Guide til valg af smart home løsning

Sponsoreret indhold:

Smart home systemer vinder større og større indpas i de danske hjem, og med god grund. Den elektroniske styring af én eller flere af hjemmets funktioner og enheder, har betydet at det i dag er væsentligt nemmere, og ofte mere bekvemmeligt at håndtere flere af dagligdagens opgaver. Den stigende efterspørgsel har især kredset omkring udviklingen af muligheder inden for fjernstyring af de mere populære og klassiske områder i hjemmet, såsom belysning, vand og varme, hvidevarer og sikkerhed.

Det er ikke overraskende at det netop er disse områder som oplever stor fremgang inden for smart home segmentet. Denne gruppe af enheder og produkter, er nemlig at finde i langt størstedelen af de almindelige husholdninger, i hvert fald i et eller andet format. Eftersom at det formentligt vil være svært at leve uden grundlæggende ting som el, vand og varme tilslutninger, vil denne type af produkter fortsat udvikles og forbedres fremadrettet.

Hvilke smarte funktioner har du behov for?

For at finde de produkter som passer til dig og dit hjem, er det nødvendigt at undersøge det konkrete behov. Det er derfor en gode idé at undersøge de forskellige muligheder indenfor smart home løsninger, for at finde nogle eksisterende løsninger som på en eller anden måde indeholder de samme funktioner som du ønsker.

Hvis du ønsker at kontrollere dine lyskilder via din smartphone, findes der en række forskellige muligheder. Hvis du i forvejen har lyskilder installeret, kan det være en mulighed at installere en smart switch fra sonoff. Med en smart switch, kan du gøre dine gamle lamper og lyskilder smarte, ved at tilkoble denne switch imellem dit lampeudtag og den konkrete lyskilde.

En trådløs switch fungerer som et slags relæ, som gør at du kan tænde og slukke for en lampe med en smartphone. Ved at gøre brug af en sådan løsning, undgår man at skulle udskifte hele lampen eller lyskilde. Denne løsning er derfor ofte økonomisk fordelagtig, sammenlignet med udskiftning af lamper eller lyskilder med regulære smart home alternativer.

Forskellen på WiFi og Zigbee smart home enheder

Der findes en række forskellige forbindelsesmuligheder inden for smart home produkter. De mest populære er WiFi eller Zigbee baserede systemer. Begge systemer er innovative og smarte, med en perlerække af unikke og konfigurerbare muligheder for opsætninger og funktioner.

Zigbee baserede enheder fungerer via et mesh-netværk og en smart hub eller bridge. Det er kun bridgen som har forbindelse til internettet. Det betyder at de individuelle zigbee enheder ikke tilkobles den samme grundenhed, men derimod sender signalet videre fra enhed til enhed. På den måde er der nærmest ingen fysiske begrænsninger for afstanden, dog har bridgen ofte en begrænsning ift. antal enheder denne kan håndtere. Det er dog oftest muligt at udvide systemet ved blot at opsætte flere bridges.

Modsat Zigbee er WiFi baserede systemer mere begrænset på afstand. Dette skyldes at alle enhederne skal have forbindelse til den trådløse router og dermed internettet. Enhederne kan derfor ikke dele signalet mellem hinanden. Dette kan skabe problemer ved udendørs brug, og i større ejendomme. Medmindre der opsættes forskellige WiFi hotspots.

Det smarte ved WiFi baserede systemer, er den simple og brugervenlige opsætning. Eftersom at der ikke kræves en bridge, kan enheden tilkobles direkte til dit eksisterende WiFi netværk. Dermed er det muligt at opsætte enkelte enheder, til en ofte lavere pris end ved brug af Zigbee systemer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: