Bedste autostole i test

I nedenstående tabel ses et overblik over de bedste modeller i kategorien.


Hvordan finder jeg den rigtige autostol?

Når man skal vælge autostol til sit barn er der flere elementer, man skal holde sig for øje. Der findes mange typer autostole, både nogle som er rettet med og mod kørslen. Det vigtige at holde sig for øje er for det første, hvor langt barnet er, hvor meget barnet vejer og samtidig hvilken type bil man har. Derfor er det altid en god idé at have både bilen og barnet med, når man skal prøve den rigtige autostol.  

Ifølge Rådet for Sikker Trafik skal børn under 135 cm være spændt fast i henhold til godkendt sikkerhedsudstyr, som passer til barnets vægt og højde. Nogle grundlæggende ting man skal sikre sig ved køb af en barnestol er som følger:

 – Er barnets vægt inden for autostolens vægtgrænse?
 – Er barnets hoved under stolens kant?
 – Sidder selen korrekt på barnet?
 – Sidder barnet godt?
 – Kan autostolen monteres korrekt i min bil?

Kan man besvare alle ovenstående spørgsmål med “ja”, så er man bestemt på rette vej med valget af autostol.

Dernæst er det vigtigt at sikre sig, at autostolen er sikkerhedsgodkendt. Har autostolen et E-mærke, hvor de to første cifre i den lange talrække er enten 03 eller 04, så er stolen godkendt. En tredje mulighed kan være at stolen er I-Size godkendt, hvilket vil sige, at den er kompatibel med Isofix.

Autostol med isofix

Isofix er en international standard inden for sikkerhed af autostole. Isofix findes i de fleste nyere biler. Et Isofix-beslag er placeret på bilens bagsæde, som giver mulighed for at klikke en Isofix-autostol fast i. Isofix-beslagene sidder fast på bilens karosseri, hvilket giver en højere sikkerhed for dit barn og gør det nemt at montere autostolen på bagsædet. Har man en autostol med Isofix skal man således ikke bruge bilens almindelige sele til at spænde stolen fast. Isofix er mulig at benytte ved alle grupper af autostole, herunder autostole til spædbørn og op til børn med en højde på 135 cm – ca. ved 12 års alderen.

Autostole til nyfødte (0-13 kg)

En autostol skal bruges allerede når det nyfødte barn skal hjem fra hospitalet. Det anbefales at en autostol til en baby er bagudvendt, således barnet er spændt fast med retning mod kørslen. På den måde har babyen mindre risiko for at få skader på hals og nakke, hvis uheldet skulle være ude. Man skal være opmærksom på, at hvis man placerer autostolen på passagersædet, skal man slå airbaggen fra.

Når man skal spænde babyen fast i autostolen skal selerne spændes, indtil man lige kan holde en flad hånd under selen. Man skal løbende holde øje med, om babyen er vokset ud af stolen og skal op i en større autostol. Babyen er vokset ud af autostolen, når dets hoved er stikker op over kanten på stoleryggen eller hvis babyen ikke længere overholder vægtgrænsen for den pågældende autostol. Herefter skal man have en autostol som er egnet til børn på typisk 1-4 år og har en vægtgrænse på mellem 9-18 kg.

Autostole til børn på 1-4 år (9-18 kg)

Når barnet har vokset sig lidt større er det fortsat den klare anbefaling, at barnet sidder i en bagudvendt autostol. Man skal være opmærksom på, at den bagudvendte autostol fylder en del, så hvis man har en lille bil skal man sikre sig, at der er plads til den på bagsædet. Placerer man autostolen på passagersædet skal airbaggen slås fra, da det både er ulovligt og livsfarligt for barnet, hvis airbaggen er slået til.

Det anbefales at vælge en Isofix kompatibel autostol, hvis din bil har Isofix beslag på bagsædet. Dette er ofte at finde i de nyere biler.

Autostole til børn på 4-10 år (15-36 kg)

Et barn vokser typisk ud af en barne-autostol i 3-4 års alderen. Efter barnestolen skal et barn fortsat være fastspændt efter godkendte efter gældende sikkerhedsregler. En autostol efterfølges af en selepude. Selepuden løfter barnet op, så barnet kan bruge bilens egen sele. Selepuden sørger således for, at barnet har selen forsvarligt på, så den sidder hen over skulderen og hoften, som den skal. Det er ulovligt at sætte selen under barnets arm og er samtidig også farligt for barnet i tilfælde af en ulykke.

error: