Hvordan virker et induktionskomfur?

Induktionskomfurer bliver mere og mere populære og dette er med god grund. Der er rigtig mange mennesker som udskifter deres gamle traditionelle komfur (eller gaskomfur) med et nyt moderne, hvor der er indbygget induktionsteknologien. På et almindeligt komfur bliver hele kogefeltet varmt, på et induktionskomfur er det således kun selve gryden eller panden, som bliver rigtig varm, mens kogepladen kun bliver svagt varm. Hele teknikken bag skal findes via en elektrisk spole som sidder under kogepladen.

Når der sendes strøm igennem spolen, så danner den det som kaldes et højfrekvent magnetfelt. Herefter skabes der elektrisk strøm direkte i gryden eller pandens bund. På grund af denne elektriske modstand vil metallet i panden blive varmt og dermed kan maden blive varmet. Det positive ved et induktionskomfur er således at det bruger mindre energi, da det kun varmer selve panden op (og ikke hele kogefeltet). Der produceres således ikke noget unødig elektricitet, som ikke bliver brugt. Dette gør også at kogepladen efterfølgende meget hurtigt bliver kold, og at det faktisk slukker automatisk, så snart det ikke har kontakt med en pande eller gryde.

En af ulemperne ved et induktionskomfur er, at det ikke er alle gryder og pander som kan bruges. Der skal nemlig være en bund som er lavet af eksempelvis jern eller titanium, så en magnet kan sidde fast derpå. Det skal dog siges at langt de fleste gryder og pander, bliver lavet så de er kompatible med et induktionskomfur den dag i dag.

error: