Bedste espressomaskiner i test

I oversigten nedenfor ses et udvalg af de mest populære produkter indenfor kategorien.

Bedste køb
DeLonghi espressomaskine - Magnifica S Ecam 21.117.B

Hvorfor købe dette produkt?

Testvinder hos Råd & Rön
★★★★★ Hos Skousen
★★★★★ Hos Coop Shopping
Kapacitet på 1,8 liter
Har autosluk funktion
Kaffebønnebeholder på 250g.

Kort beskrivelse

En testvinder espressomaskine

Denne Delonghi espressomaskine er en af de mest populære på markedet. Modellen er en testvinder hos Råd & Rön og har været populær i lang tid. Delonghi esprssomaskinen er fuldautomatisk hvilket betyder, at du blot skal trykke på en knap, vente et par sekunder og herefter har du frisk espresso som du kan nyde. Modellen har flere forskellige indbyggede programmer, som du kan sætte i gang med tryk på en knap. Derudover byder modellen også på mange andre smarte funktioner og det hele fås til en yderst fordelagtig pris.

 

Lang beskrivelse

Testvinder model

En yderst populær espressomaskine fra DeLonghi. Maskinen er fuldautomatisk, hvilket betyder at du blot skal trykke på en knap og kort tid efter har du en eller to perfekte kopper kaffe klar. Det er ikke kun almindelig kaffe maskinen kan lave, den har nemlig også en indbygget mælkeskummer hvilket betyder, at du ligeledes kan lave en cappuccino eller cafe latte. Det indbyggede cappuccinosystem sørger for at kombinere damp, luft og mælk, så der bliver produceret en cremet og velsmagende cappuccino.

Hvis du ikke nødvendigvis ønsker at lave en espresso, så har du stadig mulighed for at lave en “almindelig” kaffe med færdigmalet kaffe. Maskinen virker nemlig både med kaffebønner og færdigmalet kaffe. Hvis du har helt specielle ønsker til hvordan du ønsker kaffen skal være, så er det muligt at justere på dette, du kan bl.a. justere styrken på kaffen, vandmængden og meget andet.

Hvis det går lidt hurtigt om morgenen og du ikke når at slukke maskinen, så skal du ikke være urolig. Den har nemlig en autosluk funktion, hvilket betyder at den går ud af sig selv, når den ikke er blevet brugt i et par minutter.

Gode anmeldelser

Herunder kan du se hvor gode anmeldelser produktet har fået hos de pågældende forhandlere. Der kan både være tale om danske forhandlere samt udenlandske. Vi anbefaler altid at købe produktet via en af vores samarbejdspartnere, som du finder i tabellen ovenfor.

Espressomaskinen er uden tvivl en af de mest populære på markedet. Forklaring på dette er at man får en super god espressomaskine til en forholdsvis lav pris af hvad andre maskiner hurtigt kan koste. Hvis vi starter med at se hos forhandleren Coop.dk, så har espressomaskinen her fået 10 anmeldelser med en samlet score på 5 ud af 5 stjerner. Alle som har anmeldt produktet roser det til skyen. Folk nævner bl.a. at den er super nem at betjene, den brygger en hurtig perfekt kop kaffe og den er samtidig super nem at indstille.

Det samme billede gør sig også gældende, hvis vi ser på en anden dansk forhandler WhiteAway. Her har espressomaskinen fået hele 112 anmeldelser med en samlet score på 4.7 ud af 5 mulige. Et ekstremt flot resultat hvilket bevidner om, at maskinen bare er et super godt køb for pengene.En kunde skriver at der er tale om et helt igennem fantastisk espressomaskine. At den er num og bruge og alle dens funktioner er meget anvendelige. Kunden slutter af med at skrive, at han ikke ved hvad hun skulle gøre uden den i sin hverdag.

Hos Elgiganten hvor espressomaskinen også kan købes er kunderne positive overfor produktet, med en sammenlagt score på 4.5 ud af 5 mulige. Kunderne skriver at maskinen er nem at betjene og at den laver en fantastisk kop espresso. De få kunder som ikke giver produktet fuld stjerner skyldes primært, at de har haft problemer men selve produktet. Der er højest sandsynligt tale om at de har modtaget et produkt, som har været fejlbehæftet.

Den tyske del af Amazon har også espressomaskinen DeLonghi 21.117 til salg. Herinde er der 16 personer, som har bedømt espressomaskinen. Også de tyske kunder er vilde med produktet og skriver at det uden tvivl lever op til deres forventninger. Der er kun en enkelt kunde som giver produktet 3 stjerner. Han nævner at maskinen hurtigt bliver ridset og at det tager lang tid, når maskinen skal rense sig selv.

Dette produkt findes i kategorierne

Espressomaskine

[/col]
[/row]
2.199 kr
Til butik

Hvorfor købe dette produkt?

Integreret mælkeskummer
★★★★★ Hos Coop
Laver kaffe på friske bønner
Pumpetryk på 15 bar
“0 watt”-knap for energibesparelse
Integreret renseprogram

Kort beskrivelse

Espressomaskine med mælkeskummer

Når det skal være smart og godt, så vælger man DeLonghi. DeLonghi ECAM23.460.B er en fantastisk espressomaskine som tilhører mellemklassen. Du får her en maskine, som kan give dig den helt rette smag, og hvis du endelig skulle have lyst til at justere på styrken af kaffen, så er der mange muligheder for dette. Espressomaskinen har en indbygget kværn med hele 13 grovhedsindstillinger og derudover kan du også indstille vandtemperaturen, antal kopper og mælkeskummen. Det hele gøres vi det integrerede digitale display.

 

 

Om DeLonghi ECAM23.460.B

DeLonghi ECAM23.460 hører til mellemklassen af bønne-til-kop kaffemaskiner, som er designet til at producere førsteklasses espresso og cappucino i bekvemmelighederne af dit eget hjem. Den kommer med egenskaber såsom en automatisk cappuccino funktion, digitalt display samt adskillige indstillingsmuligheder til kaffen. Den er også populær blandt de, som ønsker smagen af “butikskaffe” uden at skulle spendere en mindre formue på daglig kaffe. Men hvordan præsterer den? Kan den matche dyrere kaffemaskiner, når det kommer til smag og aroma? Og er den pengene værd?

Udseende og Design

DeLonghi ECAM23.460.B har et attraktivt og elegant design – i hvert fald hvis du spørger os. Eksteriøret i rustfrit stål giver et tidsløst udtryk, som mange husholdningsapparater savner. Kontrolpanelet i front har ligeledes et moderne udseende, så maskinen ikke vil føles malplaceret i et nutidigt køkken.
Apropos frontpanelet, så viser det digitale display den nuværende tilstand, mens en skrueknap samt adskillige indstillingsknapper anvendes til tilpasning af kaffen, Det digitale display viser desuden progressionen i kaffebrygningen, så du omtrent ved hvor lang tid der resterer undervejs. Det digitale panel gør også maskinen mere intuitivt at bruge.

Vandreservoiret på 1.7 liter er lokaliseret på siden af maskinen. Det trækkes ud mod fronten, hvilket især er smart såfremt kaffemaskinen er placeret op mod en væg. Vær dog opmærksom på, at håndtaget til reservoiret er bygget ind i maskinen, så hvis maskinen er placeret op mod et hjørne, skal der efterlades lidt rum til din hånd. Vandtanken på 1.7 liter bidrager til at gøre maskinen relativ kompakt og den behøver derfor ikke at optage meget plads på køkkenbordet eller andetsteds i køkkenet. ECAM23.460.B indeholder desuden en mælkekaraffel til cappuccino eller øvrige mælkeholdige kaffer. Denne opbevares i køleskabet med mælken og fastsættes i venstre side af kaffemaskinen inden brug, når cappucinoen skal brygges. Der er tre muligheder for skummængden og højden af mælkedysen kan justeres for at undgå stænk og skvulp. DeLonghi har tilføjet en kopvarmer på toppen af maskinen, hvilket er godt for at sikre at din kaffe stadig er varm, når du er klar til at drikke den. Der er også mulighed for at anvende formalet kaffe samt mulighed for at indstille maskinen til hårdheden af det anvendte vand i hjemmet.

Tilpasning af kaffen

DeLonghi ECAM23.460 har en bred vifte af indstillingsmuligheder til den ønskede kaffe. Disse kan være overvældende, hvis du aldrig har anvendt denne type kaffemaskine før, men så snart at du har fået fornemmelsen for den, så vil kvaliteten af din kaffe blive fortræffelig.Som med alle bønner-til-kaffe kaffemaskiner, så har den indbyggede kværn adskillige grovhedsindstillinger (13 for at være præcis). Disse indstillinger kan tilpasses ved at anvende skrueknappen på kværnen.

Der er også et utal af espressoindstillinger. Disse inkluderer at vælge mellem forskellige kaffevarianter, såsom lungo eller espresso, kaffemængden (6-15 gram), vandmængden, vandtemperatur og antal kopper.

De vigtigste faktorer, når man skal vælge en espressomaskine, er smag og aroma. DeLonghi ECAM23.460 producerer konsekvent forrygende kaffe! Det vil blive svært for dig at smage forskellen på en espresso fra denne maskine og én produceret af de større kendte brands.Til trods for den brede vifte af indstillingsmuligheder gør maskinen det let at komme i gang med kaffebrygningen. Hæld bønner i beholderen i toppen af maskinen, vælg din ønskede kaffetype og lad maskinen gøre resten af arbejdet.Selvfølgelig vil du skulle eksperimentere dig frem for at opnå dine perfekte indstillinger. Men så snart, du har fundet den rette kombination og gemt dem til fremtidig brug, vil velsmagende espresso altid være blot få klik væk.

Øvrige kaffesmage

Espressomaskinen fra DeLonghi laver også fremragende cappuccino, latte og macchiato, hvilket gør den mere alsidig end de simple bønne-til-kop kaffemaskiner. Tilsætning af skummet mælk til en lang kaffe er blot et spørgsmål om at trykke på “Cappuccino”-knappen, én gang for at starte og en sidste for at stoppe. På denne vis får du en lækker og skummende tekstur til din kaffe, som du kan tilsætte lige så meget af, som du lyster.
Der er også mulighed for at forberede en latte macchiato, cappuccino eller cafe latte ved et enkelt tryk på en knap. Denne indstilling doserer både kaffe og mælk automatisk, som følge af dine prædefinerede indstillinger – og resultatet er ikke til at tage fejl af! Fantastisk. Hvis du leder efter en maskine, der både kan lave espresso og mælkeholdige kaffer med “butikskaffe”-smagen, så er DeLonghi ECAM23.460.B et enestående valg og pengene værd.
Der er også mulighed for blot at dosere den varme mælk og dermed lave varm kakao – dette kræver blot at du selv tilsætter kakaopulveret.

Lethed af rengøring

DeLonghi ECAM23.460.B er forsynet med to automatiske rengøringsprogrammer: Skylning og afkalkning. Skylleprogrammet hælder vand gennem maskinen for at rengøre for eventuelle rester, mens afkalkningsprogrammet forebygger kalkaflejringer i maskinen.Du vil dog stadig være nødsaget til at foretage lidt manuel vedligeholdelse. Især behøver drypbakken, mælkekaraflen og beholderen til kaffegrums ekstra opmærksomhed. Fjernelse af drypbakken foretages hurtigt og let. Den skydes ud af maskinens front, hvorefter dækket kan løftes af og bakken tømmes i håndvasken.

En smart egenskab ved maskinen er, at såfremt der er risiko for overfyldning af drypbakken afbrydes maskinen automatisk på grund af en registreringsmekanisme lokaliseret i drypbakken. Efter hver anvendelse af mælkekaraflen vil maskinen dosere vand gennem mælkedysen og ned i drypbakken for at holde dysen ren og klar til næste brug. Mens rengøring efter hvert brug ikke vil være et problem, når man blot laver en enkel kop, så kan det være til irritation at denne vedvarende rengøring finder sted, hvis man laver adskillige kopper kaffe til hele familien. Kaffegrumsen lagres i en beholder bag vandtanken og kan tilgås ved at hive drypbakken ud. Den er du nødt til at tømme fra tid til anden og give en hurtig rengøring for at imødekomme, at det ikke ophober sig på sigt. Vandfilteret skal udskiftes regelmæssigt, hvis du laver meget kaffe. Espressomaskinen vil tilskynde dig at afkalke og erstatte filteret for hver 100 kopper kaffe.

Øvrige egenskaber

LED lys er indbygget ved kaffens udløb
Der er mulighed for at servere to kopper simultant
Højden af kaffedispenseren kan hurtigt justeres afhængigt af kopstørrelse

Værdi for pengene

DeLonghi ECAM23.460.B rangerer i mellemklassen af espressomaskiner. Den er ikke den dyreste, men er mere bekostelig end mange af alternativerne. Men hvordan præsterer den i forhold til andre maskiner? Denne espressomaskine har mange af de samme egenskaber som den dyrere DeLonghi Eletta ECAM44.660.B. Dette inkluderer mælkebeholder og automatisk cappuccino system. Hvis du leder efter en espressomaskine, som både kan lave espresso og cappuccino fra hele bønner, så er den et af de bedste valg. Vigtigst, laver den strålende kaffe hver gang og er let at indstille, hvorfor at man virkelig får værdi for sine penge. Klik dig ind os se alle modeller fra oversigten på espressomaskine test siden.

 

3.999 kr
Til butik

Hvorfor købe dette produkt?

Integreret mælkeskummer
★★★★★ Hos Coop Shopping
Laver kaffe på friske bønner
Pumpetryk på 15 bar
“0 watt”-knap for energibesparelse
Varmeplade til kopper

Kort beskrivelse

To kopper på en gang

Leder du efter en espressomaskine med integreret automatisk mælkeskummer, så har du måske fundet den rette model for dig. Espressomaskinen kan give dig en fyldig og cremet mælkeskum, så du kan starte dagen med en cappucciono eller latte. Den kan selvfølgelig også lave ren espresso og denne kan indstilles til flere forskellige niveauer, alt efter hvor stærk du vil have den. ESAM2800.SB kan brygge hele to kopper kaffe på en gang, hvilket er smart hvis i er flere der bruger den om morgenen.

 

Lang beskrivelse

Nutidig espressomaskine

DeLonghi ESAM 2800.SB espressomaskine hører til i den lavere ende af prisspekret indenfor bønne-til-kop kaffemaskinerne. Dog sigter den stadig mod at forsyne dig med topkvalitets espresso. Den er designet med to dispensere, damprør til skumning af mælk samt adskillige muligheder for tilpasning af kaffen. Når man tager den relativt lave pris i betragtning, synes denne espressomaskine som et godt køb. Den har også bevist sig at være en populær model blandt kaffeentusiaster, som ikke ønsker at spendere en formue på en luksusmodel. Men lever maskinen op til DeLonghis krav? Og, vigtigst, hvordan smager espressoen? Fortsæt med at læse og få den fulde beskrivelse af DeLonghi ESAM 2800.SB!

Udseende og design

Med sit enkle sølv design og simple indstillingspanel er ESAM2800.SB en attraktiv espressomaskine, som vil passe perfekt udseendemæssigt i et hvilket som helst køkken. Den kommer i let indpakning sammen med en instruktionsmanual og hjælpsomme vejledninger. Du modtager også en måleske til afmåling af formalet kaffe – en kande til skumning af mælk medfølger dog ikke.

Espressomaskinen har dimensionerne 28.5 x 36 x 37.5 cm. Den er ikke kæmpe, men samtidig heller ikke så kompakt, som modeller såsom Melitta E953 (i hvert fald ikke i forhold til pladsbehovet). Sørg for at måle størrelsen af dit køkkenbord, hvor du påtænker at opbevare maskinen, så du er sikker på at den passer – medmindre, at du planlægger at opbevare den i et vægskab, når den ikke er i brug.

Som du ville forvente af en DeLonghi bønne-til-kop kaffemaskine, føles denne model som en kvalitetsmaskine. Det er som regel vanskeligt at bedømme langvarig holdbarhed, men maskinen fremtræder bestemt ikke som typen, der går hurtigt i stykker. DeLonghi tilbyder også en standard 2-års garanti for ekstra sindsro.

Når det kommer til brygning af kaffen, har ESAM2800.SB en funktion, der tillader øjeblikkelig genopvarmning af vandet. Denne funktion sikrer, at vandet altid har den korrekte temperatur ved brygning af en velsmagende kop kaffe. Der er også en damptud, som kan rettes væk, når den ikke er i brug. Denne gør et fortrinligt arbejde ved skumning af mælk til cappucino eller latte, og du kan også anvende den til varmt vand, selvom den ikke kommer med en automatisk mælkefunktion, såsom ECAM 23.460. Når først damprøret har været i brug, vil maskinen ikke brygge kaffe førend, at den indre temperatur er faldet tilstrækkelig til at undgå at kaffen brænder på.

Indstillingspanel og vandtank

Indstillingspanelet er ret ligetil at betjene, da der ikke er for mange avancerede egenskaber. Der er to skrueknapper – en til vandvolumen og en anden til kaffestyrke – sammen med en ECO knap og rengøringsindstilling. Man kan også vælge mellem en eller to kopper ved at anvende de øverste knapper, hvilket er brugbart, hvis du ønsker at slappe af med en ven eller din kæreste.
Vandtanken forefindes på siden af espressomaskinen og kan fjernes via fronten. Dette betyder, at du kan genopfylde vandtanken uden at skulle bevæge hele maskinen.

Brugerindstilling af kaffen

ESAM 2800.SB anvender en trykpumpe på 15 bar, hvilket er standard for en maskine af denne type. Det er en sand bønne-til-kop espressomaskine, da den kværner nye bønner hver gang du brygger. Bønnerne kværnes i den koniske kværn, som har 13 indstillingsmuligheder til grovheden af den malede kaffe, hvilket tillader dig at finjustere den ønskede smag. Maskinen gør et formidabelt arbejde ved maling af bønnerne. Udover kværnen, er der adskillige øvrige muligheder. Du kan indstille mængden af anvendt vand ved hjælp af den første skrueknap, afhængig af hvilken type kaffe, du ønsker at brygge. Den anden skrueknap kontrollerer hvor meget kaffe, der anvendes, og dermed styrken af din færdigbryggede kop kaffe. Det står imidlertid ikke umiddelbart klart hvor meget kaffe eller vand hver enkelt indstilling svarer til, hvorfor du formentlig behøver at prøve dig frem med lidt forskellige indstillinger inden, at du fastsætter dig på din ideelle kop espresso.
En bonus ved maskinen er, at den har en egenskab der tillader tilsætning af en ekstra smule vand efter, at kaffebrygningen er færdig. Denne mulighed kan anvendes, hvis du ønsker at toppe kaffen med varmt vand, efter behov. Maskinen besidder ikke muligheden for indstilling af vandtemperaturen – dog kan damptemperaturen tilpasses.

Smagen af Espresso

At lave en espresso tager omtrent 40 sekunder med DeLonghi ESAM2800.SB, hvilket ikke gør den til den hurtigste maskine. Heldigvis er den bestemt værd at vente på! Denne espressomaskine laver fantastisk kaffe fra friske kaffebønner. Den har en rig smag og aroma, ledsaget af en attraktiv gylden creme. Når man husker på, at maskinen hører til i den lavere prisklasse af denne type maskiner, så kan man kun være imponeret af kaffekvaliteten. Vælger du at lave din espresso på formalet kaffe i stedet for at kværne bønner i maskinen – ja, så kan du blot forvente en kop espresso, som er ligeså dejlig!

Øvrige kaffesmage

Der er ingen automatisk funktion til at lave skummende kaffe, såsom cappucino eller latte. Imidlertid kan du gøre brug af mælkeskummeren manuelt. Som alle manuelle mælkeskummere, tager det lidt tilvænning at blive fortrolig med denne proces. Den gode nyhed er, at man med De’Longhi ESAM 2800.SB er i stand til at lave en perfekt skummende mælk, som har præcis den ønskede temperatur. Indstillingsmulighederne for vand- og kaffemængde, sammen med mælkeskummeren, gør at du kan lave en bred vifte af varme drikke. Disse inkluderer espresso, cappucino, lungo, latte, americanos mm. Hvad enten du beslutter dig for, producerer denne espressomaskine konstant velsmagende kaffe.

Lethed af rengøring

Den første ting at notere sig er, at du er nødt til at investere lidt tid i at holde en bønne-til-kop kaffemaskine ren. Dette betyder, at du skal afkalke den regelmæssigt, vedligeholde bryggeenheden og generelt sikre dig, at alt forløber problemfrit. Selvom dette kan virke irriterende til tider, så er fordelen, at denne type bønne-til-kop kaffemaskiner normalvis er meget mindre bøvlet at lave kaffe med. Som mange lignende maskiner kommer denne med afkalknings- og rengøringsprogrammer. Afkalkningsindstillingen er af betydning for enhver maskine, men især for denne, da den ikke kommer med et vandfilter. DeLonghi sørger også for et afkalkningssæt, men du vil være nødt til at købe nye efter behov. Fronten af maskinen kan åbnes og bryggeenheden aftages helt, således at en grundigere rengøring kan finde sted. DeLonghi har anvendt omtanke ved at gøre rengøringsbesværlige områder mere tilgængelige, hvilket gør ESAM 2800.SB lettere at vedligeholde.

En ting, der er værd at bemærke, er at maskinen automatisk fuldender en rengøringscyklus når som helst den tænder og slukker. Dette er godt for at bevare maskinens interiør og for vedvarende at brygge god og velsmagende kaffe – men lægger til det totale tidsforbrug.

Dette produkt findes i kategorierne

Espressomaskine

2.049 kr
Til butik

Hvorfor er espressomaskiner så populære?

De fleste mennesker elsker en god kop kaffe. I “gamle” dage var det sådan at det eneste sted man kunne få en espresso var ved at gå på en rigtig kaffebar eller restaurant. Dette ændrede sig brat for år tilbage, da den private espressomaskine så sit indtog i de danske hjem. Flere og flere producenter begyndte at producere  kompakte espressomaskiner, som selv kunne kværne kaffebønnerne, skumme mælken og lave helt friskbrygget kaffe i ens eget køkken.

Lige da espressomaskinerne kom frem på markedet, kostede de mange penge og var kun forebeholdt dem som virkelig var villig til at investere en stor sum penge i sådan en maskine. Espressomaskinen har dog den dag i dag været fremme på markedet i en del år og dette har sammen med den øget konkurrence presset priserne ned i et niveau, hvor de fleste danske familier kan være med.

Når du laver en kop kaffe via en espressomaskine er kaffebønnerne lige blevet kværnet, hvilket giver en helt special aroma når det varme vand brygger koppen. Det er ikke kun kaffen som er speciel, det er også selve de muligheder du får af kaffe – du kan eksempelvis vælge at brygge en cappucino, cafe latte eller americano, præcis som en professionel barista.

 

Bønne-til-kop espressomaskinen

Når du laver en kop kaffe via en bønne-til-kop espressomaskine er kaffebønnerne lige blevet kværnet, hvilket giver en helt special aroma når det varme vand brygger koppen. Det er ikke kun kaffen som er speciel, det er også selve de muligheder du får af kaffe – du kan eksempelvis vælge at brygge en cappucino, cafe latte eller americano, præcis som en professionel barista.

Bønne-til-kop espressomaskinen et smart stykke udstyr at have i den moderne husholdning. De fleste mennesker elsker en god og velbrygget kop kaffe, men for ikke så længe siden var man nødt til at gå på italiensk restaurant for at nyde forskellige slags kaffebaserede drikke. Nu til dags har espressomaskinerne gjort sit indtog i private hjem verden over og er i stand til producere diverse kaffedrikke, hvor den kan blive din for blot et par tusinde kroner eller færre for de prisbillige modeller.

Flere og flere fabrikanter begyndte nemlig at producere kompakte espressomaskiner, som selv var i stand til at kværne kaffebønnerne, skumme mælken og lave helt friskbrygget kaffe indenfor hjemmets fire vægge.

Lige da espressomaskinerne kom frem på markedet var de generelt prisdyre og således kun forbeholdt de, som virkelig var villig til at investere en stor sum penge i espressomaskinen. Idag har espressomaskinen imidlertid været fremme på markedet i mange år og dette har sammen med den øget konkurrence fabrikanterne imellem været med til at presse priserne ned i et niveau, hvor de fleste familier kan være med.

Espressomaskinerne findes dog også i dyrere luksusmodeller, som koster i omegnen af 10-20.000 kroner, når det skal blive rigtig fint og design- samt kvalitetsorienteret.

Hvordan kan sådan et spænd i prisen retfærdiggøres? Disse fuldautomatiske espressomaskiner anvender blot kaffebønner og varmt vand for at lave kaffe og stadig koster de så meget mere end traditionelle filterkaffemaskiner. På trods af dette – eller måske endda netop derfor – synes kunsten at lave kaffe som en videnskab i sig selv.

Bønne-til-kop espressomaskiners historie og funktionalitet

Forgængeren af kaffemaskinen var selvservice maskinen. En version af den eksisterede allerede i det antikke Grækenland, om end i betydelig simplificeret form. Senere, fra det nittende århundrede og fremefter, blev disse typer maskiner hovedsageligt anvendt til at trække søde sager. Dog var indkomsten rigtig lav og da kaffemaskiner blev opfundet skiftede mange virksomheder til denne lukrative forretning. Imidlertid var sådanne redskaber for store og for tunge til privat brug. Men udviklingen gjorde dem mindre og prisbillige. En af de største pionerer indenfor området var Otto Bengtson fra Berlin. Han opfandt en kaffemaskine i stand til selv at male kaffebønnerne, som blev en øjeblikkelig bestseller i 1970’erne. Det grundlæggende princip bag Bengtsons maskine er stadig basis for mange af nutidens apparatur.

Hvordan fungerer en bønne-til-kop espressomaskine?

Espressomaskinen lader dig definere den eksakte malingsgrad af kaffebønnerne før brygning, hvilket tillader dig nøjagtigt at vælge styrken af din kaffes aroma. Andet trin i processen udgør hele forskellen, da maskinen er i stand til at tilføre adskillige bars vandtryk til sikring af en mere fuldstændig kaffesmag. Derefter flyder kaffen ind bryggeenheden, opvarmes og flyder derfra lige ned i koppen. Ønskes en mælkebaseret kaffedrik, så som cappuccino eller café latte, igangsættes den automatiske mælkeskummer eller mælken skummes manuelt til perfektion og tilsættes.

 

2. Vigtige specifikationer og købskrav

Der er mange særlige egenskaber, når det kommer til fuldautomatiske espressomaskiner, hvoraf nogle er åbenlyst mindre vigtige end andre. Her er en liste over de egenskaber, du bør kigge efter.

2.1 Mælkebeholder / Mælkeskummer

En bønne-til-kop espressomaskine med en indbygget mælkebeholder er den rette for dig, hvis du leder efter en cremet kaffeoplevelse. Mælken tilføres og skummes automatisk. Beholderne er normalt udstyret med deres eget kølesystem eller kan opbevares i køleskabet for at holde mælken frisk. Dog kan nogle af disse beholder være lidt besværlige at rengøre, så en mælkeskummer udstyret med en dyse ved siden af espressomaskinen kan være et godt alternativ.

2.2 Varietet af forskellige kaffedrikke

Hvor mere prisbillige espressomaskiner normalvis kun tilbyder et lille udvalg af forskellige drikke (for det meste kun americano eller espresso), tilbyder de mere prisdyre modeller en bred vifte af forskellige kaffedrikke: Latte macchiato, espresso, cappuccino, cafe latte med mere.

2.3 Brugervenlighed

Især kvalitetsbetonede og dyrere bønne-til-kop espressomaskiner tilbyder yderligere funktioner, såsom brugertilpassede programmer. Her bør man selvfølgelig overveje hvorvidt der er behov for sådanne egenskaber, da de kan gøre espressomaskinen sværere og mere indviklet at anvende. Det er altid bedst at gå ind i en butik og tage et kig på espressomaskinen, da hver models interface er forskelligt og til tider kan virke forvirrende.

2.4 Størrelsen af vand- og kaffebønnebeholder

Vandbeholderen har som regel omtrent den samme størrelse uanset hvilken model eller brand, du køber, og kommer for det meste med en kapacitet mellem 1.5 og 2.0 liter. Som et referencepunkt: Halvanden liter er nok til at lave tolv kopper kaffe. Dette er oftest tilstrækkeligt selv for større familier. Og jo mindre beholderen er jo oftere vil du genopfylde den, for at sikre at vandet der anvendes til din kaffe altid vil være frisk. Samme princip gør sig gældende for beholderen til dine kaffebønner. Selv de mindre af slagsen er normalvis store nok til at række til i hvert fald tyve kopper kaffe.

2.5 Højde-justerbar kaffedispenser

En kaffedispenser, der kan tilpasses i højden er vigtig, når du ynder at nyde din kaffe fra særligt store kopper. Flyt blot dispenseren til en højere position, så vil selv din højeste kop finde sig godt til rette under den.

2.6 Indstillinger: Malingsgrad, Smagsstyrke og gennemløbshastighed

Graden hvormed din bønne-til-kop espressomaskiner maler kaffebønnerne kan normalvis indstilles personligt. Stort set samtlige modeller fra samtlige brands kommer med denne egenskab og tillader dig at udvælge fra hele sortimentet af kaffestyrke og kaffesmage, vekslende fra ekstremt udvandet kaffe til næsten bitter kaffe. Jo lavere gennemløbshastighed, jo stærkere kaffe. Hvis du ikke er villig til at programmere maskinen hver gang du bruger den, kan du også enkelt vælge fra maskinens forudindstillede programmer.

2.7 Aftagelig bryggeenhed

Nogle af modellerne kommer med en aftagelig bryggeenhed, som gør det lettere at rengøre den. Det betyder også, at du ikke behøver at anvende særlige rensetabletter i din fuldautomatiske espressomaskine.

2.8 En god kværn

Kaffekværnene selv produceres i keramik og stål. Eksperter forkaster imidlertid sidstnævnte, da det medfører tab i smagen. En kværn af denne type genererer for meget varme før den egentlige brygning og dræber dermed noget af aromaen. Stadig er stålkværnen selvfølgelig den billigere af slagsen og dermed et funktionsdygtigt alternativ.

2.9 Tryk

Et højere vandtryk omsætter til en stærkere kop kaffe. For de fleste modeller er det muligt at indstille vandtrykket manuelt.

2.10 Reservedele

For ikke så længe siden var dette blot en konspirationsteori, men nu til dags er det et anerkendt faktum: De fleste fabrikanter sælger produkter med en estimeret levetid på omkring to år. Heldigvis, når det kommer til bønne-til-kop espressomaskiner, er dette ikke tilfældet (for produkter i højere prisklasser, er det som regel aldrig tilfældet, da dette ville være dårligt for forretningen). Men skulle din fremtidige fuldautomatiske espressomaskine alligevel behøve en reservedel efter noget tid, så kan du være sikker på, at disse reservedele er tilgængelige; og til en fair pris.

2.11 Støjniveau

Lyden, som en fuldautomatisk espressomaskine producerer, minder om den som en trægren laver, når den sidder fast i en græsslåmaskine. Dog er de fleste mennesker ligeglade med lydstyrken, da smagen som espressomaskinen giver er meget vigtigere for dem. Der findes dog espressomaskiner med en særligt stille kværn, så hold øje med en af dem, hvis du holder af at bevare et lavt støjniveau i husholdningen.

2.12 Automatisk rengøring

De mere prisdyre modeller i særdeleshed kommer med et automatisk rengøringsprogram. Hvor funktionen ikke spare dig for manuel rengøring overordnet set, så forebygger den kalkaflejringer.

2.13 Kopvarmer

En kopvarmer er i al sin enkelthed en herlig fidus for de som drikker deres kaffe en kende langsomt. Placér koppen det anviste sted på bønne-til-kop espressomaskinen og den forhindrer din kaffe i at blive kold ved forsigtigt at opvarme koppen.

2.14 Oplyst dispenser

Som navnet allerede antyder, så oplyser en oplyst dispenser din kaffedrik, mens koppen bliver fyldt. Dette er en sjov egenskab at se på, men det er bestemt ikke en vigtig en. Hvis du ynder at se din kaffe i et nyt lys, så hold øje med en espressomaskine med denne funktion.

2.15 Fjernstyrede apps.

Nogle fuldautomatisk espressomaskiner tillader dig at styre dem gennem visse apps og dette er ikke blot en nørdet gadget. Især, hvis du har en tendens til manuelt at programmere maskinen før hver kop kaffe og ikke anvender de forudindstillede programmer på maskinen, så er denne en rigtig fin og brugbar egenskab. Du kan gemme dine favoritindstillinger på din smartphone og tablet, og tilgå dem ret hurtigt.

2.16 Fungerer også med formalet kaffepulver

Nogle bønne-til-kop espressomaskiner fungerer også med formalet kaffe i stedet for bønner, sev modeller med en indbygget kværn. Apparaturets emballage samt brugervejledning indikerer som regel, når dette er tilfældet.

 

3. Fordele og ulemper ved en bønne-til-kop espressomaskine

Det er uden tvivl bønne-til-kop espressomaskinen, der rangerer højest, når det kommer til den mest populære metode at brygge og nyde kaffe nu til dags. Men hvor der er fordele, er der også altid ulemper at blive finde. Her følger en sammenlignende list.

Fordele:

Bredt udvalg af forskellige typer af kaffe med en veludviklet aroma
Fantastisk mælkeskum
Friskmalede kaffebønner
Prisen pr. Kop er lav
Der er mange manuelt definerede muligheder i forhold til hvordan du brygger din kaffe

Ulemper:

Bønne-til-kop espressomaskinen er dyr
Rengøring og vedligeholdelse kan være kompliceret
Producerer ofte støj
Et maximum på to kopper kan fyldes på samme tid

Rengøring og vedligeholdelse af en espressomaskine

Dette lyder måske velkendt, når du tænker på din elektriske vandkedel: Efter et stykke tid begynder kalkaflejringer at sætte sig, hvilket er lige så ulækkert, som det ømtåleligt for øjnene. Som regel er dette ikke et stort problem, da din elektriske vandkedel er temmelig let at rengøre. Indersiden af en bønne-til-kop espressomaskine er imidlertid meget sværere at nå. Nogle af disse espressomaskiner er dog i stand til at afkalke sig selv. De anvendte kemikalier er nødt til at blive genopfyldt manuelt fra tid til anden. I de fleste tilfælde virker denne proces tilstrækkeligt og efterlader dig med en ren espressomaskine. Skulle dit vand være særligt kalkholdigt, vil du også være nødt til at rengøre din fuldautomatiske espressomaskine manuelt fra tid til anden.

Afkalkning uden et automatisk rengøringsprogram:

Selv uden sådan et automatisk program kan din espressomaskine let afkalkes. Der findes specielle tabletter til dette formål, som opløses i vand og så spreder sit rengøringsmiddel gennem maskinen. En indikatorlampe på espressomaskinens interface fortæller som regel, når det er tid til en afkalkning.

Et andet problem, som kan optræde med fuldautomatiske espressomaskiner er bakterier, som kan ophobes inde i maskinen efter længerevarende brug. Nogle svampearter kan endda kolonisere og bruge indervæggene som formeringssted. Dette kan være farligt, især for børn og ældre. Det er et mindre problem for selvrensende maskiner eller for de, som kan adskilles så meget som muligt. Bakterierne samles for det meste i bryggeenheden eller i vand- og mælkebeholderen. Så længe, at disse dele er adskillelige og du dermed kan putte dem i din vaskemaskine, er du på den sikre side.

Så når du skal ud at købe en bønne-til-kop espressomaskine er det bedst at være på udkig efter én som du kan skille fra hinanden. Dette garanterer både færre bakterier samt en længere levetid for din espressomaskine.

Forskellige typer af kaffebønner

Set bort fra al teknologien er det bønnen selv, som er vigtigst når det kommer til smagen af din kaffe. Der eksisterer en masse forskellige typer af kaffebønner og også en del forskellige leverandører af disse. Det mest elementære skel er forskellen mellem kaffe og espresso bønner. Sidstnævnte er ristet omtrent tyve minutter længere, hvilket resulterer i en mørkere farve og en mere komplet smag. En bivirkning af denne proces er tabet af syre inde i selve bønnen, hvilket samtidig gør den mere fordøjelig. Hvis du elsker kaffe, men din mave ikke gør, så bør du måske skifte til espressobønner.
Ikke desto mindre oprinder bønnerne fra samme plante. Det er bearbejdningen som gør hele forskellen. Ikke alle kaffebønner er egnet til brug i en bønne-til-kop kaffemaskine. Tag et godt kig på emballagen, detaljeret information angående dette kan som regel findes der. Udover ristningen af bønnerne er det kaffeplanten selv, som er en anden afgørende faktor, når det kommer til smagen. De vigtigste og mest almindelige kaffeplanter er:

6.1 Arabica

Arabica kaffe er originalt fra Etiopien og kommer med en lang historie. Ifølge legenden opdagede en hyrde dens opkvikkende effekt, da han så en ged fortære dem. Geden begyndte at hoppe nervøst rundt og var ikke i stand til at sove i adskillige dage. Efter hændelsen spredtes ordet og i landsbyen begyndte munkene at dyrke planten i håbet om, at det ville gøre dem i stand til at forblive vågne i en lang periode og dermed styrke deres bønner.
Nu til dags er arabica en meget populær kaffetype og serveres ofte i mere fremtrædende establissementer. Imidlertid når blot fem procent af den samlede høst den høje standard og fremragende kvalitet, som er nødvendig for at få Arabica bekræftelsesseglet. I tal, kommer styrken fra denne kaffe med 12 mg koffein pr. Gram kaffe.

6.2 Robusta

Robusta kaffen rangerer på andenpladsen i popularitet efter Arabica kaffe og oprinder også fra Afrika. Planten kan gro op til 8 meter høj og udgør omtrent 30% af verdens kaffeforbrug. Robusta er så populær på grund af sin gode smag, men planten er også ret let at dyrke, da den er temmelig sej og ukuelig.
På grund af den nærmest træagtige og bitre smag, anvendes bønnerne især til espresso. Deres effekt er ganske stimulerende og bønnerne indeholder dobbelt så meget koffein som Arabica bønnerne.

6.3 Liberica

Liberica dyrkes både i Vestafrika og i dele af Asien. Bønnerne indeholder mere koffein og mindre sukker end Arabica og Robusta, hvilket er grunden til at de ofte anses for at være af utilstrækkelig kvalitet. Planterne giver ikke det højeste afkast profitmæssigt, da det tager ret lang tid før de er klar til at blive høstet. Dog er planterne meget modstandsdygtige og producerer mange bønner.
Smagen af Liberica er intens og bitter. Mange mennesker afviser den med det samme, men Liberica kaffe har også en lille og dedikeret fanskare, som værdsætter den for sin originalitet.

6.4 Maragogype

Den variant er en hybrid af Liberica og Arabica. Den er karakteriseret af sine særligt store bønner, som laver en ret mild kaffe indeholdende meget lidt syre og som har en anelse chokoladesmag. Den dyrkes mest i Nicaragua og Mexico, hvor den bedste Maragogype kommer fra Chiapas, en stat i Mexico.

7. En bred vifte af kaffedrikke

Kaffe er ikke blot kaffe – så meget burde være åbenlyst indtil videre. Hvis du kigger på Starbucks eller kaffestedet rundt om hjørnet, så kan en almindelig og traditionel kaffe være svær at finde. Nedenfor listes de mest populære kaffedrikke.

7.1 Cappuccino
Cappuccino serveres som regel i cappuccino kopper. Følger man den originale opskrift til punkt og prikke, så består den af espresso, mælk og mælkeskum, i lige dele.

7.2 Latte Macchiato
I kontrast til cappuccino, skummes mælken indtil den knap er en væske længere. Først skænkes mælken i glasset, derefter tilføres skummet. Da det er skummet vil de ikke blandes. Dernæst tilføres espresso, som heller ikke vil blandes med de øvrige lag, hvilket giver dig lattens karakteristiske tre-lags udseende.

7.3 Espresso
Til espresso tvinges vand gennem de malede bønner ved højt tryk. Resultatet er en koncentreret, komplet aroma, mørk i farven og med en bitter smag. Den konsumeres som regel lige efter et måltid i små, tykvæggede 40 ml kopper.

7.4 Cafe Crema
Café Crema er en schweizisk opfindelse. Der refereres også til den som en “morgenkaffe” og den tilberedes ligesom espresso – den eneste forskel er, at den fortyndes med 120 ml vand og er dermed lysere i farven.

 

Sundhedseffekter ved kaffe

Halve sandheder lever længere. Præcis som denne: Kaffe er usundt. På en eller anden måde beskadiger det nerverne. Eller den berøver kroppen for vand. Den får dine hænder til at ryste. Men selvom alle disse udtalelser ikke er helt forkerte, så strækker de pointen. Kaffe er meget sundere end dens dårlige rygte forlyder. Især hvis du tager et par tips med i overvejelserne.

8.1 Hvilken effekt har kaffe?
Kaffe indeholder mange ingredienser som har forskellige påvirkninger. Den vigtigste og mest bedst kendte ingrediens er med sikkerhed koffein. Anvendt som gift af kaffeplanten til beskyttelse mod insekter påvirker den mennesker på en ret opkvikkende måde. Centralnervesystemet stimuleres, dine kropsfunktioner begynder at arbejde hurtigere. Træthed forsvinder, koncentration og generelt velvære øges.
Faktummet at kaffe også stimulere fordøjelsen skyldes ikke kun koffein. Andre ingredienser, så som klorogensyre, stimulerer produktionen af mavesyre. Detter er årsagen til at en lille kop kaffe er meget mere brugbar efter et tungt måltid end spiritus.

8.2 Hvad præcist er usundt ved kaffe?

I større mængder, begyndende med mere end fire kopper dagligt, kan kaffe også have en negativ indflydelse. Koffein for eksempel kan have betydeligt negative påvirkninger, hvis det konsumeres i større mængder. Men det vil næppe forgifte dig – for at dette skulle ske ville du være nødt til at drikke mere end hundred kopper eller flere, afhængigt af kaffesort og –type. Dog kan koffein, i selv små doser, gøre os overspændte og uregelmæssige, hvilket kan lede til en hektisk puls og stress. Hvis du begynder at mærke disse påvirkninger, bør du øjeblikkeligt begrænse dit kaffeindtag.

Nogle menneskers maver kan let blive påvirket af kaffen. Dette kan dog ofte forebygges. Ikke koffein, men nærmere andre ingredienser kan irritere mavevæggen. Men det optræder i vekslende grader i forskellige typer af kaffe. Meget mild og langtidsristet kaffe er meget lettere at fordøje. Espresso for eksempel, er en temmelig langtidsristet type af kaffe. Og hvis du kigger efter en mildristet kaffe, så bør du ikke købe den billigste i dit supermarked, men nærmere besøge din betroede specialforhandler.

Et rigtig trivielt problem overses ofte, når det kommer til kaffe: At drikke det med masser af mælk og sukker betyder også, at du indtager mange ekstra kalorier på samme tider. Et højere kaffeforbrug kan dermed gøre sig bemærket på kroppen.

8.3 Kan kaffe gøre dig syg?

Vandrerhistorier om kaffes skadelige påvirkning varer stadig ved. Nogle er gamle, andre dukker op til overfladen som dårligt efterforskede nyheder i aviserne. Nylige studier har i denne henseende vist, at kaffe hverken forårsager eller fremmer hjertesygdomme. Hjertet stimuleres ganske vist, men et normalt og alimdeligt kaffeforbrug har ingen langtidsvarende eller vedvarende bivirkninger.

Den videnskabelige debat om hvorvidt kaffe kan være eller ikke være vanedannende var også en meget vedholdende en. I dag ved vi, at afhængigheden er helt og aldeles psykologisk – at udvikle en psykologisk afhængig er intet, som man bør bekymre sig om. Den knoglesvækkende påvirkning af kaffe er endnu en fortælling, som ikke er baseret på videnskabelig evidens. Og dehydrering er endnu en påvirkning, som kaffe i hvert fald ikke besidder. Mens tissetrangen forstærkes, så tæller kaffe stadig som en af de daglige væsker i din hydreringscyklus. Og nylige studier har vist at sågar gravide kvinder er tilladt at drikke kaffe – selvom de bør begrænse deres forbrug og være opmærksom på kroppens tidlige advarselstegn.

8.4 Hvornår er kaffe især sundt?
Kaffe hjælper dig til at tænke: I tillæg til den hurtige øgning af koncentrationskapacitet, så kan kaffe også hjælpe med at forebygge Alzheimers sygdom i sen alder, ifølge nylige opdagelser. Studier har også vist, at risikoen for diabetes også falder indenfor grupper af regelmæssige kaffedrikkere.

Studier vedrørende kaffes påståede mirakel effekt (i kræfttilfælde) bør dog tages med et gran salt. Hvis de er nævnt i aviser er det ofte i en fortegnet og forkortet udgave. Kaffe er ikke en form for magisk eliksir, som gør dig sund. Sådanne midler eksisterer knap. Men kaffe passer let ind i en sund, fornuftig og afbalanceret kost. Ingen er nødt til at drikke sin kaffe med dårlig samvittighed.

 

Hvilke slags espressomaskiner med mælkeskummer findes der?

Der findes som udgangspunkt to slags espressomaskiner med mælkeskummer. Der findes dem med en manuel tilgang, hvor du bruger et damprør til at skumme mælken og så findes der de automatiske, som selv skummer mælken direkte ned i din kaffe. Hvis du nogensinde har prøvet selv at skulle dampe mælken via et damprør, så ved du også at dette kræver lidt øvelse for at blive rigtig godt. Der er mange ægte baristaer, som øver sig meget på denne disciplin.

Heldigvis så findes der i dag, også den automatiske måde at få skummet mælk i kaffen, hvor alt altså foregår helt uden at du skal skal dampe mælken. Fælles for alle de espressomaskiner som du kan læse om på denne side, er at maskinerne på den ene eller på anden måde har en mælkeskummer. Hvis fortsat er i tvivl om hvad forskellen er på de manuelle mælkeskummere og de automatiske mækeskummere, så kan du blive helt sikker på de to her:

Manuelt damprør til mælkeskum

Når espressomaskinen har et damprør til at klare mælkeskumningen, så skal du manuelt holde mælken imens damprøret gør mælken klar til brug. Det er typisk denne metode som du vil se de ægte baristaer benytte sig af, når du bestiller en cafe latte på den lokale kaffebar.

Det er bestemt ikke let at skumme mælk på denne måde og kræver en del erfaring at gøre perfekt. Når det så er sagt, så er det bestemt ikke en umulig opgave, og efter et par gange, vil du hurtigt opleve at du har tag om processen.

Integrerert mælkeskummer

Med en integreret mælkeskummer er alt hvad du skal gøre at trykke på en enkelt knap. Herefter vil maskinen automatisk gøre alt arbejdet for dig, og automatisk skumme mælken direkte ned i din kaffe.

Da der kan være stor forskel på hvordan man eksempelvis ønsker sin mælk i cappucinoen, så er det typisk også muligt at man kan indstille dette. Flere espressomaskiner tilbyder forskellige profiler, så i den ene kaffe vil der være mere mælk i den anden, hvis der er forskellige præferencer i hjemmet.

 

Hvordan skummer du din mælk med et damprør?

Skummet mælk bruges i mange espresso drikke, men også i helt andre drikke. Med lidt øvelse kan du selv lære at lave fantastisk mælk som er skummet til brug i cappuccinos, macchiatos, te latte osv. At lave mælk som er skummet til brug i en kaffe, er nemt at komme igang med. På mange espressomaskiner finder du et damprør. Denne integrerede arm bruges til at skyde damp ned i din mælk og varmer den ved et pres. Samtidig tilføjer det luft til mælken, hvilket får det til at skumme.

Du skal bruge en lille metalkande når du skal lave skummen. Hvis der ikke følger en metalkande med til den espressomaskine som du har købt, så kan disse typisk købes i enhver isenkræmmer. Kanderne har en perfekt dybde til damprøret og håndtaget er godt at holde om og styre røret med.

Den præcise metode til at skumme mælk varierer lidt fra drik til drik, men følgende trin forklarer de grundlæggende trin for at lave mælkeskum på din espressomaskine.

1. Hæld frisk kold mælk i en lille metalkande.
2. Tænd for damprøret på din espressomaskine.
3. Sæt damprøret ned i mælken, lige under overfladen.
4. Hvis du holder tippen af røret nær siden i kanden, vil det skabe en hvirvel.
5. Bevæg damprøret rundt så det er helt oppe i skummet, nederst og tæt på på siderne. Det skaber luft i skummet som vil blive til bobler. Boblerne forsvinder efter kort tid.
6. Når skummet har den rette tekstur, så kan du tage kanden væk fra damprøret.
7. Teksturen af skummet skal være glat og i virkligheden ligne smeltet is.
8. Hæld med det samme den skummede mælk ned i din espresso og lav gerne noget latte art, hvis du føler dig som en barista.

Et par ekstra tips

Hvis der er et par store bobler tilbage på overflande af den skummede mælk, så kan du stille kanden på et bord og dreje den rundt i cirkler. Dette vil typisk fjerne de store bobler.

Jo længere du venter med at mælken op i din espresso, jo mere begynder mælkens tekstur at bryde ned. Hvis du beholder noget mælk i kanden når du hælder skummet, så sikrer du at du kun hælder skum op i kaffen, så den ikke bliver alt for vandet.

Rengør dampstangen efter endt brug hver gang. Dette er nemlig et oplagt sted for bakterier at vokse pga. mælken. For en nem rengøring kan du fylde skumkanden med vand og køre dampstangen rundt, som da du lavede mælken klar. Du kan med fordel gøre dette to gange, så du er sikker på at få det hele med.

Hvis du ikke har en espressomaskine med et damprør, men stadig ønsker skum i din mælk, kan du enten købe en seperat mælkeskummer eller bruge dit komfur. For at benytte dig af sidstnævnte skal du hælde mælk i en lille gryde. Start herefter forsigtigt varmen og rør hårdt og hurtigt rundt i mælken indtil den begynder at skumme. Pas på ikke at brænde mælken på.

error: