De bedste skridttællere

I nedenstående tabel ses et overblik over de bedste modeller i kategorien.


Læs mere om de bedste skridttællere

I dag findes der mange holdninger til, hvordan man lever sundt, og det kan derfor være svært at finde ud af, hvordan man skal prioritere. Samfundet er indrettet således, at vi bruger flere timer, end hvad sundt er, i siddende stilling. Desuden er det lettere end nogensinde at komme fra A til B uden at røre en muskel.

Derfor er det svært at få den anbefalede mængde motion. En let måde at holde styr på hvor meget man bevæger sig, kunne være at holde styr på antallet af skridt man tager. Dette gøres ved hjælp af en skridttæller. 10.000-12.000 skridt dagligt for mænd og kvinder, er anbefalet af sundhedsstyrelsen. Dette er skridt der kan løbes eller gås. 

Når man først begynder at holde styr på sine skridt, vil nogle måske blive positivt overraskede over antallet af skridt man tager, hvor andre kunne få et wake-up call. Begge dele kan fungere som god motivation, til at få bevæget sig dét ekstra. Man kan holde sig selv i ørene på dage hvor man sidder meget foran skærmen, eller have rigtig god samvittighed på dage hvor man får bevæget sig meget.

Gang, motionen for alle

Gang er en motionsform som alle, uanset alder, kan være med på. Er man kommet op i årene, eller har man en skade der skal genoptrænes, er skridttælleren en godt værktøj til at få dig i gang i dit eget tempo. Gang belaster knogler og led “på den gode måde” i og med det ikke overbelaster og man derfor ikke får skader. Med skridttælleren kan man sætte sig selv mål, alt afhængig af ens tilstand. Gør man det til en vane vil man hurtigt kunne nå de anbefalede 30min daglig motion og antal skridt om dagen. Undersøgelser viser at folk der går med skridttæller eller aktivitetsarmbånd i gennemsnit øger deres daglige antal skridt med 2000 om dagen.

Gang er derfor en flexibel form for motion, fordi man let kan have en barnevogn med eller mormor og morfar. Gang, i modsætning til løb, kan hurtigt blive en hyggelig familieaktivitet, hvor man samtidig har mulighed for at nyde naturen og lære sit nærområde at kende. 

De oversete fordele ved gang som motion

I dag findes der meget ny forskning som fremhæver de hidtil oversætte fordele ved gang som motion. En gåtur kan faktisk fungere som en effektiv træning. Gang træner blandt andet stofskiftekonditionen, hvilket er med til at stabilisere blodsukkeret. Gøres det rigtigt, er det desuden muligt at gå sig tyndere. Fx hvis du går i almindeligt tempo forbrænder du 4 gange så meget som hvis du sad i sofaen.

Derudover findes der et hav af mentale fordele ved at gå en tur i det fri. Ifølge dansk forskning er en gåtur den bedste medicin i mod depression, nedtrykthed og stress. Med blot 30 timers gang 3 gange om ugen vil man kunne mærke et markant fald af nervøsitet og stress. Dette var noget man tidligere mente kun kunne opnås ved løb eller anden form for høj-puls motion.

Tæl skridt, og hav det sjovt

En skridttæller er en af de bedste måder til at opnå det ønskede antal skridt om dagen. I dag findes der mange forskellige skridttællere, der har hver deres funktionalitet efter behov. Der findes de helt billige som kan hvad de skal og de helt dyre som ender med at blive den del af din livsstil. De billige holder længe og er et godt alternativ til et fitness abonnement. Det er både bedre for dit mentale og fysiske helbred at komme ud i naturen for at motionere, fremfor løbebåndet.

Desuden kan skridttælleren deles rundt mellem samtlige familiemedlemmer og det kan blive en sjov fælles aktivitet at se hvor langt man eksempelvis går på en uge. Flere pædagoer og idrætslærerer har haft taget brug af skridttællere for at motivere børn til i en tidlig alder at finde glæden ved en gåtur. Mange vil derfor finde en mere langvarig glæde ved skridttælleren end man måske havde gjort ved et, langt dyrere, fitnessabonnement. 

Bliv den bedste version af dig selv

I den moderne verden kan vi have svært ved at nå at få tid til at holde styr på vores helbred og form. Vi glemmer ofte at vi mærke efter hvordan vi har det og vedligeholde vores krop. Derfor overser vi ofte de tidlige tegn på stress eller andre livsstilssygdomme. Der er så meget fart over feltet i det 21 århundrede, at det kan være svært at huske at føle efter hvordan man har det mentalt og fysisk før det er for sent.  Der er heldigvis hjælp at hente.

Der findes mange forskellige aktiviteter, som kan måle alt fra antal skridt pr dag, til blodtryk, din søvn, hvor meget vand du drikker og meget mere. Pludselig kan du tracke dit eget helbred med fingerspidserne. Det vil derfor også være lettere at spotte hvis din krop lider under for meget aktivitet. Du vil også hurtigt kunne finde ud af om din træthed eller din hovedpine skyldes mangel på vand eller dårlig søvnkvalitet. Således kan du hurtigt blive den bedste version af dig selv og arbejde så effektivt som muligt.

Derfor er en rigtig skridttæller bedre end en app

Flere separate studier af skridttæller apps som fx apple skridttælleren Health har vist at en smartphone ikke fungerer så godt som en rigtig skridttæller. Et studie udført af University of British Columbia vidste at skridttæller apps generelt er omkring 20% forkerte.

Derudover er der også ulemperne ved at de kræver enormt meget strøm og kan gå ud på din vandretur eller ligefrem forhindre dig i at komme afsted, fordi den allerede er gået ud inden da. Har du din telefon på dig på en gåtur, mister du desuden en stor del af de mentale fordele der er ved at gå en tur. Notifikationer er med til at holde stressen ved lige, og du får ikke koblet af mentalt.

Det er desuden fristende at smække et par høretelefoner i og høre podcast, musik eller lydbog hvilket også vil tage meget af den afstressende effekt ud af det at gå. 

Fordelene ved et aktivitetsur eller et smartwatch

Mange mennesker foretrækker at bære et ur. Formålet er enten funktionelt, blot fortælle at tidspunktet, eller det er fordi det er moderigtigt. Et godt ur ser godt ud på nogens håndled. Men ure bliver mindre og mindre populære på grund af opfindelsen af smartphonen, som jo kan langt mere end blot at fortælle tiden. Hvem køber et ur, når deres telefon fortæller klokkeslættet, har en kalender, alarm og meget andet? Smart Watches og aktivitetsarmbånd er ved at få ure tilbage på mode igen. De tilbyder alle disse basale urfunktioner, men de gør også ting, som smartphones ikke kan.

Mange smartwatches har fitness-tracking som en kernefunktion. Det vil hjælpe dig med at følge og nå dine fitness-mål. Så hvis du overvejer at købe en fitness tracker eller skridttæller, kan du erstatte det med et godt smart watch. De fleste kan tælle trin, afstand, kalorier, hjerterytme, puls, søvn og andet. De er desuden begyndt at blive billigere, da teknologien er blevet lettere at fremstille. Der er endda modeller nu, der er helt vandtætte og perfekte til svømmere. 

Hvis du har et smart ur på dit håndled, behøver du ikke længere at bringe din telefon ud af lommen. Du kan modtage opkald eller svare på meddelelser mens du er på farten. Dette er især nyttigt, hvis du træner eller i et scenarie, hvor det at bære en telefon bare er for besværligt.

Sådan vælger du din skridttæller

Teknologien har udviklet sig ekseptionelt hurtigt inden for sundhedsområdet. I dag findes der derfor et hav af muligheder på skridttæller området. Det kan derfor være forvirrende at vide hvilke man skal vælge. Skal du have en simpel skridttæller til lommen? Et smart dameur med skridttæller? En moderne skridttæller iphone, med dertilhørende skridttæller app gratis? Eller et børneur med skridttæller? 

Anvendelse 

Det vigtigste er naturligvis at du finder en skridttæller du finder let at bruge. En skridttæller er ment som en hjælp ikke en begrænsning. Er du ikke en haj til teknologi, bør du vælge en af dem der er simple at benytte og kan hvad de skal kunne. Fordelen ved disse er naturligvis også at du får en skridttæller billigt. Herefter er det naturligvis vigtigt at vide hvad du vil benytte den til. Ønsker du at bruge den til, mere end blot at måle din fysiske aktivitet, så findes der mange aktivitetsarmbånd der kan måle disse parametre. Herunder hvor meget vand du drikker, din søvn, dit blodtryk og meget andet. Hvis du kun ønsker en skridttæller kan de mange andre funktioner virke distraherende. 

Komfort 

I dag kan en skridttæller sættes mange steder. Nogle kan hænges om halsen, andre kan lægges i lommen eller sættes i beltet. En af de nyere trends er at have dem om dit håndled. Dem man har om håndleddet, er som regel mest effektive når de ikke tages af. Her er derfor hurtigt tale om en livsstil. 

Præcision 

Måler du dine skridt for hyggens skyld eller er der et konkurrenceelement inde over? Det er et relevant spørgsmål at stille sig selv når man skal finde sin skridttæller. Hvis man blot ønsker et estimeret tal for ens aktivitetsniveau, er der ingen grundt til at begynde at bruge penge på dem med indbygget GPS. Omvendt kan dette være den bedste skridttæller for dig hvis du er konkurrencepræget. En god skridttæller kan jo vise sig at være en god investering i ens sundhed 

Pris

Skridttællerne stiger naturligvis i pris i takt med antallet af funktioner der kommer på. Er du ny til at bruge skridttæller eller tidligere kun har brugt skridttæller app, kan det være en god idé at starte ud i det små. Det er dog muligt at finde de gode skridttæller tilbud eller finde den perfekte skridttæller billigt, hvis man undersøger sagerne lidt. 


Hvor skal du sætte din skridttæller?

Skridttællere, der ikke sidder om dit håndled, skal bæres på din talje i en linje lige op fra midten af dit knæ for at gøre den så præcis som muligt. De kan bæres på hver side af kroppen. Du kan bære det på dit undertøj, hvis du har på dig en kjole uden talje, ellers kan du kan bære den på din sok. 

Du kan teste om du har placeret den korrekt ved at sætte din skridttæller til nul, og gå derefter og tæl 100 trin for at afgøre, om dit skridttæller er nøjagtigt. Husk, at det er nøjagtigt, hvis fejlen er inden for 10% af dit antal (90-110 trin, hvis du går 100 trin). Flyt skridttælleren fremad eller bagud på din talje eller skift endda sider og gå yderligere 100 trin, hvis fejlen er mere end 10%. Gentag disse forsøg, indtil du finder den rigtige position. Ring til producenten eller returner skridttælleren, hvis du ikke kan få nøjagtige aflæsninger efter gentagne forsøg.

error: