Bedste buskryddere i test

Rangeringen er baseret på produktets funktioner, design, pris, anmeldelser samt eksterne tests.


Læs mere om de bedste plæneklippere

Er græsset i haven vokset længere end hvad godt er, eller er den nuværende græsslåmaskine ved at gå af mode? Så læs mere om de bedste plæneklippere i test nedenfor. Modellerne er testvindere eller populære blandt brugerne, og kan problemfrit klar græsset hjemme i din have.

Der kan være stor forskel på hver enkelt græsslåmaskine og dens funktioner, men i følgende afsnit kan du blive meget klogere på hvad en plæneklipper er. Ovenfor er de mest populære modeller samlet, og er med til at give dig et overblik over de bedste græsslåmaskiner på markedet. Nedenfor kan du læse alt hvad der er værd at vide om en plæneklipper.

Hvad er en plæneklipper/græsslåmaskine?

En plæneklipper (også betegnet som græsslåmaskine) er en maskine, der anvender et eller flere roterende knive til at skære en græsoverflade til en lige højde. Højden af ​​det klippede græs kan fastgøres ved hjælp af plæneklipperens konstruktion, men kan generelt justeres af operatøren, typisk ved hjælp af en enkelt håndtag eller ved hjælp af en møtrik og bolt på hver side af maskinens hjul. Bladene kan drives med manuel kraft, med hjul mekanisk forbundet til skærebladene, så når knivbladet skubbes fremad, spinder knivene, eller maskinen kan have en batteridrevet eller tilsluttet elmotor.

Den mest almindelige selvstændige strømkilde til plæneklippere er en lille forbrændingsmotor (typisk en cylinder). Mindre græsslåmaskiner mangler ofte nogen form for fremdrift, der kræver menneskelig kraft til at bevæge sig over en overflade. “Walk-behind” græsslåmaskiner er selvdrevne og kræver kun et menneske til at gå bag og lede dem. Større græsslåmaskiner er normalt enten selvdrevne eller oftere er de faktisk maskiner man skal sidde ovenpå en såkaldt havetraktor. Derudover findes der en robotplæneklipper som er designet til at fungere enten helt alene eller mindre almindeligt af en operatør ved fjernbetjening.

Plæneklippere, der anvender et enkelt blad, der roterer om en enkelt lodret akse, kaldes roterende græsslåmaskiner, mens de, der anvender en skære bjælke og flere blad aggregater, som roterer om en enkelt vandret akse, kaldes cylinder- eller spolskærere.

Der er flere typer græsslåmaskiner, der hver passer til en bestemt skala og formål. De mindste typer er velegnede til små græsplæner og haver. Elektriske eller stempel motoriserede plæneklippere anvendes til større beboelses plæner. Havetraktorer som nogle gange ligner små traktorer, er større end almindelige plæneklippere og passer til store græsplæner. De største flerblade græsslåmaskiner er monteret på traktorer og er designet til store græsarealer som golfbaner og kommunale parker.

Værd at vide før køb af plæneklipper

Før du begynder at kigge nærmere på de mange forskellige former for plæneklippere, der findes på markedet, er det en god ide at beslutte, hvilken type du ønsker og hvad der passer bedst til dine behov. Som udgangspunkt er der seks hovedkategorier af græsslåmaskiner til normalt havebrug til dit private hjem eller sommerhus:

Benzindrevne modeller
Batteri-modeller
El-drevne modeller (kræver stikkontakt)
Robotplæneklippere
Håndskubbere
Havetraktorer

De to sidstnævnte typer er ikke så relevante for den gennemsnitlige forbruger, da håndskubbere er meget gammeldags og forbeholdt til meget små haver, mens havetraktorer er til dem med store græsstykker, som er mere omfattende at klippe.

Hvilken plæneklipper type passer til mig?

Som nævnt ovenfor, er der en række forskellige typer at vælge imellem. Det kan være svært lige at vurdere hvad som passer bedst til netop dine behov, så vi vil prøve at hjælpe dig.

De benzindrevne modeller er det klassiske valg, og er ligeledes den model man finder i de fleste husstande i Danmark. Dette skyldes blandt andet af batteri- og elklippere er relativt nye på markedet, da man har haft svært ved at lave gode nok batterier førhen. Fordelene ved en benzinmotor er, at den kan byde på flere kræfter og længere driftstid, som kan være en fordel hvis du har en stor have.
Benzinmotorerne har desværre også en række ulemper, som er blevet mere og mere synlige i takt med at de eldrevne modeller har taget en luns af markedet. Først og fremmest er lydniveauet høj i forhold til et batteri. Det er også en kendsgerning, at en benzindrevet plæneklippermotor forurener en del mere en de batteri- og eldrevne.

Selve motoren har ligeledes et højere servicebehov, idet der skal skiftes olie, filtre og påfyldes benzin med jævne mellemrum. En anden ulempe er vægten, der let kan være det tredobbelte af en tilsvarende eldrevet model. Dette kan dog kan udlignes ved at købe en selvkørende model.

Benzindrevne modeller passer uden tvivl bedst til den store have, da man får en længere driftstid, en større og mere effektiv maskine, som gør arbejdet hurtigere og bedre end eksempelvis en batteridrevet plæneklipper.

Den batteri- eller eldrevne plæneklipper giver høj komfort i forhold til en benzindreven græsslåmaskine. Dette skyldes naturligvis at du har et lydniveau der er væsentlig under en benzindreven motor og at der er en garanti for at motoren starter hver gang. Herudover er der en meget lavere vedligeholdelsesfaktor, i og med at der ikke er olie- og benzinpåfyldning. Typisk har modellerne også en meget lav vægt, som før det let at kører dem rundt.

Ulemperne er der naturligvis også en række af, som blandt andet omfatter hvor længe maskinen kan kører på en opladning og at en prisen kan ligge i den høje ende, i forhold til den effektivitet maskinen kan leverer.

De batteri- eller eldrevne græsslåmaskiner passer godt til mindre haver, da de har høj komfort, god driftssikkerhed og en lav vedligeholdelsesfaktor. Ligeså snart du har en lidt større have, anbefales det ikke at have en ren batteridrevet model, da den er begrænset af dens batteritid. I stedet anbefales det at købe en eldreven (med stik) eller benzindrevet model.

De forskellige plæneklipper modeller

I dette afsnit kan du få et bedre indblik i de forskellige modeller som er at finde på markedet.

Batteri plæneklippere

De bedste batteridrevne elektriske plæneklippere skærer græs lige så godt som benzindrevne modeller. Batteri plæneklippere bruger genopladelige lithium-ion batteripakker og fås i både skub og selvdrevne modeller. De er meget lettere at opbevare og vedligeholde end benzindrevne maskiner, men deres relativt korte batteridriftstider gør dem bedre egnet til mindre græsplæner.

Fordele: De fleste batteri plæneklippere skærer godt og deres batterier kan udskiftes med andre udendørs elværktøjer fra samme mærke. De starter også med push-button lethed, producerer ingen udstødningsemissioner, og kører mere stille end benzindrevne modeller. Derudover kræver de ikke olie.

Ulemper: De har en begrænset køretid – normalt nok til at skære omkring 1000 m2. Batteridrevne modeller bruger op til 20 procent af opladningen til at drive hjulene, så du kan ikke klippe så meget græs, medmindre du køber større eller flere batterier. Og de er nogle gange en smule dyrere end batteridrevne modeller, selvom du vil genvinde denne pris over tid.

Vedligeholdelse: Batteri plæneklippere kræver lidt vedligeholdelse ud over slibning af knivene.

Benzindrevne plæneklippere

Benzindrevne græsslåmaskiner er ikke begrænset af genopladelige batterier og kan skære meget større arealer på én gang. De kommer i både skub og selvdrevne modeller og koster normalt mindre end deres elektriske modparter, selvom du måske bruger mere i det lange løb på brændstof og vedligeholdelse.

Fordele: De fleste benzindrevne plæneklippere skærer græsset kanon godt og de kan håndtere langt eller tykt græs og ukrudt. De koster også mindre og løber meget længere end deres batteridrevne modparter.

Ulemper: Benzindrevne modeller er støjende (brug ørebeskyttelse), producerer emissioner, og kræver hyppigere vedligeholdelse.

Vedligeholdelse: Græsslåmaskiner kræver regelmæssige indstillinger, olieskift og slibning af knive.

Havetraktor

Disse benzindrevne maskiner kan skære to til tre gange hurtigere end enkle trykskærere, hvilket gør dem bedst egnet til større græsplæner. Modeller med hydrostatiske transmissioner passer bedst til plove og andet værktøjsudstyr. Havetraktoren er en kæmpe fordel hvis du har en grund som virker alt for uoverskuelig med en normal plæneklipper og så gør den bare arbejdet lidt sjovere.

Fordele: De fleste modeller klipper efter den højde som du indstiller den til og det er utrolig nemt. Styringen af dem er let og velkendt, fordi de bruger hjul, ligesom en bil. De bedste modeller har comfy, high-backed sæder og gør det nemt at indstille knivene og justere din klippehøjde.

Ulemper: Kræver masser af lagerplads og havetraktorer har en bredere drejningsradius og lavere topfart end nul-sving-radius græsslåmaskiner.

Vedligeholdelse: Græsslåmaskiner kræver regelmæssige indstillinger, olieskift og slibning af knivene.

Zero-Turn-Radius havetraktor

Tænk på disse som suppe-traktorer. I stedet for et hjul styrer du en nul-sving med et par spjæld-skubber en fremad, der får klipperen til at dreje på plads. De har også nem håndtering og højere tophastigheder end traktorer. Stort set alle modellerne er benzindrevet, og de bedste klipper ligeså godt som en almindelig plæneklipper.

Fordele: Disse modeller ligner de græsslåmaskiner som anlægsgartnere bruger. De er nemme at manøvrere omkring forhindringer som træer og blomsterbede. Nogle nye modeller har rat. De kan sideudkaste og også lave opsamling hvis du ønsker.

Ulemper: ZTR modeller koster mere end de fleste traktorer. De bageste hjul kan nogle gange rive græs op under sving. De er ikke velegnede til et kuperet terræn, fordi de kan tabe trækkraft og være svære at kontrollere på skråninger. Deres håndtagskontrol kræver også øvelse. Og mens de tilbyder en højere topfart, vil det ikke nødvendigvis spare dig tid. Opsamlingsbokse kan være dyre som tilkøb.

Vedligeholdelse: Gasmotorer kræver indstillinger og olieændringer. Elektricitet kræver mindst knivslibning.

Alt du bør vide før du køber en plæneklipper

Intet dræber glæden ved en solskinsdag som den forkerte plæneklipper. Heldigvis er det modsatte også sandt. Den rigtige plæneklipper kan gøre din græsplæne til en fornøjelse hver eneste dag. Hvis du ved, at du har brug for en ny plæneklipper, men ikke sikker på, hvor meget du har brug for, eller hvilke funktioner du måske vil have, så bare tag det roligt.

Vi har nemlig på denne side samlet alle de bedste modeller og giver dig alle de informationer der er værd at vide før du køber din næste plæneklipper. Brug denne vejledning til at vælge den rigtige maskine og gør jobbet en smule sjovere.

Gå eller køre?

Det første skridt er valget mellem en havetraktor og en almindelig plæneklipper. Har du normal størrelse have som kan ligge med et areal i alt under ca. 800m2 er en almindelig plæneklipper at foretrække. Dog skal du her være opmærksom på at hvis du er dårligt gående eller har nogle små gange i haven som tager tid, så kan en havetraktor måske alligevel være at foretrække. Almindelige plæneklippere kan klare store græsplæner og du kan skal selvfølgelig tænke på om du gider investere i en stor havetraktor, hvis du er ejer af hvad der er definitionen af en normalt have. De almindelige plæneklippere kan sagtens klare arbejdet på plænerne og det kan gå stærkt selvom opgaven muligvis virker uoverskuelig lige til at starte med.

En havetraktor skal man helt sikkert investere i hvis man bor på en gård eller har en grund som er stor. Til en stor grund følger typisk lange strækninger langs indkørsler og små stier med masser af græs. Dette er lige præcis i områder som disse hvor du vil elske at have en havetraktor. Havetraktoren klarer jobbet hurtigt og du får ikke sved på panden af at køre en times tid på græsset. Hvis du er bosiddende på en gård kan du næsten ikke gøre andet end at købe en havetraktor. Du får hurtigt klaret de store græsarealer og du kan også bruge havetraktoren til alle mulige andre ting. Hvis du er ude og beskære træer kan du flytte store grene bagved havetraktoren. Så til en stor grund eller en gård vil en havetraktor være at foretrække.

Vælg dine funktioner

Når du har valgt om du kører eller går er det næste skridt egentlig at kigge på hvilke funktioner du ønsker din plæneklipper eller havetraktor skal besidde. Hvis du er ejer af en normal størrelse have eller grund er der ikke særligt mange forskellige funktioner man kan kigge efter. Men jo større og mere komplekse din gård eller grund er, desto mere skal du kigge efter forskellige funktioner.

Almindelige gå plæneklippere
Vi begynder med de almindelige gå plæneklippere som er en af de mest alsidige skæremaskiner derude.

Græsslåmaskiner er lidt som biler, da de er tilgængelige med en bred vifte af muligheder, som alle øger omkostninger og kompleksitet. Se omhyggeligt på produktets hængemærke og tal eventuelt med salgspersonalet eller læs mere om produktet for at få en bedre fornemmelse af, om funktionerne er nyttige for dig.

Lad os nedbryde alle hovedkomponenterne og se på hvilke græsslåmaskiner som bruger dem:

Se på det på den her måde: Du kan skubbe en plæneklipper ellers kan plæneklipperen skubbe/køre sig selv, og i så fald er det enten med et fronttræk eller en baghjulstræk. En selvkørende maskine gør dit liv meget lettere ved klipning af bakker eller ujævne overflader. Når plæneklipperen næsten er fyldt med al det afklippede græs vil du sætte endnu mere pris på en selvkørende plæneklipper.

Forhjulstræk er bedst til plæner med mange forhindringer. Dette giver dig mulighed for at skubbe ned på håndtaget, reducere trækkraften på forhjulene og dreje ind og ud af hjørnerne. På den måde får du den hjælp du behøver når du ønsker det, og du kan samtidig også selv styre hvornår du vil have hjælp og komme ind og ud af diverse forhindringer.

Baghjulstræk fungerer bedst til bakker og skråninger. Baghjulstræk fungerer bedre her, for når du skubber ned på håndtaget når du kører op ad en bakke vil de forreste dæk ikke miste trækkraft.

Plæne størrelse

Som en generel tommelfingerregel er skubbe-plæneklippere kun anbefalet til dem med haver på 100-200 m2 eller mindre. Enhver have som er større end dette vil sandsynligvis have brug for en plæneklipper som er selvkørende, så du har energi nok til at skubbe maskinen rundt i hele haven. Hvis din have er større end 1000m2 vil opgaven med en selvkørende maskine blive hård og især om sommeren!
Hvis du har mere end en ½ hektar gård til at klippe, har du det bedre med en havetraktor, som du sidder på, mens du navigerer rundt i din græsplæne.

Terræn

Du vil også gerne overveje terrænet i din have, når du køber en plæneklipper. Er det for det meste fladt og klart? Eller er der bakker og forhindringer at navigere forbi? Boligejere med små, relativt flade græsplæner er normalt tilfredse med en standard skubbe maskine, men hvis du har bakker i haven, kan en selvkørende klipper tage nogle af belastningen ud af opgaven, da den bruger motoren til at drive hjulene og give dig en hånd, når du er på en bakke. På samme måde, hvis du har store sten, blomsterbede, springvand eller andre græsplæneudsmykninger til at klippe rundt om, kan du overveje en havetraktor med nul-svings-radius, som kan styres rundt om forhindringer meget lettere end en standard havetraktor.

Strømforsyning

Som nævnt tidligere er der to måder til styring af en plæneklipper, nemlig benzin og elektricitet, og hver metode har fordele og ulemper. Benzindrevne maskiner har typisk mere kraft og kan nemt holde til at hele haven er klippet færdig. Dog er der en del vedligeholdelse og de er lidt mere kompliceret, og disse maskiner begynder ofte med en trækledning, som kan være svært for nogle mennesker at bruge.
På den anden side er trådløse elektriske plæneklippere roligere, renere og lettere at starte, men de er generelt ikke så kraftfulde og kan ikke køre så længe pr. ladning. Elektriske plæneklippere med strømforsyning giver dig ubegrænset løbetid, men nogle mennesker finder det ubelejligt at have en ledning bagved, mens de klipper.

Klippebredden på din græsslåmaskine

Græsslåmaskinens klippebredde er faktisk et lidt overset forhold, når der skal traffes beslutning om køb af ny græsslåmaskine. Men rent faktisk er det en af de meget relevante forhold at kigge på, når man skal købe en ny model.

Årsagen til dette er, at man normalt vil gå med en nogenlunde konstant fart, når plænen klippes. Klipper græsslåmaskinen kun i en bredde på 30 centimeter, tager klipningen typisk dobbelt så lang tid, som hvis du havde en stor klippebredde på 60 centimeter. Kig derfor på klippevidden på den græsslåmaskine, som du er interesseret i.

En anselig klippevidde er i de fleste tilfælde en fordel, men den kommer dog med visse omkostninger. For eksempel bliver plæneklipperen dyrere, og den vil som ofte også veje mere, da den jo er større. Her skal man så finde en model som er selvkørende, så er man ude problemet med vægten. Det gælder med andre ord om at finde et passende kompromis. Til små græsplæner kan man rimeligvis nøjes med små klippebredder, mens effektiv klipning af den store græsplæne normalt kræver lidt ekstra klippebredde. Mange af de moderne græsslåmaskiner har en bredde et sted mellem 40-60 centimeter.

Dette kan endvidere være relevant i forhold til havens indretning, da man i tilfælde af mange små passager, måske helt skal undgå en bred plæneklipper, da den ellers ikke vil kunne komme rundt omkring.

8 vedligeholdelses tips for at holde din plæneklipper kørende

Ligegyldig om du har en benzindrevet plæneklipper eller en elektrisk plæneklipper er det vigtigt at lave en del vedligeholdelse for at sikre dig at din plæneklipper lever så længe som muligt. Manglende forebyggende vedligeholdelse garanterer næsten en tidlig død for din plæneklipper, men du behøver ikke være mekaniker for at holde den summende hele sommeren.

1. Læs brugervejledningen

Brugervejledninger fortæller dig, hvordan din producent mener at du skal tage dig af din plæneklipper. Det er i deres bedste interesse at holde dig, kunden, tilfreds med deres produkt, så når den holder i mange år, vil du igen vælge en maskine fra dette mærke. Brugervejledninger kan være kedelige at læse men det gavner dig i sidste ende.

2. Dræn benzinen i slutningen af hver slå sæson

Græsslåmaskiner reparation teknikere siger gammel benzin er en af de vigtigste faktorer når en maskine ikke starter. De siger, at du skal køre den sidste benzin ud af plæneklipperen eller dræne den i slutningen af hver slå sæson. Husk også altid at bruge frisk benzin om foråret.

3. Kontroller olien

Overvåg olieniveauet i din maskine og se efter flydende affald eller olie, der vises som mørk sort i farven. Gammel eller forurenet olie skal drænes og udskiftes. For at ændre olien skal du fjerne afløbspluggen under plæneklipperen og lade den dræne helt. Hvis din plæneklipper ikke har en afløbsplugg, skal du forsigtigt vippe plæneklipperen på siden og dræne olien gennem fyldningshullet. Sørg for at læse din brugervejledning for den korrekte metode og type olie, der skal bruges. Påfyldes der en forkert olie kan det have fatale konsekvenser for din plæneklipper, så sørg altid for at du ved hvilken slags olie din plæneklipper bruger.

4. Rengør undervognen

Græsset kan blive hængende i undervognen, der potentielt tilstopper plæneklipperen roterende dele. Brug en stålbørste til at skrabe græs, ukrudt og snavs fra undervognen og sprøjt resterende affald væk med en slange. Som en sikkerhedsforanstaltning skal du altid afbryde tændrøret, inden du arbejder rundt på undervognen.

5. Kontrollér luftfilteret

Et tilstoppet eller snavset luftfilter sætter ekstra pres på plæneklipperen og forbrænder benzinen mindre effektivt. De fleste plæneklippere har et papir- eller skumluftfilter, der nemt kan nås. Udskiftning af luftfiltre er billige, så de fleste professionelle anbefaler en årlig udskiftning for at sikre optimal ydelse.

6. Skift tændrøret

Ligesom luftfilteret er tændrøret ekstremt vigtigt for en fungerende plæneklipper. Tændrøret er både billig og nem at udskifte. Skift tændrøret hvert år for at sikre en let start. Tag fat i tændrørledningen og fjern det gamle stik med en stikkontakt eller tændrørsnøgle. Installer det nye stik, men sørg for ikke at overtrække det da det kan forhindre at plæneklipperen starter.

7. Slib bladet

Plæneklipperens blade udsættes for lidt af hvert takket være sten, store grene og andre skjulte objekter. Et sløvt blad revner lettere og river græsset i stedet for at give et rent klip. Nogle mennesker sliber deres egne knive med en metalfil, men det anbefales ikke til de uerfarne. En reparations butik kan slibe dit blad til et mindre beløb, og det er normalt inkluderet med plæneklipperens tuneup.

8. Få en professionel tuneup

Det er en fantastisk måde at sikre, at din plæneklipper er i top for klippe sæsonen. En plæneklipper reparatør vil aflevere plæneklipperen helt perfekt, som inkluderer udskiftning af luftfilter og tændrør og udføre grundlæggende diagnostiske tests.

Hvordan skal du pleje din græsplæne?

Regelmæssig plejning holder din græsplæne smuk og sund. Der er en masse oplysninger for en ny græsejer til at tage ind, men det hele kan koges ned til en regelmæssig rutine. Hvis du lige har lagt en ny græsplæne, skal du tage ekstra forholdsregler for de første par uger. Vores artikel om nye græsplæner dækker disse forholdsregler samt den første installation. Så vil du have en nydelig græsplæne er det rigtig vigtigt at denne bliver plejet hele året rundt. Du skal sørge for at den bliver klippet og får gødning på de rigtige tidspunkter.

Vandning

Der er ingen grund til vande din græsplæne særlig ofte, da regelmæssig vandning giver de bedste vækstbetingelser for ukrudt, og det er noget man ikke ønsker i en flot græsplæne. Eftersom vi i Danmark er vant til at det regner meget, behøver du faktisk ikke vande din græsplæne da vejret sørger for vand til din plæne.

Derudover er det faktisk direkte forbudt at vande græsplæner i juni, juli og august i nogle kommuner rundt om i landet. Det kan tit ske at der kommer lidt tørke henover sommeren hvor græsset i haven vil få en gul farve, men efter en stor regnskylle vil plænen næsten altid blive flot grøn igen. Sker det at der ingen regn kommer i en længere periode er det en god ide at give din græsplæne en god omgang vanding for at få græsset tilbage til sin flotte farve. Du bør her vande plænen på én gang og give den omkring 20-30 liter pr. m2. Dette svarer til ca. en regnbyge på 20-30 mm regn.

Det vigtige med at give plænen godt med vand i store mængder er, at vandet når helt ned til rødderne i græsset. Hvis du derimod vander plænen ofte så slår græsset rødder tæt på overfladen og disse har det med at tørre let ud. Det er her vigtigt at rødderne er så langt nede i jorden som muligt og på den måde har sværere ved at tørre ud. Så er du den “heldige” ejer af et sprinklersystem ender du måske bare i en ond cirkel.

Vertikalskærer om foråret

Det er generelt vigtigt at tage sig godt af sin græsplæne for at den kan være så pæn som overhovedet muligt når vejret først bliver til grillaftener og hygge i det danske sommervejr. Hvert eneste forår vil der typisk på en græsplæne ligge et lag dødt plantemateriale som består af både græs og blade og samtidig kan der være vokset en masse ukrudt og mos frem. Til at fjerne alle disse uønskede ting kan man bruge en benzindrevet plænelufter eller en vertikalskærer. Disse værktøjer fjerner både mod og andet uønsket ved hjælp af små knive. Du kan også bruge en rive til at komme af med ukrudt og mos men det er bare langt nemmere og hurtigere med en vertikalskærer. En vertikalskærer er et værktøj som kommer langt ned i jorden og giver dermed luft til alle rødder i din plæne. Derudover skærer den også rødderne i græsset over som vil resultere i en god vækst af græsset. Så at investere i en vertikalskærer kan resultere i en sundere og flottere græsplæne.

Så nyt græs i bare pletter

Tit og ofte kan det ske at dine græsplæne bliver plettet rundt omkring og det selvfølgelig ikke noget man ønsker. En flot og tæt græsplæne er bare pænere og samtidig vil den pynte super godt til en flot have og et flot hus. Efter at du har brugt en vertikalskærer til at komme diverse ting til livs kan det også godt ske at der en smule bare pletter rundt omkring. Når der er en bar plet i græsset er det en god ide at så nyt græs her, så det nye græs kan vokse sig stort og dække hullet og gøre din plæne grøn og hel igen. Du skal smide en masse græsfrø i de bare pletter, de koster ikke alverden i dit lokale supermarked, og derefter skal du smide topdressing på. En topdressing består af 75% sand og 25% kompost. Du kan faktisk også vælge at smide græsfrøene direkte ned i blandingen og smide denne i de huller som du finder i din græsplæne. Det kan typisk ske at hvis ungerne spiller fodbold eller andre sportsaktiviteter at der kommer huller og disse skulle jo gerne være dækket til at familien kommer hjem til fødselsdag.

Organisk og uorganisk gødning

Til en flot græsplæne er det vigtigt med gødning og det skal selvfølgelig både doseres rigtigt men også lægges ud i græsset i den rigtige periode. Du skal gøde din græsplæne med uorganisk eller organisk kunstgødning mellem marts og august. Hvis du ønsker at give din græsplæne en tur med noget organisk gødning kan du som udgangspunkt faktisk nøjes med at gøre dette én gang om året i april måned. Den organiske gødning den frigiver næringsstoffer langt til græsset mens det ligger i plænen. Hvis du derimod vælger en kunstgødning, kan du prøve en NPK gødning med forholdet 14-3-18 eller 12-5-14.

Du kan give din græsplæne 3 kg pr 100 m2 i midten af april, 2 kg pr 100 m2 i starten af juni og 1,5 kg pr 100 m2 i starten af august. Når du skal sprede gødning er det vigtigt at det bliver gjort på tørt græs og i tørt vejr, da du ellers kan være uheldig og kunstgødningen kan svide græsset. Et andet alternativ kunne være at du brugt noget havekompost som organisk gødning eller lave din egen flydende gødning, hvis du er den “heldige” ejer af lidt meget ukrudt. Du kan fx tage 1 kg brændenælder stå i 10 liter vand i op til hele 2 uger. Derefter blander du så 1 liter fra blanding op med 10 liter vand, som du så kan sprede rundt om i haven. Ellers kan du selvfølgelig købe noget organisk gødning som kan fås på planteskoler og andre steder.

Brug kalk – hvis det er nødvendigt

Når du skal finde ud af om din græsplæne behøver kalk skal du først og fremmest finde ud af hvilken pH-værdi din græsplæne har. Optimalt har din græsplæne en pH-værdi på mellem 6 og 7. For at teste pH-værdien i græsset kan du tage lidt jord fra plænen og blande det med lidt vand og for eksempel bruge Pindstrup pH-tester. Udover pH-testeren kan du blot indkøbe nogle almindelige indikatorpapirer, som også vil give dig hvilken pH-værdi dit græs har. Denne løsning er en smule billigere. Det er vigtigt at du kigger rundt omkring i haven, og tager prøver forskellige steder fra, så du finder ud af præcist hvordan pH-værdien ligger. Er pH-værdien i din græsplæne lavere end 6 vil det være en god ide at bruge noget perlekalk. Er pH-værdien derimod over 7 kan du sænke denne værdi ved at bruge sphagnum. Både perlekalk og sphagnum kan købes på planteskoler eller byggemarkeder.

Slå græsset ofte og tag en lille smule af længden hver gang

For at opnå den flotteste græsplæne overhovedet er det selvfølgelig vigtigt at du slår græsset regelmæssigt. Typisk vil folk slå deres græs når det er blevet alt for langt og så klipper de det ned til en lav højde, men der findes faktisk en bedre måde til at opnå en pænere græsplæne. Ved at klippe græsset regelmæssigt og holde det på en længde mellem 30 og 40 mm får du en flottere græsplæne i løbet af sommeren. Typisk vil græsset efter en lang vinter være utroligt langt, og her er det vigtigt at du klipper græsset med lidt længde i stedet for at klippe det helt kort i starten. Eventuelt kan du klippe lidt af græsset henover et par dage, så du ikke tager al græssets længde på en dag. Når du slår græsset er det en god ide at slå det mens det er tørt, så det er en fordel at vente til duggen er forsvundet.

Plej græsset i efteråret

Mange tror at græsplænen kun skal plejes i løbet af sommeren men det er vigtigt at græsplænen også får plejning i løbet af efteråret. Det er især vigtigt af rive alle de blade der ligger rundt omkring på plænen, således at græsset står frit. Hvis du ikke får revet bladene væk, får græsset ikke nok sollys som vil resultere i at svampe og mos får gode muligheder for at vokse frem. Sidste gang du bør klippe dit græs er i løbet af oktober og her er det fint at græsset er en smule højt. Du kan også med fordel benytte en smule gødning for at give græsset gode vækstbetingelser med sunde og gode næringsstoffer.

Græspollen allergi

Græs er en af de mest almindelige årsager til allergi. Hvert år frigiver planter (herunder græs) små pollenkorn til at befrugte andre planter af samme art. Desværre udløser denne pollen allergiske reaktioner for mennesker med græsallergi. Symptomer på en græspollen allergi omfatter: Løbende næse, nysen, kløende næse, øjne, ører og mund, stoppet næse, røde og vandige øjne, hævelse omkring øjnene. Du kan muligvis ikke se græspollen i luften, men din krop kan reagere på selv små mængder.

I Danmark alene regnes der for at være op mod en million danskere som reagerer allergisk overfor pollen. Herunder er utrolig mange danskere hårdt ramt i løbet af sommeren da pollensæsonen er på sit højeste. Er du blandt de mange danskere som er ramt af denne barske allergi så er der selvfølgelig hjælp at hente. Med den rette medicin og behandling kan du fortsat nyde sommeren uden at være ramt af allergien.

Populært set kaldes pollenallergi for høfeber, som er denne allergiske reaktion som allergikere viser når den udsættes for blandt andet pollen. Blot fordi du ikke er ramt af allergi som barn betyder det ikke at du aldrig vil få allergi. Allergi kan udvikles gennem hele livet og derfor skal man bare nyde tilværelsen så længe man ikke er allergiker. Allergi symptomer kan komme forskelligt og det er ikke alle som reagerer ens. Selvom man ikke anser allergi for at være en farlig sygdom, er det vigtigt at man bliver medicineret rigtigt og ikke lader det være.

Det kan trættende at være allergiker og give mindre energi i hverdagen, men dette er desværre også tilfældet med medicinen. Så det er vigtigt at du finder ud af hvilken type medicin der virker bedst på dig, så du kan fortsætte med leve dit liv som du altid har gjort det. Hvis du som allergiker skal klippe græs, er det vigtigt at du får taget dine piller eller anden medicin, da denne type arbejde kan give dig store problemer med øjnene, munden og næsen.

error: