos og luftede hans plæne.

En anden kunde som også giver maskinen fuld bedømmelse skriver, at han var lidt tilbageholdende for at købe en elektrisk vertikalskærer, eftersom alle hans maskiner var benzindrevne. Denne bekymring skulle han dog aldrig have haft, eftersom han mente motoren var overraskende kraftig, og maskinen leverede et perfekt resultat i haven.

 

Pro Cut 460B – Maskinen til den profesionelle

Justerbar arbejdsdybde
Stor benzinmotor med høj ydelse
Klippebredde på hele 46 cm.
Kniv lavet af ultrahårdt metal

En professionel vertikalskærer

Er du på jagt efter en professionel vertikalskærer, så kan det være at denne model fra Texas er noget for dig. Maskinen er produceret med kvalitet og holdbarhed i mente, hvilket også afspejler sig af materialerne, som bl.a. består af metal og stål. Maskinen er ideel til at lufte selv de helt store græsplæner. Du kan længere nede på siden læse nærmere omkring, hvornår på året og hvordan du skal benytte dig af plænelufter.

Vertikalskæren er udstyret med hele 48 stk. knive på den rulle, som er monteret under maskinen. Det er ikke en tilfældighed at der er tale om så mange knive, eftersom maskinen primært er designet til de personer som ønsker en kvalitetsmaskine, som ikke går ned på antallet af knive. Der kan være stor forskel på højden af de personer som køber maskinen, og netop af denne grund, så er det muligt, at højderegulere maskinen i hele 7 forskellige positioner. Du bør derfor med ganske stor sikkerhed kunne finde et niveau, som passer til lige præcis dig.

Stor motor sikrer effektivitet

Den store motor som er monteret i plænelufteren er oprindeligt produceret af firmaet Briggs & Stratton. Benzinmotoren er driftsikker og kraftig. Den levere en effekt svarende til 4200 W, som er mere end de fleste elektriske plæneluftere. Motoren har en knivhastighed på 3600 omdrejninger i minuttet, de mange omdrejninger sikrer at jorden bliver kørt ordentligt igennem. Motoren startes via rekyl, så hvis du forventet bare at kunne trykke på en knap, så skal du overveje en anden maskine, som vi har listet her på siden.

 

Hvad betyder det at lufte sin græsplæne?

Når man lufter ens græsplæne, så vil det helt lavpraktisk betyde at man laver fysiske lodrette huller eller riller I ens græsplæne. Disse riller laver man med den maskine der kaldes en vertikalskærer (fordi den skærer lodret ned i jorden) – i nogle tilfælde vil folk også referere til denne maskine som en ’plænelufter’. Når der er lavet huller i græsplænen så tillader man luft, vand og næringsstoffer at trænge helt ind til græsrødderne. Alt dette vil hjælpe rødderne til at vokse dybt og på sigt producere en stærkere og mere kraftig græsplæne.

Hovedårsagen til luftning af græsplænen er at lufte på den jordkomprimering der sker i haven. Kompakt jord har for mange faste partikler i en fast mængde, hvilket forhindrer korrekt cirkulation af luft, vand og næringsstoffer i jorden. For meget dødt græs, mos eller tungt organisk affald kan også sulte rødderne under jorden, og dermed fjerne vigtige elementer for at komme frem til rødderne.

 

Har din græsplæne brug for luftning og er det nødvendigt?

Et af de mest almindelige spørgsmål fra haveejere er, hvordan de skal bedømme om deres have har brug for at blive luftet. Det korte svar er at langt de fleste haver har brug for dette en gang imellem, men ellers kommer det meget an på, hvordan haven er placeret i forhold den omkringliggende natur, og hvordan haven bliver benyttet. Du kan læse følgende punkter, og hvis du kan krydse nogle af punkterne af, så er din have en god kandidat til at få hjælp fra en vertikalskærer:

1. Haven bliver flittigt brugt i perioder af børn, som leger og måske bruger den som racerbane. Det kan også være at du har en hund som ofte løber rundt derude. Alt dette er med til at bidrage til jordkomprimering.

2. Haven er blevet etableret som del af et nybygget hus. Ofte så fjernes jordbunden fra nybyggede græsplæner, og græsset som bliver etableret på den nye undergrund er blevet komprimeret i høj grad og byggeriets trafik.

3. Haven tørre let ud og har til tider en svampet følelse. Dette kan betyde at din græsplæne har et stort problem med døde områder. Tag en skovl og fjern et stykke græsplæne omkring 10 cm. dybt. Hvis det døde områder et dybere end et par cm. så anbefales der luftning.

4. Haven blev etableret ved brug af rullegræs, hvilket betyder af flere lag jord ligger ovenpå hinanden. Når der bliver brugt rullegræs, så ligger der græs med en finere jordtekstur end den jord som det bliver etableret på. Denne lag-på-lag metode forstyrrer dræningen, da vandet holdes i den finere teksturerede jord. Dette fører igen til komprimerede forhold og dårlig rodudvikling i græsset. Luftning vha. en vertikalskærer bryder lagene, hvilket gør det muligt for vand at strømme gennem jorden og dermed lettere nå rødderne. 

Her er et eksempel på en græsplæne før og efter, den har været udsat for plæneluftning.

 

Hvornår skal du lufte din græsplæne?

Det bedste tidspunkt til at lufte din have er under grosæsonen, som strejker sig ca. fra april-september. Det er vigtigt at græsset kan hele og vokse i de små åbne områder som opstår, efter du har fjernet jord ifm. luftning af plænen. Der er derfor ikke noget fast tidspunkt, bare vær sikker på at havesæsonen er i gang og at jorden er frugtbar.

De fleste græsplæner bør blive luftet en til to gange om året, alt afhængig af hvilken græssort du har. Det skal også nævnes at der er nogle tidspunkter på året, som passer bedst at lufte græsplænen på, hvis du har en speciel type græs. De fleste i Danmark har dog det som man kalder ’cool-season’ grass, hvilket betyder at det anbefales at lufte plænen tidligt i sæsonen (april) eller sent i efteråret (september).

 

Hvad er fordelene ved at lufte din græsplæne?

Selvom vi i tidligere afsnit har beskrevet hvorfor du skal lufte din græsplæne, så får du her, helt skåret ud i pap hvilke fordele du som haveejer opnår, når din græsplæne bliver luftet. Disse inkluderer bl.a.

– Forbedret ludtudveksling mellem græsrødderne og luften

– Forbedret optagelse af vand i jorden

– Forbedret optagelse af gødning i jorden

– Reduceret vandmasser- og pytter i haven

– Stærkere græsrødder

– Reduceret jordkomprimering

– Forbedret varme og tørke tolerancer

Her kan princippet af plæneluftning ses. Der skabes nem adgang for luft og vand, som giver græsset bedre gromuligheder.

 

Sådan lufter du din græsplæne

Hvis du er sikker på at din græsplæne har brug for luftning, så er der her nogle tips til hvordan du skal gøre det:

1. Før du starter skal du være sikker på at jorden er frugtbar nok. Der er ikke noget mere frustrerende end at du prøver at lufte en helt tør plæne. Luftning af din have vil eksempelvis være optimalt dagen efter regnvejr eller dagen efter vanding af haven.

2. De fleste vertikalskærere arbejder kun i en lille del af den overflade som de kører over. Det er derfor anbefalet at du flere gange kører over de hårdest ramte områder. Spar tid og energi på at lade de områder af haven, som ingen problemer har være.

3. De udgravede jordplugter skal have lov til at tørre og derefter brækkes op for at give din græsplæne et flot ensartet udseende. Du kan ødelægge jordstykkerne ved at køre dem over med en græsslåmaskine eller mad bagsiden af en stor skovl. Det anbefales dog at du køber en elektrisk og automatisk plænelufter, da disse som oftest vil have en opsamler monteret på plænelufteren, så du ikke skal tage dig af jordstykkerne bagefter.

4. Når du er færdig med at bruge din vertikalskærer så må du endelig ikke stoppe med den almindelige vedligeholdelse af græsplænen. Dette omfatter både vanding og græsslåning.

Plæneluftning er en gavnlig praksis for alle der ønsker et smuk græsplæne, men de fleste mennesker kender ikke til processen, eller forstår den ikke. Hvis din have er en kandidat for plæneluftning, så gør det til en integreret del af dine haverutiner – gør det fast 1-2 gange om året.

Nogle profesionelle vertikalskærere fungerer på den måde, at den hiver små jordplugter op af jorden, som giver bedre adgang for vand og luft, som græsset skal bruge til at gro. De fleste maskiner nøjes dog med at lave tynde riller ned i jorden.

En tanke om “Vertikalskærer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.