Bedste robotplæneklippere i test

Rangeringen er baseret på produktets funktioner, design, pris, anmeldelser samt eksterne tests.


    Læs mere om de bedste robotplæneklippere

    Hvis du leder efter den bedste robotplæneklipper, så er du landet på den helt rigtige side . Vi har her på siden samlet en masse nyttig information til dig som leder efter din helt egen personlige græs robot.

    Når der skal investeret i en ny robotklipper, så er der formentlig hundredevis af spørgsmål i dit hoved, er robotplæneklippere overhovedet gode? Er det besværligt at installere et afgrænsningskabel til robotplæneklipperen? Hvilken robotplæneklipper skal jeg vælge? Hvilken model passer bedst til mit hus og have?

    Her på siden får du svar på mange af de spørgsmål, som du måtte have omkring plænerobotter. Du kan eksempelvis læse om robot plæneklippere på tilbud, om fordele og ulemper ved en robotklipper og ikke mindst om bedst i test robotplæneklippere.

    Med en robotplæneklipper slipper du for at svede – du kan blot læne dig tilbage i solsengen, mens din nye haverobot klarer arbejdet for dig. Nedenfor kan du læse mere om de bedste robotplæneklippere i tests, hvor du bl.a. kan dykke ned i robot plæneklipperens funktioner samt fordele og ulemper.

    Robotplæneklippere er den helt store trend, når det kommer til at skulle slå græsset på den smarte måde. Robotplæneklipperen gør det markant nemmere for haveejeren at slå sit græs, uden at skulle løfte en finger selv. Med et simpelt setup som typisk består af installering af en kantledning i haven, så kan robot græsklipperen klare resten af arbejdet helt automatisk. Med andre ord, så skal du kun bruge få minutter på at ordne græsset og du kan dermed bruge din dyrebare tid på andre vigtige ting.

    Skal jeg købe en robotplæneklipper? Komplet guide

    Enten så kan du godt lide at bruge din tid på arbejde i haven, som selvfølgelig også omfatter klipning af græsplænen. Hvis du ikke er en af dem, så kan en robotplæneklipper være det helt rigtige køb for dig. Du kan indstille dem til at kører lige når det passer dig, og så kan du nyde synet af en ny trimmet græsplæne, uden at du skal kæmpe for det. Det kan også være at du synes det er en noget uoverskuelig proces, ryggen gør måske lidt ondt – så kan en robotplæneklipper måske også være det helt rigtige valg.

    En robotplæneklipper skal ses som en investering, da det kan spare dig for meget tid og samtidig give dig en tilfredsstillelse i form af en nyslået og flot græsplæne, ganske problemfrit. Nedenfor vil vi ridse lidt fordele og ulemper op, som måske kan hjælpe dig i din beslutning om du skal investerer i en robotplæneklipper eller ej

    Fordele

    For nemhedens skyld – Det er nok den mest åbenlyse fordel og nok den store årsag til at mange investerer i en robotplæneklipper. Græsslåmaskinen klipper sig selv. De personer som laver denne investering, synes når at det er en rigtig god investering, i og med de ikke skal tænke på at hive den gamle plæneklipper frem og trille den frem og tilbage over en længere periode. Det er perfekt til dem som ikke synes de vil bruge tiden på at slå græs, eller til ældre hvor kroppen og helbredet ikke længere tillader at man er så aktiv med havearbejdet. I det tilfælde kan du måske også drage fordel af en smart robotstøvsuger.

    For et bedre miljø –  I forhold til miljøet, så er der meget at hente ved at købe en batteridrevet plæneklipper, frem for de traditionelle benzindrevne modeller. Her kommer vi tilbage til problematikken om anvendelse af fossile brændstoffer og miljøforurening. Får du således op i et bedre miljø, så kan en investering i en robotplæneklipper i hvert fald hjælpe i den rigtige retning.

    En robot man kan blære sig med – Mange af de robotplæneklippere der kan købes i dag har internetopkobling, som gør at man kan fjernstyre dem ved hjælp af en smartphone eller tablet. Er du teknisk begavet, synes du garanteret det er smart med en fjernstyret robotplæneklipper – og det vil dem du viser det til garanteret også synes!

    Ulemper

    Ustadigt terræn – Har du en have som er indrettet på en lidt bøvlet måde, som gør det besværligt for en robotten at komme rundt, så kan du måske ikke drage fuld nytte af en robotplæneklipperen. Er der en række kringlede veje, mange planter og træer og andre steder som gør det svært for robotplæneklipperen, så er det måske ikke det mest oplagte valg. Her kan det være en at man skal se mod en traditionel plæneklipper, hvor man manuelt kan styre retning osv.

    Risiko for tyveri – Der kan være en større risiko for tyveri forbundet med at anvende en robotplæneklipper set i forhold til en stor traditionel plæneklipper. Dette må antages, da en robotplæneklipper er meget mere mobil og dermed nemmere at stjæle. De moderne robotplæneklippere er dog godt rustet mod tyveri, hvis uheldet skulle være ude. Nogle modeller er indstillet med en personlig pinkode, så andre ikke kan anvende maskinen. Andre modeller, såsom de robotter fra Robomow, får du en direkte notifikation på din mobil, hvis nogen løfter robotplæneklipperen fra jorden. Dermed kan du hurtigt reagerer, hvis nogen skulle forsøge at løbe med den. Læs mere om risici og sikring for tyveri her [nyt vindue].

    Komme helt ud til kanten – Nogle robotplæneklippere kan have svært ved at nå helt ud til kanten, som dermed efterlader en høj kant af græsstrå, da klingerne ikke når helt i kanterne. Denne udfordring er endvidere blevet tilgodeset af Robomow, som har udviklet en teknologi, hvor klingerne kommer helt ud til kanten, og dermed også klipper græsset langs kanten.

    Hvad skal man kigge efter ved en robotplæneklipper?

    Der er flere ting som er relevante at kigge på, når du har besluttet dig for at investerer i en robotplæneklipper. Nogle af de ting som kan gøre en væsentlig forskel, kan du læse mere om nedenfor.

    Anbefalet plæneareal – det er ikke for sjovt at alle producenter af robotplæneklippere oplyser det anbefalede areal som plæneklipperen kan klare. Dette skyldes at hver enkelt model har nogle begrænsninger i forhold til batteridriftstiden og klippevidden. Hvis der ikke er sat et stort batteri og en bred klippevidde i robotten, ville det tage lang tid at færdiggøre et stort græsareal. Hold derfor øje med det anbefalede plæneareal, og vurder om det passer til dine behov.

    Støjniveau – Hvis du i forvejen har et anspændt forhold til dine naboer, er det måske ikke vellidt at man anskaffer sig en robotplæneklipper med en rigtig højt lydniveau. I sær ikke hvis den kører hver weekend. Hold derfor øje med hvor mange decibel (dB) robotten er sat til. Hvis du skal have en støjsvag model, så gå da efter en som ligger et sted mellem 60-70 dB.

    Komfort og tilbehør – Hold gerne øje med hvilke tekniske specifikationer den enkelte robotplæneklipper har. Nogle modeller kan tilkobles via Wi-Fi og dermed fjernstyres, men andre er mere basale. Mange modeller har også en lang række tilbehør, eksempelvis klinger til udskiftning. Det kan være ganske belejligt at have inkluderet i prisen.

    Hvad er det egentlig en robotplæneklipper kan?

    Essensen af en robotplæneklipper er meget simpel. Den kan nemlig hjælpe dig med at automatisere græsslåningen i haven, helt uden hjælp fra noget menneske. Selvom fjernstyret græsslåmaskiner har været på markedet i mange år, så var det ikke før starten af årtusindeskiftet, at de kunne det som markedet efterspurgte. Det var heromkring at de første græsrobotter ramte markedet, og tog både private husejere og kommercielle forbrugere med storm.

    Takket være de teknologiske fremskridt der har været på markedet, kan din drøm med at slappe af i hængekøjen alt imens græsset bliver slået, ende blive en realitet. Ved at købe en robotplæneklipper som selv kører rundt i haven, kan du bruge din tid på andre vigtige haveaktiviteter, imens din egen personlige robot græsslåmaskine klarer arbejdet for dig.

    I modsætning til normale græsslåmaskiner, så har en robotklipper ikke noget problem med at slå græsset på en varm sommerdag. Selv regnfulde dage er ikke noget du skal tænke på, da de fleste robotplæneklippere er udstyret med regn sensorer, som betyder at robotplæneklipperen selv kører tilbage til dens garage.

    Hvorfor skal man købe en robotplæneklipper?

    Der er vitterligt hundredevis af grunde til hvorfor det er en god grund til at investere i en robotplæneklipper. Det er en dyr maskine, men de klare fordele er at de automatisere processen med at slå græs, at din kan indstilles til din have og at de kan klippe græsset præcis når du indstiller den til det. En plænerobot kan slå græsset med en ekstrem nøjagtig præcision og kan nemt indstilles til at køre den rute du ønsker den.

    De fleste robotplæneklippere er udstyret med flere sensorer, som gør dem i stand til at undvige objekter og følge selv helt små stier. De slår græsset med præcision og giver dig ro i sindet, da du ikke behøver at opsamle det græs som er blevet slået. Desuden tilføjer det slået græs værdifulde næringsstoffer og fugt til jorden, hvilket er med til at fremme græsvæksten og gøre den endnu mere sund.

    Robotplæneklippere holder rigtig godt, grundet deres meget stabile konstruktion. Udover at være bygget meget stabilt, så er de også gode til at undgå ulykker grundet deres mange smarte funktioner. Eksempelvis så kan der nævnes at de fleste plænerobotter automatisk afbrydes når de løftes væk for jorden, og automatisk slukket når de rører ved et menneske.

    En robotplæneklipper er ikke kun god for små eller mellemstore haver. Robotplæneklipperen fungerer nemlig også perfekt til store arealer. Når vi taler store arealer så er det alt fra 1000 m2 – 2000 m2 og helt op til 10000 m2. De store plæner kan tage rigtig lang tid at slå græs på, og derfor er en robot græsklipper optimal til dette, da de helt selv skal køre rundt og ordne græsset.

    Hvad skal du være opmærksom på ved køb af en robotplæneklipper?

    Du har endelig besluttet dig for at købe en robotplæneklipper, men nu er du i tvivl om hvad du skal være opmærksom på inden køb. Det er vigtigt at du finder en robot græsslåmaskine som passer til lige præcis din have og behov. Når du undersøger markedet for den bedste robotplæneklipper, så vil du opdage at der er meget stor forskel på hver enkelt robot græsslåmaskines pris.

    Du vil opdage at du sagtens kan finde en meget billig robotplæneklipper, men at du så skal gå på kompromis med en del funktioner, som mange af de dyrere modeller har. Et godt råd er selvfølgelig at læse op på nogle af de forskellige tests af robotplæneklippere som der er. I robotplæneklipper tests er de forskellige modeller typisk testet op imod hinanden, på en lang række af parametre.

    Din haves kompleksitet

    I forlængelse af din haves størrelse, så skal du også overveje hvilke områder og den generelle kompleksitet som robotplæneklipperen skal navigere rundt i. Har din have en masse skarpe kanter, smalle passager eller helt andre forhindringer? Hvis du kan svare ja til nogle af spørgsmålene, så skal du sørge for den robotplæneklipper som du køber kan klare alle disse ting og mere til.

    Flad have eller bakker

    Ikke alle robot græsslåmaskiner er lavet til at køre op af stejle skråninger eller køre ned af høje bakker. Ligegyldigt om din have er flad eller har en masse bakker, så er dette et væsentligt punkt som du skal overveje inden køb af en plænerobot. Nogle robotplæneklippere er designet specifikt til skråninger og andre robotplæneklippere er gode til hældninger. Det skal dog nævnes at medmindre der er tale om meget ekstreme hældninger/skråninger, så kan de fleste nyere modeller sagtens klare dette.

    Vægten af robotplæneklipperen

    Vægten af robotplæneklipperen har i høj grad også noget at skulle have sagt. En robotplæneklipper som er meget tung, kan være utrolig svær at transportere rundt. Det kunne eksempelvis være at du bruge den som en professionel robotplæneklipper ifm. gartnerarbejde. Hvis den er for tung så kan du også risikere at der bliver efterladt synlige spor under robot græsslåningen, specielt hvis jorden er fugtig. På den anden side så kan en lille og let robotplæneklipper nemt transporteres rundt, men kræver så at du måske går på kompromis med kvaliteten.

    Ydeevne

    Når det kommer til ydeevne, så er robotplæneklipperne igen meget forskellige. En billig robotplæneklipper kan måske kun køre i halvanden time, før den igen skal have opladt sit batteri. De dyreste modeller kan køre i helt op til 6-7 timer, før deres batteri går fladt. Det hele kommer an på hvad dine behov er og hvor stor din have er. Nogle modeller giver dig mulighed for selv at installere et større batteri til robotplæneklipperen, men det er dog klart anbefalet at du finder en model, som du kan bruge så snart du har installeret den.

    Multizoner

    Hvis du har to separate græsarealer, så er det en god ide at købe en robotplæneklipper, som kan køre automatisk fra den ene zone til den anden zone og slå græsset. En model med multizone funktion kan installeres til automatisk at køre fra den ene græsplæne, som den lige har slået færdig, til den næste græsplæne hvor den automatisk starter igen. Dette er normal en funktion, som man finder i professionelle robotplæneklippere.

    Funktioner

    Inden du går ud og finder det rette tilbud på en robotplæneklipper, så skal du også overveje hvilke smarte funktioner som modellen har. Nogle high-end robotplæneklippere kan automatisk måle hvor hurtigt dit græs gror og kan herefter automatisk planlægge, hvor ofte den skal slå græsset, så det altid ser pænt og nydeligt ud. De fleste standard modeller er udstyret med regn sensorer og automatisk slukning, når de bliver taget op eller kører ind i noget.

    En anden smart ting som du skal være opmærksom på er om robotplæneklippere har gps. Der er mange robotplæneklippere som er gps styret, hvilket er smart på flere måder. Et er af det virker utrolig godt til at indstille maskinens rute, men i høj grad også mod tyveri. Hvis du skulle være så uheldig at din robotplæneklipper blev stjålet, så kan du tracke præcis hvor den befinder sig henne i landet. Det anbefales klart at du investerer i en robotplæneklipper med gps, eftersom der er tale om en meget dyr investering.

    Hvordan virker en robotplæneklipper?

    En normal robotplæneklipper kører rundt i haven i forskellige mønstrer, hvilket sikrer at der ikke bliver efterladt hjulmærker i græsset. Som udgangspunkt så er dens ladestation gemt et sted i haven, det er her robotplæneklipperen bliver opladt og hvor den kører hen, når den er færdig med at slå græsset.

    En robotplæneklipper virker ved at placere en kantledning rundt i haven. Installationen af robotplæneklippere er forholdsvis simpel og der medfølger selvfølgelig altid en guide, som i nøje detaljer forklarer hvordan du gør. Kort fortalt så skal du placere en kantledning vha. en masse pløkker i haven.

    Kantledningen til robotplæneklipperen fungerer som en slags ”mur” der fortæller til robotplæneklipperen at den kan køre hertil og ikke længere, den er derfor i høj grad nødvendig at have. Der er mange mennesker som efterspørger en robotplæneklipper uden kantledning, men dette er desværre ikke muligt at få. Det skal dog nævnes at der er nogle robotplæneklippere som fungerer uden kanttråden, men disse passer bestemt ikke til alle haver. En robotplæneklipper som kan fungere uden kanttråd, virker kun i meget få haver, hvor den indstilles til at køre i helt lige linjer.

    Hvis du er nervøs for kanttråden når du køber en robotplæneklipper, så skal du bestemt ikke være dette. Kanttråden lige så lille som en lille snor og kan slet ikke ses, når den først er installeret i græsset. Husk på at det kun skal gøres en gang og din robotplæneklipper er flyvende.

    Din have

    Din have behøver bestemt at være lille og perfekt rektangulær før du kan benytte dig af en græsrobot. Langt de fleste moderne robotplæneklippere er blevet designet til at kunne slå flere forskellige græstyper, men også til at kunne fungere i haver, som har en speciel udformning. I de fleste robotplæneklipper tests, så kan du læse at der er modeller som er markant bedre til at manøvrere rundt i haven end andre.

    Hvis man vil have en robotklipper til sin græsplæne, men haven næsten altid er rodet, så er der mange muligheder på markedet den dag i dag. De fleste moderne robotplæneklippere kan nemlig kører rundt om forskellige objekter som havebede, swimmingpools eller børnenes legetøj. Du skal derfor ikke være nervøs for om din have mon er god nok til en robotplæneklipper.

    Hvor skal jeg købe min robotplæneklipper?

    Når du skal ud og investere i en robotplæneklipper, så vil du opdage at der er rigtig mange forskellige butikker hvor du kan købe den model som du kigger efter. I dette afsnit kan du læse om de forskellige steder, hvor der er mulighed for at købe en robotklipper.

    Det er muligt at købe en robotplæneklipper på dba. Hvis du vælger at købe en robotplæneklipper på dba, så har du allerede taget valget om at du ønsker at investere i en brugt robotplæneklipper. En brugt græsrobot kan være et rigtig fint køb, da du dermed får maskinen billigere og ikke skal ud og betale mange penge for en ny. Der er dog nogle ting du skal være opmærksom på, såfremt at du ønsker at købe en brugt maskine. Selvom en robotplæneklipper er designet til at kunne holde i mange mange år, så kan der være slitage på bladene, så disse skal muligvis skiftes, hvis du ønsker det bedste resultat for din have.

    En anden ting som du skal være opmærksom på er, at den brugte robotplæneklipper kan være så gammel, at al garantien er udløbet. Et tænkt eksempel kunne være at du netop har købt robotplæneklippere samt installeret den i haven, med den omkringliggende ledning. Herefter kører maskinen og går i stykker efter blot et par dage. Eftersom du har købt maskinen brugt har du ingen garanti og forsikringen vil heller ikke dække.

    En andet oplagt sted hvor du kan købe din robotplæneklipper er i Elgiganten. Elgiganten har ofte robotplæneklippere på udsalg, så du kan være heldig at finde et godt tilbud, hvis du holder øje med deres tilbudsavis. Hvis der skal siges en negativ ting om Elgiganten, så er det at deres personale som oftest er mest kyndige i at rådgive om hifi og ikke så meget om maskiner til haven. Der kan dog være stor forskel fra butik til butik, så du kan altid prøve at tage ned i din lokale Elgiganten og høre, om der er nogen som du kan snakke om robotplæneklippere med.

    I byggemarkeder

    Det er også muligt at købe din robotplæneklipper i flere forskellige byggemarkeder og butikker, et eksempel kunne være Bauhaus, XL-byg, Bilka eller silvan. I disse byggemarkeder er der som oftest fagpersoner, som ikke laver andet end at rådgive om de forskellige maskiner. Du bør derfor spørge efter en fagperson, som kan fortælle dig nærmere omkring hvilken robotplæneklipper, som vil være den rette for dig.

    At købe din robotplæneklipper i Silvan eller Bauhaus er oplagt for dig, som bor tæt på et af deres byggemarkeder. Hvis du også er typen som læser byggemarkedernes tilbudsavis, så kan du endda være så heldig, at du samtidig også kan finde et godt robotplæneklipper tilbud.

    En anden positiv ting ved at købe robotplæneklipperen i en fysisk butik er, hvis der skulle opstå nogle problemer med maskinen. I sådan et tilfælde vil det være nemt at henvende sig til byggemarkedet, og få assistance ift. evt. reparation af produktet. Du skal dermed ikke tænke på at skulle pakke robotplæneklipperen ned og sende den til service. Du kører blot ned i butikken og afleverer robotplæneklipperen, hvorefter butikken vil tage sig af den videre proces. Det er lige meget om du har købt din robot græsslåmaskine på tilbud, så er butikken stadig forpligtet til at skulle hjælpe dig.

    Gå efter en bedst i test robotplæneklipper

    Når du skal investere i en god græsplænerobot, så er det vigtigt at du finder en giver dig en flot græsplæne og som er meget sikker i drift. Et god råd er derfor at læse alle de test af robotplæneklippere som du kan komme i nærheden af. Her på siden har vi taget udgangspunkt i mange af disse tests, og de produkter som du finder er derfor netop typisk robotplæneklippere som har vundet bedst i test hos diverse forbrugerorganisationer.

    At en robot græsslåmaskine skal være bedst i test, er selvfølgelig ikke et must, men det er et rigtig godt udgangspunkt at vælge ud fra, da maskinerne dermed allerede er blevet testet indenfor en lang række af kategorier. Du skal selvfølgelig være opmærksom på at testen er fra 2019, så resultaterne er så nutidige og retvisende som overhovedet muligt.

    Hvordan bliver en robotplæneklipper testet?

    Et godt eksempel på nogle som har testet en lang række af robotplæneklippere er det danske forbrugerråd Tænk. I nedenstående afsnit kan du læse mere om de kategorier, som tænk tester produkterne i. Tænk har som typisk også fagfolk med i deres tests, som kan vurdere og skelne mellem hvordan hver enkelt robotplæneklipper klipper græsset.

    Plæneklipning: Selve kvaliteten af den plæneklipning som robotplæneklipperen kan levere, er selvfølgelig noget at det vigtigste der testes, når man foretager en rigtig robotplæneklipper test. Under plæneklip testen bliver det gennemgået hvor god hver enkelt robotplæneklipper er når det kommer til klipning af almindelig plæne, klipning af vådt græs, klipning af langt græs, klipning af groft græs, klipning af ujævnt underlag etc.

    Som du måske kan fornemme så er der tale om virkelig i dybdegående tests, som tester robotplæneklipperen i en meget lang række af forskellige scenarier. Hver eneste robotklipper som bliver test, bliver på baggrund af hvor godt den klarer sig i ovenstående klipninger, vurderet om hvorvidt den klarer sig dårligt, mellem, godt eller meget god.

    Brugervenlighed: Som med alle andre produkter, så er det også vigtigt at teste robotplæneklipperen i dens brugervenlighed. Under brugervenlighed bliver der under testen bl.a. kigget på hvor nemt det er at opsætte og installere robotplæneklipperen, hvor nemt det er at skifte batteriet ud, hvor nemt det er at justere klippehøjdeindstillingerne etc.

    Brugervenligheden af en robotplæneklipper er et vigtigt område, da der er ingen som gider at have et produkt som er svært at bruge. Ligesom det også var tilfældet med testen ang. Plæneklipningen, så bliver robotplæneklipperen også rangeret ud fra dårlig, middel og god i alle punkterne under brugervenlighed.

    Batteri: Batteriet er en væsentlig del af enhver robotplæneklipper, så dette er selvfølgelig også en kategori robotplæneklipperen bliver vurderet på. I testen af robotplæneklipperens batteri bliver der. bl.a. set på hvor længe batteriet kan hold og hvor lang tid robotplæneklipperen skal bruge i dens ladestation, før batteriet er fuldt opladt og robotplæneklipperen endnu engang er klar til at rulle ud på græsplænen.

    Hvordan skal en robotplæneklipper opbevares?

    Efter en hård arbejdsdag er det på tide at din robotplæneklipper har et god sted og hvile sig, så den er klar til den kommende arbejdsdag. Når robotplæneklipperen er færdig med at trimme græsset, så kører den typisk tilbage til sin ladestation, hvor dens batterier bliver opladt. Ladestationen som står udenfor er dog noget udsat, hvis det pludselig skulle begynde at regne eller det bliver uvejr på anden vis.

    For at beskytte robotplæneklipperen er det meget udbredt, at man investerer i en garage til sin robotplæneklipper. Garagen fungerer som overdækning til robotplæneklipperen, så den er fuldt beskyttet. De fleste robotplæneklipper garager fungerer som et halvtag, som maskinen kører ind under. Der er dog også nogle garager, som også har sidebeklædning og fungerer som et helt hus til robotplæneklipperen – et hus beskytter robotplæneklipperen i endnu højere grad og dette er klar noget der anbefales, så du er sikker på at din robotplæneklipper er i bedste stand, når den skal ud og køre i haven.

    Hvis du vælger at investere i en garage til din robotklipper, så vær opmærksom på at der kan være stor forskel på størrelsen af selve garagen. Du skal investere i en garage

    Sådan skal du passe på din robotplæneklipper når vejret er ekstremt

    Robotplæneklippere kan bruges I det meste vejr. De er nemlig vandtætte og kan også klare en del vind. Der er dermed ikke noget normalt vejr som de ikke kan klare sig godt i. Dog er det straks værre når det er ekstrem varme, kulde eller orkan – det er her du skal tage nogle forholdsregler.

    Varme

    Som nævnt tidligere så kan ekstrem varme have en negativ konsekvens for levetiden og funktionaliteten på batteriet på din robotplæneklipper. Direkte sollys kan også forårsage misfarvning og beskadigelse af robotplæneklipperens ydre. Du kan også undgå at dette sker ved at placere ladestationen i et skyggefuldt område uden direkte sollys. Et god råd ville også være at købe en garage med halvtag til robotplæneklipperen.

    Kulde

    Generelt så gror græs kun når temperaturen er over de 10 grader. Derfor så er det oplagt i efteråret, når temperaturen begynder at blive under 10 grader, at opbevare din robotplæneklipper i en garage, og ikke kun under et halvtag. I foråret når temperaturen igen begynder at blive over 10 grader, så kan du sætte robotplæneklipperen frem igen, så den kan begynde at tage sig af græsset igen.

    Vind

    Robotplæneklippere er forholdsvis tunge maskiner, og selv de mindset vejer minimum 5-6 kilo, og de store modeller vejer markant mere end dette. Når det så er sagt, så kan de blæse væk såfremt der er en meget slem storm med kastevinde, både hvis den kører rundt i haven, men også hvis maskinen blot står til opladning i dens ladestation.

    Hvis du skulle være så uheldig at vinden får fat i robotplæneklipperen, så kan der i værste tilfælde opstå en skade på den. Af de denne grund, så er det anbefalet at du opbevarer robotklipperen i et skur, garage eller under et halvtag, når du ved der kommer en slem vind eller storm forbi området.

    Regn

    Den same procedure skal følges hvis der kommer slem regn. Robotplæneklippere er vandtætte maskiner og en almindelig mængde regn, vil ikke påvirke maskinens funktionalitet. Hvis der er meget slem regn i området og der dermed opstår oversvømmelser, så vil du ikke se din robotplæneklipper fare ned af haven og ende i en svømmepøl. Af denne grund så anbefales det også, at opbevare robotplæneklipperen i garage, under halvtag eller et andet tørt sted, hvis vejrudsigten siger massiv regn.

    Vintervedligeholdelse og opbevaring

    Før du gemmer robotklipperen helt væk til vinteren, så er der et par simple ting du bør gøre inden, så du er sikker på at den er i så god stand som muligt, når sæsonen endnu engang starter om foråret.

    1. Sørg for at batteriet er fuld opladt, inden du du sætter robotplæneklipperen ind i dens vinterhi.
    2. Rengør robotplæneklipperen helt, så du er sikker på at alt græs og snavs er væk.
    3. Sluk alt strømmen til maskinen via hovedknappen.
    4. Lithium batterier vil langsomt aflade sig selv, når de ikke bliver brugt over en længere periode. Det er vigtigt at et batteri ikke bliver opbevaret imens det er helt afladt, da dette kun vil forværre dets levetid. Af denne grund er det anbefalet at du i løbet af maskinens opbevaringstid oplader batteriet helt igen, så det ikke når at blive afladt helt.
    5. Opbevar robotplæneklipperen i tørre omgivelser. Ideelt et sted hvor temperaturen er mellem 5-20 grader.

    Dette skulle gerne være al den nødvendige information som du behøver, for at kunne opbevare din robotplæneklipper optimalt i de perioder hvor den ikke bruges. En gang imellem kan nogle producenter have helt konkrete råd ift. deres egne modeller, så derfor anbefales det også, at du altid læser manualen igennem og følger dit råd der står beskrevet heri.

    Hvordan forhindrer du tyveri af din robotplæneklipper?

    Robotplæneklippere er relativt dyre maskiner, som er designet til at blive brugt i din have det meste af året. Normalt ville man tro at de var meget let bytte for tyvene, men der er faktisk flere forskellige funktioner som er designet med henblik på at minimere tyveri af robotplæneklipperen og også at til at skaffe en stjålet maskine tilbage, hvis du skulle være så uheldig at den bliver taget.

    Hvilke funktioner findes der til at undgå tyveri af robotplæneklipperen?

    Pin kode

    Alle robotplæneklippere har en pinkode funktion for at sikre, at det kun er autoriserede brugere som kan bruge robotplæneklipperen. Pinkoden hos de fleste robotplæneklippere er en 4-cifret kode, som man vælger under installationsprocessen. Pinkoden kan selvfølgelig blive ændret når det skulle være, men det kræver selvfølgelig at du kender den første kode som er blevet oprettet.

    Robotplæneklipperen kan fx blive indstillet til at kræve en pinkode hver eneste gang den skal startes, eller hvis man åbner op for kontrolpanelet. Uden at kende den korrekte pinkode, vil det være umuligt for en udefrakommende person at starte eller styre robotplæneklipperen.

    Efter et par få mislykkede forsøg på at gætte pinkoden, vil robotplæneklipperen låse fuldstændig, og dermed kan der ikke gættes på flere pinkoder i en længere periode. I det tilfælde at robotplæneklipperen skulle blive stjålet, så vil tyven ikke være i stand til at bruge den til noget pga. pinkode funktionen.

    Det er lidt forskelligt fra model til model, hvordan denne pinkode funktion virker, men i de fleste modeller kan du indstille den på flere forskellige måder. Du kan eksempelvis indstille den til kun at spørge om pinkoden hver 3. gang den bliver brugt, hvis dette passer dig bedre.

    Nogle robotplæneklipper ejere har en tidslås slået til, hvor robotplæneklipperen vil virke i en bestemt tid, som regel hele dage eller uge, inden den spørg om pinkoden igen. Når tidsperioden er overskredet, vil robotplæneklipperen ved manuel stop eller kontrolpanelet hvis kontrolpanelet er åbnet, spørge om pinkoden igen, hvis den skal forsætte med at slå græsset.

    Hvis en tyv vælger at stjæle en robotplæneklipper under disse omstændigheder, så kommer han ikke særlig langt, da maskinen kun vil virke til det fastsatte tidsinterval er udløbet, hvorefter robotplæneklipperen spørg om pinkoden igen hvis den skal startes. Som udgangspunkt vil du kun bruge en meget lav sikkerhedsindstilling, hvis du har en meget sikker have, eller din have er i et område hvor risikoen for tyveri er meget lille.

    Det mest anbefalelsesværdige er at sætte din robotplæneklipper, så den spørger om pinkoden hver gang den bliver stoppet manuelt, eller at der bliver åbnet til dens kontrolpanel. Det tager kun ganske få sekunder at trykke pinkoden, og det er ikke særlig ofte man overhovedet har brug for at kunne tilgå kontrolpanelet, så dette er kun en meget lille ulejlighed.

    Alarm

    Alarmfunktioner er næsten noget som alle robotplæneklippere har. De fleste robotplæneklippere kan blive indstillet til at alarmen går i gang, hvis robotplæneklipperen bliver løftet uden først at være stoppet vha. stopknappen eller pinkoden er indtastet.

    Ligeledes, hvis en robotplæneklipper bliver løftet fra den ladestation, uden pinkoden først er blevet indtastet, vil dette også resulterer i at alarmen går i gang.

    Hvis en robotplæneklipper bliver stoppet manuelt via stopknappen, så vil de fleste modeller aktivere en timer, så du i et bestemt tidsrum skal trykke pinkoden korrekt, for at undgå at alarmen går i gang. For de fleste Husqvarna robotplæneklippere fx, skal pinkoden indtastet indenfor 10 sekunder efter at stopknappen er blevet trykket, ellers vil alarmen gå i gang. En tikkende lyd vil indikerer at pinkoden skal indtastes.

    Alarmen kan selvfølgelig slås fra på ethvert givent tidspunkt ved at indtaste den korrekte pinkode i kontrolpanelet. Længden på alarmen kan indstilles i indstillinger i kontrolpanelet.

    De fleste Husqvarna robotklippere kan justeres så alarmen blot er aktiv i et enkelt minut eller i helt på til 20 minutter. Der vil altid være nogle få forskelle i hvordan de forskellige mærker håndterer dette, men hvis man eksempelvis ser på forskellen mellem en Bosch robotplæneklipper eller en Gardena robotplæneklipper, så fungerer de meget lig hinanden.

    Den eneste negative ting ved en alarm som der går af er, at den ofte blot bliver ignoreret af naboer og andre folk i nærområdet, fordi de er så vant til falske alarmer. Den vigtigste funktion alarmen har er at virke afskrækkende overfor en tyv, og i usandsynlige tilfælde at et tyveri foregår, så vil tyven gå i panik og løbe væk fra stedet.

    Base parring

    Nogle robotplæneklipper modeller bliver unikt parret med deres ladestation. Dette betyder at hvis din robotplæneklipper bliver stjålet, så vil den være fuldstændig ubrugelig for tyven. For en ejer af en robot græsslåmaskine kan dette måske virke som om, at denne funktion kun har nytte efter maskinen er blevet stjålet.

    Oplysninger omkring robotklippernes sikkerhedsfunktioner spredes dog hurtigt, så mange tyve vil være klar over at de ikke er et attraktivt bytte at stjæle. Tyveristatistikkerne for robotplæneklippere er generelt meget lave, og dette skyldes kombinationen af de mange forskellige sikkerhedsfunktioner og ikke kun en enkelt af dem.

    Blacklist

    Hvis du nu virkelig skulle være så uheldig at din robotplæneklipper bliver stjålet, så kan du kontakte producenten af maskinen, og få modellen blacklistet. Dette kan dog have lidt forskellige konsekvenser, alt efter hvilken model der er tale om.

    Normalt vil en blacklisting resultere i at modellen bliver tilføjet til en central database, så hvis modellen nogensinde bliver bragt til et servicecenter, så vil de med det samme vide at det er en model som har været stjålet. Servicecenteret vil nægte at servicere modellen og har mulighed for at alarmere politiet mhp. på en stjålet genstand.

    GPS lokalisering

    En lang række af robotplæneklippere har indbygget GPS funktionalitet. Funktionaliteten bruges til flere forskelige formål. Først og fremmest, så tillader lokalitetstracking af maskinen, at robotklipperens smarte funktioner kan bruges. Dette vil eksempelvis give dig mulighed for at styre robotplæneklipperen via en mobil app, så den fx kan styres imod græsområder som kræver ekstra meget opmærksomhed.

    GPS funktionen kan også bruges til at forbedre selve robotplæneklipperens rute i haven, hvilket gør at din have kan blive slået på den mest effektive måde. En del af de robotplæneklippere som er blevet bedst i test har denne GPS funktionalitet, så vi anbefaler klart at man vælger en model som har vundet en robotklipper test.

    Fra et sikkerheds perspektiv, så giver GPS funktionaliteten dig mulighed for at vide præcis hvor din robotplæneklipper er altid. Tilhørende apps til smartphones og tablets kan give dig push-beskeder, hvis din robot græsslåmaskine bliver fjernet ud fra dit græsareal.

    Der har været en række af tilfælde hvor ejere har modtaget notifikationer, som har alarmeret dem om at deres robotplæneklipper har forladt græsarealet, hvilket med det samme giver et overblik over hvornår dette er sket. I forlængelse af dette er politiet hurtigt efter blevet alarmeret og de har sikkert kunne afhente både gerningsmand samt robotplæneklipper. GPS funktionaliteten er derfor en utrolig vigtig funktion, som i høj grad også er med til at sikre at din plænerobot kører rundt i ro og mag.

    Det skal dog understreges at du på ingen måde selv skal prøve at skaffe din robotplæneklipper tilbage. Dette er et job for politiet og kun polititet. Hvis du går op til tyvens hoveddør og pænt beder om din robotplæneklipper tilbage, så er det meget usandsynligt at de blot giver den til dig. Tyven kan gå i panik og reagere på flere måder, enten kan han gøre skade på dig eller også kan han ødelægge/skille sig af med plænerobotten efter du er gået.

    Hvis du i stedet for kontakter politiet og forklarer dem situationen som du står i, så vil de hurtigt tage hånd om dette. Tyven er meget mere tilbøjelig til at samarbejde med en politimand som ringer på deres dør end blot en almen borger.

    Mange sikkerhedsfunktioner kan slås fra eller til

    I takt med at robotplæneklipperne har udviklet sig i løbet af de sidste par år, så er det mange af disse sikkerhedsfunktioner som er kommet til. Det er derfor de færreste som køber en meget dyr maskine som får den stjålet. I nogle tilfælde vil der dog være situationer hvor en ejer ikke ønsker at have alle sikkerhedsfunktioner slået til. Det kunne måske være at personen boede meget afsides og havde en sikker have.

    I sådan et tilfælde ville det eksempelvis være muligt, under opsætningen af robotplæneklipperen, at slå både alarmen og pinkoden fra. Heldigvis kan funktionerne heldigvis sættes op præcis som du ønsker, så dette er op til ejeren selv, hvor mange sikkerhedsfunktioner der ønskes at blive slået til.

    Skal du have en forsikring til din robotplæneklipper?

    De fleste husforsikringer vil rent faktisk allerede dække over din robotplæneklipper. Som det typisk er med forsikringer, så er der måske visse kriterier som skal være til stede, før du kan være sikker på at forsikringen dækker.

    Hvis du har en robotplæneklipper, så vil det bedste råd være at spørge dit forsikringsselskab direkte, om din robotplæneklipper er dækket eller ej under husforsikringen. Hvis svaret er nej, så er det typisk muligt at udvide forsikringen til også at dække denne for et mindre beløb.

    Tyveri fra haver sker oftere

    Robotplæneklipper sikkerhed er en ting, men der er flere andre ting af værdi i din have, hvilket også kræver sikkerhed og beskyttelse. I modsætning til dit hjem, som ofte er aflåst og som også har flere sikkerhedsforanstaltninger, så er din have meget mere lettilgængelig.

    Mange haver er lette at gå ind i, hvilket betyder at tyve nemt har adgang, de kan stjæle dine ting som har værdi og forlade stedet meget hurtigt. Selvom producenter af robotplæneklippere har taget rigtig mange sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte maskinerne, så er der stadig mange andre ting som du kan gøre, for at hele haven bliver så sikker som mulig.

    Gør dine indgange sikre

    Lad være med at gøre det let for en tyv. Hvis du har sidedøre eller bagdøre ind til haven, så sørg for at disse er lukket og låst om natten eller når du er væk. En låst port kan nemt håndteres af en tyv, men den vil stadig virke betydelig afskrækkende og øge den tid, som kræves for en tyv for at få adgang til din have.

    Forbedrer synligheden til din have

    Haver som er mere synlige fra gaden er mindre attraktive for tyve. Lad vær med at give tyvene nogle steder, hvor de kan gemme sig når man kigger ind på dit hus fra gaden. Hvis en tyv skal stå et sted hvor han kan blive set, imens han bryder en port op eller klatrer over et hegn, så er han meget mere tilbøjelig til at springe dit hus over.

    Sikkerheds lys

    Noget godt sikkerheds lys kan være en rigtig fin anti-tyveri funktion. Man kan eksempelvis sætte på alle hjørner at huset, hvilke reagerer med bevægelsessensorer. Huset giver et skarpt lys og lyser samtidig haven op, hvilket giver en stærk afskrækkende effekt for enhver tyv.

    Marker din robotplæneklipper

    At markere din robot græsplæneklipper og andre haveredskaber samt udstyr, er en god måde at afskrække tyve på. En robotplæneklipper med ejerens navn og adresse indgraveret på den, har betydeligt mindre gensalgsværdi på det sorte marked og kan få en tyv til at tænke sig om en ekstra gang.

    Overvågningskamera

    Omkostningen for overvågning er faldet markant de seneste år. Wifi-linkede kameraer som kan tilgås via en app på en smartphone, tablet eller computer, er utrolig lette at installere samt bruge. Statistikker har vist at brug af overvågning, kan resultere i en nedgang i tyveri og specielt når det kommer til ting som er lidt dyrere, da tyvende ved at billedet af dem bliver afleveret til politiet.

    Konklusion

    Eftersom robotplæneklippere er produkter med en forholdsvis høj pris, som bliver opbevaret et forholdsvist ubeskyttet område på din grund, så har producenterne tænk flere forskellige sikkerhedsfunktioner ind i maskinerne. Hvis man kigger yderligere ned i statistikkerne, så viser det, at tyveri af robotplæneklippere faktisk er meget sjældent.

    Det skal dog nævnes at der kan være store forskelle indenfor de sikkerhedsfunktioner, hver enkelt robotplæneklipper giver mulighed for, så dette er et vigtigt område at researche inden du køber en græsrobot til haven. Som du også kan læse i ovenstående tekst, så er det mindst lige så vigtigt at tænke på den generelle sikkerhed i din have, i stedet for kun at tænke på funktionerne i robotplæneklipperen.

    Guide til service af robotplæneklipper

    Robotplæneklippere har markant mindre service og vedligeholdelseskrav end traditionelle plæneklippere. De er mekanisk meget simplere maskiner, som har færre dele der kan gå i stykker.

    Med det sagt, så er det selvfølgelig stadig muligt for robotplæneklipperen af gå i stykker. Der er nogle helt konkrete ting som du kan gøre, for at din robotplæneklipper kan holde i længst mulig tid. Disse ting er eksempelvis at sikre regelmæssig rengøring, udskiftning af skæringsblade og batteri når det er tid, og selvfølgelig at opbevare robotplæneklipperen korrekt om vinteren.

    Du kan også overveje at beskytte din robotplæneklipper fra andet ekstremt vejr på andre tider af året. I dette afsnit kan du læse meget nærmere omkring alle aspekter indenfor service og vedligeholdelse af robotplæneklippere.

    Rengøring

    At rengøre din robotplæneklipper regelmæssigt er vigtigt, da du dermed forebygge ophobelse af græs omkring de vigtige dele af maskinen, såsom bladende og hjulene. Ophobelse af for meget græs over tid kan i værste tilfælde gå ud over kvaliteten af græsslåningen, men også selve stabiliteten på robotplæneklipperen når den kører rundt. Derudover kan det også bidrage til den generelle slitage på robotplæneklipperen, hvilket gør at den ikke holder i lige så lang tid som den burde.

    At rengøre en robotplæneklipper er en meget simpel opgave, og kræver ikke nogen form for specialdesignende værktøjer. Det er anbefalet at du blot benytter dig af en grovbørstet håndholdt børste og en fugtig klud. Dernæst er det anbefalet at dy ifører dig beskyttelseshandsker eller fjerner bladende på robotplæneklipperen inden du går i gang med at rengøre den.

    Det første du skal gøre ved rengøring af robotplæneklipperen er at slukke for selve maskinen. Knappen til dette skulle gerne være enten under låget til kontrolpanelet, på bagsiden af maskinen eller under selve robotplæneklipperen.

    Den præcise placering for knappen vil være forskellig fra model til model. Grunden til at du skal slukke hele maskinen er for at forhindre de skarpe blade i at bevæge sig, imens du er i gang med at rengøre den. Når maskinen er helt slukket skal du vende den om på hovedet og placere den på en blød og ren overflade. Det kunne eksempelvis være ude på græsset.

    Det næste skridt er at benytte den håndholdte grovbørste til at rengøre alle de synlige græsklumper, som er på undersiden af robotplæneklipperen. Klumber vil som udgangspunkt samle sig omkring hjulene og bladene, så vær sikker på at give disse steder ekstra opmærksomhed. Du skal måske bruge dine fingrer eller en mindre børste, hvis du skal nå helt ind under hjulene eller de andre svært tilgængelige steder.

    En grovbørste skulle kunne klare det meste arbejde med det ophobede græs, men derudover er der to andre stykker tilbehør, som du måske også finder hjælpsomt, når du skal rengøre robotplæneklipperen for græs. Den første ting er en støvsuger med et tyndt støvsugerhoved, som kan syge græs ud af de områder, der er meget svære at nå. Den anden ting er en luftrenser med komprimeret luft, som kan bruges til at sprøjte luft ind i de tynde områder og dermed få græsset ud.

    Nogen gange kan græsstykkerne blive trykket helt sammen pga. hjulenes bane, specielt hvis maskinen har kørt i tørt vejr. Såfremt dette skulle være tilfældet, så er det ikke sikkert at en grovbørste er nok. En ide her kunne være at bruge en flad skruetrækker til simpelthen at skrabe græsset helt væk.

    Når du efter hårdt arbejde har renset og fjernet størstedelen af de synlige græsklumper samt smuds, skal du vende robotplæneklipperen om og ryste alt græsset ud på græsplænen igen. Når dette er gjort kan du dreje robotplæneklipperen endnu engang og begynde at rense den med den fugtige klud.

    Smuds og græs vil uden tivivl danne sig flere steder på underside af maskinen, omkring bladende på indersiden af skelettet. Du burde kunne rense disse mindre græs og smuds områder af med kluden, så undersiden bliver så god som ny at se på.

    Når du er sikker på at robotplæneklipperen er blevet helt ren på undersiden, kan du vende den om på den modsatte side. Som det sidste led i din rengøringsprocess kan du bruge kluden på ydersiden af robotplæneklipperen, så den også kommer til at skinne og blive så god som ny.

    Skift af knivbladene på robotplæneklipperen

    Knivbladene på din robotplæneklipper vil kræve at blive skiftet fra tid til anden. Frekvensen af disse skift er meget forskellig alt efter hvilken model du har. Der er nogle modeller som kan holde i rigtig mange år, imens der er nogle billigere modeller, som kræver at få udskiftet bladene efter et par år.

    Robotplæneklipperne kan typisk deles op i to forskellige kategorier:

    Først er der robotplæneklipperen med de frie roterende knivblade, som er monteret på en roterende plade. Disse har en tendens til at være meget små blade og disse kræver regelmæssig udskiftning, typisk hver 10. uge. Grunden til at disse blade skal skiftes relativt ofte er, at robotplæneklippere skal kunne skære græsset helt skarpt over når den kører, eller vil græsset blive og robotplæneklipperen stoppe med at fungere over tid.

    Den anden type af knivblade er dem som er solide og som er monteret individuelt, dette vil du bl.a. finde hos Robomow robotplæneklippere. Modeller som har bladene monteret individuelt har en tendens til at være mere effektive da knivbladene er meget større og kraftige, hvilket gør at de kan holde i længere tid.

    Det er meget sandsynligt at du kun behøver at skifte knivbladene ud på sidstnævnte modeller en gang hver sæson. Bladene på er typisk lidt dyrere af købe, men den overordnede omkostning er mere eller mindre den samme, da de ikke skal udskiftes lige så ofte som de andre.

    I nedenstående afsnit kan du læse mere om, hvordan du skal skifte bladende på de forskellige robotplæneklipper modeller.

    Skift af fritroterende blade

    Denne guide gælder for robotplæneklippere af mærket Husqvarna, Gardena, McCulloch, Worx og Honda.

    Processen for at skifte denne type af blade er meget simple og tager kun Ganske få minutter. Du bør benytte sikkerhedshandsker i løbet af processen, da bladene kan være meget skarpe og at der dermed er en risiko for at du kommer til skade. Hellere være på den sikre side i sådanne situationer.

    1. Tag dine sikkerhedshandsker på.

    2. Vær sikker på at robotplæneklipperen er helt slukket ved at trykke på power knappen. Dette vil stoppe strømmen til bladene, hvilket mindsker risikoen for at bladene begynder at dreje under rengøringsprocessen.

    3. Vend robotplæneklipperen om på dens bagside og placer den på en blød overflade. Det kunne eksempelvis være på din græsplæne, da underfladen her vil beskytte din robotplæneklipper fra ridser og derudover så undgår du også at lave et rod andre steder, hvis der er græsklumber der falder af.

    4. Brug en skruetrækker til at løse skruerne som holder hvert blad fast. En fremgangsmetode kunne eksempelvis være, at du skruer med den ene hånd og drejer skiven med bladene med den anden hånd, da dette vil gøre processen markant hurtigere.

    5. Fjern både knivbladene og skruerne fra maskinen. Husk at de gamle blade stadig kan være utrolig skarpe, så disse skal du skaffe dig af med på ansvarlig vis, så du undgår at du selv eller andre lider skad.e

    6. Rengør fastspændingspunktet for hvert af bladene, så der intet græs eller smuds sidder der, hvor du skal fastspænde de nye blade. Bladene skal have plads til at kunne rotere uden problemer, og enhver jord eller græs som sidder i vejen for dette kan modarbejde dette.

    7. Tag en ny skrue og blad fra pakken. Tilpas skruehullet fra det nye blad med punktet på den roterende disk. Fastspænd den nye skrue + blad med din skruetrækker.

    8. Stram skrue indtil du mærker modstand, men lad vær med at overspænde den. Dette vil muligvis blot gøre bladets mulighed for at rotere frit dårligere. Skruerne er designet til at bladene kan bevæge sig frit efter de er påsat, så processen bør være meget simpel.

    9. Når du har installeret alle bladene, så skal du sikre at de alle kan dreje frit rundt. Husk at tænd for strømmen og vend robotplæneklipperen om igen, så den vender rigtigt. Du bør nu være klar til at se din nye og friske robot græsklipper i aktion.

    Udskiftning af solide blade

    Dette gælder hos modeller fra Robomow, Ambrogio og John Deere. Processen for at udskifte bladene som er påsat individuelt, er en lille smule anderledes, men ikke meget sværere.Modeller fra Ambrogio bruger typisk fire skruer til at montere bladet til undersiden af robotplæneklipperens kabinet.

    Modeller fra Robomow burger et specialdesignet knivblad system, som gør det utrolig let at udskifte blade, da du faktisk slet ikke behøver nogle skruer overhovedet. Du skal dog stadig bruge deres eget knivudskiftningsværktøj. Dette værktøj kommer med som standard når du køber en Robomow robotplæneklipper.

    Du kan med fordel opbevare skiftesættet et sikkert sted, da du skal bruge dette hver gang fremover, når du skal udskifte bladene. Hvis du skulle være uheldig alligevel at mistet sættet, så kan du altid købe et nyt sæt.

    Batteri vedligeholdelse og udskiftning

    Størstedelen af robotplæneklippere burger lithium ion batterier. Det er kun de meget billige modeller fra eksempelvis Robomow, som bruger en ældre teknologi som bly-syre batterier. Det er klart mest anbefalelsesværdigt, at du går efter en model som har et lithium batteri, da disse er mest holdbare og pålidelige.

    Bly-syre batterier er billigere, og dette er bl.a. en af grundende til at Robotmow, er i stand til at tilbyde nogle gode robotplæneklippere til en meget konkurrencedygtig pris. Bly-syre batterier har dog nogle ret markante ulemper, også på længere sigt, bl.a. at det tager længere tid at oplade dem, de vejer mere og har en meget laverer strømeffektivitet.

    Lithium batterier kræver generelt meget mindre vedligeholdelse, men de har dog en tidsbegrænset livstid. I gennemsnittet, så holder et lithium fuld styrke i 3 år, eller det som ligner 300-500 opladninger.

    Antallet af opladninger som din robotplæneklipper kommer til at foretage, kommer an på størrelsen af din græsplæne i relation til den kapacitet som din robotplæneklipper kan klare. Det vil også komme an på de indstillinger som du har sat robotplæneklipperen til at følge. Hvis en robotplæneklipper er sat til at køre alle ugens 7 dage, hver eneste uge, så vil det kræve at batteriet skal udskiftes tidligere, end hvis den kun kører to eller tre dage om ugen.

    Du skal derfor nøje overveje balancen mellem, hvor nyklippet din græsplæne skal se ud hele tiden, og hvor ofte du behøver at udskifte batteriet. Der er nemlig ind grund til at gøre dette mere end højest nødvendigt.

    Generelt set, så bør du overveje at udskifte batteriet på robotplæneklippere når klippetiden er reduceret til under 80% at den originale klippetid, eller hvis batteriet begynder at tage meget længere tid end normalt at oplade.

    Det er vigtigt ikke at opbevare et lithium batteri i ekstreme temperaturer grundet påvirkningen dette kan have på batteriets funktionalitet og generelle levetid. Et lithium batteri som arbejdet i en gennemsnitstemperatur på 30 grader, vil have dens levetid reduceret med 20%. Ved 40 grader vil det blive reduceret med op til 40%.

    Dette har stor indflydelse for mennesker som burger robotplæneklippere I varmere lande og endnu mere dem som bruger dem i meget kolde klimaer. Selv I et meget tempereret klima, så kan en robotplæneklipper som har sin ladestation i direkte sollys tage skade. Dette kunne eksempelvis være en god grund til at overveje, om du skal købe en garage til din robotplæneklipper, som bl.a. kan lukke lyset ud pga. det har et halvtag.

    Effektiviteten hos et lithium batteri falder også dramatisk hvis temperaturen er meget lav. Hvis temperaturen er omkring frysepunktet, så falder batteriets effektivitet med omkring 20% sammenlignet med en som bliver brugt ved 20 grader.

    Udskiftning af et robotplæneklipper batteri

    Processen med at skifte et batteri på en robotplæneklipper er ganske simpel. Modeller fra Husqvarna, McCulloch og Gardena har meget ens process for dette. Modeller fra Robomow har batteriet fastspændt på bagsiden, hvilket betyder at man skal fjerne hjulene for at skifte batteriet. Dette er dog også meget let at gøre.

    Udskiftningen af batteri I Worx Landroid robotplæneklippere er meget ens, som den man finder I modeller fra Husqvarna robotplæneklippere. Det kræver blot at du vender robotplæneklipperen om på den anden side, løsner de fire skruer på batteriet-dækslet og herefter fjerner batteriets beskyttelse.

    Du kan herefter hive batteriet ud og indsætte et nyt. Slutteligt er det blot at påsætte batteridækslet igen med de fire skruer, og du bør have en robotplæneklipper som er så god som ny.

    Har din robotplæneklipper brug for at blive professionelt serviceret?

    For langt de fleste robotklipper ejere, så kan det ikke svare sig at få maskinen professionelt serviceret. Eftersom de mekaniske dele i robotplæneklipperen er meget simple, så kan de blive renset og vedligehold af alle, lige meget om de er eksperter eller ej. De dele som oftest kræver udskiftning er knivbladene og batteriet og som du har læst længere oppe her på siden, så er disse to ting nemme at udskifte.

    Der finds dog også meget high-end robotplæneklippere, som er i stand til at klippe meget store områder af græs, og disse modeller kan være meget dyre. Dette ville i den grad være klogt, at få en så dyr maskine til ”rigtig” service hvert 1-2 år, for at sikre at levetiden for robotplæneklipperen bliver så lang som mulig.

    For mennesker med mindre haver, som har en robotplæneklipper der måske ikke har været så dyr, så ville det slet ikke kunne svare sig, at få den professionelt serviceret, da bare serviceprisen ville være en stor del, af hvad man har betalt for maskinen. I dette tilfælde, så vil du få meget mere ud af at følge de råd som er givet her på siden og i den manual som medfulgte med maskinen.

    No products were found matching your selection.
    error: