Bedste vertikalskærere i test
Rangeringen er baseret på produktets funktioner, design, pris, anmeldelser samt eksterne tests.
Læs mere om de bedste vertikalskærer/plænelufter i test
Hvis du ønsker en smuk og velholdt have, så er det nødvendigt at tage dig af haven løbende, dette inkluderer bl.a. at slå græs, gøde haven og vande den. Det er også nødvendigt at du sikrer at vigtige næringsstoffer kan nå jorden under dit græs.
Luftning af haven kan være et meget vigtigt element til en sund græsplæne, fordi det tillader luft og vand at træne ind i det bebyggede græs eller græsplæne. Her er en vertikalskærer/plænelufter nødvendig.
Slip af med dødt græs samt ukrudt og gør plads til en smuk græsplæne med denne guide til luftning. Her på siden kan du lære hvorfor, hvordan og hvornår du skal lufte din græsplæne for at opnå de bedste resultater. Velkommen til vores guide til køb af en vertikalskærer, som også bliver kaldt en plænelufter – det er præcis det samme.
Hvad betyder det at lufte sin græsplæne?
Når man lufter ens græsplæne, så vil det helt lavpraktisk betyde at man laver fysiske lodrette huller eller riller I ens græsplæne. Disse riller laver man med den maskine der kaldes en vertikalskærer (fordi den skærer lodret ned i jorden) – i nogle tilfælde vil folk også referere til denne maskine som en ’plænelufter’. Når der er lavet huller i græsplænen så tillader man luft, vand og næringsstoffer at trænge helt ind til græsrødderne. Alt dette vil hjælpe rødderne til at vokse dybt og på sigt producere en stærkere og mere kraftig græsplæne.
Hovedårsagen til luftning af græsplænen er at lufte på den jordkomprimering der sker i haven. Kompakt jord har for mange faste partikler i en fast mængde, hvilket forhindrer korrekt cirkulation af luft, vand og næringsstoffer i jorden. For meget dødt græs, mos eller tungt organisk affald kan også sulte rødderne under jorden, og dermed fjerne vigtige elementer for at komme frem til rødderne.
Har din græsplæne brug for luftning og er det nødvendigt?
Et af de mest almindelige spørgsmål fra haveejere er, hvordan de skal bedømme om deres have har brug for at blive luftet. Det korte svar er at langt de fleste haver har brug for dette en gang imellem, men ellers kommer det meget an på, hvordan haven er placeret i forhold den omkringliggende natur, og hvordan haven bliver benyttet. Du kan læse følgende punkter, og hvis du kan krydse nogle af punkterne af, så er din have en god kandidat til at få hjælp fra en vertikalskærer:
1. Haven bliver flittigt brugt i perioder af børn, som leger og måske bruger den som racerbane. Det kan også være at du har en hund som ofte løber rundt derude. Alt dette er med til at bidrage til jordkomprimering.
2. Haven er blevet etableret som del af et nybygget hus. Ofte så fjernes jordbunden fra nybyggede græsplæner, og græsset som bliver etableret på den nye undergrund er blevet komprimeret i høj grad og byggeriets trafik.
3. Haven tørre let ud og har til tider en svampet følelse. Dette kan betyde at din græsplæne har et stort problem med døde områder. Tag en skovl og fjern et stykke græsplæne omkring 10 cm. dybt. Hvis det døde områder et dybere end et par cm. så anbefales der luftning.
4. Haven blev etableret ved brug af rullegræs, hvilket betyder af flere lag jord ligger ovenpå hinanden. Når der bliver brugt rullegræs, så ligger der græs med en finere jordtekstur end den jord som det bliver etableret på. Denne lag-på-lag metode forstyrrer dræningen, da vandet holdes i den finere teksturerede jord. Dette fører igen til komprimerede forhold og dårlig rodudvikling i græsset. Luftning vha. en vertikalskærer bryder lagene, hvilket gør det muligt for vand at strømme gennem jorden og dermed lettere nå rødderne.
Hvornår skal du lufte din græsplæne?
Det bedste tidspunkt til at lufte din have er under gro-sæsonen, som strejker sig ca. fra april-september. Det er vigtigt at græsset kan hele og vokse i de små åbne områder som opstår, efter du har fjernet jord ifm. luftning af plænen. Der er derfor ikke noget fast tidspunkt, bare vær sikker på at havesæsonen er i gang og at jorden er frugtbar.
De fleste græsplæner bør blive luftet en til to gange om året, alt afhængig af hvilken græssort du har. Det skal også nævnes at der er nogle tidspunkter på året, som passer bedst at lufte græsplænen på, hvis du har en speciel type græs. De fleste i Danmark har dog det som man kalder ’cool-season’ grass, hvilket betyder at det anbefales at lufte plænen tidligt i sæsonen (april) eller sent i efteråret (september).
Hvad er fordelene ved at lufte din græsplæne?
Selvom vi i tidligere afsnit har beskrevet hvorfor du skal lufte din græsplæne, så får du her, helt skåret ud i pap hvilke fordele du som haveejer opnår, når din græsplæne bliver luftet. Disse inkluderer bl.a.
– Forbedret luftudveksling mellem græsrødderne og luften
– Forbedret optagelse af vand i jorden
– Forbedret optagelse af gødning i jorden
– Reduceret vandmasser- og pytter i haven
– Stærkere græsrødder
– Reduceret jordkomprimering
– Forbedret varme og tørke tolerancer
Sådan lufter du din græsplæne
Hvis du er sikker på at din græsplæne har brug for luftning, så er der her nogle tips til hvordan du skal gøre det:
1. Før du starter skal du være sikker på at jorden er frugtbar nok. Der er ikke noget mere frustrerende end at du prøver at lufte en helt tør plæne. Luftning af din have vil eksempelvis være optimalt dagen efter regnvejr eller dagen efter vanding af haven.
2. De fleste vertikalskærere arbejder kun i en lille del af den overflade som de kører over. Det er derfor anbefalet at du flere gange kører over de hårdest ramte områder. Spar tid og energi på at lade de områder af haven, som ingen problemer har være.
3. De udgravede jordplugter skal have lov til at tørre og derefter brækkes op for at give din græsplæne et flot ensartet udseende. Du kan ødelægge jordstykkerne ved at køre dem over med en græsslåmaskine eller mad bagsiden af en stor skovl. Det anbefales dog at du køber en elektrisk og automatisk plænelufter, da disse som oftest vil have en opsamler monteret på plænelufteren, så du ikke skal tage dig af jordstykkerne bagefter.
4. Når du er færdig med at bruge din vertikalskærer så må du endelig ikke stoppe med den almindelige vedligeholdelse af græsplænen. Dette omfatter både vanding og græsslåning.
Plæneluftning er en gavnlig praksis for alle der ønsker et smuk græsplæne, men de fleste mennesker kender ikke til processen, eller forstår den ikke. Hvis din have er en kandidat for plæneluftning, så gør det til en integreret del af dine haverutiner – gør det fast 1-2 gange om året.
Andre relevante spørgsmål ifm. plæneluftning
Hvis det er første gang du bruger en vertikalskærer så kan det måske virke uoverskueligt, da der er mange ting at læse op på. I følgende afsnit har vi samlet nogle af de mest relevante spørgsmål, som folk typisk har når de overvejer at købe en vertikalskærer til brug i haven.
Hvor lang tid tager plænelufter processen?
Selve processen målt i tid kommer selvfølgelig an på størrelsen af din have. En vertikalskærer virker i sit eget tempo, når den skal lave huller eller riller i jorden. I de tilfælde hvor vertikalskæreren hiver jordplugter op af haven, så skal du huske at du kan lade jordplugterne være, da den vil blive naturligt nedbrudt efter ca. to uger. Hvis vertikalskæreren blot laver riller ned i jorden så er der ingen ting du skal gøre, andet end at vente på vejret, som herfra vil arbejde med jorden. Alt efter sæson så vil du allerede kunne begynde at se de første resultater fra vertikalskæreren en måned efter brug.
Kan jeg slå græs efter plæneluftning?
Det anbefales ikke at du slår græsset lige efter du har foretaget en plæneluftning. Grunden hertil er at jorden og græsset skal have tid til at vokse sammen – det er nu at rødderne i jorden starter deres process med at skabe sundere græs. Du kan dog allerede bruge din plæneklipper en uge efter plæneluftningen.
Skal jeg gøre andet ved min græsplæne?
Hvis din græsplæne er i meget dårlig forfatning, så er det helt klart anbefalet at du sår nyt græs de steder hvor det er slemt, at du bruger gødning og at du sørger for at vande plænen indenfor 48 timer efter du har brugt plænelufteren. Frøene, gødningen og vandet har den bedste chance for at komme dybt ind i hullerne, hvis det gøres kort efter luftningen.
Skal plænelufteren være benzindrevet eller ej?
Når du begynder at undersøge markedet for plæneluftere og vertikalskærere, så vil du hurtigt opdage at der findes to slags maskiner på markedet. Der findes de plæneluftere som er benzindrevet og så findes der de plæneluftere, som der er elektrisk drevet. Du vil hurtigt opdage at de største vertikalskærere er benzindrevet. Der er derfor ingen tvivl om at de er de benzindrevede modeller du skal gå efter, hvis din have er stor og du ved at du kommer til at bruge den flere gange.
Den anden type plæneluftere er de elektriske modeller. En elektrisk plænelufter kan faktisk være et udemærket køb for mange. Det som du dog skal være opmærksom på er at de typisk ikke er så kraftige, så hvis du har en meget stor græsplæne, så kan det være en stor opgave for den at klare. En anden ting som du også skal være opmærksom på er, at den elektriske vertikalskærer skal sættes til en strømkontakt. Hvis du derfor har en meget stor have der skal ordnes, så vil en elektrisk drevet model måske ikke være at foretrække.
Vertikalskærer test – hvordan findes den bedste?
Hvis du er i markedet for en vertikalskærer så ønsker du formentlig at købe den bedste maskine. Det er derfor klogt at læse diverse tests inden køb, så du er sikker på at ende op med en vertikalskærer som bare virker. De tests som man finder på nettet vil typisk være foretaget af forbruger organisationer eller fageksperter – i dette tilfælde indenfor havemaskiner.
Når en vertikalskærer skal testes så er der oftest en lang række af parametre som bliver gået igennem. Der er selvfølgelig nogle af parametrene som er vigtigere end andre og dette bliver selvfølgelig vurderet i den endelige bedømmelse.
Håndgrebet
Hvordan er selve vertikalskærerens håndgreb? Der er ikke noget værre end at holde og skubbe via et tyndt håndgreb, som måske i værste tilfælde gør ondt at holde på. I denne kategori bliver selve håndgrebets udformning og kvalitet bedømt. Hvis vertikalskæreren har en håndgreb med blød belægning, som er rart at holde på i længere tid, så er der noget som bliver godt bedømt.
Sikkerhedsgreb
Dernæst bliver plænelufterens sikkerhedsgreb vurderet. Sikkerhedsgrebet skal være let at aktivere og holde inde, mens man kører med maskinen. Vertikalskærens sikkerhedsgreb skal være let at trykke ind og så skal maskinen stoppe så snart man giver slip. Det kan være lidt forskelligt hvordan sikkerhedsgrebet fungerer fra maskine til maskine, men det skal selvfølgelig være let og sikkert at benytte.
Ledningsaflastning
På de elektriske vertikalskærere vil der som oftest være en ledning, da maskinen er drevet via strømmen fra en stikkontakt. Hvis der er tale om en benzin vertikalskærer, så er det ikke et punkt der bliver testet. På de elektriske plæneluftere bliver der kigget på om der en en klemmeanordning af en slags, som sikrer at man ikke kommer til at hive stikket ud af maskinen såfremt man kører lidt hurtigt. Punktet er måske et af dem som vægter mindre, men for at vertikalskæren bliver kåret som bedst i test, så er det stadig noget den skal være god til.
Opsamlingsboks
Nogle plæneluftere har en opsamlingsboks, hvor de små jordstykker bliver samlet i. Uanset hvilket materiale boksen er lavet i, så bliver den testet på hvor let den er at tage af maskinen, hvor let den er at tømme og hvor let den er at sætte på igen. Det er bestemt ikke alle plæneluftere som har funktionen, eftersom boksen utrolig hurtigt bliver fyldt, så det er mange gange den skal tømmes.
Dybdejustering
Hvor nemt er det at justere vertikalskærens knive som går ned i græsset. Alt efter hvilken græsplæne du har, så kan det være forskelligt hvor dybt maskinen skal lufte. Når vertikalskæreren skal justeres, så skal det være nemt og noget som kan gøres meget let.
Bærehåndtag
Når den bedste vertikalskærer skal findes, så bliver det også set på noget så lavpraktisk som et bærehåndtag. Det skal nemlig være praktisk at kunne løfte maskinen ind og ud af bilen. Derudover kan det være at du skal have den ind på værkstedet og også i dette tilfælde, vil det være meget praktisk med et bærehåndtag. Dette punkt er formentlig ikke et som en god vertikalskærer kan tabe en hel test på, men det er alligevel noget som der bliver set på.
Hjul
Der er ikke noget værre end at køre rundt med hjul, som bare er dårlige og ikke kører stabilt. Det er vigtigt at maskinen er udstyret med store hjul, hvor afstanden mellem for- og baghjul er så stor, at maskinen ikke tipper bagover hvis opsamlingsboksen er fuld. Hjulene skal være meget stabile og kunne køre selv uden problemer selv om græsplænen er våd.
Valse
Alle vertikalskærere er forsynet med en knivvalse, som er den der skærer ned i græsplænen. Alt efter model er det nogle gange muligt at skifte knivvalsen ud med en fjedervalse, som river plænen (plænelufter). Under dette punkt bliver det vurderet om maskinen overhovedet har mulighed for at skifte valsen ud, samt hvor let og hurtigt det er.
Motor
Hvis der er tale om en elektrisk plænelufter, så vil den næppe larme særlig meget. Når der derimod er tale om en benzin vertikalskærer, så skal dette punkt selvfølgelig indgå i testen. Et ekstremt højt støjniveau er selvfølgelig ikke noget som nogen ønsker, specielt ikke dine naboer. Under testen bliver det derfor målt, hvor meget hver model larmer i decibel. Hvis en vertikalskærer larmer uhensigtsmæssig meget, så ville dette trække ned i den endelige bedømmelse.
Som du kan læse så er det mange forskellige punkter en vertikalskærer bliver testet i, når forbrugerorganisationer og andre fagfolk skal finde den model som er bedst i test. Netop af denne grund så anbefales det at vælge den model som er den bedst pga. af disse tests.
Det er ikke særlig ofte at vertikalskærere bliver testet, så det er ikke altid der er nogle modeller på markedet som er bedst i test. I disse tilfælde vil vores lister været baseret på de produkter som har fået flest brugeranmeldelser eller de nye modeller, som blot er efterfølgeren til en tidligere testvinder.
Plænelufter og vertikalskærer – hvad er forskellen?
Når det kommer til disse to begreber, så kan man hurtigt blive forvirret og spørge sig selv om hvad forskellen egentlig er. Når du hører begrebet “plæneluftning” så refererer det til simpelthen blot til det som navnet antyder – nemlig at give sin græsplæne luft. At give sin plæne luft gøres med den maskine som bliver kaldt en ‘vertikalskærer’.
En vertikalskærer er altså navnet på den maskine som du kan lufte din plæne med. Netop af denne grund så bliver en vertikalskærer også kaldet en plænelufter. Plænelufter og vertikalskærer er altså i bund og grund en og samme ting. Forvirringen for mange er formentlig opstået ved at der findes flere forskellige typer af plæneluftere/vertikalskærere og der er forskel på hvordan de lufter græsplænen.
Der findes den vertikalskærer som blot skærer lodret ned i jorden og laver riller. Disse vertikalskærere er oftest til de haver som blot har brug for lidt hjælp. Den anden form for vertikalskærere er den som kan grave hele cylinderformede jordplugter op fra græsplænen. Disse maskiner laver store huller i plænen og giver dermed luft, regn og solskin endnu bedre muligheder for at arbejde med jorden.
Kan jeg leje en vertikalskærer/plænelufter?
En vertikalskærer kan være en stor investering, hvis man ved at den måske kun bliver brugt en enkelt gang. Netop af denne grund så vil det være oplagt for nogle mennesker at leje plænelufteren i stedet for. Der er mange virksomheder og byggemarkeder som tilbyder leje af vertikalskærere, så det er blot at besøge disse sider for at se hvad de tilbyder.
Hvis du er i tvivl om hvilke virksomheder der udlejer vertikalskærere, så er er det blot at søge rundt på nettet, så finder du hurtigt en lang række af muligheder. Som eksempel kan der nævnes Silvan og Bauhaus.
Når du overvejer leje af plænelufter, så skal du planlægge din dag på bedst mulig vis. Hvis du vil leje en plænelufter hos Silvan så fungerer det typisk på den måde, at du lejer maskinen for en hel dag. Plænelufteren skal hentes og afleveres igen i bestemte tidsintervaller som du skal være opmærksom på. Disse tidsintervaller kan variere fra butik til butik, så tjek gerne op på dette med din lokale afdeling.
Et godt råd er også at du har styr på transporten af plænelufteren, da det ikke er alle butikker som også tilbyder dette (det gør de dog oftest). Hvis du lejer en plænelufter i Silvan, så plejer de også at kunne tilbyde transport, men tjek også gerne op på dette med din lokale afdeling.
Lav din egen plænelufter
Hvis du har gået og overvejet hvordan din græsplæne bliver mere sund og frodig, så er du formentlig faldet over begrebet plæneluftning. Med denne teknik giver du vejret og naturen bedre muligheder for at arbejde med rødderne i græsplænen. Ved plæneluftning laver du helt konkret små åbninger i græsplænen, så vand, luft og regn trænger ned til rødderne i græsset. På denne måde bliver hele græsplænen meget sundere. På sigt vil din græsplæne forvandle sig til et frodigt grønt tæppe, som enhver golfbane vil være misundelige på. Hvis du har overvejet at bruge en plænelufter hjemme hos dig selv, så har du sikkert også allerede været i gang med at undersøge markedet. Hvilke modeller findes der og hvilken er den bedste?
Du har sikkert allerede fundet ud af at plæneluftere bestemt ikke er billige. Selv de billigste på markedet koster over 1000 kr. Dette er en stor udgift for mange mennesker, specielt hvis man måske kun skal bruge maskinen en enkelt gang om året. Tænk derfor hvis du let kunne lave din egen plænelufter? For at det ikke skal være løgn, så kan du forholdsvis nemt selv bygge en maskine som kan lave huller i jorden, så der kan komme luft og vand ned til rødderne. I dette afsnit kan du se nærmere på flere forskellige plæneluftere, som er lavet af private husejere.
Brug en gammel olietønde
Har du en gammel olietønde som ikke bliver brugt til noget, så kan denne på ganske snedig vis nemt ombygges til en plænelufter. Det eneste du skal gøre er at svejse knivblade rundt på tønden. Herefter skal du påføre et slæbehængsel så tønden kan blive slæbt efter en havetraktor eller blive skubbet rundt via håndkraft. Plænelufter tønden vil uden tvivl give fine resultater til haven, så det er bestmet ikke en dum mulighed hvis du ligger inde med de fornødne ting til at lave maskinen.
Lav din egen billige DIY vertikalskærer
Her er endnu et godt eksempel på en person som har været yderst kreativ. Personen har taget en ganske almindelig cylinderform. Herefter er en masse store søm blevet banker igennem formen. Det er sømmene som skal lave riller i haven og dermed give luft og regn adgang til græsrødderne. Når alle sømmene er påført formen så fyldes formen med cement for at gøre den ekstra stabil og holdbar. Til sidst bliver der påført hjul og et håndtag, så man kan skubbe den rundt i haven. Denne vertikalskærer er et perfekt projekt til dig, som elsker at kaste dig ud i egne projekter. Her kan du virkelig vise den handyman side som du ved du har.
Træpladerne der fungerer som plænelufer
Hvorfor bygge en stor og kompleks vertikalskærer, når du bare kan nøjes med at lave disse helt simple plæneluftere i form af et par sko? Det eneste du skal bruge er et par forholdsvis tykke træplader. Herefter skal du finde nogle store søm som blot skal bankes igennem pladen. Det eneste du nu mangler er blot en snor eller anden form for påspænding, som du kan have rundt om fødderne, så du kan gå rundt og plænelufte. Hvis du nu er rigtig smart så laver du flere par af disse hjemmelavede sko-plæneluftere, så hele familien kan gå rundt i haven.
Plexiplade sko gøres til plænelufter
Vil du have et par plænelufter sko som ser lidt bedre ud end bare en træplade, så er der her endnu en god mulighed. Du finder et par plexiplader som er i en god kvalitet og følger samme procedure som med de tidligere sko. Når sømmene er banket igennem pladen skal du påføre et par velkrolukninger, så du kan tage pladerne på som sko. Du finder helt sikkert ikke en vertikalskærer, som selvom den er på tilbud, er lige så billige som disse sko.
Den gamle haverive får nyt formål
Hvem har ikke en gammel haverive liggende som ikke bliver brugt længere? Det er der i hvert fald mange som har. Denne DIY plænelufter er måske den mest simple af alle at lave. Det eneste den kræver er at du banker en masse søm igennem riven, hvorefter du med din egen kraft skal gå rundt og lave huller i jorden. Plænelufteren tager kun omkring en enkelt time at lave, så det bliver ikke meget lettere at komme i gang med.
Malerspanden som bliver lavet til en vertikalskærer
Den sidste mulighed for at lave din egen vertikalskærer er følgende: Find en gammel malerspand, eller en anden stor spand for dens skyld. Efter kan du fylde spanden med jord eller andet fast materiale, så du kan påsætte nogle søm. Slutteligt skal du til denne maskine også finde et håndtag, som skal bruges til at skubbe vertikalskæreren. Følgende maskine er bestemt ikke en af de lettelse at lave, men hvis du har modet til at gå i krig med den så er det en mulighed.
Vi håber at du med ovenstående ideer er blevet inspireret til at se hvor let det er lave din egen plænelufter. Det skal dog siges at ovenstående maskiner på ingen måder kan hamle op med en “rigtig vertikalskærer”, da disse er professionelt produceret til formålet. Vi foreslår derfor at du holder øje med de forskellige forhandlere som sælger vertikalskærere og dermed finder en billig på tilbud – man kan jo være heldig.
Slutteligt skal det nævnes at hvis du vælger metoden hvor du laver et par hjemmelavede “vertikalskærer-sko”, så er der meget delte meninger omkring disse. Der er fagfolk som mener at de overhovedet ikke virker, men blot gør problemet med dit græs værre end det var i forvejen. Læs med i næste afsnit, hvis du vil lære mere omkring, hvorfor nogle mener at de hjemmelavede plænelufter sko ikke virker.
Virker hjemmelavede plænelufter sko overhovedet?
Hvis du overvejer at lave din egen vertikalskærer i form af et par sko så læs med her. Selvom det måske kan virke tillokkende at lave dine egne plænelufter sko, så er der et par ting du skal være opmærksom på. Du kan nemlig ende med at græsplænen bliver efterladt i meget dårligere stand end den var inden du gik i gang. Det skal siges at hver græsplæne er anderledes, så det som ikke fungerer for nogle, vil måske fungerer for andre.
Jorden bliver komprimeret
Alle græsarter har brug for en fin jordstruktur, så vand og lys kan nå helt ned til rødderne og dermed forhindre tørke og stress. Eftersom græsplæner som oftest er steder hvor der er meget aktivitet på, så bliver jorden langsomt komprimeret, hvilket betyder at jorden bliver meget tæt, hvilket “kvæler” rødderne og giver hele græsplænen dårligere forhold for at vokse. Dette er selvfølgelig ikke noget man ønsker, og netop af denne grund vælger flere og flere at benytte sig af plæneluftning i form af en vertikalskærer – netop for at skabe livet tilbage til rødderne. Når du laver huller i jorden ved hjælp af vertikalskæreren, så kan der bedre komme vand, lys og næringsstoffer helt ned til græsrødderne. Som nævnt så er det en mulighed at lave sine egne plænelufter sko, men dette er ikke altid den bedste ide at bruge, hvis du ønsker en frodig og smuk græsplæne.
Plænelufter sko bruger typisk påsatte søm til at lave huller i jorden når du tramper rundt på plænen. Selv om vand ganske rigtigt kan løbe ned i disse huller, så opstår der på den anden side et alvorligt problem. De græsplæner som oftest har brug for plæneluftning er græsplæner som består af meget komprimeret jord, så det ikke får nok luft og vand. Ved at træde rundt i haven med dine plænelufter sko, så vil du kun gøre problemet endnu værre. Når du bevæger dig rundt med plænelufter-skoene, så vil sømmet rigtig nok gå ned i jorden, men samtidig vil det skubbe jorden til siderne og også skubbe det yderligt ned.
Netop af denne grund så anbefales det i stedet for at købe en vertikalskærer, eller lave en selv, som ikke blot skærer ned i jorden, men som kan fjerne jord via såkaldte cylinderforme. Disse cylinderforme tager små cylinderformede jordklumper op af jorden. Ved at bruge denne metode så mindsker du komprimeringen af jorden og skaber dermed de bedre forhold der skal til, for at græsplænen kan blomstre igen. Hvis du er meget i tvivl om hvilken vertikalskærer du skal købe, så kan du læse vores guide længere oppe, hvor der gennemgås de konkrete vertikalskærer som har klaret sig som bedst i test, eller som er på tilbud lige nu.
Pas på jordforringelse
Når du er med til at trykke græsplænen yderligere ned, så forhindrer den komprimerede jord græsrødderne i at vokse på bedste vis. Hvis du dermed spreder gødning i de huller du har lavet, så kan rødderne ikke få adgang til næringsstoffer og i værste tilfælde, så vil det ende som jordforurening.
Plæneluftning med et hult værktøj giver den nødvendige plads til god gødning, vandet kan trænge ordentligt ned og åbner sågar også op for lyset. Græsrødderne får yderligere optimale forhold for at bevæge sig under jorden og kan nå alle de næringsstoffer som de har brug for. Som følge af dette, så vil græsset langsomt vokse sig kraftigt og løs jord vil begynde at udfylde hullerne.
Da plænelufter skoene komprimerer jorden yderligere, så bliver mikroorganismer begrænset eller stoppet helt. Orme og andre mikroorganismer som jorden bruger vil ikke have adgang til at kunne bevæge sig frit og give næringsstoffer til græsset – nogle næringsstoffer kan ikke absorberes af rødderne før de behandles af mikroorganismer. Af ovennævnte grunde bør du derfor tænke dig om en ekstra gang inden du bevæger dig rundt i haven med din hjemmelavede vertikalskærer.
Ting du skal overveje inden du køber en vertikalskærer
Græsplæner kan være med til at gøre omgivelserne i dit hjem skønne og idylliske. Derfor er det rigtig vigtigt, altid at passe godt på dem. For at gøre dette, skal du sørge for at din græsplæne er godt luftet og har optimale forhold til at vokse. Et lufte sin plæne kan gøre græsset sundere og stærkere. Der er mange produkter derude, som kan forbedre jord luftningen, men ikke alle kan give dig det ebdste resultat. Du skal vælge omhyggeligt, før du køber en vertikalskærer/plænelufter. På denne side har vi samlet de bedste vertikalskærer samt de mest populære vertikalskærer.
Vælg en model til dine behov
Hvis du har planer om at købe en vertikalskærer, så handler det om at vælge den bedste model til ens behov. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at du behøver at købe den dyreste – for det er ikke altid lig den bedste vertikalskærer. Det vigtigste her er at gøre sit hjemmearbejde. Undersøg hvilke behov du har til din græsplæne, herunder hvilke funktioner du har brug for og hvor stor en have du har.
Først og fremmest skal du overveje og du vil have en manuel eller automatisk vertikalskærer. På denne side finder du kun automatiske vertikalskærer, da disse er mere effektive og gør typisk et bedre stykke arbejde end en manuel model.
En af de mest vigtige egenskaber at kigge efter, er dybde indstillingerne. Kontroller altid at vertikalskæreren har forskellige dybde indstillinger, så den har mulighed for at trække nogle mm længere nede i jorden hvis nødvendigt. Find gerne en vertikalskærer med justerbar dybde, gerne 3-5 forskellige indstillinger. På den måde har du en smart vertikalskærer, som kan tilgodese flere forskellige behov på sigt.
Skal være nem at anvende
De bedste vertikalskærer bør desuden være meget nemme at anvende. De bør øge væksten af rødder, tillade luft, vand og gødning at kunne komme ned til græssets rødder – alt for at fremme væksten af græsset. Hvis du overvejer disse faktorer inden køb af en ny vertikalskærer, så burde du være på den sikre side. Hvis du ikke ønsker at bruge så meget tid på at undersøge dette, så skal du ikke frygte. Vi har samlet en lang række vertikalskærer her på denne side. Disse modeller er fundet på baggrund af vertikalskærer tests samt brugeranmeldelser. Er vertikalskæreren/plænelufteren populær er den også kommet med, eftersom det er et udtryk for at den har klaret “hjemmetesten”.
Som du måske også kan se ud fra de mange modeller, så er der en del forskellige designs at overveje. Der findes både store benzindrevne vertikalskærer med store opsamlere, men der findes også mindre (og simple) vertikalskærer. Nogle modeller er helt simple og passer bedst til en lille have, mens andre modeller er mere hensigtsmæssige på større græsplæne arealer. Uanset hvad, så skal du vælge et design, som tilgodeser de behov som du har, samt et design som du kan holde ud. Nogle plæneluftere er store og grimme, mens andre er mere smarte i sit design. Alt dette er en smagssag, og kan selvfølgelig kun være dig som afgør hvad der er rigtigt og forkert.
Er der noget som du er i tvivl om, eller et spørgsmål du ønsker besvaret, skal du ikke tøve med at stille spørgsmål i bunden af siden – så skal vi nok undersøge sagen yderligere for dig!
Hvad skal du gøre efter du har plæneluftet haven?
Plæneluftning betyder i bund og grund at du fjerner små jordcylindre fra jorden. Før du fjerner dem kan du eksempelvis have døjet med en jord som er meget kompakt. På grund dens kompakthed har jorden svært ved at absorbere vand, luft, gødning og andre meget vigtige næringsstoffer, som græsrødderne har brug for, hvis de skal vokse sig store og stærke.
Når du har luftet græsplænen så skulle din plæne gerne absorbere vandet og næringsstofferne langt bedre, end hvad den har kunne gør tidligere. Hvis dette er tilfældet, så vil det selvfølgelig forbedre forbedre din græsplænens stand markant, ret hurtigt endda.
Så nye græsfrø
Mange eksperter udtaler at du efter endt plæneluftning også skal overveje at så nye græsfrø, du får nemlig ikke noget bedre tidspunkt til at gøre dette på. Dette er dermed et oplagt punkt at følge, for at få endnu mere ud af din plæneluftning. De så som du netop har sået kan med fordel blive en del af plæneluftningen, ved at fylde de huller som der netop er opstået i græsplænen. Udover at så nye græsfrø i haven, så er der også andre punkter som du med fordel kan følge, hvilket du kan læse videre om.
Vand græsplænen
Efter endt plæneluftning og såning af græsfrø, så skal du vande græsplænen umiddelbart efter medmindre det allerede regner. Du skal herefter vande plænen regelmæssigt, da vand sammen med lys er den bedste metode at få græsplænen til at vokse på. Eksperter anbefaler at du vander plænen til det punkt, hvor det er lige ved at danne en vandpøl, da meget af det vil trænge ned i jorden de efterfølgende timer. Du må gerne vande områder som du ved trænger ekstra meget, dette kunne eksempelvis være bare områder tæt på indkørslen og vejen, eller områder som er blevet særligt udsatte i solen.
Efterlad jordplugter hvor de er. Plugterne af jord vil dukke op efter at du har luftet og frøet din græsplæne. Eksperter på området siger, at det er bedst at lade dem være på plads, da disse klumper af snavs og huller i jorden er optimale for græsplænen, og at de vil forsvinde over tid. De opløser sig selv, og er ikke et problem for din græsplæne. Falder der derimod blade ned på græsplænen, skal de fjernes straks. Hvis blade forbliver på det nye græs i mere end tre dage, vil græsset blive kompromitteret. For at undgå at skade din græsplæne, skal du bruge en blæser til at fjerne bladene.
Vær opmærksom på vanding
Din græsplæne skal vandes mindre, så snart græsset har nået en højde på omkring 5 centimeter. Eksperter på området siger, at efter omkring 4 uger efter, vil det nå en højde på minimum 5 cm. Når du har bekræftet at græsset har nået denne højde, kan du skære ned på vanding til kun én gang om dagen. Men sørg stadig for at gøre det hver dag, da en græsplæne er krævende og kræver tålmodighed.
At få nyt græs til at spirer kan tage så længe som 21 dage eller endnu mere. Hvis du bliver utålmodig eller ikke gider at bruge tiden på din græsplæne, kan du ende ud i en situation hvor græsplænen bliver udsat for udtørring og dermed ikke bliver flot. Hvis græsplænen udtørre, kan det nysåede græs dø, da det endnu ikke har rodfæstet sig i jorden.
10 hurtige om plæneluftning
1. Luft græsplænen for at undgå tørre pletter
Tørre pletter på græsplænen består typisk af dødt græs som er gået ud og dermed ophober sig på græsplænen, mos og andet organisk materiale som kan have lagt sig på plænen. Når din græsplæne består af tørt græs, så kan det ikke ånde eller absorbere vand som det skal bruge til at vokse. En årlig luftning af græsplænen kan hjælpe med at at bryde de tørre områder op og speede nedbrydningsprocessen. De jordplugter som vil være på plænen efter en luftning indeholder mikroorganismer, som også er med til at hjælpe mod tørre områder.
2. Luft plænen for at udnytte vandet
Hvis du har en græsplæne som består at en masse dødt jord, så kan den formentlig ikke absorbere vandet ordentligt. Derudover så vil du også opleve at hvis din jord er meget kompakt, så vil der danne sig pøler af vand oven på plænen, hvilket et noget du bestemt ikke ønsker. De store pøler af vand vil nemlig forhindre vandet i at trænge ned i jorden, hvilket gør at græsrødderne går glip af vigtig oxygen og næringsstoffer vil ikke trænge ned i jorden, som det skal for at sikre en sund jord.
3. Luft plænen og undgå ukrudt og insekter
At lufte din plæne er ekstremt godt for græsrødderne. Når du har brugt en vertikalskærer så vil det hjælpe vand, luft og næringsstoffer til at nå græsrødderne og dermed giver hele græsplænen langt bedre vilkår for at vækste. Samtidig vil de insekter som du gerne vil have i haven, f.eks. orme, få gode vilkår grundet plæneluftningen, mens andre insekter som mider, vil få dårligere vilkår, da du fjerner det døde græs hvor de lever.
4. Jorden optager gødningen bedre
Når du har brugt din vertikalskærer i haven, så øger det også den effekt som gødning kan have på hele rodsystemet. Hvis du har luftet din plæne korrekt, så vil du få meget ud at gøde haven. Derudover så vil plæneluftningen gøre plads til at græsset kan vokse sig endnu stærkere end det var tidligere.
5. Der danner sig et sundt tæppe på græsplænen
Når du lufter din græsplæne så efterlader det tusindvis af jordpartikler på græsplænens overflade. Dette danner dermed et sundt lag på græsplænen. Laget vil bl.a. Hjælpe med at bevare fugtigheden i græsset og beskytte græsplænen indtil det regner næste gang.
6. Brug en plænelufter når græsset vokser
Alt efter hvilken type græs du har i haven, så skal du plænelufte på forskellige tidspunkter. Når der er virkelig gang i din plæneklipper og dit græs er på sit højeste, så er det for det meste der du skal bruge en vertikalskærer. Længere oppe på siden kan du læse mere om hvornår på året du skal lufte din græsplæne, men for warm-season græs er det i det sene forår og for cool-season græs er det i det tidlige efterår.
7. Luft din plæne med forsigtighed
Du kan i virkeligheden bruge mange værktøjet til at lufte din græsplæne, du kan bruge alt fra en simpel rive til en stor mekanisk benzin vertikalskærer. Alt efter hvilket værktøj som du benytter, så husk at markere din græsplæne de steder hvor du ikke skal lufte plænen. Du skal markere alle de steder hvor der ligger overfladiske ledninger eller eller andet som kan blive beskadiget.
8. Du skal lufte plænen flere gange
Når du er klar til at starte arbejdet, så skal du lufte plænen i samme mønster som hvis du ville slå græs. For at opnå de bedste resultater skal der laves flere passeringer med plænelufteren for at undgå inkonsekvent græsvækst, hvor du i værste tilfælde vil opleve fritstående græspletter som står alene. Det lyder måske skræmmende men det eneste du skal tænke over er, at du kommer rundt omkring i alle de områder som har brug for det, og sørger for at gøre det i et ordentligt mønster, hvor områderne bliver lige meget luftet.
9. Brug det rigtige værktøj
Når du skal lufte plænen skal du huske at bruge de rigtige maskiner som passer til lige netop dig. Du skal bl.a. vurdere hvor stor din have er og i hvilken stand den er. Hvis du har en meget stor have og dermed et stort areal som skal plæneluftes, så kan du eksempelvis overveje at købe en vertikalskærer til din havetraktor. En vertikalskærer til en havetraktor fungerer typisk på den måde, at man kan fastspænde vertikalskæreren til traktoren og dermed kan man nemt køre rundt i haven.
10. Efter du har luftet plænen
Efter du har brugt din vertikalskærer, så skal du fortsætte med at pleje din have på samme vis som du ellers ville have gjort. Du skal fortsat huske at gøde, vande og slå græsset. Alt afhængigt af græsplænens stand, så skal du lufte den hvert eller hvert andet år. Hvis din græsplæne er i rigtig god stand, så behøver du måske ikke at lufte den så ofte. Her kan du måske nøjes med en enkelt gang hver 2. eller 3. år.