Bedste opvaskemaskiner i test

Rangeringen er baseret på produktets funktioner, design, pris, anmeldelser samt eksterne tests.


Hvilken opvaskemaskine skal jeg vælge?

Står du og skal bruge en ny opvaskemaskine, så kan du med fordel læse videre her. Her vil vi forsøge at gennemgå de mest væsentlige aspekter ved køb af ny opvaskemaskine, herunder hvilken type der passer til dig og hvilke funktioner der er væsentlige at holde øje med.

Der findes en håndfuld typer af opvaskemaskiner, som passer ind til de forskellige køkkener. Man skal nemlig holde for øje at en opvaskemaskine skal passe ind i både design, størrelse og type. Overordnet set findes følgende typer af opvaskemaskiner

Underbygningsopvaskemaskine
Integrerbar opvaskemaskine
Smal opvaskemaskine
Fritstående opvaskemaskine
Bordopvaskemaskiner

Nedenfor kan du læse mere om hvert enkelt type, og se om det er noget for dig.

Mere om underbygningsopvaskemaskiner

Underbygningsopvaskemaskiner, også kaldet indbygningsopvaskemaskine, er den mest populære type af opvaskemaskiner. Denne type er lavet til at skulle sættes under en bordplade og dermed sikre underbygning, heraf navnet.

En indbygningsopvaskemaskine er til dig, som gerne vil have en pæn og effektiv opvaskemaskiner, som behøver at gøre dit køkken total strømlinet. Hvis man vælger en underbygningsopvaskemaskine, så kan det være en ide, at købe det i samme mærke som ens køleskab, da de vil have mange af de samme træk.

En underbygningsopvaskemaskine skal indbygges i et køkken, som skal have en bordplade hvilende på toppen. Dette er nødvendigt, da underbygningsopvaskemaskiner ikke leveres med et toppanel, modsat en fritstående opvaskemaskine. Det betyder også at man kan se, at der er tale om en opvaskemaskine og tager altså ikke fejl af den eller skabet med rengøringsmidler, fordi de har den samme låge, som man måske kunne med en integrerbar opvaskemaskine, der har samme front som resten af køkkenet.

Mere om integrerbare opvaskemaskiner

Hvis du søger en opvaskemaskine, som kan fuldt integreres i køkkenet – altså så man ikke kan se at der gemmer sig en opvaskemaskine inde bag lågen – så er en integrerbar opvaskemaskine det helt rette valg. Når du går på udkig efter en integreret opvaskemaskine, er det rigtig vigtigt at være opmærksom på, at den skal indbygges i dit køkken. Fronten på opvaskemaskinen skal beklædes med en køkkenlåge, der er tilsvarende dem, der er på dine øvrige køkkenmoduler. Det er er derfor en rigtig god idé at undersøge om der overhovedet kan skaffes en tilsvarende låge, før du investerer.

Det kan godt være at nogle modeller ligner hinanden på billederne, men der kan sagtens være væsentlige ting som skiller dem ad. Nogle områder, hvor næsten sammenlignelige modeller kan skille sig ad, er eksempelvis på kapacitet, opvasketider og programmer, energiforbrug og støjniveau. Hold derfor øje med disse funktioner, inden du køber.

Generelt om integrerbare opvaskemaskiner

Mange køkkener er fra start indrettet således, at en opvaskemaskine skal stå inde under en bordplade. En integrerbar opvaskemaskine er tilegnet et køkken hvor man går op i design og simplicitet. En Integrerbar opvaskemaskine skal have en front som matcher resten af dit køkken, så man ikke kan se at der er en opvaskemaskine – herunder navnet integrerbar.

Kacacitet og indretning på en integrerbar opvaskemaskine

Når man skal finde den helt rette opvaskemaskine er det vigtigt at holde sig nogle forskellige ting for øje. Man kan først og fremmest gøre sig tanker om, hvor stor man ønsker ens opvaskemaskine skal være. Der findes nemlig opvaskemaskiner til forskellige størrelser af familier. Hvis man er en familie på 4 eller flere er det en god idé med en stor opvaskemaskine, da man derved har sikret sig en maskine med stor kapacitet. Er man en mindre familie, enlig, et par eller har man måske bare ikke plads til en bred opvaskemaskine i sit køkken, så kan man måske nøjes med en smal opvaskemaskineHvis ikke, så tage et kig på de traditionelle underbygningsopvaskemaskiner, som er de klart mest udbredte.

Det er en god ting at holde sig for øje, om det er muligt at ændre på indretningen af opvaskemaskinen, sådan at det er muligt at tilpasse det service man skal have vasket op. Skal man f.eks. have et ildfastfad er det rart at kunne ligge nogle holdere ned, og omvendt, hvis man skal vaske vinglas, så er det en god ting, at opvaskemaskinen er udstyret med glasholdere, så glassene ikke går i stykker. Siemens [nyt vindue] har lavet en række opvaskemaskiner, som er meget fleksibel i sin indretning, til stor glæde for forbrugerne.

Hold øje med energiklasse og tørringsevne

Derudover er det vigtigt at tænke over, hvor energivenlig opvaskemaskinen er. Der findes forskellige energiklasser, hvor A+++ er den bedste. Energiklassen på opvaskemaskinen fortæller noget om, hvor miljø- og energivenlig den er. Ved at vælge en opvaskemaskine med høj energiklasse tager man både hensyn til miljøet og sin families elregning. En anden ting man kan tænke over er opvaskemaskinens tørreevne. Det er mest praktisk at når man har kørt en opvask, så er servicet også tørt og klar til at komme hen på sin rette plads, når vasken er færdig. Den bedste tørreklasse er tørreklasse A, og der er mange opvaskemaskiner som tilhører denne klasse. Det er ikke et sted man vil nøjes. Bosch [nyt vindue] er en producent som har flere opvaskemaskiner med høj energiklasse.

Lydniveau og funktioner

Det er en god idé at tænke over opvaskemaskinens lydniveau. Har man et køkken-alrum eller opholder man sig meget i køkkenet og er det til tider nødvendigt at være i køkkenet imens opvaskemaskinen vasker, er det en god ting at lede efter en opvaskemaskine som er støjsvag. Det skal gerne være på 40-45 dB.

Det er væsentligt hvilke funktioner og programmer ens opvaskemaskine har. Mange opvaskemaskiner har dels såkaldte hovedprogrammer og dertil tillægsvalg, som blandt andet kan være udskudt start, variospeed eller andet. Derudover kan man som forbruger overveje, hvilket service man bruger særligt meget af, og om man ved et køb af en opvaskemaskine med skånsomme programmer kunne slippe for at vaske sarte vinglas op i hånden, hvis man vidste, at maskinen havde et glasprogram.

Som med så meget andet teknologi er det nu også muligt at styre en opvaskemaskine via WIFI og nogle udbyder en app så man kan styre sin opvaskemaskine fra sin mobil eller tablet. Man behøver derfor slet ikke at være hjemme for at sætte sin opvaskemaskine over. Man kan styre det hvor end man er, når opvaskemaskinen er tilkoblet WI-FI.

Mere om smalle opvaskemaskiner

Smalle opvaskemaskiner. Kan være det helt rigtige valg til et mindre køkken, som ønsker mulighed for at kunne slippe for at tage opvasken i hånden. En smal opvaskemaskine købes typisk af personer som bor i lejlighed, hvor man typisk har et begrænset størrelse på køkkenet. Her kan en smal opvaskemaskine være optimal, da man stadig får muligheden for at have en opvaskemaskine, uden at den tager for meget plads. En traditionel opvaskemaskine er 60 centimeter i bredden, som er standard, er en smal opvaskemaskine typisk 45 centimeter i bredden. Dette giver mulighed for at sætte en opvasker et sted, hvor der ellers ikke var tiltænkt en maskine, uden at det bliver på bekostning af alt for meget skabsplads.

De smalle opvaskemaskiner er særdeles populære i ældre lejligheder med små køkkener, ligesom de også kan være en god mulighed for dig som bor i kolonihavehuset eller sommerhuset. Det giver dig mulighed for at spare på vandet – du bruger nemlig mere vand på at vaske op i hånden, end opvaskemaskinen bruger på at køre en opvask igennem. Og den bruger naturligvis også mindre vand end en traditionel indbygnings- eller integrerbar opvaskemaskine på 60 centimeter ville gøre. 

Mere om fritstående opvaskemaskiner

En fritstående opvaskemaskine er en opvaskemaskine som navnet antyder, kan stå frit i køkkenet. Den adskiller sig fra både underbygningsopvaskemaskiner og integrerbare opvaskemaskiner, da fritstående modeller har både sidebeklædning og topbeklædning. Det betyder at du i princippet kan placere modellen lige hvor det passer det, forbeholdt at den kan kobles til vand og strøm.

Fritstående opvaskemaskiner er ikke lige så udbredt som de ovenstående modeller, men der er selvfølgelig nogle husstande som har et behov for at have en fritstående model, som types afgøres af plads og opbygning. Er du på udkig efter en fritstående opvaskemaskine, kan du med fordel klikke inde på WhiteAways store udvalg af fritstående opvaskemaskiner.

Mere om bordopvaskemaskiner

En bordopvaskemaskine adskiller sig en del fra traditionelle opvaskemaskiner, mest af alt grundet dens placering. I stedet for at være integreret med de resterende køkkenmodel, placeres en bordopvaskemaskine oven på bordpladen.

Man har som udgangspunkt 2 valgmuligheden, når man køber en bordopvaskemaskine. Enten kan den tilsluttes vandhanen når den skal bruges. Ellers skal man vælge en mere permanent løsning, hvor maskinen tilkobles dit afløb, samme sted som de vandhane i køkkenet er tilsluttet. Dette gør, at du undgår, ikke at kunne bruge din vandhane mens bordopvaskemaskinen er i gang.

En bordopvaskemaskine har en væsentlig mindre kapacitet, og er forbehold den helt lille husstand på 1-3 personer, da den ellers vil skulle være tændt i døgndrift. En typisk størrelse er 4-6 kuverter ad gangen, som er et godt stykke under halv størrelse end en traditionel opvaskemaskine.

 

Hvilke funktioner på opvaskemaskinen skal jeg holde øje med?

Størrelse og kapacitet

Det er selvfølgelig helt essentielt at have for øje hvilken størrelse opvaskemaskinen har, samt hvilke behov man har som husstand. Kigger på man en typisk indbygningsopvaskemaskine, kan den som hovedregel vaske 12-14 kuverter pr opvask. Det vil sige, er du en gennemsnitlig familie på 4-5 personer, kan du have omkring 3-4 måltider sammen, inden at den skal kører.

Er du en enkelt person i husstanden eller er der nogle begrænsninger i forhold til størrelsen i dit køkken, så kan man overvejen enten en smal opvaskemaskine eller en bordopvasker. Disse modeller er forhold små husstand eller huse/lejligheden, hvor pladsen er begrænset.

Energi- og vandforbrug

Energiforbruget fra din opvaskemaskine er også vigtig at kigge på, da en opvaskemaskine er en af de hvidevarer man bruger meget. Det er derfor vigtigt at have for øje, hvilken energiklasse den opvaskemaskine du påtænker at købe ligger i. Det anbefales at man vælger en opvaskemaskine som ligger i energiklasse A og opefter. På den måde får man en energivenlig model, som både spare dig penge på elregning og vandregning. Det spare samtidig på miljøet, som er vigtigt at have for øje i dag..

Maskinernes vandforbrug svinger fra alt mellem 9 liter pr. vask til op i mod 17 liter. Vælger du en energiøkonomisk maskine, udgør omkostningerne til el og vand omkring 2,20 kr. pr. opvask. Sammenlignet med en gammeldags opvask i hånden er en indbygningsopvaskemaskine altså ikke dyrere målt på forbruget af el og vand. De færreste mennesker kan vaske bestik og service til 12 personer op uden at bruge mere end to opvaskebaljer med varmt vand.

Vaske- og tørreevne

Hold gerne øje med både vaskeevnen og tørreevnen på de enkelte opvaskemaskiner. Det er nemlig vigtigt, at din nye opvaskemaskine vasker rent og tørrer bestik og service ordentligt. Især plastikbøtter kan være svære at få tørre i maskine, så her skilles de middelmådige opvaskemaskiner typisk fra de gode.

Alle model har oplyst tørreevnen, som helst gerne skulle ligge i klasse A, da det giver det bedste resultat for dig. Flere opvaskemaskiner har en tilvalgsfunktion, som forlænger tørretiden. Det kan især være nyttigt, hvis du tit vasker plastikbøtter eller madkasser. Flere Bosch- og Siemens opvaskemaskiner har eksempelvis denne funktion.

Med hensyn til vaskeevne, er der ingen direkte indikator om det. Dog kan modellens kvalitet og funktioner hjælpe på en god vaskeevne. Eksempelvis er det godt hvis den har en række forskellige programmer, som gør at vandet kan bliver rigtig varmt. Dette kan nemlig fjerne og opløse alle madrester.

Støjniveau

Hvis du let bliver generet over lyde fra maskiner, så skal du være opmærksom på støjniveauet på den opvaskemaskine de påtænker at købe. De fleste modeller i dag er ganske lydsvage, men nogle er dog bedre end andre.

Mange af nutidens opvaskemaskiner er bygget i høj kvalitet og har inkorporeret funktioner, som sænker lydniveauet. Bosch SuperSilence serien er blandt andet en serie af opvaskemaskiner, som har forsøgt at begrænse lydniveauet.

 

Hvilke opvaskemaskine mærker er gode?

De fleste opvaskemaskiner er i dag rigtig gode, og sikre dig en effektiv rengøring af dit service. Stort set alle opvaskemaskiner rengøer uden problemer bestik og tallerkner. Større udfordringer kan man have med nogle typer af glas og plastikbeholdere. Læs derfor gerne anmeldelser af det enkelte produkt inden køb.

Nogle af de mest populære mærker inden for opvaskemaskiner er Bosch, Siemens og Miele. Alle tre producenter stammer fra Tyskland og leverer høj kvalitet. Alle 3 mærker er kendte for at producerer hårde hvidevarer i en god kvalitet. Dette gælder også deres produktion af opvaskemaskiner.

Står du og skal have udskiftning af dine hårde hvidevarer eller er du flyttet til et nyt sted, kan du med fordel kigge nærmere på både køleskabe og vaskemaskiner.

Det kan være ret så svært at finde en ny opvaskemaskine. Eftersom der findes et utal af modeller og en lang række forskellige producenter, er man nødt til at vælge et udgangspunkt. Dette udgangspunkt kunne meget vel være den bedste opvaskemaskine i test. Her får man nemlig noget som minder om en garanti, i forhold til at opvaskemaskinen er god, har gode funktioner og kan sørge for en ren opvaskemaskine.

Hvilke funktioner har en opvaskemaskine?

Blandt de mange steder hvor man kan vælge hvad der passer bedst til en, er blandt andet opvaskemaskinens funktioner. Her kan man blandt andet kigge på energiklassen, tørreevnen, antallet af programmer og tillægsfunktioner og meget mere. Nedenfor vil vi gennemgå nogle af de mest relevante områder, som du bør have for øje ved køb af ny opvaskemaskine.

Energiklasse – Dette er vigtigt at have for øje, når du er på udkig efter en ny opvaskemaskine. Her bør du gå efter en opvaskemaskine i den bedste ende af skalaen. Det vil sige enten A+++ eller A++.

Tørreevne – Tørreevnen er på de fleste nye model A, hvilket er det bedst muligt. Dette er et udtryk for, at din service er helt tørt når du opvaskeren er færdig. Det er vigtigt, at den er A, da det ellers kan skabe stor irritration.

Programmer – Dette er også en rigtig vigtig funktion at have for øje. I de moderne opvaskemaskiner ser man typisk minimum 5 programmer og opefter. Det er rart med flere forskellige programmer, da du kan have et passende program til den type service du vasker. Mange vaskemaskiner har eksempelvis et dedikeret glasprogram, eller et intensivt program (70 grader), som fjerner alt snavs fra servicen. De bedste opvaskemaskiner i test har typisk over 6 programmer, og en række tillægsfunktioner.

Tillægsfunktioner – Tillægsfunktioner er nogle tilvalg man kan slå til og fra, alt efter opvaskens behov. Eksempler på ekstrafunktioner er hurtigere vask, halvt fyldt og intensiv zone. Alle funktioner har et specifikt gøremål, og bør kun vælges til i nogle tilfælde. Funktionen “Halvt fyldt” betyder at opvaskemaskinen bruger mindre vand, fordi at den antager at opvaskemaskinen kun er halvt fyldt. Hold øje med hvilke ekstra funktioner opvaskemaskinen har, da det kan være ganske anvendeligt i hverdagen.  

Hvilke typer opvaskemaskiner findes der?

Der finder mange forskellige typer af opvaskemaskiner. Hvilken type af opvaskemaskiner som er relevant for dig afhænger af hvordan dit hjem ser ud. Har du ikke så meget plads i dit køkken, kan det være relevant for dig med en smal opvaskemaskine. Smalle opvaskemaskiner er særlig anvendelige i lejligheder, hvor pladsen typisk er mere begrænset end i et hus. En smal opvaskemaskine er typisk ligeså effektiv som en almindelig opvaskemaskine, Udover smalle opvaskemaskiner, så findes der to typer af almindelige opvaskemaskiner. Den ene type er en underbygningsopvaskemaskine, som placeres under en bordplade. Denne type leveres uden topplade, og skal af netop den årsag skubbes ind under pladen i køkkenet. Den anden type er en integrerbar opvaskemaskine. Denne type skal integreres ind i dit køkken, således at man ikke kan se, at der gemmer sit en opvaskemaskine bag lågen. Det betyder samtidig, at integrerbare opvaskemaskiner leveres uden låge. Derfor skal man have en ekstra låge i overskud, når man køber en integrerbar opvaskemaskine.

 

Bedste opvaskemaskine i test – kilder

På denne side har vi gennemgået de største og mest troværdige opvaskemaskine tests på nettet. Derudover er det kigget på de brugeranmeldelser, som de enkelte opvaskemaskiner har modtaget. Ved at kombinerer disse to parametre, er det muligt at finde frem til den bedste opvaskemaskine – om end det er bedste opvaskemaskine i test eller brugernes favorit.

Ved at finde den bedste opvaskemaskine, er der mange parametre, som skal tages med i ligningen. Derfor er det en god ide, at holde både eksperttest sammen med brugeranmeldelser, og se om der er en sammenhæng mellem de to. Er der det, så kan man godt konkluderer, at der er tale om en bedst i test opvaskemaskine.

Forbrugerrådet Tænk

Forbrugerrådet Tænk har i gennem 2017 og 2018  gennemgået over 90 opvaskemaskiner. I denne test gennemgår forbrugerrådet hvilke opvaskemaskiner som er bedst i test. Her oplyser de testresultaterne fra alle opvaskemaskinerne, og giver en samlet bedømmelse på opvaksemaskinen. De enkelte opvaskemaskiner bliver målt på en lang række parametre, herunder vaske- og tørreevne, energi- og vandforbrug og støjniveau. Derudover giver de en bedømmelse på brugervenligheden og tidsforbruget af opvaskemaskinen. Blandt favoritterne, ser vi Bosch opvaskemaskiner, Miele opvaskemaskiner og Siemens opvaskemaskiner.

Læs mere

Råd & Rön

Det store svenske forbrugermagasin Råd & Rön har været i gang med en kæmpe opvaskemaskine test og fundet frem til den bedste opvaskemaskine ifølge dem. Deres omfattende opvaskemaskine test placere Bosch og Siemens opvaskemaskiner i toppen af deres test, hvilket er et generelt billede. De tyske opvaskemaskine producenter er foran på point, da de laver nogle opvaskemaskiner i rigtig høj kvalitet.

Testen gennemgår en lang række parametre på opvaskemaskinerne, som i øvrigt bliver opdelt på almindelige opvaskemaskiner og smalle opvaskemaskiner.

Læs mere

Brugeranmeldelser

Som det er blevet nævnt tidligere på siden, så er der taget højde for brugeranmeldelserne af produktet. Dette er en meget vigtig parameter,  når man kigger på den bedste opvaskemaskine. Brugernes input giver udtryk for, hvordan modellen er i praksis og om det lever op til hverdagens udfordringer. Her er det vigtigt med feedback fra brugerne.

På de populære modeller findes altid en lang række brugeranmeldelser – dem har vi været i gennem. Her kan man se om der er nogle ting ved opvaskemaskinen, som volder problemer i hverdagen. Hvis der er, så har vi forsøgt at nævne det her på siden. Brugeranmeldelserne er gennemgået de steder, hvor den pågældende opvaskemaskine forhandles.

Læs mere

error: