Bedste eksterne harddiske i test

Rangeringen er baseret på produktets funktioner, design, pris, anmeldelser samt eksterne tests.


Sådan vælger du den bedste eksterne harddisk

Det er altid en god idé at sikkerhedskopiere dine vigtige filer, så du altid har dem, hvis din computerenhed går i stykker. Du kan naturligvis vælge at sikkerhedskopiere dine filer til skyen, men der kan være flere forskellige årsager til, hvorfor en ekstern harddisk er at foretrække. F.eks. kan en ekstern harddisk gemme dine filer, selvom internettet er gået ned, hvilket kan være yderst praktisk.

Derudover kan det være dyrt at tilkøbe ekstra plads i skyen, hvor en ekstern harddisk har udvidet lagerplads, så du lettere kan gemme dine filer. Du er desuden garanteret en større sikkerhed ved at købe en ekstern harddisk, som kun du har adgang til.

Der er derfor god grund til at investere i en ekstern harddisk. Der findes mange forskellige slags eksterne harddiske, der alle har forskellige formål – måske du synes, at det kan være svært at finde rundt i?

Det er naturligvis vigtigt, at du køber en ekstern harddisk, der passer til din computerenhed. F.eks. er der forskel på en ekstern harddisk til Mac og en ekstern harddisk til en PC. Vi har derfor udarbejdet denne guide til køb af en ekstern harddisk, så du kan vælge den eksterne harddisk, der passer bedst til dine behov.

Lagerplads

Den vigtigste overvejelse, du bør gøre dig, inden du investerer i en ekstern harddisk, er hvor stor lagerpladsen i harddisken skal være. Det er naturligvis ikke en god idé at købe en højt avanceret ekstern harddisk med kryptering og andre smarte features, der ikke kan rumme de filer, du ønsker at gemme. Det er til gengæld heller ikke nødvendigt at investere i en harddisk, der har uendeligt meget plads, som du aldrig kommer tæt på at kunne udfylde. Derfor bør du overveje, hvor meget plads du egentlig har brug for.

Hvis du har brug for en harddisk, der blot skal kunne overføre og gemme fotos, dokumenter og lignende over en kort periode, så kan du med fordel investere i en billig ekstern harddisk på omkring 64 GB. Der er ingen grund til at investere i en dyrere harddisk på 1TB eller mere, som du formentlig alligevel aldrig vil kunne fylde op.

Hvis du til gengæld leder efter en ekstern harddisk, der kan gemme store filer, fotos og dokumenter over en længere periode, så er en harddisk på 1TB et godt valg til dig. På den måde kan du sørge for at alle dine filer bliver gemt sikkert i mange år fremover.

Hvis du ønsker at lagre store film og lignende filer, så kan du overveje at investere i en ekstern harddisk på 2TB eller mere. De fås helt op til 4TB og 5TB, hvis du har brug for meget plads. Du kan også få nogle ekstremt kraftfulde harddiske på op til 10TB, hvis du har et ekstra særligt behov. Som nævnt tidligere, er det dog langt fra sikkert, at du får brug for så meget plads.

Overførelseshastighed

Udover vigtigheden i harddiskens størrelse, er det også vigtigt, at du overvejer, hvor hurtigt, du ønsker, at harddisken skal kunne overføre dine filer. Det gælder særligt, hvis du er i en situation, hvor du ofte kommer til at overføre mange filer, hvor der ikke er grund til at vente på en harddisk, der snegler sig afsted.

Der er især to ting, du skal lægge særligt mærke til, når du vælger en ekstern harddisk. Den første er lagringsteknologien. Der er naturligvis nogle eksterne harddiske, der er hurtigere end andre i sig selv, men som udgangspunkt er der forskel på, hvorvidt din harddisk er en SSD eller en HDD. SDD harddiske behandler din data en del hurtigere end en HDD harddisk, men til gengæld koster SDD også mere end HDD og de har ofte mindre lagerplads. Du kan derfor opveje fordelene og ulemperne ved både SDD og HDD for at finde den eksterne harddisk, der passer bedst til dine behov.

Den anden ting, der er vigtig at lægge mærke til, er det stik, der bruges til at tilslutte harddisken til computerenheden. De fleste harddiske bruger en USB-enhed, men der er stor forskel på de forskellige generationer. F.eks. er USB 2.0 en gammel udgave, som bør undgås, hvis du skal kunne andet end sjældent at overføre små filer. USB 3.0 eller USB 3.1 er at foretrække, da de klart er de hurtigste til at overføre store filer. USB 3.1 kan overføre de største filer hurtigst, medmindre stikket understøtter Thunderbolt 3, der klart er det hurtigste på markedet.

Sikkerhed

Sikkerhed omkring dine filer er naturligvis altid en super god idé, særligt hvis du ikke ønsker, at din data kommer i de forkertes hænder. Det er derfor en god idé at investere i en ekstern harddisk, der kan kryptere din data. De fleste harddiske har software kryptering, så dine filer er ekstra beskyttet. Hvis du går meget op i datasikkerheden på dine filer, så kan du vælge at købe en ekstern harddisk med hardware kryptering, der vil beskytte dine filer yderligere. Du kan desuden få eksterne harddiske, hvor man skal have en adgangskode eller et bestemt fingeraftryk for at kunne åbne den. Det er desuden muligt at købe eksterne harddiske, der har ekstra fysisk sikkerhed, så det er ekstra svært at få fat i harddiskens hukommelseschip.

Bærbarhed

Hvis du blot er på udkig efter en ekstern harddisk, der kun skal bruges i dit hjem, så er der ingen grund til at investere i en bærbar ekstern harddisk. Hvis du til gengæld ofte har din eksterne harddisk med på farten, f.eks. på studiet eller kontoret, så er det en god idé at tænke over harddiskens bærbarhed. Den skal gerne være lille og kompakt nok til at kunne være i din taske, men samtidigt have plads nok til dine filer. Du kan evt. også overveje en ekstern harddisk, der er trådløs, så du ikke behøver at tilslutte harddisken med et ekstra stik.

Ekstra funktioner

Til dig, der ønsker en ekstern harddisk ud over det sædvanlige, er der naturligvis også designet en del eksterne harddiske, der har ekstra funktioner. F.eks. har nogle harddiske en WiFI-forbindelse, så du hurtigt og nemt kan overføre dine filer trådløst.
Det er desuden vigtigt, at du investerer i en ekstern harddisk, der har det rette kabel til at tilslutte i din computer, særligt hvis du har en Mac computer.

Konklusion

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvilken eksterne harddisk, du bør investere i. Den bedste eksterne harddisk for dig er en harddisk, der er valgt ud fra dine behov og præferencer, så du ikke får enten for meget eller for lidt lagerplads, en langsom overførselshastighed eller en dårlig sikkerheds forbindelse.

Ekstern harddisk – FAQ

Vi har besvaret nogle af de mest spurgte spørgsmål om eksterne harddiske, så du kan få svar på din undren.

Er HDD eller SDD bedst? 

HDD står for Hard disk drive og SDD står for Solid State drive. Man kan ikke som sådan sige, at den ene er bedre end den anden, da det kommer an på dine behov for en ekstern harddisk. En SDD harddisk er ofte hurtigere til at læse, gemme og overføre din data, samtidigt med at den bruger mindre strøm. SDD harddiske er desuden kendte for at være lydløse, da de ikke indeholder nogle bevægelige dele, hvilken kan være rart, hvis du foretrækker at arbejde i et støjfrit miljø. Til gengæld er HDD væsentligt billigere end en SDD harddisk. En HDD harddisk kan desuden indeholde langt flere filer, hvorfor den kan være at foretrække for mennesker, der har brug for meget lagerplads.

Bør min eksterne harddisk have ekstra sikkerhedsfunktioner? 

Som udgangspunkt anbefaler vi altid, at din eksterne harddisk har ekstra sikkerhedsfunktioner, f.eks. en mulighed for at kryptere din data og en sikkerhedskode. Det kommer naturligvis an på, hvilke filer, du har liggende på din harddisk, men det er aldrig rart, at ens personlige dokumenter havner i de forkertes hænder.

Hvor meget plads skal min eksterne harddisk have? 

Hvor meget plads din eksterne harddisk skal have, kommer naturligvis an på dens formål. Nogle mennesker kan nøjes med en lille ekstern harddisk på 500 GB eller mindre, hvis de ikke har et stort behov for at gemme deres data. Andre har behov for en ekstern harddisk med stor lagerplads på mere end 1TB. De eksterne harddiske med størst opbevaringskapacitet er på omkring 10TB, men der er for nyligt lanceret modeller på helt op til 16TB. Det er dog sjældent, at du som privatperson får brug for så meget plads, medmindre du arbejder hjemmefra eller gemmer kæmpe store filer på din harddisk.

Skal jeg købe en særlig harddisk til min Mac-enhed? 

Som udgangspunkt er det en god idé at tjekke om din nye eksterne harddisk kan tilsluttes din Mac-enhed. Nogle eksterne harddiske dur til alle slags computer-enheder, men som udgangspunkt behøver du et særligt kabel, før du kan tilslutte en ekstern harddisk til din Mac. Apple har selv lanceret eksterne harddiske, som du med fordel kan investere i, hvis du har en Mac-computer.

Kan jeg få en ekstern harddisk til min PS eller Xbox? 

Ja, det kan du sagtens. Der findes desuden mange forskellige harddiske, der er beregnet særligt til din PS4 eller din Xbox One.

Hvilke eksterne harddiske er de bedste? 

Det er svært at svare på, hvilken eksterne harddisk, der er den bedste, da det kommer an på dit behov. De mest populære producenter af eksterne harddiske er Toshiba, Lacie og Samsung, men det er ikke nødvendigvis disse mærker, der vil være det bedste til dig.

Hvad koster en ekstern harddisk? 

Prisen varierer meget på de forskellige eksterne harddiske. Du kan både finde billige eksterne harddiske, hvor du kan spare en del kroner, hvis du ikke har behov for meget lagerplads. Du kan også finde dyrere eksterne harddiske på op til 10TB. Det er helt op til dig at beslutte, hvilken eksterne harddisk der passer til dig ud fra de mest relevante faktorer og funktioner. Desuden kan du ofte finde gode eksterne harddiske på tilbud, så hold gerne øje med priserne herinde.

Hvor kan jeg købe en ekstern harddisk? 

Du kan købe en ekstern harddisk fysisk i de fleste store butikskæder, såsom Bilka, Elgiganten og Power. Hvis du er på udkig efter en særlig model, så anbefaler vi dig at tjekke de forskellige internetudbydere ud, da du kan spare en del kroner ved at købe din eksterne harddisk online, hvor eksterne harddiske ofte er på tilbud.

error: