Bedste pusleborde

I nedenstående tabel ses et overblik over de bedste modeller i kategorien.


Læs mere om de bedste pusleborde

Nyfødte skal skiftes op til 12 gange dagligt, og derfor er pusleborde essentielle i ethvert hjem med småbørn. Der kan være stor forskel på pusleborde og der findes lidt til enhver smag.

Ønsker du et småt og bekvemt puslebord, du kan hænge på væggen, eller ønsker du et stort og flot puslebord, der passer ind i indretningen i dit hjem? Vi har samlet de bedste pusleborde, så du kan finde inspiration til det puslebord, der passer bedst til dine behov.

Hvilke produkter skal jeg bruge i pusletiden? 

Pusleborde, puslehynder, pusleepuder, pusleunderlag, puslekurve, puslespand eller puslepudeholder? Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, hvad du egentlig skal bruge til at skifte dit barn i den første tid, når barnet er kommet til verden. Derfor har vi her lavet en oversigt over det udstyr, som du kan få behov for i den første tid af barnets liv. Det er nødvendigvis ikke alt, som du behøver at investere i, men det kan være godt at danne sig et overblik over de forskellige produkter, inden du skal på pusle-shopping. 

Pusleborde

Det er en god idé at investere i et puslebord, som er en en vigtig del af rammen om barnets liv i de første år. Her kommer du og dit barn til at tilbringe en god rum tid sammen i den første del af barnets liv. Et puslebord er en slags skiftestation, hvor du kærligt og trygt kan skabe et sted, hvor du med en fast rutine, skifter dit barn. Pusleborde findes i et hav af forskellige former. Nogle er små og praktiske, mens andre er store og rummelige. Det er vigtigt at huske på, at puslebordets egentlig formål er at skabe en tryg og dejlig oplevelse for både dig og dit barn og derfor skal det passe til dine behov. Læs vores guide til typer af pusleborde for at finde lige netop det puslebord, der passer bedst til dig og dit barn. 

Puslepuder/puslehynder

Puslepude, puslehynde eller pusleunderlag – kært barn har mange navne. For at dit barn kan ligge blødt og komfortabelt anbefales det, at du køber en god puslepude. 

Puslepuder findes i mange forskellige former og design, så det er muligt at finde en god puslepude, der passer ind til lige netop dit puslebord. Det vigtigste er dog bare, at du fornemmer, at dit barn ligger komfortabelt og sikkert. Før du køber en puslepude, så anbefaler vi dig, at du tjekker, hvordan du gør puden rent. De fleste puder bliver rene ved en hårdt oprevet klud og sulfo, men puslepuden skal også kunne tåle en tur i vaskemaskinen i ny og næ. 

Puslepudeholder

Før at dit barn ligger helt sikkert og trygt, kan du vælge at købe en puslepudeholder, der sørger for at puslepuden sidder fast på puslebordet. Puslepudeholderen fås i forskelligt materiale, så du kan vælge det, som du synes passer bedst ind i dit hjems indretning. De fleste er lavet således, at de kan skrues fast til puslebordet, men du kan også vælge den flytbare model. Her er puslepudeholderen lavet i meget tungt materiale, der holder puslepuden nede og på plads, mens du skifter dit barn.

Nogle pusleborde har en indbygget puslepude, og der er det ikke nødvendigt også at købe en puslepudeholder. Det kan dog være en sikkerhedsmæssig fordel at købe en puslepudeholder, der skrues fast, så puden ikke skrider, mens dit barn bliver skiftet.

Pusleunderlag og puslepudebetræk

Et puslebord er ikke nødvendigvis det mest hygiejniske møbel, hvis ikke det bliver rengjort ordentligt. Derfor findes der nogle smarte hygiejniske tiltag til puslebordet, så det bliver nemt og enkelt at rengøre. Du kan f.eks. købe et pusleunderlag, der er et slags vådlagen eller et håndklæde, som holder puslepuden tør og ren.

Pusleunderlaget forhindrer, at væske trænger ned i puslepuden, så den altid fremstår pæn og ren. Du kan desuden nemt tage dit pusleunderlag med på farten, da det ofte er let sammenfoldeligt. Du kan også købe et puslepudebetræk, der er skræddersyet til dit puslepude, så den altid er ren. Det fungerer ligesom ethvert andet pudebetræk og forhindrer, at skidt og snavs når ned til pudens skum eller fjer.

Det er vigtigt at både pusleunderlaget og puslepudebetrækket kan vaskes, gerne ved 60 grader, medmindre andet er anvist. Tjek derfor altid, hvordan du vasker pusleunderlaget eller puslepudebetrækket, inden du køber det. 

Puslebeholdere/puslekurve

Selvom et barn er den største gave i livet, så har du sikkert også bemærket, at børn bruger rigtigt meget plads. Du spørger dig selv, hvordan sådan nogle bittesmå mennesker kan bruge så meget plads? Heldigvis har nogle kloge mennesker designet en masse fede opbevaringsmøbler, kasser og hylder, som kan afhjælpe dette pladsproblem.

Mange pusleborde har i forvejen indbyggede hylder og skuffer, men der findes også en række flotte puslekurve og puslebeholdere, der er specielt designet til at opbevare puslegrej. Du kan ofte tilkøbe nogle puslebeholdere i samme design som dit puslebord, men ellers kan du helt sikkert finde nogle kurve, der matcher dit puslebord.

Her kan du opbevare bleer, vådservietter, vaskeklude, håndklæder, babyolie – og sågar legetøj, som naturligvis er vigtigt at have i nærheden af dig selv, når du skifter dit barn. Sådan kan du problemfrit skifte dit barn uden at slippe barnet af syne. 

Puslespand/blespand

Et andet vigtigt musthave til dit puslebord, er en blespand. En almindelig skraldespand vil lynhurtigt blive fyldt op af bleer, og det er naturligvis ikke særligt hygiejnisk, hvis den står i køkkenet.

Derfor er en blespand en essentiel investering i de første år af barnets liv. Den bør placeres tæt på puslebordet, så du hurtigt og nemt kan smide de brugte og beskidte bleer ud, uden at efterlade dit barn af syne. Der findes mange super smarte blespande i forskelligt materiale og alle slags farver. Det er bare om at finde den, der passer dig bedst!

Blespande er designet sådan, at de er tætlukkede, og derfor slipper forbudt og ubehagelige lugte fra gamle bleer ikke ud i rummet. De er desuden oftest lavet til, at du kan åbne den med en enkelt hånd eller fod, så den anden hånd kan holde dit barn kærligt på plads på puslebordet.

Hvilket puslebord skal jeg vælge? 

Teknisk set behøver du ikke nødvendigvis at købe et puslebord. Du kan vælge at skifte dit barn på et bord eller et gulv, men det er ikke specielt belejligt for hverken dig eller dit barn. I gennemsnit skifter du omkring 5000 bleer det første år af barnets liv, så derfor er et puslebord en god investering i både dit og dit barns liv. 

Da der er er et hav af forskellige pusleborde at vælge mellem, har vi lavet en guide til, hvordan du vælger det bedste puslebord til dig og dit barns behov. Inden du drøner ud og køber dit nye puslebord i den nærmeste Ikea, Bilka eller Jysk, bør du derfor overveje, hvilke præferencer du har til dit puslebord. 

Hvilke overvejelser skal jeg gøre mig inden mit køb af et puslebord? 

Da du kommer til at bruge virkeligt meget tid på at skifte bleer i barnets første år, så er det vigtigt, at du køber et puslebord, der passer til dine behov. I dette afsnit har vi derfor samlet nogle tips til, hvilke overvejelser du skal gøre dig, inden du køber et puslebord. 

Højde og tilgængelighed

Først og fremmest skal puslebordet skal helst passe i højden, så du ikke får ondt i ryggen. Det skal passe ind i indretningen og størrelsen på dit hjem, og der skal være plads til, at du kan opbevare nødvendigt grej. Det er vigtigt at overveje, hvad skal der være plads til at opbevare på puslebordet. 

Ønsker du en nem løsning, hvor både tøj og bleer er i nærheden af dig, når du skifter dit barn, så skal du overveje at købe et puslebord med skuffer og/eller hylder, så der er plads til pusletasken. Bleer, babyolie, vaskeklude, vådservietter og blespande skal være i nærheden af dig, så du ikke slipper blikket fra dit barn, som risikerer at falde ned, hvis ikke du holder øje med barnet. 

Størrelse og plads

En overvejelse du kan gøre dig er altså netop at købe et puslebord som har god opbevaringsplads, hvis du har behov for det. Der findes også små pusleborde, som er en praktisk og diskret løsning, hvis du ikke ønsker, at puslebordet skal være centrum af rummet. Der skal desuden være god plads til dit barn, så barnet ikke stikker ud over puslebordet, men får en god og tryg oplevelse med at blive skiftet. 

Derudover skal altid være plads til en god puslepude, så dit barn ligger behageligt og ikke får en grim oplevelse med at ligge hårdt og koldt. Det skal være en god oplevelse for både dig og dit barn, eftersom i kommer til at dele denne oplevelse gennemsnitligt omkring 12 gange om dagen.

Rengøring 

Du skal overveje, hvordan du ønsker, at puslebordet og puslepuden skal kunne gøres rent, da nogle pusleborde er lettere at vaske end andre. Ville du selv lægge dig på en beskidt seng eller benytte dig af et beskidt offentlig toilet? Nej, vel? Det samme gælder for dit barn, som skal have den bedste oplevelse på puslebordet. Det er formentlig en overvejelse, som du allerede har gjort dig, men der er stor forskel på, hvordan de mange forskellige pusleborde og puslepuder skal gøres ren, så det er en overvejelse, der er værd at tænke over.  

Placering af puslebordet

Vi anbefaler, at du overvejer, hvor puslebordet skal stå, inden du køber det, da det findes i mange forskellige størrelser, typer og design. Skal puslebordet være på badeværelset, stuen eller på børneværelset? Pusleborde findes i forskellige former for materiale, og du vil ikke risikere at købe et puslebord til badeværelset, som ikke kan tåle at stå derude i længden. 

Hvis du ønsker et veldesignet puslebord, der signalerer andet end blot et praktisk møbel, er det også værd at overveje hvilken type design, farve og materiale, du ønsker puslebordet skal være i. 

Opsummering – spørgsmål du kan stille dig selv: 

Før du beslutter dig for, hvilket puslebord, du ønsker dig, kan du stille dig selv følgende spørgsmål: 

 • Hvor meget opbevaringsplads skal puslebordet have?
 • Hvor stort er mit barn, og er der plads til at barnet kan vokse? 
 • Hvor høj er jeg, og hvor højt skal puslebordet være, før at det passer til min højde?
 • Hvilken type puslepude ønsker jeg til mit barn? 
 • Hvor ønsker jeg, at puslebordet skal stå henne? 
 • Hvilken type materiale, ønsker jeg, at puslebordet skal have? 
 • Hvor meget plads, har jeg til puslebordet?
 • Hvilken type design, ønsker jeg/passer ind i mit hjem? 
 • Hvilken farve ønsker jeg, at puslebordet skal have? 
 • Ønsker jeg flere børn og i så fald, hvor solidt skal puslebordet så være? 
 • Skal puslebordet kunne flyttes til et andet rum? 

Typer af pusleborde

Nu er du klar til at vælge puslebordstype. Det er dog vigtigt at holde for øje, at det dyreste puslebord ikke nødvendigvis er det bedste. Der findes mange forskellige pusleborde på tilbud, som er solide og af høj kvalitet. I dette afsnit guider vi dig igennem junglen af forskellige typer af pusleborde. 

Vægpusleborde

Et vægpuslebord er et sammenklappeligt puslebord, som du kan gemme væk, når det ikke er i brug. Der findes forskellige slags, både vægpusleborde med en del opbevaringsplads og helt små vægpusleborde, som er meget diskrete. Der findes både det klassiske, praktiske vægpuslebord, som du finder på offentlige restauranter og toiletter, men der findes også veldesignede, flotte vægpusleborde, som vil give dit hjem et fashionabelt og personligt twist. 

Det er optimalt for dig at vælge et vægpuslebord, hvis der er trangt med plads i dit hjem, eller at du blot ønsker en mere diskret løsning. Det er desuden en fordel, at du kan hænge puslebordet på væggen, så det passer til din højde, så du ikke får ondt i ryggen blot fordi, at du skal skifte dit barn. 

Pusleborde med skuffer og/eller hylder 

Et puslebord med skuffer er en super praktisk løsning, da den kan fungere både som kommode og puslebord. Du kan bruge kommoden som opbevaring til tøj, bleer og babyplejeprodukter, så rummet altid ser ryddeligt og pænt ud. Der findes også pusleplader, som kan monteres ovenpå flotte kommoder, så du får en praktisk og smart løsning. Dette er også en god og billig løsning, hvis du ikke har så meget plads, da du ikke behøver at investere i et helt nyt puslebord, der fylder, men blot kan købe en pusleplade. 

Pusleborde med hylder fungerer yderst praktisk, da tøj og bleer bliver mere lettilgængeligt for dig, når du skifter dit barn. Du kan derfor overveje at købe et puslebord, som har en kombination af skuffer og hylder. Ofte kan man tilkøbe skuffer til pusleborde, der i forvejen har hylder. Man kan også købe pusleborde med et spejl, som stimulerer barnets sanser, mens det bliver skiftet, eller med et badekar, så det fungerer både som puslebord og badestation. Der findes altså mange forskellige features til puslebordet, som kan tilkøbes.  

Justerbart puslebord

Der findes forskellige slags justerbare pusleborde. Der findes både nogle, som kan justeres og tilpasse til din højde. Der findes pusleborde med indbyggede elektronisk hæve/sænke-funktion, så du ikke selv skal bære dit barn. Det er perfekt til dig, der har et lidt tungere barn eller måske har eller ønsker flere børn. 

Generelt anbefales det dog altid at købe et puslebord, som passer dig i højden, da du ellers risikerer at få meget ondt i ryggen. Derfor kan alle med fordel overveje at købe et justerbart puslebord. 

Hvor meget koster et puslebord? 

Som nævnt tidligere på denne side, så  findes der pusleborde i forskellige størrelse, former, design og materialer. Derfor er der også stor forskel i prisen, og du kan finde pusleborde i varierende priser alt i mellem 200 til 7000 kroner. Du skal dog regne med, at du skal bruge puslebordet i 3-4 år, og derfor skal du overveje at købe et solidt puslebord, som kan holde til dit barn – evt. til barnets søskende, hvis du får flere børn.

Du skal også være på vagt, hvis du vælger at købe et brugt puslebord, da det så skal være lavet i slidstærkt og materiale. Det dur ikke, at du køber et brugt puslebord, som alligevel går i stykker hurtigt, blot fordi dit barn vokser sig stærkt og sundt.

Vi anbefaler derfor at du sparer op til et godt og solidt puslebord, hvor du og dit barn kommer til at tilbringe meget tid sammen. Det er desuden en god idé at købe puslebordet, før barnet kommer til verden, da i allerede kommer til at bruge det fra den første dag i barnets liv. 

error: